Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sol alt ekstremite hastalığına evde bakım aylığı bağlanır mı?

muzaffer06

Yeni Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
0
iyi günler geçen hafta babam diyabet hastalığına bağlı sol bacağı diz altından ampute oldu. annem için bakım aylığı bağlatmak istiyoruz mümkün müdür acaba?

@muzaffer06

ebm için en önemlı şartlar bi defa tam bagımlı olan bır rapor olacak aksı taktırde başvuru bile edemezsınız
ÖGV... özel gereksinim var %20--39 arası oranlı
Hafif düzey ögv % 40--49 arası oran
Orta düzey gereksinimi var. %50--59 arası oran
İleridüzeyde gereksininim, %60--69 arası oran
Çok ileri düzey özel gereksinim %70--79 oran olarak kabul edilir ve ağır engelli kapsamı burda başlar.
Berlirgin düzey gereksinim var ise sağlık raporund (bögv) % 80--89 oranla. Ağır engelli kapsamında değerlendirilir.
Özel koşul gereksinimi var denmesi ise %90 ile 99 arası ağır engelli olduğunun açıklamasıdır.
daha sonra hane kişibaşı gelrın 1219 tlyı geçmemesı gerekıo
bundan sınra ise engellının öz bakım becerılerını kendı edıomı edemıomu o na bakıolar .aşagıdakı lınke tıklayın orda yazıo
https://www.engelliler.biz/forum/ev...4442-engelli-bakima-muhtaclik-kriterleri.html

-mka
Bahsettiğiniz ögv özel gereksinimi var şeklindeki tanımlamalar 18 yaş altı çocuklar için geçerlidir.
Yetişkinlerde bu tanımlama, Bagimlilik değerlendirmesi - 1. Bağımsız 2. Kısmi bağımlı 3. Tam bağımlı şeklindedir.

muzaffer06

Bakım maaşı bağlanması için gerekli 3 şart şunlardır:

1. Engelli kişinin sağlık raporunda “ağır engelli’’ yani Tam Bağımlı kısmının işaretli olması gerekir.

2. Eve giren her türlü gelirin toplanıp kişi sayısına bölünmesinde, kişi başı gelirin asgari ücretin üçte ikisinin altında gelir olmalıdır. Bu miktar 2019 yılı için 1219.35 liradır. Bu miktarın eşiti ya da üzerinde rakam çıktığında evde bakım maaşı bağlanmaz.

3. Sosyal hizmetler yetkililerinin yaptığı sosyal incelemede, engelli kişinin bakıma ihtiyacının olduğu tespit edilmiş olmalıdır.

@-mka
Bahsettiğiniz ögv özel gereksinimi var şeklindeki tanımlamalar 18 yaş altı çocuklar için geçerlidir.
Yetişkinlerde bu tanımlama, Bagimlilik değerlendirmesi - 1. Bağımsız 2. Kısmi bağımlı 3. Tam bağımlı şeklindedir.

elbette ki böyle ben ayrım yapmadan hepsı için(18 altı üstü dahil )olanı yazdım
[FONT=sans-serif]Engelli kişinin sağlık raporunda “ağır engelli’’ yani Tam Bağımlı kısmının işaretli olması gerekir.[/FONT]
ayrıca yeni raporlara böle yazmıolar üste yazdıgm şekıl yazıolar ve eskının ağır engellısıne denk gelen tam bağımlı kısmının başlangıcını da yazdım (Çok ileri düzey özel gereksinim %70--79 oran olarak kabul edilir ve ağır engelli kapsamı burda başlar.)

-mka
1. Raporum Ekim 2019 tarihli, dolayısıyla elimde "canlı örneği" var.
2. 20 Şubat 2019 tarinli Resmi gazetede yayımlanan ve kendi raporumun da uygun olarak verildiği Engelli Yonetmeligi'ndeki bilgileri paylastim.
3. 18 yas altı ve üstü rapor düzenleme farklılıkları ışte bu yönetmelikten sonra ortaya konulmuş olup, "elbetteki böyle, ben ayırım yapmadan yazdım" denemez artık. Ayırım var ve engellinin yaşına göre fark da var, 18 yaşın altindakine engelli yakını ayligi, 18 yaş ustundekine ise engelli aylığının verildiği gibi.
4. Erişkinler için engelli raporunda, cocuklar icin olan Çözger raporunun aksine, engel orani %şu diye rakamla ve yazıyla yazar.

Son düzenleme:
ayrıca yeni raporlara böle yazmıolar üste yazdıgm şekıl yazıolar ve eskının ağır engellısıne denk gelen tam bağımlı kısmının başlangıcını da yazdım (Çok ileri düzey özel gereksinim %70--79 oran olarak kabul edilir ve ağır engelli kapsamı burda başlar.)
Bu sadece ÇÖZGER için geçerli, erişkinler için engellilik sağlık kurulu raporlarında bu "tam bağımlı" , "kısmi bağımlı" , "bağımsız" şeklinde belirtilir.
Ağır engellinin karşılığı tam bağımlıdır.

Ankyra
güzel kardeşim senın raporun yenı dolayısıyle senın bılgın yeni ve daha dogru benım rapor yaklasık 2 yıllık o yüzden sen haklsın yenı değişikliği yazdıgım gibi yorumladıgm için yanlış anlama olmuş olabilir illa benm dedıklerım dogru demıom.en yeni bilgi sana ait oldugu ve bilgilendırme yaptıgın içinde teşekkür ederim konunn tartışmaya dönmesını ıster gıbı bir durumda söz konusu değildir

Ufukalp
peki eskının tam bagımlı raporunda %50 olunca yetıodu.yenı sıstemde raporun tam bagımlı olması için gene %50 yeterli olacak mı

-mka
Tartışma söz konusu bile olmaz. Sadece yardım isteyenin yanlış bilgilendirilmesine engel olmaya çalıştım.

Ayrıca başkalarına yardımcı olmaya çalışmanızı takdir ediyorum.

-mka
Raporlardaki engel oranı ile bağımlılık (ağır engellilik) değerlendirmesi birbirinden bağımsız ve tamamen farklı şeylerdir.
Bir kişi %60 oran ile t bağımlı olabilirken, başka bir kişi %95 oran ile kısmi bağımlı ya da bağımsız olabilir.
Ha evde bakım aylığı için %50 oran hala yeterli mi diye soruyorsanız, tam bağımlı (ağır engelli) ibaresi varsa evet.
Değişen rapor yönetmeliğidir, evde bakım aylığı ile ilgili düzenleme aynıdır.

Ufukalp

evet sorum bu idi . ebm için tam bagımlı rapor alt sınırı eskısı (ağır engellıdekı gibi)gibi en az %50 olunca yetıomuydu . oluyormuş.tşk.

evde bakım aylığı başvurusu için, neden "% 50 ve üstü agır özürlü engelli sağlık kurulu raporu şarttır" diyorduk?
Engelli sağlık kurulu raporlarını düzenleyen şu yönetmeliğe atıfla söylüyorduk:
:Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik - 30 Mart 2013
Bu Yönetmelik'te agır özürlü şu şekilde tanımlanmıştı:
[SIZE=1]"a) Ağır özürlü: Özür durumuna göre özür oranı %50 ve üzerinde olduğu tespit edilenlerden günlük yaşam aktivitelerini başkalarının yardımı olmaksızın yerine getiremeyeceğine özürlü sağlık kurulu tarafından karar verilen kişileri,"[/SIZE]

işte bu yönetmelik de yürürlükten kaldırıldı/ artık mülga:)

artık 18 yaşını doldurmuş/erişkinler için şu rapor yönetmeliği geçerli:Erişkinler İçin Engellilik Sağlık Kurulu Raporu Yönetmeliği | 20 Şubat 2019

Bu yönetmeliğe göre rapor alanlar eger evde bakım aylığına başvuracaksa,
raporunda tam bağımlı kısmının "evet" olarak işaretli olması şarttır.

Erişkinler için olan bu Yönetmelikte tam bağımlı birey şu şekilde tanımlanmıştır:
"Tam bağımlı engelli birey: Engel durumuna göre engel oranı %50 ve üzeri olduğu tespit edilenlerden doku, organ ve/veya fonksiyon kaybı ve/veya psikiyatri tanısı bağlantılı olarak muhakeme yeteneği değerlendirilmesine göre günlük yaşam aktivitelerini yardım almasına rağmen kendi başına gerçekleştiremediğine karar verilen bireyi,
ifade eder."

18 yaşını doldurmamış çocuklar için de şu rapor yönetmeliği geçerli:ÇOCUKLAR İÇİN ÖZEL GEREKSİNİM DEĞERLENDİRMESİ HAKKINDA YÖNETMELİK
[/URL]

18 yaşını doldurmamış çocukları için ÇÖZGER raporu alanlar,
eger çocuğu için evde bakım aylığına başvuracaksa,
çocuğun raporunda;
“Çok ileri düzeyde ÖGV”, “Belirgin ÖGV” ve “Özel koşul gereksinimi var (ÖKGV)” ifadeleri, şeklinde özel gereksinim düzeylerinin yazması şarttır.

peki evde bakım aylığı başvurusunda, bu iki yönetmelik yürürlüğe girmeden önce alınan eski raporlar geçerli değil mi?
geçerlidir.
%50 ve üstü agır özürlü "evet" olarak işaretli raporları varsa, evde bakım aylığı için raporu kabul edilir.

raporu süreli ise, süresi bitene kadar geçerlidir. fakat süresi bittikten sonra Erişkinler /çocuklar için olan yönetmeliklere uygun yeni rapor düzenlenir.
aynı şekilde itiraz süreci söz konusu oldugunda da yeni yönetmeliklere göre yeni rapor düzenlenir.

rapor için yeniden başvuru yapıldığında da yeni yönetmeliklere göre rapor düzenlenir.

raporumuz çıktı ve %84 rapor ile aylık bağlanmadı nedendir acaba? rapor ektedir.

anmL97.jpg

muzaffer06

Raporda Kısmi Bağımlı işaretlenmiş. Ağır engelli sayılabilmesi için Tam Bağımlı kısmının işaretlenmesi gerekiyordu. Evde bakim maaşı alamazsınız.

babam bağkur emeklisi ama maaş alamıyor hiçbir geliri yok bu rapor için babamın hakları nelerdir acaba yardımcı olur musunuz?

Bagkur emeklisi ama maaş alamıyor demissiniz. Neden alamıyor?
muzaffer06

%70 üzeri engelli maaşına başvurabilirsiniz ama emekliliği ne durumda bilmeliyiz.

üstadım emekli maaşına 4 tane kredi kullanılmış ve hepsi kesintide ev kira ve 5 kuruş gelirleri yok sizce ankarada başka hastanede tam bağımlı ibaresi almak mümkün olabilirmi?

muzaffer06

Buradaki arkadaşların yazdıklarına göre artık ağır engelli yani tam bağımlı raporu neredeyse kimseye verilmiyor.
Raporun alınma tarihinden 30 gün içinde Il Sağlık Müdürlüğüne rapor itirazında bulunabilirsiniz. Sonuç nasıl olur bilemem.

Sosyal güvencesi olduğu için engelli aylığına veya 65 yas üstü aylığına başvuramaz.

Bakalım diğer arkadaşların tavsiyeleri ne olur.

Şu linki tıklayarak okuyabilirsiniz: https://www.engelliler.biz/forum/ev...u-verilmedigi-icin-bakim-ayligim-kesildi.html

üstadım emekli maaşına 4 tane kredi kullanılmış ve hepsi kesintide ev kira ve 5 kuruş gelirleri yok sizce ankarada başka hastanede tam bağımlı ibaresi almak mümkün olabilirmi?
Ankyra arkadaşımzın söylediği
[FONT=sans-serif]%70 üzeri engelli maaşına başvurabilirsiniz ama emekliliği ne durumda bilmeliyiz.[/FONT]
2022 maaşı oluo.ebm olmadıgı için bundan faydalanın dıo bunun için raporun %70 olması şart değil 40 de yeterli ama 40 ila 70 ve üzeri aynı mıktarda almıo bunu alabılmenız için gelir şartının tutması gerek.kredı borcu yüzünden heç bi gelirin olmaması devleti ilgilendırmıo.sadece kırada olanların emsal kıra bedelı gelırden düşülüyo. 2022 de gelir sınırı 703 tl oldu sanırım.siz hanede kaç kişi isenız adı ne olursa olsun tüm gelırlerınızı toplayıp bölün .kırada imişiniz bundanda emsal kıra bedelını düşün ve çıkan sonucu hane kişi sayısına bölün çıkan mıktar 703 den az ise 2022 maaşına başvurun

muzaffer06

babanız bağkur emeklisiymiş.
isterse maaşından eline bir kuruş geçmesin,
bagkur emeklisi ise hiçbir şekilde 2022 aylığı alamaz, başvurusu bile alınmaz.

%40-60 oran üzerinden 2022 engelli aylığını da alamaz,
%70 ve üstü oran üzerinden 2022 bakıma muhtaç engelli aylığını da alamaz.

Özetle, bagkur emeklisi olduğu için 2022 aylığı başvurusu bile alınmaz.
isterse hanede hiçbir gelir olmasın, fark etmez,
hane gelirine bile bakılmaz.

Örnek:
Hasan Bey, %80 engelli, bağkur emeklisi. ayda 1000 TL emekli maaşı alıyor.
hanede 4 kişiler.
emekli maaşından başka gelirleri yok.
Hasan Bey %80 oranlı engelli raporuyla SYDV'ye gidiyor ve %70 ve üstü engelli aylığına başvurmak istediğini söylüyor. hane gelirinin de sınırın altında olduğunu belirtiyor.

vakıf emekli olduğunu görünce geri gönderir, kanun gereği başvurusunu bile almaz.
.....................................................................................
evde bakım aylığına gelince.
raporunda tam bağımlı kısmı evet olarak işaretli olmadığı için babana evde bakım aylığı baglanmaz.
tam bagımlı rapor için elbette itiraz edebilirsin.

lakin, babana tam bagımlı "evet" işaretli rapor da alsanız bu evde bakım aylığının baglanacağı anlamına gelmez.

diyelim ki baban için tam bağımlı rapor aldınız.
bu yetmez.
babanın şuradaki A,B,C,D kriterlerinden en az birinde tam bağımlı,
en az ikisinde kısmen bağımlı olarak,
bakım hizmetleri değerlendirme heyeti tarafından olumlu kanaat bildirilmesi gerekir.
https://www.engelliler.biz/forum/ev...4442-engelli-bakima-muhtaclik-kriterleri.html

@muzaffer06

Evet. Arkadaşlar da benim dediklerimi teyit etmiş durumdalar. Maalesef, hiç bir yardım ve aylık kriterine uymuyor. Dolayısıyla evlâtları olarak sizlerin bakım ve yardımlarınızla yaşayacaklar.

@-mka

Ankyra arkadasimizin söylediği gibi diyip "raporun %70 olması şart değil 40 de yeterli" demişsin ve haklisin.
Fakat %70 ve üzeri engelli aylığı derken, ben ilgili kişinin buraya yüklenmiş olan raporundaki %84 oranına göre bilgi verdim.

Ankyra

anladım kardeş.bahsettıgın şekıldekı bilgin dogru zaten

Üst Alt