Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Şizofreni herkese söylenmemesi gereken "gizli" bir hastalık mıdır?

aydünyavaz

Aktif Üye
Konular
631
Reaksiyonlar
350
Ben şizofreni hastası olduğumu kabul etmiyorum. Belki de zamanla düzeldim, tam bilemiyorum.10 yıldan fazladır hastayım VE 7,5 yıldırda ilaç kullanmaktayım. Zaman zaman acılar çeksemde yinede yaşamaya çalışıyorum.
1)-Acaba benim bu şekilde hasta olduğumu ve acılar çektiğimi bilen kaç kişi vardır şu hayatta kardeş.

2)-İllaki kimseye anlatmamak gerekirmi çoğu şeyi. Çoğu şeyi anlatmak gerekmez zaten.

3)-Herşeyden zarar ediyorsun. Hayat tan herşeyden pişman oluyorsun. Betersin beter kardeş kardeş.

4)-Sanki yaşım hep 25 te takılı kalmış gibi 34 olmasına rağmen efendim efendim kardeş.

5)-Genellikle sorunum insanlarla. İnsanlarla birarada olmak canımı sıkıyor. Ne yapacağım bilemiyorum.

6)-Bu zamana kadar ne görüntü gördüm nede bi ses duydum. Vallahi billahi yok arkadaş.

7)-Sadece kendi içimde çok perişan haldeyim. Dağılmış kalmışım bi kenarda. Kullanılmayı unutulan eşyalar gibi.

Son düzenleme:
Valla kardeş en yakın aile harici bilmeseler iyi olur cünkü toplumda asar keser öldürür imajı silinmedi hic bi zamanda silinmeyecek ayrıce evlenirken işe ğirerken mahkemede her yerde sorun oluyor bu hastalık gecmiş olsun

şimdi şizofreni hakkında bilgi sahibi değil toplum...bu nedenle tamamen uydurulmuş şeylere inaniyolar şizofrenler hakkında...oysa sadece karakterle alakalı ....şizofren ya da olmayan insan farketmez....karakter ayrı...hastalık ayrı...tüm yapilan kötülükleri karakter yaptiriyo...nokta...hastalıkla ilgisi yok...şizofren olmayan bi insan da cinayet işliyo bu arada .....😌...ne var ne yok tüm kötü canice şeyleri atmışlar sizofrenlerin üzerine....çok komik yani....😹😹😹

toplumun cahilligini sizofrenler neden ceksin ki....gizlencek bi hastalık değil çünkü....yaaa lütfen şu kanit olmayan dusuncelerini degistirsin toplum...sizofreni=katil..saldirgan...vs...demek değil...cunku bunlar karakterle alakali...sizofrenle ilgisi yok...yok..yok...kaç kez anlatiyoruz dimi ama....😌öğrensin lütfen toplum....😌

engelli kartımla halk otobüsüne bindiğimde şöfor yüzüme sen sağlamsın ne bu şimdi der gibi bakıyor çoğu zaman.
şimdi napayım saklasam mı engelliyim yahu deyip bağırıp munakaşa mı etsem.

sungate_

onu ilgili makama şikayet edebilirsinz (ama sadece bakmak yetmez bence , eğer birşey söylüyorsa filan..aracın plakasını ve tabelasını da alın ..)

Çok geçmiş olsun ilk olarak. Bence yakınlarınız dışında kimse bilmese daha iyi olur. Malum psikiyatriste bile gitmeye kötü bakıyor toplum.

Değildir ama Türkiyede :D Toplumun %70i(Eğitimsiz kısım %100) sana kötü gözle bakar ne yazıkki o yüzden olabildiğince gizle hiç unutmam iddaa oynamak için bi bayiye gittim orda böle çomar bi dayının teki "bak ya şu şizofrenlere yine cocuga tecavüz etmişler allah helak etsin bunları" diyordu yani adam Şizofrenleri Pedofilik sanıyor :)

Bu toplumun tamamı psikolojik muayeneye tabii tutulsa en az %30 una herhangi bir teşhis konur gibi geliyor bana bakma bizim adımız çıkmış.

bende hastalık sürecinde teşhis konulduğundan beri hiç halisünasyon görmedim bir sebepten dolayı bana bu teşhisi koydular ama halisinasyon görmüyorum diye hasta değilsin sen diyen olmadı. bir umut yaşıyorum belki bir gün güzel günleri görürüm diye. bende başta kimsenin bilmesini istemiyordum ama ailem saolsun herkese yaydılar. bende artık bilinip bilinmemesini önemsemiyorum.

ailem çoğu kişiye söyledi dalga deçiyor mahalle

Sevgili kardeşim geçmiş olsun,
Cahil toplumda ruhsal hasta olarak yaşamak çok zor, Öncelikle aileden başlamak gerekiyor, Bazen onlarla bile sıkıntı yaşanıyor, çünkü hastalığını iyi tanımıyorlar ve durumunu kabul etmiyorlar,

Hele çevremizdeki insanları anlatmaya gerek yok,

O yüzden söylemen gereken kişiler hariç kimseye anlatma ki, toplumun önyargısına maruz kalma,

POT-LX1 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Siz olsaydınız hastalığınızı başkaları bilmesini istermiydiniz yoksa istemezmiydiniz?

Siz olsaydınız hastalığınızı başkaları bilmesini istermiydiniz yoksa istemezmiydiniz?
(SADECE PSİKİYATRİ den)

(Benim 11 yıldır sürekli
ilaç kullandığımı BİLEN
belki 10 kişiyi geçmez)

Ben şizoaffektifim. gönül isterki rahatça gribim gibi diyebilmek ama insanımız tv den gördüğü ve kendi hayal ettiği şekilde bize baktıkları için kimseye söyleyemiyorum. Ailem dışında kimse bilmiyor.
3 yıl önce bir arkadaş şekerleme uzattı, bende şekerim var dedim teşekkür edip redettim. Ama bana canavarmışım gibi bir bakışı var ve ötekileştirildim ki Allahtan psikiyatrik hastalığımdan bahsetmedim kimseye dedim.

Evet deli olduğumu herkes biliyor, bu yüzden kimseyle görüşmüyorum

Ben herkese duyurdum, işin tuhaf tarafı benden başka kimse inanmıyor hasta olduğuma. Normalde tam tersi olur aslında. :)

Hasta olduğuna inanmazlar yalan söylüyor bu derler dışlarlar hasta olduğuna inanırlar hasta bu derler dışlarlar neticede ikisi de aynı kapıya çıkar .

@perseküsyon yapacak bir şey yok zaten bende pek meraklı değilim kimseye en iyisi umursamamak .

Hastalıklarınızı aileniz dışında, işyerinizdekilere, arkadaşlarınıza kimseye söylemeyin derim. Çünki psikoloji, psikiyatri bilgileri eksik olduğu için size kızdıklarında hastalığınızla itham etme durumları var. Nasıl olsa bir gün tamamen iyileceşeksiniz.

Hastalıklarınızı aileniz dışında, işyerinizdekilere, arkadaşlarınıza kimseye söylemeyin derim. Çünki psikoloji, psikiyatri bilgileri eksik olduğu için size kızdıklarında hastalığınızla itham etme durumları var. Nasıl olsa bir gün tamamen iyileceşeksiniz.

Bu bahsettiğin "hastalıkla itham edilme" durumunu yaşadım. Haklısınız...

Türkiye de yaşayan bütün Şizofren hastalarının bence bir şanssızlığı var. Bu şanssızlığın birinci sebebi ŞİZOFREN kelimesi. ŞİZOFREN kelimesi Türkçe bir kelime değil. ŞİZOFREN kelimesi kulağa hoş gelmeyen Yunanca bir kelime. Keşke bilim adamları yıllar önce biz Şizofren hastalarını Yunanca bir kelime olan ŞİZOFREN kelimesi ile değil kulağa daha hoş ve kibar gelen Fransızca veya İtalyanca bir kelime ile bizleri nitelendirselerdi. Böyle olsaydı toplumumuzda bu kadar çok önyargı olmazdı diye düşünüyorum.

Türkiye de yaşayan Şizofren hastalarının diğer şanssızlığı da gazetecilerin ve televizyon kanallarında haber sunanların Şizofren hastalığı hakkında tamamen yanlış bilgilere sahip olmalarıdır. Türkiye de medya da Şizofren hastaları ile ilgili cinayet haberleri yayımlanıyor. Cinayet işleyen bir kaç Şizofren hastasıyla ülkemizde yaşayan yüzlerce masum Şizofren hastası aynı kefeye konuluyor. Bu çok ama çok yanlış. Türkiye de gazetelerde ve televizyonlarda haber sunan bütün çalışanların Şizofren hastalığı hakkında uzman kişilerce bilgilendirilmesi veya eğitimden geçirilmesi gerekiyor. Türkiye de şunu her yetişkin vatandaş bilmeli ki ilaçlarını düzenli kullanan ve doktor kontrolünde olan bir Şizofren hastası bırakın cinayet işlemeyi karınca bile incitmez, kimseye bir zararı olmaz.

erbin Söylediklerine aynen katılıyorum. Medyada bu konuda bir hassasiyet yok, kaza yapan otobüs firmasının bile yazısını sansürleyen medya iş psikiyatrik rahatsızlıklar olunca hiç çekinmeden haber yapıyor. İşte bir vaka oluyor hemen "psikiyatrik rahatsızlıkları olduğu öğrenilen" etiketi yapıştırılmış. Sanki "normal" diye tabir edilen kesimde hiç bu tarz olaylar yaşamıyormuş gibi. Millet trafikte birbirini boğazlıyor ama bu onlara göre olağan bir durum. Mesela ben hiçbir suç izlemedim şimdiye kadar, trafik cezam bile yok ama hastalığımdan dolayı ehliyet almakta çok sıkıntı çıkarttılar ve uğraşmak istemediğim için ehliyetime de bir nevi el konulmuş oldu.

Şizofren kelimesi aslında bana göre kulağa hoş gelen bir kelime ancak yıllarca içi öylesine olumsuz anlamda dolduruldu ki insanlar bu kelimeyi duyunca ister istemez irkiliyor. Mesela Şaban ismi Kemal Sunal'ın filmlerinden sonra pek tercih edilmeyen bir isim olmuştur. Şaban ile saf, salak betimlemeleri özdeşleştirilmiştir. Bu yüzden artık kimse çocuğuna Şaban ismi koymak istemiyor.

[SIZE=3]Daha önce burada bir başka konu münasebetiyle daha detaylı yazmıştım. Tekrar olmaması için kısaltıyorum şimdi. Benim bir şizofren memurum vardı. Müdürün bir tanıdığının oğlu imiş, müdür "idare ediver" demişti. Tipi, boyu, posu hasta olduğun dair en ufak bir alamet taşımıyordu. Oysa bazı hastalarlarda dış görünüm hemen insana ipucu veriyor. Her neyse son derece efendi bir çocuk idi, işi çabucak yapardı ama sonra anladık ki bazı işleri kafadan atarak yapıyormuş. O işleri ondan aldık, daha basit işleri verdik. Sıkıntı seviyesinin arttığını anlardık ve izin verirdik kendisine, "git dolaş da gel" derdik veya "öğleden sonra izinlisin" derdik. Hiçbir sıkıntı yaşamadık. O da bizden çok memnun idi. Ama bir gün bir başka servisteki amirine haksız ve durduk yere terbiyesizlik yapınca işten atıldı. Üzüldüm ama yaptığının karşılığı iş akdinin feshi idi her yerde.
Selametle
Haaa bir de bu çocuk borç aldı ben de kefil oldum. Ödemedi borcunu, bize kaldı ben ödedim. Helal hoş olsun.[/SIZE]

Bir sürü cinayet şiddet taciz tecavüz kavga dövüş haberi oluyor sorsan çoğu normal bizim kimseye bir zararımız yok sorsan normal değiliz .:p

Üst Alt