Merhaba arkadaşlar ,
10 yıl önce geçirdiğim trafik kazası sonucun da sol kalçamda kırık sebebiyle ameliyat olmuştum , kalıcı plak ve çiviler konuldu.Zamanla eklemde oluşan kireçlenmeye bağlı olarak uzun süreli yürümelerde yürüyüş bozukluğu oluşmaya başladı.
Aktif bir araç sürücüsüyüm manuel araç kullandığım zaman ise zorlanma ve şiddetli ağrılar çekmeye başladım.Yaklaşık 1 yıl önce ötv indiriminden yaralanabilir miyim diye araştırmaya başladım yönetmelikleri okudum , internette araştırma yaparken bu foruma denk geldim ve kendimce bir yol çizdim.
En başta şunu söyliyeyim maliyesinden araç bayisine , emniyetinden sağlık kurullarına konuya hakim birisine rastlayamadım.Forumda ilgili başlıkta bilgisini paylaşan kişilerin konuya çok daha hakim olduğunu söyleyebilirim ki bana çok yardımcı oldu. Katkım olabilir diye başımdan geçenleri özetleyeyim.
İlk önce bir devlet hastanesi sağlık kuruluna başvurdum , ilk başvuruda ötv indirimi için başvurduğumu belirttim , sırasıyla tüm bölümlerde muayene olduktan sonra dahiliyeden diyabet olduğum için %20 , ortopediden de %8 (tablo3.4 göre yürüyüş bozukluğu) verdiler sonra sağlık kurulu tüm hekimler bir aradayken beni çağırdılar ; araban var mı ? manuel kullanamıyor musun ? gibi sorular sordular sonrasında raporu almaya gittiğimde , rapor sonucunda karar verememişler beni yaşadığım şehirde ki üniversite hastanesine sevki uygundur yazıyordu.Tamam dedim zaten işler yolunda gitse şaşardım.
Üniversite hastanesinin sağlık kurulundan randevu aldım ve elimde ki belge ile gittim orada bu belgenin onlar için bir önemi olmadığını istersem baştan sağlık kuruluna başvurabileceğimi söylediler.Bu noktada forumdaki yazıları okudum.Gidiş yolum doğru değilmiş
BU sefer önce aile hekimim den ortopediye sevk aldım.Ortopedi uzmanından il sağlık komisyonuna sevk aldım. İl sağlık komisyonu konuya daha hakim diyebilirim kısa bir mülakat sonrası , il sağlık komisyonu 78 ve 10.02 kodları ile B sınıfı sürücü olur. diye rapor verdi. Bu rapor ile ilçe emniyete başvurdum , biraz dirençle karşılaşsamda B sınıfı ehliyetimi yenilettim artık yeni ehliyetimde 10.02 kodu mevcut.
Daha sonra yeni ehliyetim , il sağlık kurulunun rapor örneği ile tekrar üniversite hastanesine başvurdum sadece ötv indirimi için başvurduğumu belirttim , ilk başvurduğum hastanede ki gibi butun bölümlere değil sadece ortopedi bölümüne yönlendirdiler.Burada ki muayenem sonucuda tablo 3.4 e göre sol kalça kırığı ameliyatısı ve buna bağlı yürüyüş bozukluğum olduğunu ve %8 verebileceklerini bununlada ötv den indirim alamayacağımı söylediler , hatta indirim için %90 geçmem gerektiğini söylediler.Uzatmayayım yönetmeliği gösterdim , sol bacaktan özürlü kişiler için otomatik vitesli aracların özel tertibatlı araç sayılacağını yazan kısımı gösterdim.
Benim ötvden indirim alabileceğime inanmamakla birlikte rapora , özre ilişkin klinik bulgular kısmına "sol kalça acetabulum kırığı antaljik yürüme tablo 3.4 göre %8 özür oran"ı , raporun kullanım amacı kısmınada "otomatik vitesli araç (otomobil) kullanabilir" yazılmıs şekilde raporu düzenlediler.
Şu an elimde 10.02 kodlu b sınıfı ehliyetim , sol kalça acetabulum kırığı yürüyüş bozukluğu otomatik vites araç kullanabilir ibareli raporum var.İşlerim sebebiyle çok da üstüne düşmemiş olsamda kasım 2016 da başlayan bu süreçte ağustos 2017 de ancak bu noktaya gelebildim.Tüm bu işlemleri tek başıma hallederken ben bu kadar zorluk cektiysem sadece araç alımında değil genel olarak gözlemlediğim engellilere hayatı kolaylastırmak için kimsenin bir çabası yok.
Benim ki orandan da görüleceği üzere hayatımı cok da zorlaştıran bir engel değil , çok daha zor durumda olan kişilerin sağlık kurulu vb süreçte yaşayacakları zorlukları tahmin bile edemiyorum , sabırlar diliyorum.Bayram sonrası araç için bayiye gideceğim umarım bir sorun yaşamam.
Raporlarımda bir eksiklik varsa , yada tamamdır diyorsanız fikir belirtirseniz sevinirim. Sadece ötv indirimi için rapor alacaksanız sadece ortopedi bölümüne basvurmanız işlerinizi dahada kolaylaştıracaktır.