Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

SMA'da Çok Önemli Bir Gelişme: 2015 Uğurlu Geldi

hozgul

Üye
Konular
137
Reaksiyonlar
288
[SIZE=2][FONT=verdana]Yazıyı çok aceleyle yazıyorum lütfen heyecanıma verin.

Bundan 8 sene önce bilimsel bir toplantıya katılmak üzere Lyon’da bulunmuştum. Fransa’da bulunuyorken adını sıklıkla duyduğum ve çalışmalarını zaman zaman takip ettiğim kısa adı AFM olan Association Française contre les Myopathies’yi de ziyaret etmek istedim. AFM kas hastalıkları konusunda dünyaca nam yapmış ve her sene milyonlarca avro parayı araştırmalara harcayabilen bir dernekti. Evet, yanlış duymadınız bir dernek.

Daha önce katıldığım başka bir toplantıda tanıştığım F. Salama ile hızlıca mektuplaştık ve bize katılacağımız toplantıların ertesine iki günlük bir program yapıp gönderdi. Misafirperverlikleri inanılmazdı ve büyüleyiciydi. F. Salama’nın da DMD (Duchanne Müsküler Distrofi) teşhisi almış bir oğlu vardı ve çok azimli bir dernek çalışanıydı.

Fransızların yaptığı bilimsel çalışmaları yakından izledim ve büyülenmemek elde değildi. Uzun uzuna anlatmayacağım ama bizden en az 40-50 sene ilerdeydiler. İlk kez insan gen haritası, yüzlerce genetik ayrıştırma, onlarca ortaklıklar ve yüzlerce bilim insanının çalıştığı ya da desteklendiği bir yerdi AFM. Türkiye’ye dönünce benzer araştırmaların bir parçası olabilmemizi çok istedim ve çeşitli çabalarım oldu. Ancak sonuç elde edemedik.

İşte o AFM 8 sene önce yaptığı yüzlerce araştırmadan birini artık sonuçlandırdı. Araştırma 1999 senesinde başlıyor ve ben Fransa’dayken (2007) henüz II. faz denebilen aşamaya yeni geçilmişti. Şimdi okuyoruz ki bu araştırma sonuçlanmış, IV. faz ve onay aşamasına gelinmiş.

Benim de hastalığım olan ve nöromüsküler hastalıklardan olan SMA (Spinal Müsküler Atrofi) için çok ciddi bir umut belirdi. SMA yaklaşık 500 çeşit nöromüsküler hastalıktan sadece biridir. Ama oldukça rastlanan bir türdür. Nöromüsküler hastalıklar ilerleyici ve kasları zaafa düşüren ciddi bir hastalıktır. Yakın zamanda buz kovası etkinliği ile bu nöromüsküler hastalıklardan ALS’yi yakından tanımış olduk.

Meseleye geri dönersek; SMA’nın 2. ve 3. tipleri üzerinde yapılan çalışmalar nihayete ulaştı ve artık bir tedavi geliştirilmiş oldu. Tedavi hastalığın ilerleyişini yani vücuttaki kas yıkımını/dejenerasyonunu durduruyor. İlacın ise 2016 senesinde eczanelerde olabileceği duyuruldu. Söz konusu ilaç bir yetim ilaçtır zira hastalık da nadir hastalıklar içinde yer almaktadır. Bunların teferruatına giremeyeceğim fakat özetle söylemem gerekir ki zorlu ama kısa bir süre daha kaldı. Yeni bir haber daha aldım ve bu habere göre ilacı geliştiren Trophos, Roche tarafından satın alındı. Bu da kurumsal ve büyük bir firma olması bakımından önemli bir gelişmedir. Özetle sevgili SMA’lılar, çok az kaldı.

Bu tedavinin diğer nöromüsküler hastalıkların tedavisinde önemli bir rehber olacağını düşünüyorum.

Şimdi AFM ile tekrar temasa geçtim ve ilacın tedariki ile ilgili bazı sorular sordum. Anlamlı bir cevap alırsam yine buralarda duyuracağım.

Anlatacak çok ayrıntı var ama vakit darlığından şimdilik bunları yazabiliyorum.

Bu haberlerin ulaşmasında bana katkı sağlayan Sevgili Arzu Şahin’e çok selamlar.

Hakan Özgül
20.01.2015
SMA?da Çok Önemli Bir Gelişme: 2015 Uğurlu Geldi | Hakan Özgül
[/FONT][/SIZE]

Bu önemli haber için teşekkürler Hakan. İlacın tedariki ve kullanım deneyimlerini de merakla bekliyoruz. İnşallah SMA'lı dostlarımız için çok daha güzel günlerin müjdecisi olacak bu haber...

çok sevindim bu hastalığı taşıyanlar adına umarım herkes için hayırlı olur

[FONT=Helvetica]ben Friedreich Ataksisi (FA) hastasıyım[/FONT]
[FONT=Helvetica]ama çok sevindim inşallah herşey yolunda gider[/FONT]

SMA tip 3 hastasıyım yazının tamamını bir çırpıda okudum.. Fakat insanın inanası gelmiyor o kadar çok umut dolu haberlerle karşılaştık ki sonunda büyük hayal kırıklıklarına uğradık.. İnşallah dediğin doğrudur..
Vereceğin diğer haberleride sabırsızlıkla bekliyoruz..

benim yeğenim 2 yaşında o da SMA hastası,bu konu hakkında detaylı bilgi nerde alabilirm

Ne oldu bu haberin devamı yok mu? Ağzımıza bir parmak bal sürdün sonra yok oldun.. Gelişmelerden haberdar et bizi..

Ben de sma tip3 hastasıyım. Düzenli aralıklarla internetten gelişmeleri takip ediyorum. Olesoxime - trophos 4-5 ay önce faz 3 geçtiğini görmüştüm. sanırım onaylanma süreci kaldı. 2 yıldır hastalar üzerinde deneniyormuş ve bu ilaç hücrelerdeki mitokondriye etki ederek hücreler için gerkli olan enerjiyi sağlayıp sinir kaybını engellediği yazılmıştı. Ama merak edip bulamadığım, ilaç sadece hastalığımı durduruyor yoksa omuriliğin ve kasların tekrar eski gücüne kavuşmasını sağlayabiliyormu, bilgi bulamadım. Bununla birlikte ilaç ne zaman onaylanıp çıkar, çıktıktan sonra türkiye'ye gelirmi belli değil. malum haberlerde görüyoruz sgk, tasarruf diye hiçbir ilacı getirmemeye başladı, engellilere sağlanan maaşlar ve sağlık sigortası kesilmek için 2022 yasası her yıl biraz daha sıkılaştırılıyor. 2015'te 1 milyon 200 bin engellinin 1 milyonunun maaşı ve dolayısı ile sağlık sigortası kesilecek deniyor. eğer öyle olursa ne yapacağız bilmiyorum.

yine de konuyla ilgili isteyenler aşağıdaki linklerden ingilizce bilgi bulabilir.

Cure SMA | Latest Advances

Trophos: Press Release 10 March 2014

Kardeşlerim lütfen ümidimizi ve birbirimizi kıracak üzücü ve olumsuz cümleler kurmayalım. Dayanışmamıza ve mücadelemize sahip çıkalım. Hiç bir şey yapamıyosak dahi dua edelim. "Görelim Mevla neyler neylerse güzel eyler."

İlaç hakkında bir gelişme var mı. Bende sma tip 3 hastasıyım çok umut verici bir haber inşallah devamı gelir :)

Üst Alt