Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Şizofren biri hac ve umreye gidebilir mi?

erbin

Üye
Konular
29
Reaksiyonlar
28
Arkadaşlar Bir sorum var.

Sonuçta hepimiz Müslümanız. Bu sitede büyük ihtimal Hıristiyan, başka dinden engelli arkadaşımız yoktur. Şizofren teşhisi konulmuş biri Hacca ve Umreye gidebilir mi ? Dinimiz acaba bu konuya nasıl bakar ? Bu sitedeki Şizofren arkadaşlar; bu konuda ne düşünüyorsunuz ? Bu konuyu okuyan şizofren arkadaşlara tek tek soruyorum. Hac ve umre vazifesini yerine getirebilir misiniz ?

elbette. neden olmasınnn :) hasta kişi namaz kılamaz diye bişey yok zaten. hımm bana da duanda yer verirsen çok mutlu olurum ,erbin ben facemi kapatmıştım o yüzden yoksa seni çıkarmamıştım listeden.
ki zaten kimseye yapmam herkesle arkadas olabilen briiyim :)

benim tahlillerim var ,temiz çıkarsa bende yurtdışına plan için tez danışmanıma söylerim muhtemelen ...

duanda yer verirsen sevinirimm

Ben şizofren değilim ama şöyle bir yazayım🙋
Hac engel tanımaz

not: başlık ile içeriği uyumsuz buldum (kip olarak)

EĞER;

gidebilir mi diyorsan evet.
gitmeli midir diyorsan bence imkanı olsa da bu zorunlu olmayabilir ...ama giderse iyi olur.

ahmet22

ahmet kardeş sana dua ederim ama psikolojik olarak kendimi ben hac ve umreye gitmeyi hazır hissetmiyorum. Hac ibadeti bedenle yapıldığı için her engelli müslümanın yapamayacağı bir ibadettir. Ben kendi adıma şunu yazayım ki mesela kutsal topraklarda elimde olmadan aniden şizofrenik ataklarım geldi o zaman tehlikeli bir durum söz konusu olabilir.

Bence şizofreni bir insan hacca veya umreye gitmeyi istiyorsa bunu mutlaka Psikiyatriste sormalıdır. Doktor tavsiye ederse gitmeli, tavsiye etmezse gitmemelidir.

erbin

hımm haklısın ..sor psikiyatriste ve cevabı bizlerlede paylaş istersen
ben bi ara abd deki bir okul beni kabul ederse gidebilir miyim demiştim o da evet gidebilirsin demişti.

Şizofrenilerin ibadetteki sorumluluğu konusunda ben e-devlet üzerinden diyanete soru sordum
ve yanıt olarak şöyle cevap verdiler:
'Atak geçirmediği sürece ibadetlerden yükümlü şizofreni hastaları. Ama atak geçirir şuurunu kaybederse mesela kılmadığı namaz vb. yükümlülükten sorumlu değil.'
Eğer böyle bir risk varsa bu yönde bir karar verebilirsin.
Önemli olan ayırt etme kabiliyetin varsa yani ağır bir şizofreni hastalığı yaşamıyorsa ibadetle yükümlü kısaca.

diyanet işlerine veya din hocalarına sorun derim

Bu sitedeki Şizofren arkadaşlar; bu konuda ne düşünüyorsunuz ? Forumda bu konuda yazdıklarımı okuyan şizofren arkadaşlara tek tek soruyorum; Siz bir şizofren olarak hac ve umre ibadetini yerine getirebilirmisiniz ?

Ben bir şizofren hastası olarak hac ibadetini psikolojik hastalığımdan dolayı yerine getiremem. Hacca gittiğim zaman oralarda psikolojik hastalığım alevlenebilir diye korkuyorum. Hepimizin bildiği gibi hac bedenen yapılan bir ibadet. Kolay bir ibadet değil. Bence Hac ibadetini bedenen ve ruhen sağlıklı insanlar yapmalıdır. Bedenen ve ruhen sağlıklı insanlar hacca yaşlanınca gitmemeli. Hacca bedenen ve ruhen sağlıklı insanlar 30 lu ve 40 lı yaşlarda gitmeli.

Ben bipolarım , psikopatım. 2013'te babamı aldım gittim. Oradaki huzur hiç bir yerde yok bence. Allah isteyen herkese nasip etsin.

erbin katılıyorum erken yaşta hacca gitmeli fakat ülkemizin bir gerçeği var o da şu, hacca gitmek için yazılıp yıllarca sıra gelmesini bekleyenler oldu. bu yüzden niyeti olanlar vakit kaybetmeden kayıt olmadılarsa olmalarını tavsiye ederim. her şey kuraya kalmış talep çok diye.

Bu siteye üye şizofren hastası arkadaşlar, siteye yeni üye olan, bu konuyu bu sitede yeni gören şizofren hastası arkadaşlar; Şizofrenlerin hacca gidip gitmemesi hakkında ne düşünüyorsunuz ? Sizce şizofren biri hac ibadetini yerine getirebilir mi ? Siz şizofren hastası olarak hac ibadetini yerine getirebilir misiniz ?

değil mi? zaten herkes Müslüman, herkes aynı dinde. bu sitede de başka dinlerden ya da deist, agnostik ve ateist engelli arkadaşlarımız da bulunuyor! hatta benim gibi ''engelsiz'' insanlar da mevcut. dolayısıyla ''hepimiz'' Müslüman değiliz. önce bu yanlışı düzeltelim.

şizofrenin dindeki yerini söyleyeyim; arafta kalacaksın kardeşim. şizofren olana kadar yaptığın iyilik-kötülük ikilemindeki ödül-cezanı aldıktan sonra yok olacaksın. ne cennet ne cehennem.

Ne için gideceğini bilmiyorum ama muhtemelen huzur bulmak için gideceğim diyeceksin ama gideceğin yerde 124000 peygamber çıkmış ve burası hiç huzurlu olmamış, şu andada dünyanın en huzursuz yeridir, bilmem anlatabildimmi :D

kişisine göre değişir bu. paranoid şizofrenisi olanlar daha çok zorlanır. tavaf ederken biri beni takip ediyo diyebilir veya başka bişey.
işaretlere göre hareket edenlerde bi işaret gördüm diyip ordan kaçıp saklanabilir kmse bulamaz veya başka bişey.
benim gibi psiko nevroz döneminde olan şizolarda gayet güzel yapabilir. hiçbi işareti takmam görsem bile ciddiye almam dünyevi davranırım. ben yaparım yani hatta güzelde olurdu. ama bize nasip olmaz o...
Bu arada ben yaparım diyorum gayet rahat ama kesin değil yani. Bende çok iyi denk gelmiş bi işaret görürüm mesela oraya girmemem gereken biçimde bişey görürüm ve bu işaret çok kuvvetliyse orayada girmem.
yani şizofrenler yapabilir ama şansa bala işte.

Son düzenleme:
Cünûn olana ibadet farz değildir. Kişinin aklı melikesi yani ehliyet hâli yerinde değil ise akıl baliğ olma hali tam teşmil edemez bu bapta durum kadük kalır.

Not: 17 yaşına kadar hafızlık eğitimi almış bir bireyim, sonrasında tefsir eğitimimde lâdin olmayı seçtim. Baştaki peşin kabullü genellemen de hatalı.

perseküsyon

13 yaşından sonraki yaptığın günahlar için yanacaksın ya da iyilikler için ödül alacaksın ama sonra yine arafta kalacaksın.

Bilmeyenler için araf: boşluk, yokluk, hiçlik demek. Ne cennete Ne cehenneme gideceksin.

Birisi sormuş ama soruyu bulamadım. Dinen aklı eksik ya da tam anlaşılır şekilde "deli" için bir kıstas bulunmuyor. Sadece onlara farz değil umre ya da hacca gitmesi.

Tanım da yaparsak; deliliği de usluluğu da yaratan tanrının, kendi yarattığı şey için ödül ya da ceza vermesi durumu.

Şizofren, Atak geçirme riskiyke hayatını sürdürüyor,
Şizofren, halüsinasyonlar görebiliyor
Şizofren, yeri geliyor dış dünyadan kopabiliyor.

Bunlara rağmen Şizofren,
Sağlam bir insana meydan okurcasına İbadetini yapmaya çalışıyorsa

Bunun mükafatı neden "ARAF" olsun ki.

Dünyadaki insanların adaleti ile karıştırmayalım Allah'ın adaletini. Ben böyle düşünüyorum.

Bu, kişisel bir düşünce değil, dinin kuralları. Kabul edip etmemek gibi ya da sorgulamak gibi bir şansınız yoktur. Sorgusuz sualsiz itaat vardır. Ha kabul etmiyorsan bir kuralı dahi geçmiş olsun dinden çıkmış olursun.

Kendi düşüncelerimi yazmıyorum buraya. Kişisel düşüncelerimi öğrenmek isteyen yazabilir.

dreamer80

Sen engelli değilsin herhalde. Bu sitede ne işin var ? Bu site engelliler sitesi. Bu siteye sadece engelliler üye olabilmeli. Engelli olmayanlar bu siteye üye olmamalı ve bu sitede yorum yazmamalı.

Kendi düşüncelerimi yazmıyorum buraya

Resmen kendi düşünceni yazmışsın, şöyle yazmışsın:

"13 yaşından sonraki yaptığın günahlar için yanacaksın ya da iyilikler için ödül alacaksın ama sonra yine arafta kalacaksın."

Bir tek Ayet ya da Hadis göstermeni bekliyorum,

Arafa geri dönüleceğine dair.. var mı?

gidebilir tabi niye gıtmesın hac vazıfesının oldugunu bılen bırı hac gorevını yapabılır sızofrenler hac yapamaz dıye bı kayde yoktur ama kendını bılmedıgı zamanlarda akıl gıttımı bellı baslardan seylerden muaftır yapmamasının gunahı yoktur. sımdı sen dıosun kı ben gıdebılırmıyım bu soruyu sordugun an tabıkı gıdebılırsın bılınclısın cunku sevabı coktur . Sonucta sızofrensın yanlıs anlama sakında lanetlı yada allahın dısladıgı bır varlık degılsın senın hac gorevını yapman normal vatanadastan daha cok sevabı var .

Son düzenleme:
erbin

tamam, hemen çıkıyorum. :)

engelli insanların, bu toplumda yeri olduğunu ve yok sayılmadığını istemek ve bunu insanlara anlatmak gibi bir düşüncem var. bu coğrafyada, engelli demeyi geçtim -özürlü, sakat dendiği ve yolda bir engelli görüldüğü zaman ''cık cık cık yazık yaaaa, ayyy şuna bak ne halde, üff çok şükür halimize bak neler var, ay iyi ki sakat değilim... gibi hastalıklı düşünceleri kabul etmediğim için buradayım. yarın benim engelli olmayacağımın bir garantisi var mı? ya da engelli birinin tedaviyle düzeleceği ve engelsiz olacağının garantisi var mı? yok. sanırım zihinsel engellisin ama önemli değil. engellileri yok saymıyorum ve bu toplumda var olmalarını, hak sahibi olmalarını istiyorum. işte bu yüzden buradayım.

sahi ya sen niye buradasın?

dreamer80

Sizin yazdıklarınızı şans eseri okumuş bir insanım.

Yüce Rabbim aciz bir kuluyum,tıpkı tüm kulları gibi.Yüce Rabbim'in takdirine,verdiğine ve kaderime" Elhamdülillah" diyerek ancak ve ancak ona sığınırım.

Yüce Rabbim nasip ederse ve edeceği her zamanda kutsal kitabımızı okumaya ,öğrenmeye gayret göstererek denizde kum tanesi misali Yüce Rabbim'in affedeceğine ümit(dua) eder ve kulluk görevlerlerime devam etmeye çalışırım Hamdolsun.

Yüce Rabbim bu dünyaya bir çok din ve peygamber göndermiştir " Elhamdülillah" ,bu aciz kul kutsal kitabımızı okumaya ve öğrenmeye çalışmış "La İlahe İllallah",tüm cihanda her canlının yaratılışı ,hesabı ve dönüşü ancak Yüce Rabbim'e ait ve biz aciz kullarının haddi değildir "İnna Lillâhi ve İnnâ İleyhi Raciûn"

Size naçizane, Yüce Rabbim'in bir aciz kulu olup öğrenmeyi umarak soruyorum.Ben kutsal kitabımızı okurken veya öğrenirken farkedememiş olabilirim.Acaba kutsal kitabımızın hangi sure ve ayetinde arafda kalmak veya tüm sevap ve cezaların hesabı görülüp boşlukta kalmaktan bahsedilmiştir?

Bilgi verirseniz kendi bilgisizliğimi giderir ve belki aydınlığa kavuşurum.

Naçizane benim öğrendiğim bilgiler; tüm canlıları Allah için sevmek,saygı göstermek,hesap günün sahibinden ,arşın sahibinden ve dahi herşeyin yaratıcısı Yüce Allah'tan yine O'na sığınmak ve yalnız ondan af dilemektir.Cezamızın olduğunu ,ancak kendimize zulüm ettiğimizi ve hesap günü geldiğinde geri dönmek istesek ,herşeyi düzeltmek için zaman istesek bile artık karar gününün geldiğini,kurtuluşa erenlerin adın cennetlerine ,kendine zulüm edenlerin ve kalbi mühürlenenlerin cehenneme gideceği okuduğumu sanıyorum.

Herkesin kendi kitabı (ehl-i kitap sahipleri) üzerinden hesap vereceğini okuduğumu hatırlıyorum.

Lütfen araf konusunda yaptığınız açıklamanın bizim kutsal kitabımızda bulunabileceği sure ve ayet üzerinden aydınlatır mısınız herkesi.

Saygılar.

Son düzenleme:
Bilgi Hazinedir

birçok soru sormuşsunuz ancak yine de kabaca cevaplamaya çalışayım. yaptığınız ibadetler yani nasıl namaz kılacağınız, nasıl abdest alacağınız ya da öteki ibadetleri nasıl yapacağınız yüce kitabınızda yazıyor mu? ben cevaplayayım; hayır! hadislerden yapıyorsunuz bunları ve yine aynı hadisler söylüyor, kitapta yazmayanları. kitap zaten pek açıklayıcı değil. okuyacaksanız Arapçasını okuyun. Arapçam yok diyorsanız da İngilizcesini salık veririm çünkü ''eğip bükmeden yazılmıştır, iki dil de'' Türkçe kaynaklar zaten güvenilir değil ve birçok kişi oldukça farklı yorumluyor. halbuki kitap ''açıkça'' olduğunu belirtiyor.

borsada oynarken, yine borsa oynayan bir hocaya sorarsanız, tabii ki haram değil diyecektir. halbuki çift taraflı kumardır. aynısını faiz değil de ''vade farkı'' veren firmalar için de düşünebiliriz ve yine ''dini anlatarak para kazanmak haramdır'' yazar Kuran'da. aynı şekilde köpekbalığı yemek haramdır da yazmaz ancak helaldir de yazmıyor. yemememizin tek sebebi ''geleneklerimizdir'' yani atalarımız ne yemiş ya da ne yememiş ise bizler de onu devam ettiririz. örneğin domuzu ele alabiliriz. dışkısını yediğini söylerler ve ıyy evet pis deriz. ancak dışkısını yiyen birçok hayvan vardır. tavuklar et de yerler dışkı da ya da birtakım balıklar da bunu yapar. eşini kıskanmaz derler bir de. evet, töre cinayeti işleyen birçok hayvan var zaten. hepsi de kıskanıyor, bir tek o kıskanmıyor.

kısıtlıdır yazanlar ve eksik kısımları ''Kütübü Sitte''den ya da Tevrat'tan okuyabilirsiniz. ancak okumayı geçtim 2021 yılında dahi ''sakız çiğnemek orucu bozar mı????'' diye soranlar olduğu için okuma tavsiyesi de havada kalacaktır. bunu kişisel olarak söylemiyorum, toplumumuzun genel durumunun bir özetidir.

neyse uzun uzadıya yazacak vaktim yok. kimsenin aklına da sözüm yok. sadece dini eğip bükmeye çalışanlar irrite edicidir bana göre. konudan bağımsız ya da konuyla ilgili soru soracak olanlara, mesaj yoluyla cevap verebilirim. yoksa burada tartışmanın büyümesine gerek yok.

dreamer80

Sizin söylediğiniz gibi tartışma yaratmak veya tartışmayı büyütmek kesinlikle bir amaç olmamalıdır.

Benim okuduğum kutsal kitabımız (Kur'an-ı Kerim) sure ve ayetlerinde söylediğiniz araf ve ve benzeri ile ilgili birşey yazmıyor tıpki verdiğiniz birçok örnekte olduğu gibi.Çünkü biz diğer ilahiyat bilgilerimizi peygamber efendimiz Hz. Muhammed (S.A.V.) sünnetlerinden (davranış ,hal hareket ve olaylara karşı tutumlarından) öğrenmekteyiz.

Niye diye soracak olursanız kutsal kitabımızın(Kur'an-ı Kerim) birçok ayetinde peygamber efendimiz Hz. Muhammed (S.A.V.) 'e tabii olan ,Yüce Rabbim "Hz.Muhammed (peygamber)ile beraber olan kurtuluşa eren,hayırlı kullarımdan ve bana da tabii olanlardır" buyurumuştur.Eğer Kutsal kitabımız(Kur'an-ı Kerim) okuma şansı bulabilseydiniz eminim ki söylediklerimi orada açık ve seçik ulaşabilecekdiniz.

Ayrıca kutsal kitabımız(Kur'an-ı Kerim) ayetlerinde en son peygamberin Hz. Muhammed (S.A.V.) olduğunu, Hz.İsa peygambere tebliğ ettiğini ,havarilerinin kabul ettiğini (Havari beyanı:"Yüce İsa ,duyduk,işittik ve kabul ettik") ,ayrıca daha önce indirilmiş olan kutsal kitap Tevrat 'da ise son peygamberimizin geleceğinin açık şekilde yazıldığını bildirmektedir.

Ancak kutsal kitabımız(Kur'an-ı Kerim) ayetlerinde ehl-i kitap (eski din ve kitap inananları) sahiplerinin eski zamanda kendi çıkarları ve istekleri doğrultusunda daha önce indirilmiş kutsal kitaplara zarar vermiş ,değiştirmiş ve hatta peygamber efendimiz Hz. Muhammed(S.A.V.)'in geleceği bildikleri için güçlerini kaybetme korkusu ile Haham(Yahudi Din Adamları)'ların bunu tüm cemaatinden sakladığını yazmaktadır.Tekrar belirtmek istiyorum kutsal kitabımızı okuma şansı bulabilseydiniz bunları bilebilme şansına sahip olabilirdiniz.

Benim yukarıda belirtiğim herşeyi öğrenip öğrenmemek,okuyup okumamak sadece sizin kararınız olabilir.Bana okumam konusunda verdiğiniz uyarıya yanıt olarak kutsal kitabımızı(Kur'an-ı Kerim) okuyunca başka söze ne hacettir.Geçmişte yaşanmış herşeyi tüm örnek ve delilleri ile açık seçik anlatmıştır.Eski kutsal kitapların zarar görerek kendine zulmeden kalbi mühürlüler tarafında tahrip edildiğini ancak kutsal kitabımızın(Kur'an-ı Kerim) Yüce Rabbim'in koruması altında olduğu ayetlerle sabittir.

Benim size sorum yukarıdaki metinde belirttiğim gibi kutsal kitabımızın(Kur'an-ı Kerim) ayetlerinde yazıldığı üzere peygamber efendimiz Hzç Muhammed(S.AV.) davranış ,hareket ve uygulamarından öğrendiklerimi (Hadis-i Şerif) yapmaktayız tıpkı Namaz ibadeti gibi,tıpkı Abdest almak gibi birçok konuyu buradan öğreniyoruz.

Acaba Kutsal kitabımız (Kur'an-ı Kerim)'da yada ilgili Hadis-i Şerif 'te araf konusu , arafta kalmak ile cennet veya cehenneme gidememek mevzusu hangi ayet veya surede veya ilahiyat kayıtlarında mevcuttur?

Kutsal Kitabımız(Kur'an-ı Kerim) açık olarak ayetlerinde eski kutsal kitapların zalim insanlar tarafında tahrip edilerek çıkarları için kullanıdığı yazmaktadır.O zaman Eski Kutsal kitapların Tevrat,İncil veya Kütübü Sitte'nin doğruluğunu kanıtlayacak bana en son yazılan bir sure,ayet veya hadis belirtirseniz her 2 sorumda yanıt vermiş,bilgisizliğimi gidermiş ve hatta Yüce Rabbim'in bu aciz kullunu aydınlatmış olacaksınız.

Lütfen önce Yüce Rabbim'in ilk emrini gerçekleştirelim.O zaman tüm cihan huzura, saadete ve hatta gerçekliğe kavuşacaktır.

"OKU,YÜCE RABBİMİNİN ADIYLA OKU , BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM "

Not: Dünya sağlık örgütü ve birçok avrupa ülkesi abdest almanın Covid-19 hastalığından korunma yöntemlerinin en başında olduğunu kabul etti.Size sorum acaba neden?

Benim bu soruya cevabım daha yeni okudular.

Burada ki Yüce Rabbim'in biz aciz kullarına emrettiği ve bence herşeyin anahtarı olan emri gerçekleştirmek bir amaçtır.

"OKU"

Saygılar.

Son düzenleme:
Üst Alt