Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sol alt ekstremite, B sınıfından H sınıfına ehliyet değişimi ve ÖTV muafiyeti..?

MESTAN

Üye
Konular
67
Reaksiyonlar
1
Arkadaşlar B sınıfı ehliyetim var sol alt extremiteden h sınıfı ehliyet alır ibareli rapor aldığımda
ehliyet deişimi için nsl bir yol izlenir masrafı nekadar oluyor ,birde ötv indirimli aldığım binek arac tam otomatik deilde triptonik vites olabiliyormu

Merhaba,

Ben bu işlemleri henüz yeni gerçekleştirmiş biri olarak geçtiğim aşamaları açıklamak istedim. Benim de B sınıfı ehliyetim vardı. Sol alt extremite sakatlıkta ÖTV muafiyeti için yasa çıkınca ben de H sınıfına çevirmek için geçtiğim aşamaları sırayla yazayım:

1. Öncelikle bir devlet hastanesine başvurarak "H sınıfı ehliyet alabilir, otomatik vitesli araç kullanır." ibareli rapor aldım. İlk başvuruda bir dilekçe vermenizi öneririm. 3 gün sürdü, biraz zor bir aşama oldu benim için. Gittiğim hastane rapor verme konusunda çok talep gördüğü için epey kalabalıktı ve heyete girmeden önce bir sürü bölüme yönlendirildim. Ortopedi, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon vs. Durumunuza göre sizi yönlendiriyorlar. Raporunuzda sol alt extremite ibaresi olmasına dikkat edin. Yüzde verilmedi, zaten ehliyet için gerekmiyormuş. ÖTV indirimli araç almak istediğinizi söylemeyin bence.. Heyette bana sordular, H sınıfı ehliyet almak ve otomatik vitesli araç kullanmak istiyorum dedim. Raporunuzu alınca birkaç fotokopisini hastaneden onaylatmayı unutmayınız. Bu raporu aldıktan sonra 6 ay içerisinde diğer aşamaları halletmelisiniz.

2. H sınıfı ehliyet veren bir sürücü kursu buldum. Birkaç yere sorup fiyat aldım. En sonunda 250 TL + 50 TL sınav ücreti ile sadece direksiyon sınavına girdim. 1 hafta içerisinde de sürücü kursu tarafından Emniyete götürmem gereken evrakları bir dosyada verdiler. Direksiyon sınav tarihlerine bakınız, sanırım 3 ayda bir kayıt yaptırabiliyorsunuz.

3. Emniyetin web sayfasından randevu alarak evraklarımla emniyete gittim. Emniyette engelli masasından yardım istedim. Randevum da olduğu için 1 gün içerisinde evraklarım teslim ettim. Öğleden önce gidince öğleden sonra işlem bitiyormuş ama ben öğleden sonra gittiğim için ertesi güne kaldı. Orda da yaklaşık 160 TL verdim, tam hatırlamıyorum. Burda da önerim yeni çekilmiş bir resimle ve mutlaka randevu alarak gitmeniz. Randevu saatinden yarım saat önce orda olmalısınız ki randevu saatine kadar evraklarınızı doldurabilesiniz.

4. Ehliyetimi aldığımda üzerinde otomatik vitesli araç yazıyordu. Otomatik vitesli araç, debriyajı olmayan araç olduğundan tiptronik vitesli araç da olabiliyor.

5. Tüm işlemleri gerçekleştirdikten sonra ehliyetle bir galeriye gidip ÖTV'den ve MTV'den muaf otomatik vitesli bir araç aldım. Aracınızı sıfır almayacaksanız bile sıfır araç da alsanız MTV'den muaf kalmak için vergi dairesine bizzat gitmeniz gerekiyor. Ruhsatta aracın otomatik vitesli olduğu tam yazmıyordu, A / T ibaresini kabul etmediler. Teknik özelliklerini gösterir bir belge ibraz ettim. Sıfır araç alırken raporunuzun 1-2 adet noter onaylı fotokopsini istiyorlar. Bunun için de 30 TL vermiştim.

Süreç bir sıkıntılı da olsa bu sonuç için biraz göre almak gerek. Şimdiden kolay gelsin ve hayırlı olsun.

Bilgi için teşekkür Mavigül
Burda kafama takılan nokta benim zaten mevcutta b sınıfı bir ehliyetim var sırf otomatik vitesli arac kullanmak için neden tekrar sürücü kursuna gidiyorum veya sınava giriyorum ?
Yani raporu hastaneden alıp sürücü kursuna öpülmeden ehliyetimi b den h ye ceviremiyormuyum:confused:

Sürücü Adayları ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları İle Muayenelerine Dair Yönetmelik hükümlerine göre düzenlenen "H" sınıfı sürücü olur sağlık raporu ile yeniden bir sürücü kursuna giderek "H" sınıfı sürücü sertifikası almanız halinde "H" sınıfı sürücü belgesi düzenlenebilecektir.10.06.2008 tarih ve 6510-103736 sayılı talimat ile, daha önceden adlarına düzenlenmiş "B, C, D, E" sınıfı sürücü belgelerinden herhangi birisi bulunan, ancak sağlık şartlarında sonradan meydana gelen değişikliklerden dolayı "(H) sınıfı sürücü olur? sağlık raporu alanların sürücü belgeleri "H" sınıfı sürücü belgesine dönüştürülmeyip, mevcut sürücü belgeleri geri alınarak Karayolları Trafik Kanunu'nun 45. maddesi gereğince işlem yapılacağı, bu durumda olan kişilerin bir sürücü kursuna devam ederek "H" sınıfı sürücü sertifikası almaları halinde ise, aynı sicil ile "H" sınıfı sürücü belgesi düzenleneceği hususu trafik tescil kuruluşlarımıza ve Milli Eğitim Bakanlığına bildirilmiştir.

emniyetin resmi cevabı bu
sürücü kursları lobisinin baskısı sonucu alınmış bir karar olarak düşünüyorum.

MESTAN;

Bu soruyu ben de çok sorguladım ama saçma da olsa maalesef prosedür bu. Yıllardır araç sürüyorum ve sabahın köründe sınav yerine giderken içimden bu saçmalığa ben de epeyce öfkelendim. Hava çok soğuktu ve 10 dakika trafikte araç sürdüm. Engellilere öncelik vermişlerdi ama 1 saat beklerken DONDUM. Diğer ehliyet grubundan bekleyen çok kişi vardı ve o soğukta akşama kadar bekleyeceklerdi. Sürücü kursu birgün önceden sınav öncesi direksiyon eğitim verdi bana, daha doğrusu ben çalışan aracı sürdüm, geçersin sorun yok, gayet iyi dedi. Aynı araçla girdim sınava ve aynı gün akşam sonucu açıkladılar. Belgelerin hazırlanması için 1 hafta bekledim.

Forumda kursa gitmeden müdürlük olmayan yerlerde kursa gitmeden ehliyet alanlar olduğunu okudum ama bu konuda net bilgim yok. Ben paşa paşa kursa yazıldım. Ama önerim şu, iyi araştır. Acayip uçuk fiyatlar veren de oldu. Normal ücret isteyenler de oldu. Hiç bir ders almicam ki deseniz de, masraflar diyorlar. Allahtan yazılı sınavlara da sokmadılar.. Motor, ilkyardım vs. sil baştan çekemezdim doğrusu.

Peki h sınıfı ehliyeti olup ehliyette özel tertibatlı araç kullanır ibaresi olup sol ayağında sorun olanlar. Otomatik vites araç alabilmek için. Ehliyetinde özel tertibatlı araç kullanır ibaresini otomatik vites araç kullanır olarakmı değiştirtmesi gerekiyor.

Sol ayagından özürü olanlar h ehliyetinde otomatik vites kullanır ibaresi olması gerek benim bildiğim,bende böyle bir ehliyet aldım ,ehliyette bu yazdıgı zaman tüm otomatik vitesli araçları kullanabilirsiniz

Üst Alt