Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sol alt ekstremite kısıtlılığında özel donanım ibaresi yeterli mi?

eoglak

Yeni Üye
Konular
5
Reaksiyonlar
0
Sol Kalça Artrodez ameliyatlısıyım. (M16.5 posttravmatik koksartroz diğer. Sol kalça artrodezli otomatik vitesli araç kullanması uygundur) ibareli uzman tabip tarafından yazılı tanı ile İl Sağlık Md.iüğü komisyonu tarafından Sınırlı Kullanım Kodları=102, 78, 47, 64 Araç Uyarlama Kodları=10.02 yazıldı ve ehliyetimi aldım. Bundan dolayı sadece otomatik araç kullanıyorum.

Şimdide ÖTV indiriminden faydalanmak için Engelli Sağlık Raporu işlemlerini bitirdim ve heyet için randevu aldım. Ortopedi doktoru %43 oranındaki sol kalça artrodez, 4 cm kısalık, sol uyluk 11 cm incelik tanısı yazdı ancak Otomatik Araç Kullanabilir ibaresini yazdıramadım.

ÖTV II Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliği'ndeki;
1.3. Engellilik Derecesi %90'ın Altında Olanların Taşıt Alımlarında İstisna başlığı altındaki "Engellilik durumunun tevsikinde ibrazı zorunlu olan engelli sağlık kurulu raporu, maluliyeti veya engelliliği ile sadece özel tertibat yaptırılan taşıtların (veya engelliliği ile başkaca hareket ettirici özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın otomatik vitesli taşıtların) kullanabileceğine dair değerlendirmeyi içermeli ya da bu hususun anlaşılabilmesini sağlayacak şekilde açık olmalıdır.

Diye belirtildiğinden raporda özel tertibat bölümü işaretlenmesi ÖTV'siz araç almam için yeterli olur mu olmaz mı? Yardımlarınızı bekliyorum.

Benimde aynı durum böyleydi. O kadar çok sordum ki net bir cevap alamamıştım.
Artık bu yeni sistemde ehliyetini alırken verilen raporda yazdığı için ve onu ehliyete kodladıklarından dolayı,
oranlı sağlık kurulu raporunda o ibareyi aramıyorlar.
Bende bu şekilde aracımı aldım.

Bende sol diz protezliyim engelli raporum da belirtmeme rağmen yazılmamıştı il sğlık müdürlüğüne müracatım sonucunda ehliyetimi aldım raporda yazması çok önemli ama yazmıyorsa benim gibi engelli raporunuzla maliye ye gidin ben öyle yaptım maliye engelli raporuna bakıyor önemli olan o ortopedi ne yazmış büyük ihtimal alırsınız ben aldım çünki

Merhaba,

Dün aldığım rapora (engel oranı %10) göre ÖTV muafiyetinden faydalanabilir miyim? Yine de maliye ile görüşmeli miyim?

scanner_20180313_1707ohpf6.jpg

Sol ayak engelinde otomatik vites, özel tertibat olarak değerlendirilir. Yani özel tertibat olmadan ÖTV' den yararlanırsınız.

arslan01

O zaman yukarıdaki raporum ile araç alabilirim, maliyeye sormaya gerek yok. Teşekkürler.

Kutgaru

maliye ye muhakkak sor garanti olsun ben bile sol alt polio sekeli garanti yararlanmama rahmen maliyeden olur onayı alıyorum sende sor muhakkak yoksa arabayı tam aldım dersin parayıda bayi ye verirsin bi bakmışsın rapor onaylanmamış . hiç üşenme sor derim

Mehmetyilmaz

Şimdi İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden maliyeye özelge talebinde bulundum. Bakalım kaç güne, ne şekilde cevap gelecek?

Kutgaru

ben vergi dairesine bizzat kendim gidip cevap almıştım,internetten nasıl olur bilmiyorum inşallah istediğin sonuç gelir . vergi dairesine gitme şansın yokmuydu ?

Mehmetyilmaz

Vergi dairesinin vereceği şifahi cevabın bağlayıcılığı olmaz diyerek yazılı cevap olsun diye özelge talep ettim. Açıkçası bilinçli yaptığım bir şey değil.

Siz gidip şifahen sordunuz ve şifahen mi cevap verdiler? Eğer öyle olduysa bunun nasıl bir bağlayıcılığı olurdu ki araç alırken? Ben vergi dairesine sordum, alabilirsin dediler diyince kabul edecekmiydi araç bayisi?

@Kutgaru

Şöyle oluyor araba almaya karar verince anladığım kadarıyla sende alacaksın,nasıl olsa tek vergi dairesi var bu konudaki raporu kabul edenler. bende raporumu alıp direk vergi dairesindeki bu işle uğraşan memura gittim yetmedi bir üst amirine çıktım ikisinede raporumu gösterdim hem amir hemde memuru bana raporumun nasıl olması gerektiğini ve onlar için neyin önemli olduğunu bana tek tek anlattılar ve raporumun onların istediği gibi oluğunu yani uygun bir rapor olduğunu söylediler .Benim bu rapor için vergi dairesine gitme sebebimde , kuralları bilmeyen oto galerisindeki sözde muamelecilerden dolayı. raporumun geçersiz uygun olmadığını söylemeleri üzerine gitmiştim.

uygun cevabı alıncada o bayiyi bırakıp başka bayiden almıştım aracımı ve aracımı aldığım bayi raporuma hiç itiraz etmemişti daha doğrusu onlar da raporumu sordutmuşlardı ve uygundur cevabını aldılar.

Yani bizim işten anlamayan muameleciye kızarak uğraşmıştım bu işle iyikide uğraştım çünkü bu sayede birçok bayi ve arkadaşımız tarafından yanlış bilinen bilgileri doğrulatmış oldum yada öğrendim bende bu konuda bir çok arkadaşa yol gösterdim .

Tabikide senin uyguladığın yöntem çok daha garanti çünkü elinde bir yazılı belge olacak benim zamanımda 2014 yılı oluyor özelge yoktu birde ben çok tez canlıyımdır hiç beklemek istemedim o yüzden kendim yüz yüze görüşmek istedim.

Eğer imkanın varsa bence sende git vergi dairesine ve memurla görüş derim söyledikleri seni tatmin etmezse amirine sorarsın birde

Mehmetyilmaz

Teşekkürler bilgilendirdiğiniz için. Anladığım kadarıyla ben özelge de alsam, bayi yine de soracak maliyeye. Benimki bir ön garanti olacak, olumlu cevap gelirse.

Evet araba alacağım, o nedenle araştırıyorum.

evet bayi soracak maliyeye ,umarım istediğin gibi olur her şey kal sağlıcakla

Üst Alt