Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Şizofrenide negatif semptomların çaresi var mı?

Muyo

Üye
Konular
30
Reaksiyonlar
1
İlaçlarla halüsinasyonlardan kurtuldum ancak 12 senedir hastayım ve negatif semptomlar şiddetli bir şekilde devam ediyor.iradem sıfır, hiçbir iş yapamıyorum veya başlasam bile sürdüremiyorum.en basit iş bile gözümde dağ gibi büyüyor.eski hırs ve azmimden eser yok.zaman geçtikçe daha çok miskinlestim.ilaclardan önce böyle değildim.bu negatif semptomların çözümü yok mu arkadaşlar, dünyadan evli ve çocuklarım olmasına rağmen zerre zevk almıyorum.intihar düşüncem var.diyeceksiniz ki ailen var onları düşün ama benim varlığımın onlara hiç bir faydası yok.tembel tembel sadece yatıyorum.babamdan kalma eski bir evim var evde bakım maaşı ile geçinmeye çalışıyoruz.konsantre olamıyorum, çalışamıyorum,herkes bana kızıyor ama dediğim gibi iradem hiç kalmadı... negatif belirtiler ve bu sıkıntıları yaşayanlar var mı ve bunun ilacı var mıdır.yoksa bir tek ben miyim böyle...

... negatif belirtiler ve bu sıkıntıları yaşayanlar var mı ve bunun ilacı var mıdır.yoksa bir tek ben miyim böyle...

Şizofreni hastası değilim ancak nörolojik ya da psikiyatrik ilaçların temelinde aynı mantık yatıyor, güya beyni uyuşturuyorlar. En temelinde işe yarıyor gibi görünse de birtakım yan etkileri görülüyor elbette. Yanlış bilmiyorsam intihar düşüncesi de bunların ortak noktası, o nedenle 18 yaşından küçüklerde kullanılması önerilmiyor.

Ayrıca bu sorunlar için ilaç var mıdır, sanmam zaten olsa diğer ilaçların yanında mutlaka önerirlerdi hocalarımız. Sıkıntı beyinde, sorun düşüncelerde o yüzden eskilerin dediği gibi "kişi kendinin doktorudur" mantığıyla idare edeceğiz.

Çalışırsan işlevselliğin artar. EKT yapılırsa da iyi gelebilir. Geçmiş olsun

Bu hastalığa sahıp coğu kısıler calısamıyor zaten.Zor bı hastalık ılaclarda etkı eder yorgunluk yapar.Sızofrenler bıde ıntıhara meyıllıdır hastalıgından kaynaklanıyor dusunmende bence neyı sevıyorsan ona yonel bos durduk sıra hastalıgın etkısını daha yogun hıssedersın kendını zorla bence .

Muyo
Hangi ilaçları kullanıyorsun.Ben önceden sadece abilify ve seroquel kullanıyordum.Negatif belirtiler devam ediyordu.Sonra yanına remeron eklediler.İyi geldi.En azından eskisinden daha iyiyim uzun süredir.

Ozaprin 20 mg,clopixol iğne ve cedrina kullanıyorum.

Muyo
Kullandığın ilaçların hepsi antipsikotik ilaçlar galiba.Bana ek olarak verilen ilaç(remeron),antidepresan ilaç.
Doktorun önermeden kullanma ama doktoruna sorabilirsin antidepresan ilaç ii gelir mi diye.Geçmişolsun.

Muyo bende senin durumdayim antipsikotik ilaçları içeli duygularım küntleşti insanlara bakışım değişti benimde iradem zayıfladı yani negatif belirtilerin bir çoğu bende de var 3.5 yıldır sözde tedavi görüyorum şuan içtiğim ilaçların dozları çok yüksek bırakmak istiyorum ilaçları ama ailem bıraktırmıyor allah yardımcımız olsun.

Mcan96

Gerçi mutlaka biliyorsunuzdur ancak yine de hatırlatayım lütfen doktorunuzla konuşmadan kendi kafanıza göre bırakmayın. En kötü ihtimalle doktora gidip bırakmak istediğinizi söyleyin ona göre doz azaltımı yaparsınız, direkt kestiğiniz anda feleğiniz şaşabilir, siz farkında olmasanız dahi ilacın varsa faydası onu da kaybedersiniz.

Muyo bahsettiğin sıkıntılar malesef birçok şizofreni hastasında mevcut ben çok küçük yaşta çalışmaya başlamama ve kendime çok güvenmeme rağmen bu hastalığa yakalandıktan sonra tam tersi bir durum oluştu hiçbirşey yapamayacağıma inanmaya başladım her iş gözümde büyümeye başladı alevlenme olmadığı sürece ilaç kullanmıyorum bu sayede işlevselliğimi kaybetmiyorum birşeyleri yapmamız gerektiğine inanıyorum o yüzden kendimi başarılı olabileceğime ikna etmeye ve bu yolda uğraşmaya çalışıyorum yani demem o ki bu durumu yaşayan sadece sen değilsin umarım hepimiz tekrardan sağlıklı olduğumuz günlerdeki gibi olabiliriz gerçekren istersek ve bunun için mücadele edersek az veya çok birşeyler başarabiliriz

GaribanÖğretmen haklısınız ama doktorların hiç bir şekilde ilaçlarımı bıraktiracağını düşünmüyorum.Her zaman ilaçları dikte ediyorlar çünkü yaptikları doz ayarlamaktan başka birşey değil en yüksek dozlari kullaniyorum şuan

bunyaminozdemir

Bu yaklaşım doğru değil. Allah korusun ters bir alevlenme olur Önüne geçemezsin. Psikozda part time ilaç kullanmak olmaz

Kendi şahsım adına söylüyorum hiç bir şeyin düzeleceği falan yok.ilac içsem bir türlü içmesem bir türlü.iki ucu boklu değnek... neymiş, tedavisi olan bir hastalıkmış.cekmeyen bilmez,doktorlar sadece bu işin okulunu okumuş.onlarda bilemez...lanet olsun...

Mcan96

Dediğim gibi hastalık türüne göre değişebilir. Ben trafik kazası sonrası "genç yaşta kaza geçirdi, ameliyat oldu psikolojisi bozulur" dedikleri için 3 yıl antidepresan kullandım. Faydası oldu mu olmadı mı bilemem. (Bana sorarsanız olmadı çünkü düşüncelerimde değişim göremiyorum)

Yavaş yavaş doktoruma iyileştiğimi söylemeye başladım, sonunda 2 ay önce kabul ettirebildik bırakmayı. Hayır işin beter yanı, ilacı bırakamıyorsun da birden. Tek dozu atla, 12 saat sonra önünü göremiyorsun, baş dönmeleri felan :)

Son olarak verebileceğim tavsiye, doktorla inatlaşmayın; eğer değiştirebiliyorsanız doktoru değiştirin belki size faydası olacaktır ama asla kendi kararınızla bırakmayın ilacı

O durum bende de vardı azaldı çok şükür eskiye nazaran. Bende elektroşokun faydası oldu en azından depresyon konusunda eskisi gibi ağır değilim Allah'a şükür sana da acil şifalar dilerim🙏insanın üstünde sorumluluk olunca daha zor olur aile gibi

perseküsyon

Ben doktorum ile ortak bir karar aldım ya hiç kullanmam dedim yada sesler başlayınca atarım dedim oda olur dedi ayrıca ilacın iyileştirdiğini sanıyorsanız yanılıyorsunuz sadece o an beynin kimyasına müdahale ediyor etkisinden çok zararı var bence ama atak anlarında iyi gelebiliyor

İlaç kullanmanın gerekip gerekmediği kişinin hastalık derecesine göre değişen bir mesele.
Kimisi ilaç olmayınca hayatını sürdüremeyecek kadar ağır yaşar hastalığı.Kimisi hiç ilaç kullanmasa da ne kendine ne de başkasına zarar vermeyecek kadar hafif yaşar.
İlaç kullanmak daha kötü veya daha iyi tarzında yaklaşım doğru değil diye düşünüyorum ama hastalığı kontrol altında tutmak için çok düşük dozda bile Olsa sürekli ilaç kullanılması gerek bence.

ASUMAN0

Bence ifadesini kullanmıştım zaten elbette ilaç kullanmak zorunda olan insanlar var bu konuda size katılıyorum ama uzun zamandır bu konuda emin olabilmek için birçok araştırmaya göz attım ve devamlı ilaç kullandığım günler oldu ben kendi deneyim ve görüşümü belirttim zaten en iyi kararı doktor verir o yüzden doktorunuzun tavsiyesine uymanız daha iyidir.

Muyo usta sana hayati bir öneri vericem. Bak boş kalmak yatmak bazen iyi olsada kafa dağıtamıyo kişi. Eğer ki vaktim var öğrenirim diyosan bir bilgisayar al kendine yoksa. Ucuz yollu pc ler yeterli Knight online indiriceksin. Oyuna sıfırdan başlıycaksın youtube da videoları var . Oyunu bikaç ayda öğreniceksin 3-4 ayda para kazanıcak bilgi sahibi olursun. Daha sonra çok küçük miktar yatırıp karakter dizersin 500tl ye canavar gibi farmer karakterin olur. Hem keyif alırsın hem para kazanırsın.
Knight online farm yaz youtube . Bu iş ortalama saatte 5-10 kazandıran bir iş. Bazen slotları boş bulamazsın o skıntısı var ama sen koca gün evdesin boş olduğunda kasarsın arada dinlenirsin. Veya 3-5m saatlik getiren slotlar var onlarda takılırsın. Bence bi düşün derim bu oyun dünyadan daha güzel... Oranın arkadaşlıklarıda çok ayrı... Bende okb olmasa deli gibi oynardım :( Bi dene derim izle videoları aklına yatarsa yaparsın...

bunyaminozdemir
Ben sizin yazınıza karşılık olarak yazmamıştım zaten.Baktım ki konu ilaç kullanma veya kullanmama konusuna gelmiş.Bende bu konuda kendi fikrimi paylaşmak istedim.
Tabi ki en doğru kararı doktor verir ama psikoz hastası kişinin hiç ilaç kullanmaması tehlikeli olabilir diye düşünüyorum ben.Çünkü aniden gelişecek bir halüsünasyon ya da paranoya durumu olabilir.Kişi o esnada,ne kadar kontrollü davranabilir bilinmez.İradesine ne kadar hakim olur bilinmez.Bu yüzden herhangi birisine ya da kendine atak sırasında zarar verme ihtimali var ve bu durumu engellemek için az dozlardada olsa ilaca ihtiyaç var bence.Sadece bunu paylaşmak istedim.

siz bu kadar ve ne kadar guzel derdınızı anlata bılıyorsunuz ben kendımı zor anlatıyorum nasıl yapıyorsunuz kıtap mı okuyorsunuz sız konusmalarınız harıka sızı cok sevıyorum

Yazıyla derdimi ben çok iyi anlatabiliyorum ama bir veya birden fazla kişi ile karşı karşıya konuşmaya gelince saçmalıyorum veya susuyorum.aynen,evet, öyle gibi kısa konuşuyorum.

benkım

Şahsım adına söylüyorum evet kitap okuyorum kitap okumanın zararını görmedim (doğru kaynakların okunması halinde) faydası saymakla bitmez bu hastalığa yakalanan insanlara sesli kitap okumayı tavsiye ediyorum ben günde en az bir saat sesli kitap okuyorum hem diksiyon açısından hemde konuşma akışının bozulmaması için çok iyi bir yöntem kişisel gelişim açısından olan faydaları saymadım bile.

benkım

Naçizane tavsiyem hakim olduğunuz konular üzerinde konuşun. Bilmediğiniz bir şey hakkında yorum yapmak sizi zorlayacaktır dolayısıyla hem kendinizi kötü hissedersiniz hem de cesaretinizi kırar.

Bir süre "gerçekten bildiğiniz" durumlarda konuşun, bu sizin özgüveninizi yükseltecektir, devamı zaten gelecektir merak etmeyin. Umarım dertlerinizi aşarsınız.

kardeşim bende şizofreni hastasıyım 2017den beri boyleyim ilk 2 sene ızdıraptı negatif beliritiler açısın dan sonra düzeldim. ben memurum allahtan işim zor değildi ve iş kaybı gibi bir sorunum yoktu. ailen etkisi negatif belirtileri yenmede çok etkili ağbim bana hep yardım etti 1 dkka boş durmadım o gune kadar yapmadığım kadar gezi seyehat ettim. balkonda vakit geçirtmek iyi geliyıyordu balkonda oturdum yazları hergun basketbol oynadım tatil yerlerini gezdim araba kullandım. antipiskotiklerin azalttığı dopamini hayatımda zevk aldığım şeylerle yerine koymaya çalıştım. sonuç 2 sene de negatif falan belirti kalmadı. şimdi kendime başka meşgale buldum her gun yegenimi parka götürüyorum onunla oyunlar oynuyorum. zekamı kanun yonetmelik görevde yukselmeyle falan değil çevremdeki insanlara ayırarak açmaya çalışıyorum.bu ara hastalığımın başından beri risperdal 3 mg kullanıuyorum bence en iyi ilaç. bir ara da laroxyl 25 mg kullandım sonra bıraktım. her hafta sonu fenerin maçını takip ediyorum annem babamla vakit geçiriyorum ip tv aldım sürekli yabancı kanalları izsliyorum. sürekli hayatımda hayatımı meşgale edecek zihnimi açacak ama rahatlatacak şeyler yapıyorum

Üst Alt