Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Şizofrenide Karşılaşılan Negatif Belirtilerin tedavisi mümkün mü?

mmmy1983

Üye
Konular
6
Reaksiyonlar
0
ŞİZOFRENİNİN NEGATİF BELİRTİLERİ:

Duygu İfadesinde Donukluk: Şizofreni hastaları genellikle duygusal açıdan kendilerini “donuk” hissederler ve çevrelerinde olup bitene tepkisiz kalırlar. Yüz ifadelerini, davranış veya ses tonlarını değiştirerek duygusal tepkilerini dışa vuramazlar.

Motivasyon Kaybı: Şizofreni kişinin motivasyonunu azaltarak çalışma veya sosyal aktivitelere katılımını zorlaştırır. Hastalar çamaşır yıkama, yemek pişirme gibi gündelik işlerden uzaklaşır, uç durumlarda kişisel hijyeni sağlayamaz ve kendilerine bakamazlar.

Toplumdan Geri Çekilme: Şizofreni hastaları insanlarla arkadaşlıklarını sürdürmekte zorlanırlar.

İnsanlarla karşılıklı etkileşimleri kısa süreli ve yüzeyseldir. Bazı durumlarda kişi bütün toplumsal ilişkilerini keser.

Düşünce Yoksulluğu: Kimi şizofreni hastalarında düşünme miktar ve içerik olarak azalır. Nadiren konuşur, sorulara kısa yanıtlar verir ve ayrıntı vermezler. Uç durumlarda kişinin konuşması "evet", "bilmiyorum" gibi kısa cümlelerle sınırlanır. Negatif belirtiler çoğu zaman kişinin tembel olduğu ya da kasıtlı olarak kötü davranış göstererek başkalarını sıkmayı amaçladığı şeklinde yorumlanabilir ve hastalığın parçası olarak kavranmaz. Pozitif belirtilerin eşlik etmediği negatif belirtiler bir hekim tarafından daha önceki davranışlara göre yaşanan değişim açısından değerlendirilmelidir. Pozitif belirtilerin olmadığı negatif belirtiler genellikle gözden kaçacaktır, ama kişinin yardıma ihtiyacı devam etmektedir.

___
Arkadaşlar sizin de bildiğiniz gibi şizofrenik belirtiler negatif ve pozitif olarak ayrıştırılmış. Verilen antipiskotik ilaçlar pozitif belirtilerin tedavisinde etkili diye biliyorum.
Bu negatif belirtiler bazen kişinin kişilik özelliği olarak algılanıyor bazen de depresyon veya ilaçlardan kaynaklanıyor diyor doktorlar.
Bu tarz belirtilerin tedavi edilme yolu var mı sizce ?

sevdiği şeylerle meşgul olması iyi gelebiliyor.
yakınımdan örnek verecek olursam araba kullanmayı çok seviyor ve kullandığından beri
ilaçlarına çok ihtiyaç duymadan, alevlenme dönemi yaşamadan hayatına devam ediyor.

doğru bir yaklaşım ahmet75
bende sevdiğim bir uğraş olan sporla ilgileniyorum iyi gelmiyor desem yalan olur
ancak eşimin bende gördüğü insanlara tahammülsüzlük ve insan ilişkilerinde ki zayıflık
arkadaşlarımın yok olması zamanla gibi bir sürü negatif belirti var
kullandığım ilaç xeplion acaba diyorum ilacın bir yan etkisi mi?
yoksa hastalığın alevli evresinden sonra tedavi edilemeyen negatif belirtiler mi bunlar.
bir yerde okumuştum rocha firması negatif belirtilerin tedavisi için bir ilaç geliştiriyordu avrupada. acaba ne durumda
yazıda hep pozitif belirtiler için ilaç yapıldı biz birde bu yönde çalışalım filan diyordu.

Negatif belirti annemde gitmiyor ha gitti diyorum yine aramıza giriyor surekli sigara icmek istemesi surekli tekrarlayan ağız hareketleri donuk bakislar her soyledime hehe demeler baska insanlara karsi supheci bakışları sonra normale dönüp ben dinleyince konuşmaya başlayınca dünyalar benim oluyor .

evet malesef negatif belirtiler kolay kolay gitmiyor, çoğu zaman da kişilik özelliği olarak karıştırılıyor

Ben de ayrışmamış şizofreniyim. Pozitif belirtiler epey azaldı. Ama jest mimik yoksunluğu (afekt kısıtlığı) halen biraz var.

perseküsyon

bende de var mimik yoksunluğu ve donukluk. öyle oluyor ki kızmam gereken noktalarda donuk kalabiliyorum veya bazen sevincimi belli edemiyorum.
bence ilaç firmalarının çıkardıkları antipiskotiklere bazı şeyler eklemeleri gerekiyor bu negatif belirti sıkıntıları için

mmmy1983

Aslında iş yerimdeyken bu sıkıntıyı aşıyorum. Çünkü ortamdaki insanlar çok iyi davranıyorlar. Hastalığımı ve kusurlarımı yüzüme vurmuyorlar. İçimden geldiği gibi hareket edebiliyorum.

Rahatsızlık belli zaman sonra karakterize hal alıyor .
Mizaç bozukluğu ( yüz ifadesi donması , mimiklerin oluşmaması , sert ifade hali olması ) etkisi azalsa da tamamen geçmiyor . İçi başka dışı başka gibi durum oluyor .

Diğer negatif etkiler de yıllar boyu devam edince huy haline geliyor . ( kalabalık restorant , avm veya cafeye asla girmem yıllardır ) .Sosyal çevrede de kısıtlama yapar az olsun öz arkadaş olsun düşüncesi hakim olur ve kişilerden çabuk sıkılma yapar .

İlaç değil bireyin bunu fark ederek üstüne gitmesi lazım . Olabildiğince toplum içinde yer alarak negatif etkileri azaltması gerekir .

-DORLİON-
İbrahim bey bu negatif belirtilerin yok olması veya azalması için pisiko terapi önerirmisiniz.
Eşim sağ olsun sürekli sizin bahsettiğiniz gibi üstüne gitmelisin diyor . telkinlerde bulunuyor.
ama bir kaç gün iyi giderken sonra yine eskiye dönüyorum
unutu veriyorum.

yıllar içinde arkadaş çevrem tamamen eridi kimseyle iletişim kuramıyorum.
olanlarda sıkıyor yanlarından kaçıyorum. bahsettiğiniz kalabalık yerlerden nefret geldi.
iş ev gidip geliyorum tek aktivitem spor o da kilo almamak için ilaç yüzünden
perseküsyon
arkadaş ilişkilerin nasıl merak ettim. insanlarla iletişimin

mmmy1983

:D Arkadaş ilişkilerim gayet iyi DORLİ'nin yazdığı gibi az olsun öz olsun modundayım Ama nabza göre şerbet verme konusunda iyi sayılırım. Kurumda danışma bölümündeyim. İnsanlarla iletişim pratiği yapma anlamında çok faydasını görüyorum. Zaten bir süre sonra spontane bir hal alıyor..

Psiko terapi değil de içinizden gelmesi gerekir . Zorla insanları sevemeyiz :eek:

Nasıl mutluysan öyle davran derim . Ben buyum seven boyle sevsin demek en iyisi en olumlusu . İnsanların bizi nasıl algıladığı değil biz nasıl mutlu oluruz demek en güzeli .

Şikayetle yerinmekle bir adım atılmaz . Çevrenin değişkenliğine göre tavır almak en iyisi . Negatif insanlara değil pozitif sempatik kişilerle vakit geçirmek gerekir .

perseküsyon
benim biraz insan ilişkilerimde gerilememe neden de beş senedir yaptığım işti bence
meslek hastalığı gibi düşünüyorum.
yeni bir iş bulsam fena olmayacak. insanlarla daha fazla diyalog halinde olacağım.
zorlamadan olmuyor bazı şeyler bencede

@-DORLİON-

haklısınız
mutlu olmak için bir sürü neden var. göremiyoruz ancak.
insanlarında hepsi kötü değil hepsi çekilmez değil. bahsettiğiniz gibi bir çevre yaratmalıyım kendime.
2018 hedeflerimizden biri de bu olmalı bence :)
teşekkürler

perseküsyon

şantiye şefiyim bir firmada.
meslek makine mühendisi

İş değiştirip macera aramamanı tavsiye ederim . Günümüz koşulları belli ve iş bulmak çok sıkıntılı . Yeni iş yerinde de adaptosyon süreci çok sıkıntılı . Değişik kişiler değişik işler uyum hep sorunlu .

-DORLİON-

benide korkutuyor aslında İbrahim bey.
kolay değil beş senedir yapıyorum aynı işi aynı ortam.
ama yeni bir çevreye ihtiyacım var gibi.
sosyal medya ve bilgisayar kullanma süremi azaltacam .

mmmy1983

DORLİON doğru söylüyor , ben işsizim uzun süredir yani öyle sayılır. işinden ayrılma sakın , işsiz kalırsan hanım da şikayet eder anne de kaynanaya dönüşür. yanlış anlama ben işsiz kaldım ordan biliyorum iyiliğini istediğim için öyle dedim ayrıca evet bencede içinden nasıl geliyorsa öyle davran , sosyal olmak öyle zoraki olacak bişey değil.

ben lisede çok asosyaldim çünkü herkesten şüphe ediyordum ama sosyal olmaya da baya bi uğraştım amele gibi sonunda oldu lise sonda ama çok az oldu.

sosyal olmada biraz şunlarda ne yazık ki etkili ,dış görünüşün , hayata bakış açın , insanlara bakış açın ...

şu anda halen makine müh. olarak çalışıyoırsun ,az biraz sabret geçecektir.

ve verdiğin emekler yanına kar kalacaktır mutlu olursun bence dönüp arkana bakınca bi tecrübe göreceksin çünkü.

hem eşine vakit ayır biraz bi yürüyüşe çıkın uzun sokakta. veya sahil kenarında.
yada anneni al yanına sevinir bunlar da sosyal aktivite hatta yakınların olduğu için daha önemli.

ahmet22

ben iş değiştirecem dedim arkadaşlar. işten ayrılma gibi bir düşüncem yok:)
bu zamanda işsiz kalmak ölüm
hele de bizim gibi ruhsal sıkıntıları olan insanlar için
o yüzden yeni bir iş ayarlayana kadar aynen böyle devam.

benim sorunum insanlarla . ben mükemmeliyetçi bir insanım bir insanda az bir hata gördüm mü siliyorum onu
kabullenemiyorum ve kestirip atıyorum
ilişkimiz ya noktalanıyor yahut yerinde sayıyor
helede bana yanlış yapan bir insan varsa asla affetmiyorum
herkesi mükemmel olmalı diye düşünüyorum
bu yüzden insanlardan soğudum
çok az arkadaşım var yok gibi bir şey
dostum diyebileceğim kimse yok
yalnızım
bu da beni mahvediyor

aaahh ah inan mükemmel kimse yok.
ben de dünyanın en iyi ,en populer dergisine attım makalemi ve reddedildi. olsun yinede bakıyorum 60 -70 yaşında akademisyenler o dergiye makale submit etmekten korkuyor. zaten onlarda hiçbişey yok demedi bu çalışmada ilgisi var ama yetersiz demişler.

yani ama olmayınca olmuyor naparsın bizim eldeki imkanlarda kısıtlı hep. şimdiki akademisyenlerin yerinde ben olsam inek gibi çalışırdım

:D Valla ekonomik durum yeterliyken şizofreni yaşamak hiç zorlamıyor. Hatta bilinçaltıma izin veriyorum. Hezeyanlarımı kafama göre yaşıyorum. Zaten etrafıma zararım da yok. Yeni yıl hepimiz için hayırlı olsun...

@perseküsyon
kesinlikle haklısın dostum .
ekonomi iyi olunca çalışınca üretince şizofreni bir süre sonra zaten normal bir durum oluyor.

yeni yıl sana da sağlık mutluluk ve bol kazanç getirsin

ahmet22
benim aklım kabullenmiyor işte mükemmel olamayacaklarını
direk bir yanlışta geri çekiyorum kendimi
sanki ben mükemmelim gibi
bu da bence şizofrenin bir getirisi büyüklenme

Bu negatif belirtiler sadece ilaçla geçmiyor. Babam vefat etti, evde tek erkek benim, gelen misafir erkekse ben ilgileniyorum, jest mimik, yüz ifadesi fln donuk durgun olsada kendimi değiştiriyorum zorluyorum susmamaya muhabbet cevirmeye calısıyorum.

Eskiden babam vardı derdim azdı şimdi daha çok Gelen giden artık ailenin direği sensin diyor ayvayı yediğimi görüyorum. Korku ve ya her hangi bir titreme, kalp çarpıntısı vs. yaşamıyorum ama ölümün verdiği üzüntü de var diye rol yapıyorum.

Kullandığım ilaç üzülmemi önlüyor, gezmek eğlenmek içimden geliyor(ilaç içmesem böyle olmam aslında) ama bu içimden gelenleri yapsam terbiyesizlik yapmış olurum. Babam ölmüş mezara girmişim kefenli babamı mezara taşıyıp toprak atmışım, daha büyük üzüntülü olay mı olur yaşanacak ama ben umursamıyorum.. bazen evdekileri ağlarken görünce üzülüyorum o kadar.

@DissFlex

:( DissFlex başınız sağolsun. Benim başıma gelince nasıl dayanırım bilemiyorum. Özelikle de annem vefat ederse...

@mmmy1983

Yanlış hatırlamıyorsam evliydiniz Doğru mu ? Bu çok önemli bir avantaj. :) Birbirini seven ve destek olan iki insan. Çok güzel bir şey. Bize de nasip olur inş..

ahmet22
Popüler dergiye attığınız makalenin konusu neydi ?

perseküsyon

>3D uzaylar , üç boyutlu euclid uzayı ,dalgalar , matematik uzay yaklaşımı ile dalga denkleminin modellenmesi.
bilimsel makale bu başka dergiye attım 23 gündür haber yok...

perseküsyon sağol. Ölümlü dünya, her canlı ölümü tadacak. Birnevi hazırlıklıydım babamın ölümüne doktorlar taa 6 ay ömrü kaldı diyorlardı o zamandan beri ..

insanlarla konuşmayı kestim çoktan ilaç bana fayda etmez kendimce tabi
alıştım çünkü konuşmamayı

Üst Alt