Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Şizofren hastasıyım. %85 oranında raporum var. Raporumu iptal ettirebilir miyim?

sezenselma

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Sn.Kalem.benimde %85 sizofren raporum var.bu rapor eczanelerde hastanede ve bağzı sağlık kuruluşlarında görünüyor ve insnaların ayrımcılığına tabi oluyorum.ben maaşımdanda rapordan da vazgeçmiş durumdayım.benim bu raporu iptal ettirmem silmem yok etmem mümkün mü?? ve yakında evleneceğim nişanlım hastalığımı biliyor ama ailesi bilmiyor ve biz ailesinin bilmesini istemiyoruz evlenirken bu rapor görünebilir mi? cevabınız için teşekkürler..

Malesef iyileşmediğiniz sürece raporunuzu iptal ettiremezsiniz..

Selma, mahremiyetinin korunmasını ve sağlık durumun hakkında bilgi verilmemesini açıkça talep edebilirsin. Talebini nereye ileteceğini ve detayları ALO 184 SABİM'den öğrenebilirsin. Bu numarayı ararsan sana daha iyi yardımcı olacaklardır. ne yapacagın konusunda seni yönlendireceklerdir.
...
Konuyla ilgili olarak İlgili Yönetmelik der ki:

Madde 20- İlgili mevzuat hükümlerine ve hastalığın mahiyetine göre yetkili mercilerce alınacak tedbirlerin gerektirdiği haller dışında; hasta, sağlık durumu hakkında kendisine veya ailesine veya yakınlarına bilgi verilmemesini isteyebilir.

"Mahremiyete Saygı Gösterilmesi
Madde 21- Hastanın, mahremiyetine saygı gösterilmesi esastır. Hasta mahremiyetinin korunmasını açıkça talep de edebilir. Her türlü tıbbi müdahale, hastanın mahremiyetine saygı gösterilmek suretiyle icra edilir.
Mahremiyete saygı gösterilmesi ve bunu istemek hakkı;
a) Hastanın, sağlık durumu ile ilgili tıbbi değerlendirmelerin gizlilik içerisinde yürütülmesini,
b) Muayenenin, teşhisin, tedavinin ve hasta ile doğrudan teması gerektiren diğer işlemlerin makul bir gizlilik ortamında gerçekleştirilmesini,
c) Tıbben sakınca olmayan hallerde yanında bir yakınının bulunmasına izin verilmesini,
d) Tedavisi ile doğrudan ilgili olmayan kimselerin, tıbbi müdahale sırasında bulunmamasını,
e) Hastalığın mahiyeti gerektirmedikçe hastanın şahsi ve ailevi hayatına müdahale edilmemesini,
f) Sağlık harcamalarının kaynağının gizli tutulmasını, kapsar.
Ölüm olayı, mahremiyetin bozulması hakkını vermez.
Eğitim verilen sağlık kurum ve kuruluşlarında, hastanın tedavisi ile doğrudan ilgili olmayanların tıbbi müdahale sırasında bulunması gerekli ise; önceden veya tedavi sırasında bunun için hastanın ayrıca rızası alınır.

çok yardımcı oldunuz....sonsuz teşekkürler...işe yarayacağını umuyorum...sevgiler

Sn kalem. bu raporu görünmez kılmak imkansızmış...peki sağlıklı olduğuma ilişkin bir rapor alsam durumum da nasıl bir değişme olur?

Benim anlamadığım, kim nasıl görecek bu raporu?

Selma hanım benim anladığım kadarıyla Medula sisteminden dolayı rahatsız. Artı nikah işlemleri için alınacak olan sağlık raporunun evlilik cüzdanına işlenip işlenmeyeceğini ya da bu raporun üçüncü şahısların eline geçip geçmeyeceğini merak ediyor sanırım..

Eczalerde ve diğer sağlık kuruluşlarında hastalığınızın ve hastalığınıza bağlı kullandığınız ilaçların kayıt edilmesini engeleyemezsiniz.. Ola ki raporunuz iptal edildi o kayıtlar karşınıza yine çıkar, sildiremezsiniz.. Ama belki sizin haricinizdeki kişilere bilgi verilmesini yasaklayabilecek bir yol vardır, bağlı olduğunuz kuruma bir dilekçe ile başvurun, "Tıbbı verilerinizin kayıt edilmesini istemediğinizi, ve bilgilerinizin sizin rızanız olmadan hiç kimseyle paylaşılmamasını istediğinizi" yazın dilekçeyle.. En sağlıklı bu şekilde doğru cevaba ulaşabilirsiniz.. Olumsuz sonuç alacak olursanız da bir avukat ile görüşün.. Nikah işlemleri için alınacak olan sağlık raporunu nikah memuru görecek, yani ailenizin eline geçmesi, ya da sizi tanıyan kişilerin görmesi mümkün değil..

Nikah işlemleri sırasında alınacak raporla şizofrenle ilgili raporun ne alakası var?
Sezenselma, Nikah işlemleri için alınan sağlık kurulu raporu farklıdır.
Bu konuda sorun çıkmaz.

Ben özürlü sağlık kurulu raporu için yazmadım yukarıdaki bilgileri. Lütfen ilgili Yönetmelik hükümlerini dikkatle okuyun.
Kaldı ki raporunuza siz açık vermedikçe kim nasıl ulaşsın ki? Buna siz izin vermeyeceksiniz.
Rapor bilgilerinize nasıl ulaşacaklarını düşünüyorsunuz siz?

Bir sorum daha var. Siz SABİM'e ne sordunuz onlardan ne istediniz? Sadece raporunuzu gizlemelerini mi?
Sordugunuz soru ve isteginizi bilmem önemli benim için.

Ayrıca bu konu benim için çok önemli. Aceleye getirmek gibi niyetim yok. Şizofreni bu toplumda en yanlış bilinen bir hastalık çünkü. Malesef en çok damgalanan kişiler de bu hastalıga sahip kişiler. O yüzden daha sakin bir zamanda bu konuyla ayrıca ilgilenmeyi düşünüyorum. Lütfen tüm çekincelerinizi rahatlıkla yazmaktan çekinmeyin.
Sizi zorlu bir süreç bekliyor. O yüzden tüm olasılıkları masaya yatırmak herkes için iyi olacaktır diye düşünüyorum.
Tabi bu arada evleneceğiniz için sizi kutluyorum:) Siz bu kararı aldıktan sonra inanın tüm zorlukların üstesinden geleceksiniz öncelikle bunu bilin.

bunu sizden başkası talep etsede öğrenemez zaten ilaç vs alırkende siz kendiniz alırsanız yada şiniz sorun olmaz kimse öğrenmesin diyorsunuz lakin...

Özl bi soru sormak isterim yalnış anlaşılmak istememekle beraber şizofren birinin evliiğine devlet izin veriyormu....

Siz yarın gidip evlenip evet dediğinizde 3 gün sora gidip ben hastayım bu evlilik geçersizdir dediğinizde siz haklı çıkarsınız veyahut tam tersi nişanlınız ben bilmiyordum diyip başvurursa evlilik yok hükmünde sayılır diye biliyorum ben bence raporu sildirmekten öte şizofren birinin evlenmesi hususundaki değişik bi uygulama varmı onu araştırın derim ben şahsen... evlilik öncesi ve sonrası kanuni haklarınızın bilincinde olmanızı öneririm sora sıkıntı yaşamamanız açısından...

Medeni kanunun 133. maddesine göre "Akıl hastaları,(şizofrenide bu gruba giriyor) evlenmelerinde tıbbi sakınca bulunmadığı resmi sağlık kurulu raporuyla anlaşılmadıkça evlenemezler".. Yani Selma hanım, raporunuzu iptal ettirmeniz imkansız olduğu gibi sanırım nikah işlemlerinde de sorun yaşayacaksınız.. En kötü ihtimalle düşünecek olursak nikah başvurunuz hastalığınızdan dolayı reddedilebilir de, edilmeyebilir de.. Nişanlınızın ailesi nikah reddini didikleyebilir, öğrenirler bir şekilde.. Saklanabilecek bir hastalık değil şizofreni.. Öğrenmelerini bu kadar dert etmeyin desemde ister istemez takılacaktır aklınıza..

Erdal;
Eczanelerde saklanmıyor malesef hangi hastalığa hangi ilaçları kullandığın.. Mahallenin eczanecisi mantığı var ya hani.. Bence aile fertleriyle bile paylaşılmamalı bu bilgiler, ama malesef az biraz samimiyetle ulaşılabiliyor bu bilgilere..

Evlenmelerinde tıbbi sakınca olmadıgına dair sağlık kurulu raporu alabilir zaten. O yüzden burada sorun yok:) TMK 133: maddesine takılmaz yani.
O yüzden şizofrenle ilgili raporla nikah işlemleri sırasında alınan raporun birbiriyle ilgisi yok dedim zaten. Nikah için alınan rapor farklı. Bu da sorun çıkarmaz.
Sezenselma raporunu ve maaşını iptal ettirmek istemişsin. Bilgilerine ulaşılmaması için. İstersen sana yardımcı olması açısından bir vaka örneği yazayım. Bu bilgiye bir eş ulaşmış bu vakada:)
Bu örnekte şizofren arkadaşımız evleneceği kişiye şizofren olduğunu söylememiştir. neys ebunlar evlenmişler. Eşi daha sonra bir gün eşinin raporunu gormuş. Bu noktaya gelmesinin sebebi de şu. Eşi özürlü kadrosunda çalışıyormuş. Özürlü kadrosunda çalıştıgını öğrenince eşinin özrünü merak etmiş. Evi didik didik etmiş raporunu bulmuş. Öğrenmiş ki eşi şizofren. hayal kırıklıgına ugramış. Boşanmak istemiş ve bir avukata yonelmiş. Nasıl boşanacagı hakkında bilgi istemiş. TMK ilgili kanun hükümleri anlatılmış ona vs vs.
Bu boşanma işi bile o kadar kolay değildi yani. Çünkü eşinin evlenmesinde sakınca olacak bir yönü yoktu. Evliliklerinde bir sorun yoktu yani. gayet de başarılı bir evlilik. Ama eşi rahatsız eden soylenen yalan. Boşanması oldukça zordu ama bu yalandan yola çıkarak boşanma yolunu bulmaya çalıştı. Yoksa şizofren diye pat mahkeme boşanmayı kabul etmez yani:) Avukatlar da bu durumu soyeldi zaten ona. Başka dayanaklara sıgındı mecburen.
geçmiş evlenmesindeki yasal zorluklardan bahsediyorsunuz şizofrenlerin?
keşke her şey bu kadar yani yasal açıdan kolay olsa. yasal açıdan sorun yok. Sorun; doktorundan hemşiresinden ailesinden bilgisizinden bilgilisine kadar tüm toplumda!
Ki en önemli detaylar bunlar da değil. devam ederiz... hele bir sezenselma arkadaşımız gelsin bir iki kelam etsin diyorum.

Evlenmek yasak değil ablam benim:) Sen çocuguna bile bakıp onu okutuyorsun. Evliliği mi yurutemeyeceksin bir de. Sonra devam ederiz oldu mu? Yarın iş var ve çok geç oldu çıkmam lazım. İyi geceler ablam.

öncelikle geç cevap yazdığım için özür dilerim ve vilhassa cevaplarınız için...sizden ricam şu ki gerçek bilgiye dayalı olmadan mantıkla yada olabilir diye fikir sunmayın.bu ciddi bir konu...sayın kalem cevaplarınız çok tatmin ediciydi özellikle teşekkürü bir borç bilirim.raporumu iptal ettirmek istiyorum buna ulaşmamasını istiyorum...bu beni korkutuyor incitiyor...benim için anlamını bilemessiniz...ben bunlardan soyutlanmak için maaşımdan da vazgeçtim...lütfen bana net ve kesin bilgi verin görüş istemiyorum..saygılar

Sezenselam raporunun iptali söz konusu olamaz. Raporunu kimsenin ögrenmesini istemiyorsan sen gayret gostereceksin. Buna izin vermeyeceksin. Öncelikle raporuna nasıl ulaşabileceklerini düşünüyorsun soyler misin?
Ona gore bir şeyelr düşünelim.

2022 aylıgı alıyorsun sanırım. 2022 aylıgı aldıgından dolayı raporun oldugunu düşünecekler ve raporun hakkında soru sorulacak belki merak edecekelr diye düşünüyorsun sanırım. Biraz detaylar verir misin benim şu verdiğim örnek gibi?
Bu şekilde kuşkulanırlar ve raporunu ögrenmeye çalışırlar diye korkuyorsun sanırım.
Tıpkı yukarıda verdiğim örnekteki gibi mi?
Engelli kadrosunda çalıştıgını ogrenince eşinin raporunu merak etmiş mesela yukarıda bahsettiğim olaydaki bayan. Bu şekilde araştırmış ulaşmış rapora.
Bu konularda dikkatli olarak raporuna başkalarının ulaşmasını engelleyebilirsin ki. Sen olası tehlikeleri soyler misin ona gore çözüm bulalım.

Ayrıca nişanlın durumunu biliyorsa bu konuda rahat olmalısın. Nişanlın ve sen dikkatli oldukça kimse ulaşmaz raporuna.
raporunu şunu bunu gizleyecegim diyerekten bir de tedavi sürecini sekteye ugratma sakın. Tedavini aksatmaman önemli.
yaşamını ve mutlulugunu kendinle ilgilenmeye ve saglıgınla ilgilenmeye borçlu olacaksın çünkü.
sen ne kadar güçlü olursan her sıkıntıyı yeneceksin bu şekilde.
O yüzden evet, raporunu zeki yöntemlerle saklayabilirsin ama bunların hiçbiri tedavini aksatmaya neden olmasın sakın.

ben 2022 aylığından faydalanabilmek için bir rapor çıkardım...şimdi evleniyorum...bu raporu iptal ettirmek ve maaşıda düşürmek istiyorum...amacım şu ki hiç kimse benim hastalığımı öğrenmesin...bunu istemek hakkım değil mi? evlenebilecek kadar normalim ve hiç bir sorunum yok...bu raporu öğrendiklerinde bana bakış açıları değişecek bende normal insanlar gibi yaşamak istiyorum ön yargılara maruz kalmadan...""evlenme işlenmlerim gerçekleştiğinde "acaba olurda" bu raporu görürler mi""korkum endişem bu!!!olurda acaba bu bilgiye ulaşırlar mı??bu raporu iptal ettirirsem eczaneden alışveriş yaptığımda bu dosyam görünür mü? ben bütün izleri silmek istiyorum...tedavime devam ediyorum:ama bu raporu iptal ettirdiğimde özürli sigortam düşer ve tekrar babamın üstüne ssk lı olurum diye düşündüm...hiç kimsenin eşiminde geçmişime ulaşmasını istemiyorum...sizce ulaşabilir mi?yani raporu iptal ettirip babamın üstüne geçebilirmiyim yeniden ve bu raporun üstü örtülür mü? Sn: kalem içimi ferahlatıyorsunuz...lütfen desdeklerinizi esirgemeyin..teşekkürler...

KARDEŞİM KIZMA DARILMA KALEM ABLA FERAHLATICI YAZAR AMA BEN SERT VE GERÇEK YAZARIM...doğru söylediğim için herkez bana kızıyor ama olsun İŞ ÖZÜRLÜ HAKLARINDAN FAYDALANMAYA GELİNCE ÖZÜRLÜ OLMAYI HERKEZ KABUL EDİYOR gidiyor rapor alıyor ama iş evlenmeye gelince ben sağlamım sadece sen değilsin çoğunluk böyle DIŞ GÖRÜNÜŞÜN SAĞLAM OLDUĞU İÇİN FARKEDİLMEZ BELKİ raporu çıkartmışsan o rapor bi şekilde gün yüzüne çıkar eşin olcak kişi biliyorsa dert etme iptal ettirmek senin elinde değil gidersin doktora uygun görürse raporu düşürür veya iptal eder öyle alınmış raporun iadesi olmuyor malesef

daha açıklayıcı olmak için şöyle özetleyebilirim...ben engelli maaşımı iptal ettireceğim.o halde raporum ehemmiyetini kaybeder mi?eczane yahut hastanelerde benim şizofren olduğumu anlarlar mı yine?hakikaten çok rahatsız edici bir durum.ben bu damgadan kurtulmak için ne yapabilirim?sağlamdır yahut iyileşmiştir raporu alsam ne kadar başarılı olurum acaba..hakikaten durumumda çok iyileşme var...bu rpaoru elde edebilirim diye düşünüyorum...tedavimi de aksatmıyorum...evlenirken bu raporuma ulaşmaları mümkün olur mu??hakikaten pişmanım bu raporu aldığım için..bunu nasıl eski haline getirebilirim???

Sn Xman: ehemmi olan ferah yazmak moral vermek değil...siz olasılıklar üstünden gidiyorsunuz ben kesin bilginiz varsa diye bilhassa rica etmiştim..bilginize

Evlenirken bu rapor ulaşılması mümükün değil. Çünkü kimse hastanede rapor sorgulamaz evlenirken...

bende şizofrenım evlendım ve hıc bır pıroblem yasamadım resmı nıkahımda var esımde bılıor ailesıde ustelık esımı kacırdım ve kacırdıktan 6 ay sonra nıkah yaptım hemde yası 18 den ufaktı hıc bır pıroblem cıkmaz hıc korkma

Gerçekten şizofreni tanısı ile tedavi görüyorsan nacizane tavsiyem bunu saklamamandır.Hastalığının alevlendiği bir dönemde öğrenmeni istemediğin kişiler bunu öğrenecektir.Aslolan senin hastalığın ile yaptığın kahramanca mücadeledir.Unutma sen toplumun saygıdeğer bir bireyisin.Aile kurmak,sosyal yaşantının içinde bulunmak,duygu ve düşüncelerini paylaşmak,kendini ifade etmek,soyunu devam ettirmek en doğal hakkındır.Sağlık Bakanlığına bağlı Toplum Ruh Sağlığı Merkezleri açıldı.Oradan kafandaki sorulara ilişkin detaylı bilgi alabilirsin.

Ben Şizofren hastasıyım evde bakım ücretiyle şimdilik hayatımı sürdürebiliyorum .
şimdilik dedim çünki evde bakım ücretini annem alıyor benim adıma ve kendisi hem çok hasta hemde çok yaşlı .
Allah korusun kendisi vefat etse bakımı üstlencek insan bulmak benim için çok ama çok zor yani anlayacağınız yarın benim için gerçekten bir meçhul oldu.
Kaldıki Evlilik evlenmek....
zaten başkasınında hayatınıda mahvetmeye kimsenin sanırım hakkı yok.
herkeze saygılar.ALLLAH hepimize yardım etsin

Üst Alt