Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Skolyoz ve diğer rahatsızlıklarımdan % kaç oran alırım?
Öncelikle herkese merhaba arkadaşlar! Hemen konuya gireyim. Ben 2009 yılında skolyoz ameliyatı oldum ve opere skolyoz nedeniyle askerlikten muaf raporum var. İnternette araştırma yaparken opere skolyozlu kişilerin Özürlü Sağlık Raporu alabileceğini öğrendim. Opere skolyoza ilaveten her iki kulağımda %40 işitme kaybı var ayrıca yaklaşık 4 yıldır psikolojik destek almaktayım. Şimdi tüm bu bilgiler ışığında acaba Özürlü Sağlık Raporu alabilir miyim? Bir de ÖSR'de %40 ve üzeri almanın avantajı nelerdir? %40 sınır mıdır yoksa %50 veya %60 almak daha avantajlı mı oluyor? Eskişehir'de bu rapor; 2 devlet hastanesi, 1 Tıp fakültesi, 1 Askeri hastane olmak üzere dört yerden alınabiliyormuş. Acaba hangisinden daha kolay ve yüksek derecede alabilirim yoksa hepsi aynı mıdır? Şimdiden herkese cevapları için çok teşekkür ederim, iyi forumlar.
%40 ve üzerinde aldığın taktirde engelli katagorisine giriyorsun ve engellilerle aynı tüm haklara sahip oluyorsun.oranın yüksekliği vergi indiriminde sana az bi avantaj sağlıyor ve malulen emeklilik söz konusuysa % 60 oran şartı aranıyor yoksa bunlar dışında bildiğim hepimiz biriz
alabileceğin oran ne kadar olacağına gelince malesef bilgim yok.bilgisi olan arkadaşlar paylaşır mı ?
Cevabın için teşekkür ederim, peki sizce devlet hastanelerinden mi yoksa tıp fakültesinden almak mı daha avantajlıdır? (Hem oran hem de kolaylık bakımından)
Bulunduğun yerdeki hastanelerin durumuna göre değişiyor.. Örneğin x hastanesinde bir günde 1000 hastaya bakılıyorken, y hastanesinde 300 kişiye bakılıyorsa orada çalışan hekimlerin psikolojik durumlarını göz önüne alman gerektiğini düşünüyorum.. Nitekim bunu ben sürekli yaşıyorum... hekimlerin o anki psikolojik durumları çok önemli.. sen doktora gittiğinde diyelim ki o gün çok yoğun ve tepesi atmış.. Sende var olan hastalıkları bile saymaz,salllar geçer... Ya da tam tersi.. Gittin doktora kapıda 2 kişi var.. Yani çok hastası yok.. O gün de çok mutlu.. Dün gece kendi tuttuğu takım maçı kazanmış.. İkramiye almış.. vs.. Sence hangi hekim seninle daha iyi ilgilenir.. Ya da maaş gününü bekleyeceksin.. Maaş günü veya 1 gün sonra için doktora gideceksin.. Tatilden hemen sonraki gün asla gitmeyeceksin.. Tatile bir gün kala veya son gün gideceksin.. Vs vs vs.. Bunlar olmaması ve yaşanmaması gereken şeyler tabii.. Ancak ülkemizin gerçeği bu.. Tıp fakültelerinden rapor almak daha zor.. Eğitim ve araştırma hastaneleri zorlama sırasında 2 sırada.. en iyi rapor alabileceğin yer eski bildiğimiz devlet hastaneleri.. Sağlıklı günler dilerim...
Evet başvurabilirsin...
Şöyle ki; Diyelim senin özür oranın % 47 olması gerekiyor senin rahatsızlıklarına bağlı olarak.. Ancak % 40 altında kaldın.. Elindeki bütün tahlil ve tetkiklerle önce rapor aldığın hastaneye itiraz edeceksin.. Genelde biz ne dersek o kardeşim şeklinde yanıt alırsın.. sen de o zaman elindeki heyet raporu ve tahlillerinle birlikte il sağlık müdürlüğüne gidip durumu anlatacak ve başka hastaneye sevkini isteyeceksin.. Eğer sen vergi indirimi için başvurduysan yani % 40 ve üzeri almak için raporun Ankara maliye merkez sağlık kuruluna gidecek ve oradan onay beklenecek.. Hiçbir yetkileri olmamasına rağmen bu adamların astığı astık,kestiği kestik,onlar ne derse o oluyor.. Koskoca devlet hastanesinin 9 kişilik heyetinin verdiği raporu kabul etmiyorlar da ankara da bulunan kurulda bulunan 2 tane doktor,2 maliye memuru ve 1 başkanın onayına tabi tutuyorlar... hastane % 40 altında verdi diyelim.. Rapor Ankaraya gitti geldi ve hastanenin verdiğini onayladı yani vergi indirime giremedin. Rapor eline ulaştıktan sonra 1 ay içinde itiraz etme hakkın var.. İtirazı ettiğinde İl sağlık müdürlüğü seni o ildeki hakem hastaneye sevk edecek ve oranın verdiği oran geçerli olacak. Bu raporu hiç bir kurum değiştiremez bilgin olsun.. Şu da var.. Eğer ben Ankarayı beklemem hemen itiraz ederim dersen il sağlık müdürlüğüne gideceksin başka hastaneye sevkini yaptıracaksın. O da seni önce oturduğun yere en yakın hastaneye sevk etmeye bakacak. Sen itiraz edeceksin hemen.. O da seni hakem hastaneye sevk edecek.. hakem hastanenin verdiği raporu ankara maliye noktasına dokunmadan onaylıyor.. Zaten onaylamak zorunda.. Kanun bu.. gerçi uygulanması gereken yüzlerce kanundan hiçbiri uygulanmıyor ama şimdilik durum bu... Allah kolaylık versin...
Araştırma yaparken iyice kafam karıştı. Verilen rapor tüm her şeyi kapsamıyor mu, neden ibareler kısmı bu kadar önemli? diyelim ki devlet hastanesine gittim nasıl başvuracağım?
Adım adım ne yapmam gerektiği hususunda bana yardımcı olabilecek kimse yok mu?
İşyeri aracılığıyla mı yoksa bireysel olarak müracat etmek daha etkili olur?
Sen halen çalışıyorsan vergi indirimi ile emekli olabilirsin.. Bunun için de en az % 40 özürlü raporun olmak zorunda.. Ayrıca da SSK Prim ödeme günlerinin ve yılının dolmuş olması gerekmektedir.. Sadece Yaş haddini bekleyenler vergi indirimi ile emekli olabilir.. Onun dışında malulen emeklilik var.. Onun da en büyük şartı raporun en az % 60 ve üzeri olmak zorundadır..
Vergi indirimi almak istiyorsan önce vergi dairesine gidiyorsun. Oradan sana form verecekler. O formu işyerine götürüp doldurtuyorsun. Formu alıp Vergi dairesine getiriyorsun. Oradan seni SGK ya gönderiyorlar.. SGK da seni istediğin bir hastaneye sevk ediyor.. Hastanede önce sağlık kuruluna müracaat ediyorsun.. Onlar sana hangi rahatsızlıkların olduğun ve hangi doktorlara gitmek istediğini soruyorlar.. Senin eline engelli hasta heyet formu veriliyor.. O formda tüm branşlar yazıyor. Sen de hangi rahatsızlıkların varsa ilgili branşlardaki doktorlara gidiyorsun muayene,tahlil,tetkik vs yaptırıyorsun... Onlar da o forma senin rahatsızlığın ile ilgili açıklamaları yazıyorlar,tetkik tahlil sonuçlarını kendi görüşlerini ve hastalığının özür oranını yazıyorlar.. Bu şekilde doktorları geziyorsun.. Bütün işlemler bitince raporu sağlık kuruluna teslim ediyorsun onlar sana heyet için gün veriyorlar.. O gün 9 tane doktorun olduğu heyete giriyorsun.. Sana bazen soru soruyorlar bazen de hiç sormadan kapıdan bakıp gönderiyorlar.. O elindeki raporda özür oranları mutlaka yazması lazım.. Formu sağlık kuruluna teslim etmeden önce elindeki tüm belge tahlil ve tetkiklerin fotokopisi kendine al.. Burası Türkiye Heyetten 1-2 gün sonra tekrar hastaneye gidip raporun bir örneğini kendine alıyorsun... Onun en altında tüm özür oranı , raporun sürekli olup olmadığı vs bilgiler var.. Diğer hastanede kalan raporların birisi SGK ya gönderiliyor diğeri hastanede kalıyor.. SGK ilgili raporu Ankara Maliye Merkez sağlık kuruluna gönderiyor.. Orada konu ile ilgisi olmayan 5 tane adamın insafına kalıyorsun.. O adamlar (GÜYA ADI HEYET) ne derse o oluyor.. Senin raporun üzerinde işlem yapıyorlar. Onaylıyor ya da onaylamıyorlar... Ya da eksik onaylıyorlar...Raporun oradan gelme süresi en az 1,5-2 ay.. SGK ya gönderiyorlar.. SGK da sana resmi yazı gönderiyor. Raporun onaylandı veya herhangi bir açıklama yapıyorlar.. Süreç kaplumbağa hızı ile ilerliyor.. Sanırım yardımcı olabilmişimdir..
rica ederim.
Şu an herhangi bir işyerinde çalışıyorsan mutlaka işyeri kanalı ile müracaat etmen gerekiyor. zira vergi indirimi alabilmek için mutlak suretle bir işyerinde çalışıyor olman gerekiyor. Başarılar dilerim.