Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sol alt Ekstremite otomatik vites araç aldım. Eşimin de kullanması için..?

Nurkan

Yeni Üye
Konular
6
Reaksiyonlar
0
[SIZE=2][FONT=arial]Merhabalar,

% 42 engelli raporum var ( sol alt ekstremitede tutulum).[/FONT][/SIZE][SIZE=2][FONT=arial]
[SIZE=2]
Geçtiğimiz hafta ÖTV muafiyeti ile özel tertibatı olmayan, sadece otomatik vites araç aldım. Emniyet ruhsata ÖTV siz alınmıştır. Araç sahibinden başkası kullanamaz ibaresi eklemiş.

Şimdi forumlarda vs çok araştırdım ancak herhangi bir maddeye rücu edilmeksizin. H sınıfı ehliyetle alınan otomatik vites aracın özel tertibatı olmamasından dolayı eşimin de kullanabileceği yazıyor. Eşim B sınıfı ehliyet sahibi engelli değil.

Bu durumda itiraz edip ruhsatı düzelttirebilir miyim ? Böyle bir yasal madde düzenleme var mıdır ? Kısacası ÖTV siz aldığım sadece otomatik vitesli ( özel tertibatısız) aracımı eşim de kullanabilir mi ?

Yorumlarınız için şimdiden teşekkür ederim.[/SIZE][/FONT][/SIZE]

Bildiğim Kadarıyla % 90 altı olan ÖTV siz araç alımlarında Araç sahibi dışında kimse kullanamaz diye biliyorum.Malesef O kadar çok sorun var ki Tamam kimse kullanmasın ama Engellinin Eşi ve 1.Derece kan hısmı olanların kullanması gerekir.Sonuçta Sen hasta olabilirsiniz.Yorgun olabilirsin.Siz eşinizin yanında iken eşiniz kullanabilir bir sorun olursa ben yoruldum eşim kullanıyor dersiniz.Ama Trafik polisi görürse onun insafına kalırsınız

Yani haklısınız elbette en azından eşimin kullanabilmesi hatta beraberken kullanmasına bile razıyım. Umarım çözüme kavuşturabilirim.

Otomatik vitesli araçları herkes kullanabiliyor diye biliyorum. Burada bir yanlışlık var. Bu konuda detaylı bilgi sahibi arkadaşlar cevap yazabilirse..

sayın nurkan hanım raporun bir örneğini koyabilir msnz.
bende seninle aynı durumdayım. fakat ötv muafiyet için rapor vermiyorlar.
bana emsal olur

cuma günü sağlık kuruluna gireceğim

ötv için aldığınız raporu araç aldığınız raporu

sayın nurkan; yarın akşama kadar raporu koyabilirseniz sevnrm. doktorlara emsal olarak göstereblirm sizin raporu

benim raporla sizin hastalığınızın bağlantısını anlayamadım. Bende polio sekeli + sol bacakta kısalık + ekstremite de tutulma var. Bunlardan dolayı aldığım bir rapor. İşinize yarayacaksa özel mesajla gönderirim.

evet benim işime yarar. sol ayak diz altı ampute. protez kullanıyorum

raporun ön ve arka yüzü olursa kardeş sevnrm

Bülent Bey,

Öncelikle verdiğiniz bilgi için çok teşekkür ederim. Bu yazıdan anladığım kadarıyla emniyet yönetmeliğinin aşağıdaki maddesine rücu ederek düzeltilmesini talep edeceğim. Umarım emniyettekilere bunu açıklayabilirim, zira daha 1 hafta önce plaka işlemlerini yaparken ehliyetim de " elle kumandalı, oto vites kull." ifadesinden dolayı bana daha dünyada üretilmemiş bir araç şekli olan - sen elle kumandalı otomatik araba almalısın, bu ehliyetle normal otomatik vites kullanamazsın diyen bir memurla muhattab olacağım.

Desteğiniz için teşekkür ederim.

YURT İÇİNDEN ALINAN ARAÇLAR İÇİN:
ESKİ HALİ : Malul, sakat veengelli tarafından bizzat kullanılmak amacıyla ülkemizden satın alınarak ilkiktisap edilen özel tertibatlı araçların tescil belgelerine, "Araç sahibi tarafından kullanılmasızorunlu olup, Özel Tüketim Vergisiödenmeden devri, satışı,hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veyasair şekillerde adken devri, tasarruf hakkının vekaletname ile devredilmesi, kiralanması, ödünç verilmesi,özel tertibatının kaldırılması veya değiştirilmesi yasaktır."şeklinde, ikinci el araç olarak satın alınmışise, "Araç sahibinden başkasının kullanması yasaktır." şeklinde şerhkonulur.
YENİ HALİ : c)Özürlülük derecesi % 90’ın altında olan özürlüler tarafındanbizzat kullanılmak amacıyla özel tertibatlı araçların Özel Tüketim Vergisindenmuaf olarak yurt içinden ilk iktisabında tescil belgelerine, "İlk iktisap tarihinden itibaren beş yılgeçmedikçe Özel Tüketim Vergisi ödenmeden devri, satışı,hibesi,intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde adken devri,tasarruf hakkının vekâletname ile devredilmesi, özel tertibatının kaldırılmasıveya değiştirilmesi yasaktır." şeklinde şerh konulur.

Yukarıda aktardığım konuda Emniyet uygulama talimatı var. Görevli onu sorgularsa hatasını hemen fark edip düzeltecektir. Ama baktınız ki terslik çıkıartıyor, üstelemeyip hemen amirine çıkın.

bende bilgi edinmeye yazmıştım yurt içinde alınan araçlar için herhangi bir tertibat yok isteyen herkez kullanabilir dediler.

Bende sol alt ekstremite rahatsızlığından dolayı rapor aldım otomatik vites araç kullanabilir h sınıfı ehliyet alabilir şeklinde. Ehliyetimi ve otm. Vites başka tertibatı olmayan aracımı aldım bugün ankara trafik internet sitesine sorduğum soruya aracı benden başka kimsenin kullanamayacağı cevabını aldım. Bilgi edinmedeki polislerde kanunları bilmiyor sanırım.

gestapooo, memurlar yanlış biliyor. Bence eminiyet'e yazılı olarak başvuru yapıp otomatik vitesli tüm araçları kullanabileceğinize ve sizin otomatik vitesli aracınızı da -istisnasız- herkesin kullanabileceğine dair resmi bir yazı isteyin. Yoksa bilgisiz memurlar yüzünden sürekli canınız sıkılacak...

Merhaba,

Ben "oturanboğa"nın verdiği bilgi doğrultusunda, emniyete başvurdum.. Ruhsat üzerindeki araç sahibinden başkası kullanamaz ifadesini kaldırdılar.. Ve hatta hatayla olsa gerek ÖTV ödenmeden satılamaz ifadesinide kaldırdılar :)

Diyeceğim o ki, başvurduğun takdir de değiştirebiliyorsun, tam durumu anlatana kdr ak ile karayı seçeceksin bunun için hazırlıklı ol.

Merhaba;

benimde sol alt ektremie ve H plakalı otomatik vites aracım var.

Tertibat olmadığı için herhangi bir kısıtlama yok herkes kullanabilir.
sadece iş bilmez memura denk gelip canınız sıkılmasını istemiyorsanız http://www.engelliler.biz/forum/ozel...al-edildi.html burdan bir çıktı alıp aracınızda bulundurmanız yeterli.

Damgalı plakalar yazısının hangi kısmını göstereceğiz memura buraya kopyalar mısınız direk o kısmın dökümünü alalım

anladığım kadarıyla burası altı çizik yerler çıkarılmış.

c) Özürlülük derecesi % 90’ın altında olan özürlüler tarafından bizzat kullanılmak amacıyla özel tertibatlı araçların Özel Tüketim Vergisinden muaf olarak yurt içinden ilk iktisabında tescil belgelerine, [FONT=Century Gothic]"[Araç sahibi tarafından kullanılması zorunlu olup,][/FONT] İlk iktisap tarihinden itibaren beş yıl geçmedikçe Özel Tüketim Vergisi ödenmeden devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde akden devri, tasarruf hakkının vekâletname ile devredilmesi, [kiralanması, ödünç verilmesi] özel tertibatının kaldırılması veya değiştirilmesi yasaktır" şeklinde şerh konulur.

Üst Alt