Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Skolyoz ve ankilozan spondilit ile ÖTV'siz araba ve ehliyet alabilir miyim?

selcen06

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Merhabalar.
Ben doğuştan kalça çıkığıyım. Skolyoz ve ankilezon spondilitim de var. Bugüne kadar yaşantımı bir şekilde idare edebiliyordum ama son zamanlar ankilezon spondilit nedeni ile zorlanmaya başladım ve engelli raporu için başvurdum. 07.05.2018 tarihinde devlet hastanesi beyin cerrahi %40, fizik tedavi %16 verdi. Balthazard ile onaylanmış %50 engelli raporumu aldım.

Şimdi ÖTV muafiyetinden yararlanarak araç almak istiyorum. Sağ bacağımda 3 cm kısalık var.
Aynı zamanda B sınıfı ehliyet sahibiyim. ÖTV muafiyeti için nasıl bir yol izlemem gerekiyor bilgi verirseniz çok mutlu olurum.

1. ÖTV muafiyeti için ehliyetimi H sınıfı olarak değiştirmeli miyim?
2. H sınıfı ehliyet almam gerekiyorsa sonra da 200 lira vererek ÖTV muafiyeti için heyete tekrar mı başvuracağım?

Bu iki soruma da yer verirseniz sevinirim.

selcen06

AS'nin yol açtığı kısıtlılık önemli. Eğer boyun hareketlerini önemli şekilde kısıtlıyorsa, sürücü belgesi vermemeleri riski var.

Sağ bacaktaki 3 cm kısalık manuel vitesli araç sürmeye mani olmayacak gibiyse, bunun için de komisyon kısıtlama kodu vermez.

Evet, araç alımında vergi avantajından yararlanmanın ön şartı kısıtlama kodu içeren B sınıfı sürücü belgesidir. Var olan ehliyetinizi değiştirmelisiniz: uzman hekim -> il sağlık komisyonu -> nüfus müdürlüğü

Evet, araç alımı için oran bulunan, "özel donanımlı araç kullanmalıdır" ibaresi yer alan, rahatsızlıkların net olarak yazdığı engelli sağlık kurulu raporu da almalısınız

Yanıtınız için çok teşekkür ederim. Yönlendirmeniz doğrultusunda ilerleyeceğim. AS kısıtlılığı boynumda yok ama kalçamda var ve ne yazık ki bir de kalça çıkığı mevcudiyeti olan sağ tarafımda çok yoğun. Kısa mesafede sorun yok ama uzun mesafeli araç kullanmada ağrılarım dayanılmaz oluyor. Tek isteğim gaz pedalının bir miktar yukarıda olması.

selcen06

Gaz pedalında modifiye bir donanım ötv-mtv istisnasından yararlanmanızı sağlar.

Merhabalar. Bugün heyet raporumu almak için gittim. %50 sürekli yazıyordu. H sınıfı ehliyet için aile hekimim hastaneye sevk etmişti. Hastaneye gittim. Ortopedi "sağ gelişimsel kalça displazisi. FTR sevki uygundur. Ehliyet komisyonuna sevki uygundur" yazdı. Ortopediden FTR'ye gittim. FTR doktoruda "sağ gelişimsel kalça displazisi ve ankilezon spondilit nedeniyle takipli hastanın fizik muayenede servikal, lomber ve sağ kalça eklemleri 1/3 limitli, ağrılı. Sağ alt ekstremitede 3 cm kısalık mevcuttur" yazdı.

İl sağlık komisyonuna bu raporla gittiğimde H sınıfı ehliyet alır ve özel donanımlı araç kullanır ibaresini verirler mi?

Merhabalar. Engelli vergi indirimi için bşvurmuştum %46 olan raporum heyette %33'e düşürülmüş.
1. Artık %46 raporum ile yararlanmakta olduğum haklarımı kaybediyor muyum? Araç park kartı, ulaşım indirimi vs
2. direk dava açabilir miyim? Dava açan oldu mu?

Üst Alt