Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sol alt ekstremitede otomatik vites-özel donanım belirsizliği..?

cenk2424

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
10.02 kodlu ehliyetim var otomatik vites diye.hastaneden heyet raporu aldım ötv siz araç için orada da özel tertibat diyor.
rahatsızlığım ortopedik sol bacak his kaybı. raporum sürekli.vergi dairesi otomatik vites değil diye kabul etmiyor.
Bir de 6 ayda bir kontrol diyor .

lütfen yardımcı olun.

cenk2424

Eminim Yöneticiler çok bulanıyordur. Aynı başlıklar aynı sorular dönüp duruyor. Aslında biraz araştırsak bunlara gerek kalmayacak.

Bakın, Otomatik vitesin tertibat sayılıp sayılmayacağı ile ilgili sağ el ve yanlış hatırlamıyorsam sağ bacak dışında ikilemde bırakan hükümler var. Bu yüzden aşağıdaki başlıktan deneyimlerimi açıkladığım gibi Özelge yolunu izlemek, yapılacak en hızlı ve akılcı harekettir.

Öncelikle siz Trafik Vergi Dairesi gittiğinizde ben bu raporla otomatik vitesli ötv siz araç alabilir miyim dediğinizde yüzünüze boş boş bakılıyorsa, direk Vergi Dairesi Bölge Müdürlüğüne gideceksiniz. ÖTV birimine çıkıp kibarca derdinizi anlatıp özelge dolduracaksınız.

Bu tür ikilem oluşturan durumlar için kesin bir kural yok. Sizin rağlık raporunuzda çalıştırılabilecek işlere kadar bakıyorlar. Bana öyle söylediler. Ve gerçekten otomatik vites araçı kullanabileceğinizi ve sorununuzun bu olduğunu anlatırsanız 2 hafta içnice özelgenize yanıt alır aracınızı alırsınız. Ama anlatamazsanız süreç Ankara'ya gidebilir ve 3 ayı geçebilir.

https://www.engelliler.biz/forum/oz...larda-arac-almis-olanlarin-deneyimleri-4.html

Bu arada otomatik vites MTV mevzuatında muafiyet sağlamıyormuş. Ben yarın gidip bunun için özelge dolduracağım. Birde bunla uğraşıyorsunuz. İkisi için tek özelge doldurabilirsiniz ama sürecin ne zaman sonuçlanacağı ile ilgili bir şey söyleyemem.

cenk2424
Aslında 10.02 de otomatik vites kodudur, ancak bir çok vergi dairesi bu kod için onay verirken, bazıları farklı yorumla reddedebiliyor.
Şöyle ki;
10.02 aracın özelliğini belirtir bir kod, bu kod sadece otomatik vitesli araç kullanacak sağlıklı insanlarda da yazabiliyor. Fakat 78 numaralı kod ''sadece otomatik vitesli araç kullanabilir'' şeklinde bir sağlık kısıtıdır. Keşke 78 de yazsa idi.
Ekletmek çok karmaşık prosedürler gerektirecek. O yüzden başka bir ilden araç almayı deneyin diyorum. Sadece 10.02 kod ile ötv muafiyetli araç alan çok kişi mevcut.

Kimse demedi ama Cyuma günü bu konuda Özelge doldurdum. Olumsuz yanıt vereceğini söyledi MTV birimi ama savundukları yargılar yanlış.

Şöyle ki otomatik vitesi, sadece sol ayak için tertibat kabul ediyorlar. Ama ben engellilerin kısıtlarının yasada ayrışmayı kabul etmediğini biliyorum. Yani sol ayak için bu tertibat ise, sağ ayak içinde tertibattır. Kol içinde tertibattır. Bu yorum üzerinden gideceğim.

Birde ÖTV birimi otomatiği özel tertibat olarak kabul ederken MTV'nin sol ayakta kabul etmesi zaten çok komik bir durum.

1-2 hafta içinde özelgeye cevap vereceklerini söylediler. Olumsuz olduğunu varsayarak önümde 2 yol var:

a-Mahkemeye gitmek.
b-Özel tertibat yaptırmak ama ben onu kabul etmiyorum. Çünkü bu sefer ehliyetin değişmesi gerekiyor ki atıyorum silecek kolunu ben sola aldığımda aracı kullanamaz hale geleceğimden sıkıntı başlayacak.

Sonuç olarak mahkemeye gideceğim gibi gözüküyor.

Sol alt ekstremite kısıtlılığında otomatik vitesli araç başka bir donanım olmaksızın ötv-mtv istisnası ile satın alınabilir.

MTV açısından da otomatik vites yeterlidir. burada konuya dair çok net bilgi mevcut!

"Ancak, anılan Kanun hükmünün malul ve engellilerin sakatlıklarına göre ayrım yapılmasını öngören bir amaç gütmesi söz konusu olmayacağından; sağlık raporunda sadece sol alt ekstremitede (ayak veya bacakta) sakatlığı olduğu belirtilen malul ve engellilerin otomatik vitesli taşıtlarının başkaca özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın, malul ve engelli adına kayıt ve tescil edildiği tarihten itibaren motorlu taşıtlar vergisinden istisna olması gerekmektedir. "

Sevgili arkadaşlarım şükür sonunda işlerimi hallettim.

Ehliyet için aldığım rapora 78 kodunu ekletip ehliyetimizi aldık. Sonra araç almak için heyete girdim %18 sol bacak his kaybı sürekli ortopedik engelli raporumu aldım.

Doğru araç alımı için bayinin yolunu tuttum.Ümraniye vergi dairesi ötv şefi illa hastayı görmek istiyorum demiş bizde kalktık gittik. Onca dr ve prof beni muayene etti o kadar tıbbi cihazlarda filmler çekildi ve komisyonda bütün dr ler raporumun altına imza attı. Meğer hepsi boşuna imiş.

Ötv şefi o muhteşem iksray gözleri ile benim hastalığımı kontrol etti ve şöyle bir başını kaşıdı. Ağzımız açık adamın iki dudağının arasından çıkacak kelimeyi bekliyoruz. Sonunda tamam tamam gidin bayiye otomatik vitesli araç alabilirsiniz dedi.

Bir an keşke doktora gidip rapor almasak size gelsek nasılsa siz hastalığı teşhis edebiliyorsunuz diyecektim lanet kör şeytana dedim.

Şimdi bayinin prösedürü tamamlayıp beni çağırmasını bekliyorum.Hepinizi seviyorum Allaha emanet.

@cenk2424 maalesef kraldan cok kralcıların sayısı ülkemizde oldukça cok.hanı bransı dahi olmadığı konularda ınsanlar ne kadar yorum yapmayı sevıyor.ama sızın adınıza sevındım.ALLAH kazaız belasız kullanmayı nasip etsin.

cenk2424

Bakın, aynı durum benimde başıma geldi. Ve Şef hanımefendi aynı sizin yaşadıklarınız gibi neden kendilerinin bu şekilde baktıklarını anlattı bana ve aynen yazayım size:

" Burak bey, evet sizin 2 tane raporunuz var, ehliyetiniz özel kodlu siz bir engelisiniz, bunda bir sorun yok. Ama bu raporlar sonucu ÖTV den muaf olduğunuzda müfettiş gelip kontrol ettiğinde gidip bu raporları aldığınız kurumlarla ve kişilerle konuşmuyor, onları sorgulamıyor. Bizi sorguluyor! Niye muafiyet verildi, usülsüz işlem diye. Hele şu dönemde kamuda bir sürü farklı durum varken hiçbir şef ve memur yasada tam netlik kazanmamış bu konunun altına imza atmak istemiyor. Yasa net olsa ya da yasada ÖTV siz araç sorumluluğu Sağlık Raporu Heyetindedir, Ehliyet Sağlık Kurulundadır dese, inanın 1 sn düşünmeyiz.

Ama bizimle ilgisi olmayan bilgimiz yetkimiz olmayan bir konuda yasada net ifadeler olmadığı için kararı bize bırakıyorlar. Bizde doktor oluyoruz, mühendis oluyoruz üzgünüm" dedi.

Ve bence haklı...

Oradaki memurlara kızmadan önce bu yasa açıklarının giderilmesi için çalışmalıyız bana göre.

Üst Alt