Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Şizofreni hastaları öz bakımlarını ille de aksatır mı?

Peri1995

Üye
Konular
11
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar bakırköyde yattığım süre boyunca bir sürü şizofreni hastadı tanıdım. Hastalara şizofreni tanısı konulabilmesi için sadece halüsinasyonlar göz önünde bulundurulmamasını anladım. Gerçeği değerlendirme yetisi bozulmuş her kişiye şizofreni teşhisi konulmazmış. Uzun bi araştırmanın sonucunda şizofren olan insanlar kendine bakamazlarmış hiç bi şekilde ayrıca bilinci konuşması giyimi saçı başı vasat olurmuş. Laf salatası yaparak konuşurlarmış yada sorulan sorulara cevap bile vermezlermiş kıyafetler kir içinde özbakımları sıfır hijyen sıfır amaca yönelik hareketleri yokmuş. Şimdi size soruyorum sizlere şizofreni tanısı koyulmadan önce durumunuz böylemiydi? Ankarada yattığım dönemde şizofreni tanısı konulmuş 3 tane arkadaşım vardı bildiğim ve üçüde çok bakımlılardı. Bu arada paranoid şizofreni hariç diğer şizofreni türlerini söylüyorum. Banada şizofreni tanısı konuldu lakin özbakımım gayet olağan. Lütfen konuya girip bakan bütün şizofreni tanılı kardeşlerim beni aydınlatsınlar

Benim tanıda aynı Bahsettiğini belirtiler sonradan bendede oldu ilk önceleri iyiydim sizin bu dediğiniz belirtiler psikoz girince yani akıl gidince oluyor yazdıklarınıza bakılınca cok tecrübeli olduğunuz belli oluyor okuyunca kendimi gördüm saglık lı şizofren iyi olsa bile ileri zamanlarda bu belirtiler ileride cıkıyor atak gecirmeai önemli 20yıl hasta olup hic atak gecirmemişler var 1,ay hasta olup 20senelikten cok belirti gören var bu tamamen kişiyle alakalı tıpta hastalık yoktur hasta vardır şu anda bakımlıyım ama ama ne olacağı belli olmaz

Son düzenleme:
tb2nhf

Ankarada hastanede yatarken şizofreni tanısı konulduğunda asistan olan bi doktor aileme bu kızın ben şizofreni olduğunu düşünmüyorum şizofreni hastaları kendilerine bakamazlar konuşma yetileri bile çok kötüdür yani çok enteresan bi durum hastamız kendine gayet iyi bakabiliyo saçını toplaması bile çok önemli bu durumda olan birinin ben emin olamıyorum demişti. O zamanlar tam alevlenme dönemindeydim halüsinasyonlarımın çok baskın olduğu dönemde . Yinede özbakımım hijyenim çok iyiydi. Benim gibi olan biri varmı diye merak ediyorum alevlenme döneminde bile kendine bakabilen biri varmı acaba

Ben alevlenme döneminde kendime bakamadım ama cok agırdım alevlenme döneminde kendime bakamadım elbetvardır bakalım yazsın

Kişisel bakım şizofreni hastasına zor gelir. Bu konuda çok iyi durumda olanları da vardır mutlaka ama sizin betimlediğiniz gibi çok bakımsızları da mevcuttur.

Hatta bence bir şizofreni hastasının hastalık/iyilik/kötülük durumunu bence kişisel bakımı gösterir. Biraz iddialı bir tespit gibi durabilir ama izah edeyim:

Topluma karışmak, sosyal olmak, çalışmak/bir işle ilgilenmek, yaşamak için bir amacı olmak/amaca bağlanmak vb. şeyler şizofreni hastalarına iyi gelen şeylerdir. Bunlardan mahrum kalan/mahrum bırakılan hastalar içlerine dönerler ve kendi dünyalarında yaşarlar. Bu da kişisel bakımlarını bozar.

Toplumdan tamamıyla soyutlanmış(hiç kimse ile teması olamayan) şizofreni olmayan biri bile, geçmişten gelen bir alışkanlığı varsa dahi belli bir süre sonra kokusu kendini rahatsız ettiğinde yıkanacaktır, uzunluğu kendini rahatsız ettiği için tırnağını kesecektir/kesmeye çalışacaktır, malzemesi varsa (ayna, ruj vs.) kendi keyfi için makyaj yapacaktır. Bu kişi geçmişten gelen banyo yapmak kültüründen bihaberse(ilkel bir kabile üyesiyse) belki ölene kadar banyo yapmaya ihtiyaç bile duymayacaktır.

Sonuç: bugün kişisel bakım olarak algılanan şeylerin büyük çoğunluğunu toplum içinde yaşadığımız için, kabul görmek/dışlanmamak vb. nedenlerle yaparız.

Bir şizofreni hastası için, yaşadığı yerin temiz olması, kişisel bakımının iyi olması vb. bence onun topluma uyum sağladığı, hastalığı kendi içinde yaşamadığının belli bir yere kadar göstergesi olabilir.

Tabii bu durum dünyadaki tüm şizofreni hastalarını kapsayacak kadar genel geçer bir kural da olamaz çünkü hastalık yoktur hasta vardır. Ve şizofreni, yakalanan insanlarda farklı farklı sonuçlarda oluşturabilmektedir.

Üst Alt