İlk önce şizofreni için verilen %45 ve %80 oranlarının geçerli olamayabileceğini belirtmek isterim. Bir yudum zehirle iki yudum zehir aynı etkiyi yapar; biri öldürmez biri süründürür de diyebilirsiniz. %45 ilaç tedavisiyle çalışabilir olmak %80 ağır özürlü ibareli çalışamayan olmaktan daha zordur; Amerikan filmlerindeki gibi danayı kızgın demirle damgalanır gibi stigma yı yer oturursunuz aşağı %45 engelli şizofrenseniz. Akrabalarınız bile uzaklaşır sizden, iş dünyasında örnekleri varmış, çalışabilirmiş vs. fasa fisolar vardır... Sağlıklı düşünemedikten sonra sürünürsünüz el kapısında iş için. Bunca sorununuz varken yaşamak bile zor gelirken bir de sağlıklı, güçlü insanlarla aynı kefeye konulursunuz. Bilinçli şizofren bile bazen saçmalayabilir, işini doğru düzgün yapamaz... Bilmem nedendir bilmem ama kendimi bazen çocuk gibi hissediyorum, belki iyi belki de kötüdür, bilmiyorum... Herkes kendine ayrıcalık yapılmasını, el üstünde tutulmasını ister; şizofren ise durumu gereği bunu dibine kadar hak eder ama nerde...….