Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sol alt ekstremite kısıtlılığında araç alım raporuna ne yazılmalı?

bpinar

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhabalar arkadaşlar,

Bilgisi olan var ise bir şey sormak istiyorum sizlere
2007 yılında almış olduğum heyet raporunda sol alt extremite de ( sol ayağımda kısa ve incelik vs.)%20 engelim mevcut idi
Bu engelim ile araç alabileceğimi öğreneli bi kaç gün oldu ,
Ancak ehliyetim B ve raporumu bulamadım,

Şehir hastanesine rapor için gittiğimde başvuru nedenime ÖTV yazdım ancak benim raporumda '' otomatik vites araç alır ve H sınıfı ehliyet kullanabilir '' yazması gerekli imiş, ben bunu heyete de belirmtedim ,

Rapor sonucum bayramdan sonra çıkacak ancak, bu ibare yer alır mı ya da tekrar heyete mi girmem gerekecek bu ibarelerin yer alması için ?

Bilgilendirirseniz sevinirim

Bir de B sınıfı ehliyetimi H sınıfına nasıl çevirebilirim ?

Teşekkür ederim..

bpinar

Öncelikle sol ayak olduğun için yeni genelgeye göre ÖTV siz araç için oranlı raporuna engel durumun açıklamalı ve sadece donanımsız araç kullanabilir ibaresi yazılacak.Başka bir ibare yazılmıyacak.

Yeni sürücü belgesi ıçınde takip ede eğin yol Aile hekimi Uzman hekim devlet hastanesi veya özel hastana olbilir. İl sağlık kurulunda heyete girilip nasıl araç kullanabilir kodlaÅ•ı verilcek direk yeni sürücü belgesi için emniyete baş vurulacak.

KÜREKÇİ

Merhabalar bilgilendirmeniz için teşekkür ederim , B sınıfı ehliyetimi H sınıfı ehliyet'e çevirmek için tekrar direksiyon sınavına girmeyeceğim değil mi ? Verilen kodlar ile Emniyet'e başvuru yaparak H sınıfı ehliyet sahibi olabilir miyim ?

bpinar

Evet sürücü belgeniz olduğu için il sağlık kurulundan sonra birdaha sınava girilmeden trafik tescile başvurulacak.

Son düzenleme:
Pekala çok teşekkür ederim,
ancak sol ayağımda olduğu için engelim %18 ,
yani bu oran araç alamama neden olur mu ?
Umarım alabilirim

KÜREKÇİ

Pekala çok teşekkür ederim,
ancak sol ayağımda olduğu için engelim %18 ,
yani bu oran araç alamama neden olur mu ?
Umarım alabilirim

Ortapedik engellide oran önemli deyil.Engeliniz eyer manüel aracı kullanmanızı engelleyen ortapedik engeliniz varsa ÖTV siz arac alınabilir.Zaten buna B sürücü belgesi başvurusundan sonra İl sağlık kurulunun vericeği kodlar belirleyecek.

KÜREKÇİ

Bilgilendirmeniz için çok teşekkür ederim, umarım raporum doğru ibare ile yazılır,

Aşama aşama gideceğim, sormak istediğim bişi olursa zamanınız müsait olduğunda cevaplarsanız çok sevinirim.

İyi günler dilerim.

Merhaba arkadaşlar ,

10 yıl önce geçirdiğim trafik kazası sonucun da sol kalçamda kırık sebebiyle ameliyat olmuştum , kalıcı plak ve çiviler konuldu.Zamanla eklemde oluşan kireçlenmeye bağlı olarak uzun süreli yürümelerde yürüyüş bozukluğu oluşmaya başladı.

Aktif bir araç sürücüsüyüm manuel araç kullandığım zaman ise zorlanma ve şiddetli ağrılar çekmeye başladım.Yaklaşık 1 yıl önce ötv indiriminden yaralanabilir miyim diye araştırmaya başladım yönetmelikleri okudum , internette araştırma yaparken bu foruma denk geldim ve kendimce bir yol çizdim.

En başta şunu söyliyeyim maliyesinden araç bayisine , emniyetinden sağlık kurullarına konuya hakim birisine rastlayamadım.Forumda ilgili başlıkta bilgisini paylaşan kişilerin konuya çok daha hakim olduğunu söyleyebilirim ki bana çok yardımcı oldu. Katkım olabilir diye başımdan geçenleri özetleyeyim.

İlk önce bir devlet hastanesi sağlık kuruluna başvurdum , ilk başvuruda ötv indirimi için başvurduğumu belirttim , sırasıyla tüm bölümlerde muayene olduktan sonra dahiliyeden diyabet olduğum için %20 , ortopediden de %8 (tablo3.4 göre yürüyüş bozukluğu) verdiler sonra sağlık kurulu tüm hekimler bir aradayken beni çağırdılar ; araban var mı ? manuel kullanamıyor musun ? gibi sorular sordular sonrasında raporu almaya gittiğimde , rapor sonucunda karar verememişler beni yaşadığım şehirde ki üniversite hastanesine sevki uygundur yazıyordu.Tamam dedim zaten işler yolunda gitse şaşardım.

Üniversite hastanesinin sağlık kurulundan randevu aldım ve elimde ki belge ile gittim orada bu belgenin onlar için bir önemi olmadığını istersem baştan sağlık kuruluna başvurabileceğimi söylediler.Bu noktada forumdaki yazıları okudum.Gidiş yolum doğru değilmiş :)

BU sefer önce aile hekimim den ortopediye sevk aldım.Ortopedi uzmanından il sağlık komisyonuna sevk aldım. İl sağlık komisyonu konuya daha hakim diyebilirim kısa bir mülakat sonrası , il sağlık komisyonu 78 ve 10.02 kodları ile B sınıfı sürücü olur. diye rapor verdi. Bu rapor ile ilçe emniyete başvurdum , biraz dirençle karşılaşsamda B sınıfı ehliyetimi yenilettim artık yeni ehliyetimde 10.02 kodu mevcut.

Daha sonra yeni ehliyetim , il sağlık kurulunun rapor örneği ile tekrar üniversite hastanesine başvurdum sadece ötv indirimi için başvurduğumu belirttim , ilk başvurduğum hastanede ki gibi butun bölümlere değil sadece ortopedi bölümüne yönlendirdiler.Burada ki muayenem sonucuda tablo 3.4 e göre sol kalça kırığı ameliyatısı ve buna bağlı yürüyüş bozukluğum olduğunu ve %8 verebileceklerini bununlada ötv den indirim alamayacağımı söylediler , hatta indirim için %90 geçmem gerektiğini söylediler.Uzatmayayım yönetmeliği gösterdim , sol bacaktan özürlü kişiler için otomatik vitesli aracların özel tertibatlı araç sayılacağını yazan kısımı gösterdim.

Benim ötvden indirim alabileceğime inanmamakla birlikte rapora , özre ilişkin klinik bulgular kısmına "sol kalça acetabulum kırığı antaljik yürüme tablo 3.4 göre %8 özür oran"ı , raporun kullanım amacı kısmınada "otomatik vitesli araç (otomobil) kullanabilir" yazılmıs şekilde raporu düzenlediler.

Şu an elimde 10.02 kodlu b sınıfı ehliyetim , sol kalça acetabulum kırığı yürüyüş bozukluğu otomatik vites araç kullanabilir ibareli raporum var.İşlerim sebebiyle çok da üstüne düşmemiş olsamda kasım 2016 da başlayan bu süreçte ağustos 2017 de ancak bu noktaya gelebildim.Tüm bu işlemleri tek başıma hallederken ben bu kadar zorluk cektiysem sadece araç alımında değil genel olarak gözlemlediğim engellilere hayatı kolaylastırmak için kimsenin bir çabası yok.

Benim ki orandan da görüleceği üzere hayatımı cok da zorlaştıran bir engel değil , çok daha zor durumda olan kişilerin sağlık kurulu vb süreçte yaşayacakları zorlukları tahmin bile edemiyorum , sabırlar diliyorum.Bayram sonrası araç için bayiye gideceğim umarım bir sorun yaşamam.

Raporlarımda bir eksiklik varsa , yada tamamdır diyorsanız fikir belirtirseniz sevinirim. Sadece ötv indirimi için rapor alacaksanız sadece ortopedi bölümüne basvurmanız işlerinizi dahada kolaylaştıracaktır.

Haklısın , ısrarla belirtmeme ve yazıyı göstermem rağmen bu şekilde yazdılar.Bayram sonrası ilk fırsatta maliyeye gideceğim bakalım ne cevap verecekler.

Raporunla trafiğe gidip değiştireceksin
evet raporunda H sınıfı ehliyet alır, oromatik vites araç kullanır yazması gerekir ötv için

siy@h

Son durum nedir acaba durumun benimki ile birebir aynı merakla beklemekteyim.

Ndr
Bugün raporumu yolladığım bayi maliyeye sorduklarını herhangi bir sıkıntı olmadığını istediğim zaman araç alabileceğim yönünde maliyeden yanıt aldıklarını söyledi.

siy@h

çok teşekkür ederim umudumun kırılma noktasında umut oldunuz.

Yaşadığınız sıkıntıları bende yaşıyorum şu anda.

Ama bu sıkıntı biraz mevzuat kaynaklı sanırım.

Sağlık Bakanlığının ilgili yönetmeliklerinde kişinin manuel araba kullanıp kullanmayacağı değerlendirir diye bir ibare yok.
Bakınız;
Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü

Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü

Dolayısı ile otomatik araba kullanır demeleri bundan kaynaklanıyor.

Ya da şöyle diyeyim; Sol bacakta olan ortopedik sıkıntıdan dolayı "otomatik aracın" "özel tertibatlı araç" olacağına dair bir ibare yok.

Bundan kaynaklı doktorlar otomatik araç kullanabilecek olan hastalara özel tertibatlı araç yazamıyorlar.

Bu ibare "Özel Tüketim Vergisi Sirküleri/12" de geçiyor ve sağlık bakanlığı çalışanlarının pek haberi yok. Olmak zorunda mı orası da ayrı bir tartışma konusu!!!

Ben Aile Hekimliği aşamasını rahat, Ortopedi Uzmanı aşamasını binbir nizahla geçtim bakalım İSM Kurulu ne diyecek.

Bu zor yolculukta tüm arkadaşlara başarılar dilerim saygılar sevgiler

Merhaba arkadaşlar,

Benim yüzde 68 engelli raporum mevcut. ( yüzde 60 üroloji+ yüzde 20 ortopedik) Ortopedik olan kısımdan dolayı ÖTV indirimli araç almak istiyorum. Engelim sol ayağım sağ ayağıma göre 3-4 cm daha küçük ve 2-3 cm daha kısa ve sol ayağım sağ ayağıma göre daha güçsüz ama yürürken vs. kesinlikle belli olmuyor sadece ayağımı çıplak görünce belli oluyor. Ehliyet sistemi değişmeden önce almaya çalıştım fakat bana o zamanın raporuyla '' B sınıfı ehliyet alır, otomatik vites araç kullanır'' raporu verildi. Bu raporla hiçbir şekilde ehliyet alamıyordum zaten fakat bunu hastaneye anlatamadan ehliyet sistemi değişti.

Şimdi tekrardan aynı hastaneye giderek ÖTV indirimli araç almak için rapor başvurusunda bulunacağım. Acaba raporumda ne yazması gerek? Hastane hangi yazıyı yazması gerek? Sağlık kurulu nasıl bir yazı yazması gerek? ya da elimdeki rapor ile il sağlık müdürlüğüne gidip heyete girebilir miyim?

fahru

Ben kendımden ornek vereyım . SOl alt extremıte polıo sekeli mevcut. 1995 yılında bu durumu belırten ve % oranı içeren SÜREKLİ ibaresi olan raporu aldım. Altına da sürücü sağlık raporunu ekledım. Onda da sol alt extremıte polio sekeli Sürücü olur otomatık arac kullanır yazıyordu . İl sağlık mudurlugunde heyete girdim onlar da kontrol etti ilgili kodları yazdılar bu raporlar ıle arabamı sorunsuz aldım . Ötv den muaftır vs yazmasına gerek yok .

[FONT=sans-serif]Eski raporlarda zaten sorun değil yeni çıkacak olanlar için söz konusu,mesela yazı da şöyle;

5.1.2.3.- ÖTV indirimli araç alımına yönelik Engelli Sağlık Kurulu Raporlarında şu hususlara dikkate alınacaktır[/FONT]

[FONT=sans-serif]
a) Ortopedik engellilerde sadece "özel tertibatlı araç kullanması gereklidir." veya "özel tertibatlı araç kullanmasına ihtiyaç yoktur" ibarelerinden biri ve engellilik oranı yazılacaktır. Kişinin sürücü belge sınıfı veya özel tertibat kodu kesinlikle yazılmayacaktır.

b) Engelli raporlarına sürücü olunup olunamayacağına dair bir hüküm yazılmayacaktır.[/FONT]

[FONT=sans-serif]
c) Raporun Zihinsel, Ruhsal, Davranışsal Bozukluklar bölümünde engelli puanı verilen kişilerde konulan tanılara açıklama olarak vasi tayininin gerekip gerekmediği ayrıca belirtilecektir.
[/FONT]
[FONT=sans-serif]
"özel tertibatlı araç kullanmasına ihtiyaç yoktur" yazması ne anlam gelir bir sakınca doğar mı?[/FONT]
[FONT=sans-serif]

[/FONT]

Ozel terttıbat kullanmasına ihtiyaç yoktur derse . Normal sürücü olur anlamındadır. bu ibare ıle alamazsın .

Evet bende öyle düşündüm,ama SAĞLIK Kurulunu aradım HİÇ BİR ŞEY BİLDİKLERİ YOK!

Sağlık kurulunun "Sol alt ekstremite sorunu olanlar için Otomatik Araç Özel Tertibatlı sayılır" dan haberi yoksa yazmaz!!!

Raporda "sol alt ekstremite" ifadesi olma zorunluluğu kalktı mı?
"özel tertibatlı araç kullanması gereklidir." yazması yeterli mi?

Peki sadece kodlar yazsa öel tertibatlı araç kullanır ya da kullanmaz gibi bir ibare olmasa ne olur ?

Yetkili Hastanenin verdiği heyet raporunda herhangi bir kod yazmaz.

Ehliyet için başvurduğunuz Aile Hekiminizden Başlayıp İl Sağlık Müdürlüğü Kuruluna kadar giden yolda aldığınız raporda kodlar yazar.

ÖTV siz için hastaneden oranlı alınan raporda sol ekistirem sakatlığı olanlarda donanımsız araç kullanabilir,Tertibatlı araç kullananlarda donanımlı araç kullanabilir ibareleri yazılması gerekir.Son genelgede bu şekilde açıklama yapılmıştır hastaneler için.

Kürekçi arkadaşım zaten sorun da burada mesela yazı şöyle yazsa;Manuel vitesli aracı özel tertibat sız kullanamaz,otomatik vitesli araç donanımsız kullanır!Neden mi bu kadar bu konuya takılıyoruz ,çünkü tekrar tekrar Rapor çıkarmak çok zor üstelik oranlarda da değişiklik oluyor yani düşerse sorun oluyor!

Senin raporunda özel tertibatlı ve otomatik vites arac kulanabilir yazması lazım ve ayretende ehliyet raporundada bu ibare yazması lazım birbiriyle uyumlu olduğu surece ötvsiz arac alabilirsin cunku ben oyle aldım aracı benim sağ üst ekstremite

Benim eski raporum var 2016 yılı ötv indirimi+otomatik vites araç kullanır +h-sınıfı belge alır yazıyor , fakat bir sorun var ruhsal ve duygusal işaretli olduğu için vasi gereklidir veya gerekli değildir yazması gerekir miş o yüzden şimdi yeni rapor çıkarmak gerek işte bu yüzden çabalarımız şimdi yeni rapor çıkarırsam yine eksik olursa endişe bundan!

Üst Alt