Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Şizofreni hastası kişinin emekliliği ile ilgili bilgi rica ediyorum..?

mihmandar35

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Evet öncelikle forumda emeği geçen herkese teşekkür eder başarılarının devamını dilerim.

Ben de ağabeyimle alakalı bir durum için sizleri rahatsız etmek istiyorum. Elimden geldiğince formu kurcaladım gerekli yerleri aramaya çalıştım ama hepsini birisine aktarıp işi zorlaştırıyor. Bu yüzden size danışmak istiyorum.

Abim yıllardır şizofreni hastası.

Farklı hastanelerden farklı raporları var en son ömss kura için %45 oran verdiler fakat adli tıptan almış olduğu %80 çalıştırılamaz raporu var.

2022 maaşı alıyor. yaklaşık 300 gün sigortası var, sigorta başlangıç tarhinden sonra ortaya çıktı hastalığı ve 10 yılı geçti sigortalılık başlangıç süresi.

Bu aşamada 1; isteğe bağlı sigorta yatırıp malülen emekli olmasının yolunu aramayı düşünüyoruz.

2; sgk %60 vermemesi durumunda engelli olarak emekli olabilir mi (3600 güne tamamlayıp) isteğe bağlı sigorta yatırarak. isteğe bağlı sigorta diyorum çünkü ağabeyim çalışmıyor hiç, çalışamıyor.

3; isteğe bağlı sigorta ödemeye başlayınca maaşı kesilecekmiş tekrar bağlattırmak çok mu zor bunun hakkında bilgi verirmisiniz?

Bu konuda benim öngörmediğim göremediğim konular varsa ve bana yardımcı olan olursa çok minnettar kalırım. Şimdiden teşekkür ediyorum.

yeni maluliyet cetveline göre:
B. PSİKİYATRİ
  1. (IQ 50 ve altı) Zeka gerilikleri
  2. Tedaviye rağmen çalışma olanağı vermeyen şizofreni ve alt tipleri
  3. Tedaviye rağmen çalışma olanağı vermeyen şizoafektif bozukluk
  4. Tedaviye rağmen çalışma olanağı vermeyen sanrısal bozukluklar
  5. Tedaviye rağmen çalışma olanağı vermeyen atipik veya başka türlü sınıflandırılamayan psikozlar
  6. Tedavi ile işlevselliği düzelmeyen progresyon gösteren ve çalışma olanağı vermeyen bipolar bozukluk
  7. Tedavi ile işlevselliği düzelmeyen ve çalışma olanağı vermeyen beyin hasarı, beyin işlev bozukluğuna bağlı davranış bozuklukları (organik kişilik ve davranış bozukluğu, frontal lob sendromu, v.b.)
  8. Tedavi ile işlevselliği düzelmeyen ve çalışma olanağı vermeyen psikotik özellikli kronik obsesif kompulsif bozukluk, kronik travma sonrası stres bozukluğu ve komorbiditesi[1]
  9. Tedavi ile işlevselliği düzelmeyen ve çalışma olanağı vermeyen beyin hasarı, beyin işlev bozukluğu ve bedensel hastalıklara bağlı ruhsal bozukluklar (organik bipolar tiplerini içerir, organik sanrılı bozukluk, demansiyel ve amnestik v.b. tablolar)
  10. Yaygın gelişimsel bozukluklar (otistik bozukluk, asperger v.b.)

[1] Tedaviye direnç protokollerinin uygulandığını gösteren tıbbi belge ve dokümantasyonlarının dosyada mevcut olması gerekir.

şeklindedir. Kardeşinizin durumu bu düzeydeyse 10 yıl 1800 günle emekli olabilir.
Malulen emeklilikte son primler hangi statüdense ondan emekli olunur ve ssk'dan emekli olması daha avantajlıdır, isteğe bağlı ödeyip bağkur'dan emekli olmasından...

Erken emeklilik tarihini hesaplayabilmemiz için,
gün ay yıl olarak doğum tarihi ve
yine gün ay yıl olarak sigorta başlangıç tarihi önemli....

2022 süreci çok sancılı bir süreç maalesef.... Şuan daha zorlaştırdılar, evrakların gidip gelme süresi dahi çok uzun sürüyor... Zor olmasına çok zor yani...
Ayrıca, kardeşiniz emekli olunca 2022 alamaz emekli maaşı olacağından dolayı....

Kısmet hanım cevabınız için çok teşekkür ederim. Ssk dan prim ödeme imkanlar dolayısı ile zor, bağkurdan ödemeyi planlıyoruz. Oda 231 lira imiş en düşüğü.(Sgk müdürlüğünden sorduk)

Benim başka bir sorum daha olacak. Sgk dan malulen emekli olamaması durumunda yatırdığımız 1800 gün her hangi bir şekilde ilerde işe yarar mı? Mesela erken emekli olma konusunda. Bu arada erken emekli olabilmesi için işe başladıktan sonra hasta olması bir engel teşkil edermi? Ben işe başlamadan hastalığa sahip olması erken emekliliğe engel teşkil eder diye duydumda bir yerde.
İşe başlangıç tarihi 01 04 1995 ve ve 390 gün sigortası var.
alttaki dilimdekine giriyor zannedersem. bu şekilde en düşük isteğe bağlı bağkur yatırsak en düşük engelli maaşı alır zannedersem onu da forumda bulabilirm galiba.
Çok sağolun çok teşekkür ederim.

Sigorta Primi Ödeme Başlangıç Tarihi3. derece ; %40 ile 59 arası2. derece %60 ile 79 arası1. derece %80 ve üzeri
06.08.1994 ~ 05.08.1997 17 yıl ; 3920 gün 16 yıl 4 ay ; 3760 gün 15 yıl ; 3600 gün

Erken emeklilikte hastalığın ne zaman olduğu önemli değil,
yukarıdaki şartlar ssk için,
Bağkur için,
bagkur.PNG

Emeklilik şartlarını tamamladığınızda kurum tarafından hastaneye sevk edilirsiniz yüzde kaç oran alırsanız ona göre emekli edilirsiniz...

Şizofreniden sakatlık oranı cetveli 'ne göre :
B- Şizofreni (Paranoid, hebefrenik, katatonik, ayrışmamış,basit tip şizofreni ile post-şizofrenik depresyon ve kalıntılı şizofreniyiiçerir)
1-Tedaviyle çalışabilen: % 45
2-Tedaviye rağmen çalışma olanağı olmayan: % 80

çok teşekkür ederim ilginiz için. inanın bakanlıktan daha iyi iş çıkartıyorsunuz. Sağloun tekrar

Aradan, 5 yıl geçmiş, dönüp bakınca geçmişe. Abim şu an emekli temel ihtiyaçlarını karşılayabiliyor çok şükür. Sitede emeği geçen herkese teşekkür etmek için söylüyorum bunları. Allah razı olsun. Esenlikler dilerim.

Üst Alt