Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Şizofreni hastalarını konu alan güzel bir belgesel çalışması

Descartes

Aktif Üye
Konular
99
Reaksiyonlar
337

(y) Arkadaşlar , bu belgeseli izlemenizi tavsiye ederim. Video içeriğinde konuşan şizofrenlerin neredeyse tamamını sosyal yaşamdan tanıyorum. İstanbul / Taksim'de "Şizofreni dostları derneği" vardı. 10 seneden fazladır gitmişliğim vardır Ama malesef maddi yetersizliklerden (kira parası vs.) kapatılmak zorunda kaldı.

@Ahmet T, ayarlardan değiştiriliyor ama nick değiştirdikten sonra 1 yıl değiştirilemiyor.

@Descartes, Yıllar önce izlemiştim çok güzel hazırlanmış bir belgesel.
Birebir hastalar ve konunun uzmanlarının anlatımları var.
Hasta ve yakınlarının özellikle yeni rahatsızlıkla tanışmış hasta ve yakınlarının ilk izlemesi gereken bir belgesel.

@kara duman, ağabey , yorumlarınız için teşekkürler. Bu belgeselin bende ayrı bir anlamı & önemi var. Çünkü ilk mesajımda yazdığım gibi videoda konuşan şizofrenlerin neredeyse tamamını tanıyorum. Taksim'deki şizofreni derneği kapandıktan sonra herkesle irtibat kesildi.

@Descartes, O dernek kısıtlı imkanlarına rağmen idealist çalışmalar yaptı hiç gidemedim sadece dernek başkanını kitapçılık yaptığım dönemden sima olarak hatırlıyorum kapanması büyük kayıp oldu sanırım derneğe hırsız girdikten sonra toparlayamadılar.

Birgün çok param olursa bu derneği ayağa kaldırmak isterim.

Belgeselde hüzünlü ve umutsuzluğa sevk eden hasta hikayelerinin yanı sıra hastalığı yenmiş bir kızın hikayesi var o çok ümit verici.

Belgeselde bahsedilen Ankarada ki mavi at kafe devam ediyormu bilginiz var mı?

@kara duman, ağabey , aynen tespitinizde yazdığınız gibi bu dernek, çok idealist çalışmalar yaptı. Türk toplumunun şizofreniye yaklaşımındaki ön yargıları düzeltme anlamında güzel faaliyetler icra ettiler. Bahsettiğiniz dernek başkanı "Mesut Demirdoğan" isminde birisi . Uzun yıllar , birkaç dönem boyunca dernekte çok güzel idarecilik hizmetleri yürüttü. Aynen, derneğin kapanması büyük kayıp oldu ama derneğe hırsız girmesi olayından haberim yok. Ankara'daki mavi at kafe devam ediyor mu ? O konuda bilgim yok. Yalnız orada çok hayırlı işler yürüten yaşlı bir abimiz vardı. 1-2 sene önce vefat etti. İsmini şimdi anımsayamadım.

@Descartes, Hırsızlık olayını bende ekşi sözlükten okumuştum birebir şahit değilim.

Bu tür dernek çalışmalarına maddi gücü olan şirket ve kişiler girmiyor pek çünkü şizofreni türü rahatsızlıklar hakkında en zengininden en fakirini en okumuşundan en cahiline çok derin kırılması zor bir ön yargı ve korku var sağolsun medyada bu algıya su taşıyor şizofren birisi suç işleyince şizofren suç işledi başka bir rahatsızlığa sahip kişi suç işleyince sadece suç işledi halbuki araştırmalar psikoz türü rahatsızlıklarda suç oranının normal suç oranından fazla olmadığını gösteriyor zaten piskozu olan kişiler toplumdan kaçan iletişim kurmaktan zorlanan ürkek kişiler ama hastalar toplumdan dışlanırsa zor olan yaşamları dahada zorlaşır ve haberlere konu olan kişiler olur.

Ama yalnız yaşayan tedaviyi rededen kontrolden çıkmış bir azınlık var onlarında devlet eliyle takip edilmesi lazım suça bulaşanların çoğu onlar.

@kara duman, size özel mesaj gönderilemiyor O yüzden buradan yazıyorum. Sizin de tespit ettiğiniz gibi şizofreniye karşı büyük bir ön yargı var STK'lardan bile gerekli desteği göremiyorlar. Son cümlenizde belirttiğiniz gibi hasta olan şizofrenlerle , suça meyilli olan ve saldırgan tipler aynı kefeye konulmamalı.

@Descartes, ö.m ayarım takip ettiğim kullanıcılar gönderebilir şeklindeydi.
sizi takip ettim bundan sonra gönderebilirsiniz bazı kişiler takıntılı şekilde ö.m mesaj gönderiyor ondan bu şekil bir ayar yapmıştım.

Bu ön yargının kırılması çok zor ne yazık ki onun için bu tür yapılar aracılığı ile şizofrenlerin toplumdan soyutlanmaması önemli ama bunu da ne yazık ki bir avuç maddi gücü zayıf idealist insan yapmaya çalışıyor.

Devletin oluşturduğu TRSM var ama onlarda devlet kurumu olduğu için memur zihniyeti ile çalıştığı için yeterli verim alınamıyor.

Son düzenleme:
1 saatlik bir belgeselle karşılaşmayı beklemiyordum 😅

Son düzenleme:
bunu eskiden izlemiştim. Çok duygulanmıştım. Hastalık ismen aynı olsa da herkes de farklı şekillerde yaşanmış. Allah yardım etsin. Derneğin kapatılmasına üzüldüm. Keşke bir iş adamı çıksa bir tane daireden bozma bir yer hediye etse orasını dernek yapsalar. Halbuki hiç de zor değil adamlar milyarlarla oynuyorlar ama kime diyorum ki

Cok güzel bir belgesel yaşadıgımız tüm sorunlara deginmişler yükleme icin teşekkürler

Şizofreni denince aklıma 2001 de izlediğim akıl oyunları filmi geliyor . Herhalde bu hastalığı dünyaya tanıtan ilk filmdir. Russell croweun çok iyi iş çıkardığı bir filmdi. Böyle belgesellerin platformlarda yayınlanması lazım.

Son düzenleme:
Üst Alt