Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Şizofren hastası annem nasıl emekli olabilir?

alem3

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhaba Arkadaşlar sitenize yeni üye oldum ben aydın ilinde ikamet etmekteyim annem İstanbul da ikamet etmektedir
annem için İstanbul Kadıköy sgk ya müracaat ettik malulen emeklilik için sgk bizi annemin tedavi gördüğü eren köy ruh ve sinir hastalıkları hastanesine rapor için sevk etti eren köyden olumlu rapor aldık daha sonra sgk yeterli görmeyip başka bir hastane daha sevk etmek istedi ben aydında olduğumdan dolayı İzmir 9 eylül üniv psikiyatri servisine rapor için sevk etti bur dan da olumlu rapor aldık şuan öğrendiğimize göre sgk sağlık kurulu ret cevabı vermiş bu durumda hangi yolu izlemeliyiz eren köy vasilik için dava açmış vasi olarak ben kabul ettim annemin vasisiyim şuan

Arkadaşlar bilen Birisi Bir Yol Göstersin Bana Lütfen

Ret kararı neden verilmiş biraz daha açarımsınız.

sgk kendisi bir bahstane belirler bu kezde sizi oraya yönlendirebilir

biz zaten 2 hastaneye gittik ilk önce eren köy daha sonra izmir 9 eylul üniversitesi buralardan malülen emeklilik için uygun rapor veriyoruz size dendi eren köy ün raporunu zorda olsa alabıldım 9 eylul raporu yok elımde sgk arayıp durum hakkında bılgı aldıgımda red cevabı verıldı dendı

şimdi sgk yı aradım iş kaybının %65 in altında olduğu düşünüldüğü için red cevabı verilmiştir dedi

ben bu aşamada hangi yolu izlemeliyim bana yol gösterirmisinz lütfen

Sigorta müdürlüğüne gidip red kararına karşı itiraz dilekçesi yazmalısınız: "Durumumun maluliyeti gerektirmediği gerekçesiyle reddolunan malulen emeklilik başvurumun (xxx tarihli yazınız) 3 Ağustos 2013 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanan MALULİYET TESPİTİ İŞLEMLERİ YÖNETMELİĞİ'nin Ek-1 Hastalık Listesi’ndeki 'Tedaviye rağmen çalışma olanağı vermeyen şizofreni ve alt tipleri' maddesi uyarınca yeniden değerlendirilmesini ve malulen emekliliğmin onaylanmasını arz ve talep ederim"

Sayın Oturan Boğa İlginiz İçin Teşekkür Ederim Aynı Şekilde Usulüne Uygun Dilekçeyi Yazı cam Şuan AYDIN İlinde İkamet Etmekteyim Red Yazısını Beklemek Zorundayım Gelince Dilekçemle İliştirip Tekrar Göndereceğim süreçten haberdar etmeye çalışıcam teşekkürler

Sayın Oturan Boğa Annem iBaşka Hastaneye Götürüp Sağlık Raporu Almam Gerekır mı Yanı Olduki Sgk Yüksek Kuruluda Red Cevabı Verdi Mahkemeye Elimizde Herhangi Bir Sağlık Raporu Olmadan nasıl Müraacat Edeceğiz

Size verilecek red kararına istinaden dava açacaksıznı. Sonra mahkeme sizi hastaneye sevk edece ve oradan alınacak rapor belirleyici olaca.

SGK Dan Gelen Red Kararı
KONU:Malullük Talebi Ret Kararı
T.C.S.B Erenköy ruh ve sinir hastalıkları eah adnan menderes üniversitesiuygulama ve araştırma hastanesi dokuz eylul unıversıtesı fakultesı psikiyatrı klınıgınce saglık kurulunca duzenlenen 25.04.2013/ 27.07.2013/28.08.2013 tarıhlı sayılı saglık kurulu raporları ve tum dosya muhtevıyatı bolge saglık kuruluna intikal ettirilmiş olup yapılan tekik neticesinde 506 sayılı kanunun maluliyet sigortasıyla ilgili V.bölüm 53.cü maddesi ve bu maddenin (a) fıkrasına göre malul durumunda sayılmış iseniz de :506 sayılı kanuna tabi işyerine maluliyetinizi gerektiren arıza ile girdiğinizden aynı kanunun 53.cü maddesi nin (B) fıkrası hükümünce maluliyet sigortası yardımlarından faydalanmanız mümkün görülmemektedir.

Sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığınız tarihten önce 5510 S.K 25 inci maddesinin ikinci fıkrasının malul sayılmayı gerektirecek derecede hastalık veya özrü bulunan ve bu nedenle malullük aylığından yararlanamayan sigortalılara en az on beş yıldan beri sigortalı bulunmak ve en az (DEĞİŞİK: 17/4/2008-5754/69 meddesine göre 01.10.2008 tarihinde önce işe girenler için) 3600 gün malullük yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla yaşlılık aylığı bağlanır hükmüne göre aylık bağlanacağı hususunda bilgi edinmenizi
bilgi edinmenizi rica ederim
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
karara itiraz ettim ankara ya gönderdiler evragımızı 2 ay sürer sonuç dediler burdan anlayacagım şudurkı sgk da bunu söluyor annemın hastalıgı işe girmeden yanı sogortalı olmadan öncesındenmıs gerekce bu ama annem işe gırdıkten sonra şizofreni oldu daha öncesinde psigolojık sorunlar vardı ama bu şuan itibari ile şizofreniye çevirmiş durumda bana bu konuda önerisi tavsiyesi olan varmı ankaradan da ret gelirse ne yapmam gerek annemın sıgortası yokken hastaneye gıtmediki bunu nasıl tespıt edıyorlar neye göre yazım hataları ve harfler için özür dilerim klavyen rusca oldugu için zorlanıyorum herkese tesekkurler

Daha önce alınmış, maluliyet cetveli'ne göre malul sayılmayı gerektirmeyecek, % 60'In altında orana sahip raporunuz var mı? Varsa, o rapora karşılık şu şekilde bir daha itiraz edin (olmazsa aynı mantıla red kararına karşı dava açarsınız): "hastalık ilerledi ve bugün maluliyeti gerektirecek düzeye ulaştı. Bu nedenle, 3 Ağustos 2013 tarihinde yayınlanan MALULİYET TESPİTİ İŞLEMLERİ YÖNETMELİĞİ'nin 9. maddesinin aşağıdaki fıkraları gereğinde maluliyetimin onanmasını ve emeklilik işlemlerimin tamamlanmasını arz ve talep ederim

"b) Eski ve çalışmaya engel olmayan bir hastalığın, Ek-1 Hastalık Listesi’nde belirtilen seviyelere yükseldiği,
c) Çalışma gücünün en az % 60’ını kaybetmiş haliyle ilk defa çalışmaya başlayan, ancak daha sonra ortaya çıkan farklı bir hastalık nedeniyle bu Yönetmelik hükümlerine göre çalışma gücünün en az % 60’ını kaybettiği
Kurum sağlık kurulunca tespit edilen sigortalı malul sayılır."

(( (a) fıkrasına göre malul durumunda sayılmış iseniz de)) diye kabul etmiş ama diyorki hastalığı sigortalı olmadan önce olduğunu öne sürerek kabul etmemiştir ayrıca gelen yazıyı aynen yazıldığı gibi buraya yazdım % oranı yazmamaktadır ben itiraz ettim ve yüksek sağlık kuruluna ankara ya gönderdiklerini söylediler ve oradan cevap bekliyorum şuan itirazı da sizin yukarıda belirttiğiniz şekilde ve eklemeler yaparak yazdım ankara dan red gelirse gene burada sizinle paylaşarak yol göstermenizi rica edeceğim
ayrıca daha önce alınmış herhangi bir raporumuz yok ilk kez müracaat ettik ve böle bir sonuç çıkardılar

Kimlerin malul sayılacağı:

Madde 53 - a) Çalışma gücünün en az üçte ikisini yitirdiği tesbit edilen,

b) Çalışma gücünün en az üçte ikisini yitirmiş durumda sayılmıyanlardan 34 üncü madde
gereğince yapılan tedavi sonunda, Kurum sağlık tesisleri kurullarınca düzenlenecek
raporlarda çalışabilir durumda olmadığı belirtilen,

burada tam olarak neyi kastediyor anlayamadım
506 sayılı kanunun maluliyet sigortasıyla ilgili V.bölüm 53.cü maddesi ve bu maddenin (a) fıkrasına göre malul durumunda sayılmış iseniz de :506 sayılı kanuna tabi işyerine maluliyetinizi gerektiren arıza ile girdiğinizden aynı kanunun 53.cü maddesi nin (B) fıkrası hükümünce maluliyet sigortası yardımlarından faydalanmanız mümkün görülmemektedir.

Önceki yıllarda şizofreni hastalığının olmadığını, ya da varsa bile düzeyinin çalışmaya mani olacak derecede olmadığını gösteren her türlü evrak işinize yarar. Epikriz olabilir, doktor değerlendirmesi içeren her türlü belge olabilir... Bunlara dayanarak "rahatıslzığım ilerledi ve artık çalışamaz hale geldim. Onun için malulen emekli edilmem gerek" diyeceksiniz...

Üst Alt