Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Skolyoz hastasıyım. 97 sigorta girişim var. Emekli olmak istiyorum?

Mızrap

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar merhaba,

Ben 25,06,1980 doğumlu Skolyoz hastasıyım. T
emmuz 1997’de bir operasyon geçirdim fakat bu güne kadar hiçbir yere rapor almak için başvuru da bulunmadım.
15,11,1998 SSK girişimden 434 gün ve 27,07,2006 BAĞ-KUR girişinden 3502 gün olmak üzere toplam 3936 gün ödenmiş primim bulunmakta.
Kendi işim olmasına rağmen çalışmakta oldukça zorlanıyorum. Emekli olmak için nasıl bir yol haritası çizmem gerekiyor?

Bu konuda öncelikli yapmam gereken nelerdir? Forumda buna benzer epey yazı okudum, mevzuat çok olunca derdimi unuttum :) Değerli önerilerinizi bekliyorum. Saygılar.

Bağkur statüsünden aşağıda alıntılayacağım 5510 sayılı yasanın 28. maddesine istinaden emekli olabilirsiniz.

[SIZE=3][FONT=Times New Roman]Madde: 28[/FONT][/SIZE]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]Sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce [/SIZE][/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3]25 inci maddenin ikinci fıkrasına[/SIZE][/FONT][SIZE=3][FONT=Times New Roman] göre malul sayılmayı gerektirecek derecede hastalık veya özürü bulunan ve bu nedenle malullük aylığından yararlanamayan sigortalılara, en az on beş yıldan beri sigortalı bulunmak ve en az 3960 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla yaşlılık aylığı bağlanır.[/FONT][/SIZE]

[SIZE=3][FONT=Times New Roman]Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucularının sağlık kurullarınca usulüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbi belgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının; [/FONT][/SIZE]
[SIZE=3][FONT=Times New Roman]% 50 ila % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 16 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4320 gün, [/FONT][/SIZE]

[SIZE=3][FONT=Times New Roman]% 40 ila % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 18 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4680 gün, [/FONT][/SIZE]

[SIZE=3][FONT=Times New Roman]malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla ikinci fıkranın (a) bendindeki yaş şartları aranmaksızın yaşlılık aylığına hak kazanırlar. Bunlar 94 üncü maddehükümlerine göre kontrol muayenesine tabi tutulabilirler.[/FONT][/SIZE]

Ufuk Bey, ilginiz için teşekkürler. Bahsettiğiniz yasanın ilgili bölümlerini ve fıkralarını mesajınızdan sonra okudum. Sanırım tam benim durumum.
Geriye nereden ve nasıl başlamam kalıyor. İlk olarak ne yapmalıyım? Bürokrasi malum dikenli yol. Bu konuda deneyimli arkadaşlar yardımınıza ihtiyacım var.

Mızrap
Alabileceğiniz orana göre emeklilil şartlarınız oluştuğunda SGK ya 5510 / 28. maddeye istinaden erken emeklilik için başvuracaksınız.
Onlar sizi hastaneye sevk edecekler böyle ce süreç başlayacak.
SGK ne kadar 28. madde dense de inatla ilk sevki malulen emeklilik için yapıyor genelde.
Şayet sizde de ilk olarak maluliyet için sevk ederlerse, red geldiğinde bir dilekçe ile başvurup, raporunuzun bu kez 28. madde kapsamında değerlendirilmesini talep edeceksiniz.

Anlamadığım nokta erken emeklilik ile malulen emeklilik arasındaki fark? Sanırım siz benim erken emekli olmamın avantajlı olduğunu düşünüyorsunuz. Diğer sıkıntım; doğrudan SGK'ya 28.maddeye istinayen emekli olamak istiyorum diye dilekçe yazıp sürece buradan mı başlayayım?

Erken emeklilik, çalışmaya devam etme açısından daha avantajlıdır, siz bilirsiniz de zaten malulen emeklilik şartları çok daha ağırdır.

Sn Mızrap

Öncelikle tam teşekküllü bir hastaneden heyet raporu almanız gerekecek. Hastaneye gidin danışmaya erken emeklilik için heyet raporu almak istiyorum deyin onlar yönlendirir.
Aldığınız raporo %40 ve üstündündeyse Bulunduğunuz şehrin vergi dairesi başkanlığına verin ve onlar ankaraya gönderecektir ankaradan sonuç bekleyin Ordan da %40 ve üzeri gelirse 1. 2. 3. derecen emeklilik şartları yani prim günleri var onlardan hangisine uyuyorsanız gününüz geldiğinde raporunuzla sgk dan emeklilik işlemlerinizi başlatın.

Bu kadar.

Erken emeklilik ile malulen emeklilik birbirinden farklı biz erken memekliliğe giriyoruz.

Çalıştığın yerde iş kazası geçirirsen malulen olursun

Sn.Birtan çok teşekkürler yardımlarınız için. Taşlar şimdi yerine oturdu.

1) Ben erken emeklilik koşullarına uyuyorum .
2) Tam teşekkülü bir hastaneden heyet raporu için randevu alınacak.
3) Çıkan sonuca göre diğer aşamalara geçilecek.

Saygılar.

Mızrap
Yapacağınız işlemi yukarıda açıkladım.
Siz bağkur statüsünden emekli olacağınızdan sizin vergi indirimi ile hiç bir ilginiz yok, Yukarıda Birtan arkadaşın verdiği bilgi sizin için tamamen yanlıştır. Artık tercih size kalmış, ben uyarımı yaptım, o kadar uğraşır bekler ve elinizde hiç bir işe yaramayan vergi indirimiyle ortada kalırsınız.
birtan
Lütfen cevap verirken soru sahibinin durumuınu göz önüne alıp yanlış yönlendirme yapmayalım.
Bağkur statüsünden erken emeklilikte vergi indiriminin hiç bir fonksiyonu yoktur.

Ufuk Bey, birtan arkadaş malulen emeklilik sürecini anlatmış o zaman. Sizinde bahsettiğiniz üzere ileride kendi işimde çalışmaya ufaktan da olsa devam etmek istiyorum. Dolayısı ile ilk yapacağım, SGK'ya 28.maddeye istinaden emekli olamak istiyorum şeklinde bir dilekçe ile hastane sevki talep etmek olacak. Başvuru esnasında herhangi bir SGK borcum da olmaması gerekiyor sanırım. Durum bu şekilde ise; 20 gün sonra 3960 günüm dolacak ve ancak o zaman süreci başlatabileceğim. Yani ilk olarak 20 günü bekleyip 3960 günü tamamlamam mı gerekli?

Mızrap
Hayır, Birtan malulen emekliliği anlatmamış, vergi indirimi ile erken emekliliği anlatmış.
Vergi indirimi ile emeklilik 2008 öncesi girişi olan 4A sigortalılarını kapsamakta olup bağkurlu olarak sizinle hiç bir ilgisi yoktur.
Bağkurlukların emekliliği 5510/28. maddeye göre uygulanmaktadır.

Arkadaşlar merhaba,

Benim emeklilik sürecim 27/05/2016 tarihinde dilekçemi ilgili kuruma vermekle başladı. 5510/28. maddeye istinaden müracaat etsem de onlar ısrarla 25. maddeden hastaneye sevk ettiler. Tıpkı Ufuk Bey'in bahsettiği gibi.Sevk edilen hastane ve ek olarak ikinci bir hastane. Sonuç malumun ilanı; "ÇALIŞMA GÜCÜNÜZÜNÜN AZ %60'INI KAYBETMEDİĞİNİZE KARAR VERİLMİŞTİR" . Tarih:20/11/2016

6 ay sonra gelen sonuçta çalışma gücümde ki kaybetme oranım da yazmıyor. Şimdi sıradaki iş sanırım raporumun 5510/28. madde kapsamında değerlendirilmesi için bir dilekçe yazmam gerekecek. Formu epey inceledim bulduğum dilekçe örneği 2009 tarihliydi.

*Değişen mevzuat var mı?
*Peki işlemi en başa dönmek isterlerse? İlk müracaat gibi? Ne yapmalıyım?
*Rapor oranımı öğrenmem gerekli mi?

Deneyimlerinize ihtiyacım var.

sizi malulen emekli etmeye çalışmışlar çünkü erken emeklilik şartlarını henüz taşımıyorsunuz.. şartlarınız aşağıdaki iki maddeden birisi ki sanırım gün olarak eksiğiniz var..
[SIZE=3][FONT=&quot]% 50 ila % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 16 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4320 gün, [/FONT][/SIZE]
[SIZE=3][FONT=&quot]% 40 ila % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 18 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4680 gün,
[/FONT][/SIZE]
[SIZE=3][FONT=&quot]bence öncelikle vergi indirimi sevki veya işkur sevki olmadı şahsi başvuru ile tam teşekküllü hastaneden en az %40 engelli raporu almaya bakın.. gelen rapor oranına göre üsteki emekli şartları hangisine uyarsa o tarihte emekliliğe başvurun..
birde skolyoz hastalarının %50 den yüksek rapor almasının zor olduğunu sanırıyom ki siz 18 yıl 4680 güne tabisiniz böyle olursa 1 yıl daha ssk yada bağkur pirim eksiğiniz var gibi..[/FONT][/SIZE]
[SIZE=3][FONT=&quot][/FONT][/SIZE]

Mızrap

Başvurunuzun 28. maddeden işleme konması için basit bir dilekçe vermeniz yeterli. Yeniden hastane/rapor süreci olmaksızın emeklilik işlemi gerçekleşecektir.

Arkadaşlar merhaba,

Mayıs 2016 daki müraacatımın reddinden sonra, 1 yıl daha prim ödeyip raporumun yeniden 28. madde kapsamında değerlendirilmesi için mayıs 2018 de kuruma itiraz dilekçesi verdim. Önce kabul etmediler ve yeniden emeklilik için müraacat etmem gerektiğini söylediler. Dilekçemin ısrarla evrak kayıttan geçmesini, kabul edilmiyorsa sebebinin yazılı beyanını istedim. Verhasıl kabul edildi. Beni tekrar hastahaneye yolladılar aradan 7 ay geçti. Bu arada Cimer'e kurumun gevşekliği konusunda şikayette bulundum. Sonunda 24 Aralık 2018 de kurum aradı birikmiş borcunuz var ödeyin 1 Ocak 2019 itibari ile emekli edelim dediler. Daha uğraşamadım. Yatırdım primleri, şimdi emekliyim şükür :) Bu arada yeni raporum da %83'müş.

Daha kolayı ve daha iyi koşullar, emeklilik için uğraşanların olur İnşallah.

Form arkadaşlarıma tavsiye ve yardımları için çok teşekkür ederim.

Üst Alt