Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sol alt ekstremite kısıtlılığım var ama araç almak konusunda sıkıntı yaşıyorum..?

feleğinsillesi

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Selam arkadaşlar tecrübeli arkadaşların bilgisine ihtiyacım var;
sorun şu ki, 30 yıl önce doktor hatasından dolayı sol topuğumun bir kısmı yok haliyle askerlikten de muaf oldum, malum araç ötv ve fiyet artışlarından dolayı kendime indirimli araç alabilirmiyim diye araştırdığımda hakkım olduğnu farkettim,

yetkili devlet hastanesinden sağlık kurulu raporu aldım, tehşis " sol alt extremite eklem hareket kaybı- oran%5" yine yetkilii il sağlık müd. Ehliyet ve tertibat raporu aldım raporda " otomatik araç kullanabilir, ticari ve resmi araç kullanamaz" ibaresi vardı, 2018 başında almıştım raporları, 6 ay oldu birçok ilden raporu maliye ve deftarlıklara sordum yahut sordurdum, kimisi rahatsızlığın türkçesini yazsınar kimisi doktor ötv den muaf yazsın kimisi oran düşük vs vs diyerek vermekten kaçındı,

sonrasında gib e yazdım raporlarla birlikte uygunluk denetiminin yapılmasını istedim onlarda bilgi edinme kanunu kapsamında değil vergi dairelerine ve deftarlıklara sorun dedi, oradan zaten cvp alamadım, sonrasında özelge başvurusunda bulundum yakın tarihte yani sizce alabilmem mümkün mü 6 aydır anam ağladı sitresten. Bir yandan fiyetlar zaten malumunuz artıyor. Keyifsizim anlayacağınız bi el atın şu kardeşinizin derdine lütfen.

feleğinsillesi

Ehliyetinizde hangi kodlar var?

Engelli sağlık kurulu raporunuzda "özel donanımlı araç kullanmalıdır" ibaresi var mı?

OturanBoğa

Abi il sağlık müdürlüğü 10.02 otomatik vites kullanabilir 102 resmî araç ambulans ticari kullanamaz yazıyor . Sağlık kurulu raporunda da başkaca bir tertibat gerekmeksizin otomatik vitesli araç kullanabilir yazıyor. Şimdi özelge istedik bekliyoruz

raporda oran %5 olduğu İçin vergi daireleri vermekten kaçınıyor du özelge istedim. 2 hafta oldu cvp ne zaman gelir bilemiyorum . Olumlu olumsuz sizi bilgilendireceğim . Arkadaşlar

%28 sol altekstremite de eklem hareket kısıtlılılğım var. ilk aracımı sorunsuz aldım 2. aracımda özelge istediler 4.ay halen bekliyorum

SU35

Bu kadar zorlamalarını anlamıyorum devletin gelir kaybı bile Yok aksine %18 KDV kazanmış oluyor .

feleğinsillesi
devlet memurunun çıkarttığı zorlukları nereden bilecek. Bundan devleti haberdar etmek gerekli. bimer e yazınca otomatik zorluğu cıkartan kişiye yönlendiriyor sorun burda bence

10.02 otomatik vites kullanabilir ve 102 resmi araç kullanamaz şerhleri var. 2018 yılının şubat ayında özelge istedim hala gelmedi. bu yılın 7. ayında olumlu dahi gelse son 6 ay içerisinde alamadığımız için rapor geçersiz hale gelecek. sanırım vermemek için süreyi dolduruyorlar.

feleğinsillesi

Bakın, Türkiye'de yaşıyoruz. Havadan hiçbir şey olmuyor. Hele Vergi Dairesi için bizzat gidip sizin uğraşmanız gerekiyor. Bu yüzden bana soran arkadaşlara internet üzerinden değil, direk vergi dairesine gidip ilgili Memur ile görüşüp onun yönlendirmesi ile özelge doldurun diyorum. Telefonlarını(Dahili) veriyorlar. Haftada 1 arayın. Ankara'ya gidecek mi bir nabız yoklayın.

Ankara'ya gittiyse telefonla orayı takip edin. Elektronik sistem üzerinden gönderiyorlar. Ve orada hangi memurda olduğu vs her şey çıkıyor. Direk Memur ismini alıp, onu arayın, işlemlerin ne kadar sürede biteceğini sorun.

Şuan hiçbir memur size arama beni, yardımcı olmuyorum vb bir şey söyleyemez. Cumhurbaşkanlığı Genelgesi var. İlgisi olmasa bile kapısına gelen vatandaşa yardımcı olup, onu yönlendirmek zorunda uymayanlar hakkında soruşturma açılıyor. Elbette bu genelgeyi alıp tehdit edin demiyorum ama siz ilgilenirseniz futbol tabiri ile press yaparsanız yardımcı oluyorlar.

Ben Ankara'ya yönlendirilmeyen özelge cevabını 2 hafta içinde elden aldım. Öyle bir dialog kurdum ki imzadan çıkınca memur beni cep telefonumdan arayıp, postada zaman kaybedersin gel elden al dedi.

Özeldeyi memur arkadaşla doldurdum onda sınıntı yok ankarayı aradım son aşamasında kurula girecek dediler ne kadar süreceğini sordum belli olmayacağını ve tahmini bir süre veremeyeceklerini söylediler. Raporun son 6 aynına 2 ay kaldı olumlu da gelse süre bitmiş olacak 🥺

bu özelge sıkıntısını kısıtlılık kodlarında 78 olanlarda yasıyor mu?

feleğinsillesi

ÖTV siz araç almak için gerekli şartlara sahipsiniz. Raporunuzda ortopedik rahatsızlık var, komisyon da bunun için otomatik vites (kanunlara göre tertibat sayılır) kodu vermiş. Büyük ihtimalle heyet raporunuzda tertibatlı (veya otomatik) araç kullanır ibaresi olmadığından zorluk çıkarıyorlar.

Bu arada "doktor türkçesini yazsın" diyen memura çok güldüm. Ayrıca doktor "ötv den muaf" yazamayacağı gibi oranınızın %5 olması hiç önemli değil. Sizden istedikleri hiçbir şeyi ibraz etmek zorunda değilsiniz. Zaten edemezsiniz de. Her zaman tavsiye ettiğim gibi işi bilen bir bayi ile görüşüp aracınızı almanızı tavsiye ediyorum. Engelli avantajarıyla 3 kez araç aldım, hiçbirinde vergi dairesine gitmedim.

feleğinsillesi

Özelgeye dava açabilirsiniz. YD talepli açıp bu kararı alırsanız dava bitmeden de aracınızı alabilirsiniz. 30 gün içinde dava açmazsanız bu özelgeye bir daha dava açamazsınız. Daha ayrıntılı bilgi isterseniz mesaj atabilirsiniz.

@Hüseyin İlik

Abi YD talepli ne oluyor onu anlamadım? Dava açma konusunda kararsızım farklı bir netice elde edebilir miyim bilmiyorum. Beni biraz daha aydınlata bilir misiniz süreç hakkında ? Red kararında beni tatmin eden herhangi bir gerekçe bulunmuyor.

Hüseyin abi yardımcı olduğun Kişiler olmuş bana da bir yol gösterir misin

Üst Alt