Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Şizofreni için sadece %40 verilmesi normal mi?

zeynep40

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhaba. Iyi akşamlar. Dün annem adına otv indirimi icin sağlık kuruluna başvurduk. Annem 15 yıldır kronik şizofreni teşhisi ile tedavi görüyor ve ilaç kullanıyor. Kendisi 71 yaşında. Kuruldan çıkan sonuçlar hipertansiyon 10 hepatit b 15 kadın hastalıkları 4 yaşlılık 10 kas iskelet sistemi 8 puan vermiş. Toplamda 40 puan almışız.

Sorum şu; şizofreni hastalarına 80 puan veriliyor diye biliyorum. Verilmediği için 40 puanda kaldık. 2010 yılında aldığı rapor 70 di. Şimdi ne yapmalıyız? İl sağlık müdürlüğüne gideceğim. Faydası olur mu? Raporda atipik psikoz 6 aylık takip ve tedavi demiş. Yardımcı olursanız çok seviniriz. Iyi akşamlar. Eczaneden ilaç raporlarını kurula sunduk.

Şizofreni 'den 80 verilseydi 89.4 oluyordu ve annemde kireclenme ve obezite var. Söylediğimiz halde dikkate almamışlar.

@zeynep40

Merhaba,

Mesajınızdan anladığım kadarıyla, annenizin psikiyatrik rahatsızlığını hastane 6 ay kadar takip ettikten sonra hekimler bir oran verecekler. Psikolojik rahatsızlıklar söz konusu olduğundan sık karşılaşılan bir durum bu forumdan okuduğum kadarıyla.

Rapor için başvurduğunuz hastane aynı zamanda annenizin şizofreni için takip edildiği hastane miydi? Zira takibi yapılan hastane olduğunda sağlık kurulundaki hekimler hastanın kayıtlarına daha rahat ulaşabilmekte ve daha kesin karar verebilmekte.

Siz raporu aldınız mı? Toplam oran %40 mı? Eğer öyleyse ve buna itiraz etmek istiyorsanız ilk başlayacağınız yer İlk Sağlık Müdürlüğü olur. Onlar sizi bir hakem hastaneye gönderirler. Orada annenizin tüm muayene ve tetkikleri yeniden yapılır ve 2. bir rapor düzenlenir.

Geçmiş olsun.

Son düzenleme:
Merhaba erdoğan bey. Evet raporu aldım. Hastanın takibi ilgili hastanede yapılmıyordu ama şizofreni hastalığı doğuştan gelen bir hastalık olduğu ve raporlar ile kanıtlandığı için 80 puan verilmeliydi. Aynı şehirde baska hastanede ve farklı şehirlerde rapor yenileniyor. Bu raporlari sistemden görebiliyorlar. Özür raporu 40 yazıyor (toplamda 47 puan verilmiş) 80 puan daha alsaydı muhtemelen olacaktı bu iş. Baltazard formülüne göre 89.4 yapıyor. Sağlık bakanlığına başvurmayı düşünüyorum. Siz ne dersiniz? Teşekkür ederim.

Son düzenleme:
@zeynep40

Anlıyorum Zeynep hanım, ama yine de hekimler böylesine yüksek bir oranı vermeden önce hastayı takip etmek isteyebilirler. Bu arada emin misiniz Şizorfeniden %80 alabileceğine annenizin? Çünkü hastanın durumuna göre daha aşağı oranlar alanlar da var buradaki forumlarda. Özellikle şizofreni ile ilgili açılmış konu başlıkları var, eğer henüz okumadıysanız bakmanızı tavsiye ederim.

Rapora itiraz kısmına gelince, benim bildiğim kadarıyla doğrudan Sağlık Bakalığına değil de bulunduğunuz ildeki İl Sağlık Müdürlüğüne itirazınızı yapacaksınız. Zaten İl Sağlık Müdürlükleri bulundukları şehirlerde Sağlık Bakanlığını temsil ederler.

Öte yandan benden daha bilgili ve tecrübeli birileri size mutlaka daha ayrıntılı yanıt verecektir.

Tekrar geçmiş olsun,

Esen kalın :)

Erdogan Er

Tekrar merhaba. Hastanın takibini x hastanede yaptırıp y hastaneden rapor alırken sıkıntı yaşar mıyız? Konuyu bilenler cevap yazarsa sevinirim.

zeynep40

Merhaba Zeynep hanım, hastanızın takip edildiği hastaneden rapor almanız avantajlı olacaktır diye düşünüyorum ama bu şart değil. Burada pek çok kişi takip edildikleri hastanelerden farklı yerlerden rapor alabilmekte.

Burada önemli olan rapor almak için başvurduğunuz hastanede gerek muayeneler sırasında görüştüğünüz poliklinik doktorlarına gerekse sağlık kuruluna hastanızla ilgili eldeki tüm dökümanları teslim etmeniz. Bunlar çok çeşitli olabilir: labratuvar sonuçları, röntgen, MR, BT, ultrason raporları, endoskopik inceleme raporları, patoloji raporları, solunum testleri, ilaç kullanım raporları, hastanızı daha önceden takip eden doktordan alınabilecek bir durum bildirir yazısı, varsa hastaneye yatış veya ameliyat epikriz raporları vesaire.

Tüm bu bahsettiklerim hastanızın rahatsızlığına ve ona yapılan tetkik ve tedavilere göre değişecektir. Ne kadar belge toplarsanız raporu düzenleyecek hekimlere o kadar çok veri sağlamış olabilirsiniz. Tabi bu belgeleri düzenli bir sıraya koyup hekime sunmak bence çok önemli. Hekimler zaman sıkıntısından dolayı önelerine karma karışık gelen evrakları tasnif edip incelemek istemeyebiliyorlar.

Bu arada şunu da söyleyeyim. Bütün bunları toparlayıp doktorlara-sağlık kuruluna verdiğiniz halde hiç birine doğru düzgün bakmadan karar veren kurumlar da var maalesef. İnanın hekimlerin o andaki haleti ruhuyesine göre değişebiliyor bu tip şeyler. Ben dün heyete girdim. Bana yöneltilen ilk soruyu duysaydınız şaşırırdınız eminim..

Umarım yardımcı olabilmişimdir.

zeynep40 Annenizin düşük rapor almasın da iş hayatın da aktif olmadığı için olabilir diye düşünüyorum . Çalışan bayan olsaydı ağır özürlü olarak iş gücü kaybı nedeniyle 80 verilebilirdi . Belli bir yaşa geldikten sonra rapor istenildiğin de emeklilik hakkı için rapor alınmayacağından ötürü 40 oran verilmiş olabilir . Detay için aynı hekime tekrar muayene olup bu konuyu hatırlatmanız gerekir . Evet 80 oran verebilirdik denirse sağlık raporuna itiraz edip yeni rapor çıkartabilirsiniz .

Erdoğan Bey verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Annemin yaşadığı şehirden rapor almak istiyoruz. Takibini benim yaşadığım şehirden yaptırmak istiyorum.

İbrahim Bey, dediğiniz konu hakem hastanesine kadar gidecekse yani başka hastane, ardından oranlar değişince hakem hastanesine gitme olayı. Annemin takati yok. Mevcut rapor üzerinde değişiklik olabilir mi? Muadili var mı?

@zeynep40 Hasta kontrolü olmadan rapor düzenlenmesi mümkün değil her ne kadar elinizde belgeler olsa da . Önce muayene olurken doktor görüşü almanız gerekir . Olur o oranı veririm derse mevcut rapora itiraz etmeniz gerekir . Son alınan rapor önceki raporları hükümsüz yapar.

Her şizofren % 80 raporu alır ön yargısı ile yaklaşmışsınız rapor konusuna . Mevcut çalışırken iş gücü kaybı ve tedavi ile düzelemeyen ileri derece rahatsızlıkta % 80 verilir . Semptomlar hafif seyrediyorsa , tedavi ile mevcut yaşamını idame ettiriyorsa veya çalışma hayatını etkilemiyorsa % 40 verilir .

Öncelikle psikiyatri hekime konuşmanız ve bu raporu hangi konularda kullanacağınızı belirtmeniz gerekir . Hekim oluru ile olur rapor konusu. Daha sonra sağlık kuruluna çıkmanız gerekmekte.

ÖTV siz araç için rapor kullanılacaksa sulh hukuk mahkemesinde vasilik davası açılması gerekir . Mahkeme ve sağlık kuruluna tekrar gidip geleceksiniz.

Bana en fazla %45 rapor verdiler:F 15 şizofreni tanısına

Üst Alt