Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Skolyoz olan kişi vergi muafiyetli otomobil alabilir mi?

aheremsa

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
slm alk bütün engelli.biz sitesi üyeleri

öncelikle ben bu siteyi tesadüfen internette gezerken buldum ve çok hoşuma gitti. emeği geçen bütün arkadaşlardan teşekkür ederim.

benim problemim şöyle. internette araştırma yaptığım kadarıyla hiç raslayamadım. ben %40 ortopedik özürlüyüm skolyoz ve hafif solunum yetmezliği var yurtdışından veyahut yurtiçinden araba alabilir miyim? bizim tür ortopedik özürlülerin böyle hakkı var mı?
bilgilendirirseniz memnun olurum.

teşekkür ederim.
a.yakup bal

Bu sorunun pratik karşılığını bilmiyorum. Ama yurt içinden 0 km aracı ÖTV'siz olarak satın almak ve aracı MTV'den de muaf tutmak için, aracın sakat statüsünde tescil edilmesi şart.
Aracın sakat statüsünde tescil edilmesi için ise araçta "hareket ettirici özel donanım" olması şart. Bu donanım olmazsa, sakat statüsünde tescil mümkün değil, dolayısıyla ÖTV ve MTV muafiyeti de söz konusu değil.

Şimdi, bu bir veri. İkinci veri de, skolyozu olan kişiler otomobil kullanmak için her hangi bir özel donanıma ihtiyaç duymazlar.
Bu iki veri yan yana gelince, skolyozu olan kişiler ÖTV ve MTV muafiyetli araç satın alamaz diyebiliriz kolayca.

Amaaaaaa! Burası Türkiye! :)

Skolyoz gibi, sol ayağından sakatlığı olan kişilerin de otomobil kullanmak için özel donanıma ihtiyaçları yok. Ve bu gerekçeyle onlara da "vergi muafiyetli araç alamazsınız" deniliyor. Gel gelelim o arkadaşlar vergisiz araç alabiliyor. :)
Şimdi ben onların nasıl araç aldıklarını yazacağım, siz ise aynı şeyler skolyoz için de geçerli şeklinde okuyacaksınız:

ÖTV ve MTV muafiyeti için iki şart aranız:
1- "Özel donanımlı otomobil kullanır" ibareli H sınıfı sürücü belgesi
2- Otomobil satın almak için "Özel donanımlı otomobil kullanır" ibareli sağlık raporu.

Bunların dışında bir üçüncü şart bulunmuyor. Böyle olunca, sol ayağından sakatlığı olan arkadaşlar, şöyle bir rapor alıyor, "özel donanıma sahip araç kullanır"; sonra satın alacağı araca elle kumanda aparatı taktırıyor ve sorunsuzca ÖTV ve MTV'den muaf olup aracını kullanıyor.

O halde, skolyozu olan arkadaşlar da "özel donanımlı araç kullanır" raporu alıp, aracına elle kumanda aparatı taktırarak o şekilde tescil ettirirse, ÖTV ve MTV muafiyetinden yararlanır.

Diyorum ben... :)

Not: Sol ayağı sakat olan bir arkadaşımızın tecrübesi:
bugün itabariyle özel tertibatlı araç kullanabılır raporumu almış bulunmaktayım ;):)benımde malumunuz üzere sol ayağımda problemim. Bir çok kişinin bu raporu alamazsın demesine karşı gittim ve raporumu aldım.
Almakla yetinmedim maliyeye ve otomotiv sektörlerine faks çekerek durumumu sordum hepsinin dediği ortak kararı söyliyeyim otamatik vites hariç düz vites araba almam kaydıyla ve aparat taktırarak ötv ve mtv den muaf olduğumu onaylattım. Artık şu sol ayağı sakat olanlar ötv den yararlanamz saçmalığını bitarafa bırakın, yeterki hastahaneden özel tertibatlı araç kullanabilir raporu alın yeter. ortebedi doktorunada özellikle söyleyin bana otamatik vites kullanır yazmayın çünkü vergiden muaf olamıyorum deyin doktor sizin isteğinize göre özel tertibatlı araç kullanır notunu yazıyor zaten .Umarım birçok kişiye yardımım olmuştur bukonuda.

çok teşekkür ederim Allah razı olsun bilgilendirdiğiniz için.
“İnsanların en hayırlısı insanlara faydalı olanıdır”(hadis-i şerif)

Üst Alt