Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sol alt extremi rahatsızlığı derecesi..?

shaman

Yeni Üye
Konular
4
Reaksiyonlar
0
1 yaşında geçirdiğim rahatsızlık sebebiyle sol bacağım -kalçadan itibaren- felçli. Sürekli olarak çift baston kullanıyorum. Hiç bir zaman tek baston kullanamadım. Çocukluğumda protez ayakkabı -belden itibaren- kullanmıştım. Kalça ile dizkapağı arası kuvvet/his çok az. Dizkapağı ile ayak bileği arası kuvvet hiç yok. Dizkapağından çekme itme yapamıyor ayak. Bilekde çok az kuvvet var. Ayrıca sol bacak 2 cm kısa. -5 cm idi ameliyatla *platinle* 1.5-2cm ye indirildi-

Ayrıca sol kulakta total işitme kaybı var.

Şimdiye kadar gerek duymasam da aldığım dört raporun ikisinde %25 verdiler. İlk aldığım rapor -1995 de- %40 idi. Onunla SSK'lı olarak bir işe girmiştim. İkinci rapor öğretmenlik içindi ve onda derece yoktu. 1998'de öğretmen oldum. Kararnamemde "Ortopedik ve İşitme Özürlü" yazıyor fakat herhangi bir derece belirtilmemiş.

MEB'in sistemi MEBBIS'de engelli olarak görünmüyorum.

İki sorum var: 1.si kanunen -yeni yönetmeliklere göre- en az %48 rapor almam gerekmiyor mu? Niçin %25 veriliyor.
2. si: *ortopedik ve işitme özürlü* olarak memur kararnamesinde belirtilen şekliyle 15 senede emekli olmam mümkün mü?

Aldığım rapora itiraz etsem sonucunda derece onaylanırsa ne yapabilirim..

*Askerlikten -savaşta ve barışta muaf- raporum var*

Tşk.

Ayrıca;

Tablo 3.4 ve Tablo 4.1 isteğe göre yorumlanabilir geliyor bana.

Tablo 3.4:
Çünkü; hayatımda hiç tek baston kullanmadığım halde doktor sen tek bastonla yürüyebilirsin diyerek Yüzde 20 veriyor. Tek bastonla yürümem -en fazla 100 metre yürüyebilirim sanırım- imkansız gibi bir şey. Ayrıca protez kullandığımda sadece tek bastonla yürümüştüm.
Benim için tek bastonla bastonsuz yürümenin hiç farkı olmuyor. Ama bunu doktor kabullenmek istemiyor. Sen tek bastonla yürüyebilirsin diyor.

Tablo 4.1'deki :
Kısa mesafe yürüyor, fakat eğim yükselti basamaklar derin sandalyeler ve uzun mesafelerde zorluk çekiyor : 20
ifadesi ile
Kısa mesafeyi zorlukla ve yardımsız yürüyor, fakat yürüyüşü düz zeminle sınırlı : 40

ifadesi arasında pek fark yok. Doktor kafasına göre yorumluyor bunu. Mesela ben kesinlikle 2. guruba girdiğim halde doktor 1. gurupta muamelesi yapıyor. Yardımsız yokuş çıkmam çok zor. Ancak dizkapağıma elimi dayayarak yürüyebiliyorum. Bacak kemikleri diğerine göre zaten yarı yarıya kalınlığı..

Niçin doktor bu durumda inat ediyor.

Tablo 3.4 işlerine geldiği için onu kullanıyor kurumlar. Eğer o tabloya rağmen düşük oran verilmişse, il sağlık müdürlüğüne itiraz edip hakem hastanesine sevk isteyebilirsiniz...

Memuriyete sakat statüsünde başlamışsanız, evet, 15 senede emeklilik hakkını var. Ama statünüz sakat statüsü değilse, maalesef 15 yılda emeklilik mümkün değil. Yazdıklarınızdan bu konuda net bir şey anlamadım. Bence kurumunuza yazıp sorun yazılı olarak.

Tablo_3.4.png

Kurumda da bir karışıklık var sanırım. Atama kararnamesinde "Ortopedik ve İşitme Özürlü" yazıyor o kadar. MEB'in sisteminde engelli görünMÜyorum. Biraz karışık bir durum. Normal herkes gibi öğretmenliğe başvurdum. Fakat o sene -sonrada öyle mi oldu bilmiyorum- özürlüleri ayrıca aldılar. Daha doğrusu 3 ay kadar bekletip Ankara'da sağlık kurulundan geçirdikten sonra aldılar. Kararnameye onun için sonradan "Ortopedik ve İşitme Özürlü" ibaresi eklendi. Sonradan bu olay gerçekleştiği için sanırım kurum bizi engelli kadrosundan almadı. Benimle başlayan -1998 Aralık- herkeste aynı problem var mı bilmiyorum. Kuruma bir dilekçe ile başvurayım.

İkincisi MEB'e eğer özürlü kadrosunda başlamadıysam %40 rapor alırsam yine de 15 senede emekli olabilir miyim?

Eğer hakem hastane raporun derecesini değiştirmez ise ne yapabilirim?

Tablo 3.4 e göre %47. Tablo 4.1'e göre de %52 rapor verilmesi gerekiyor sanırım. (Sol kulak total işitme kaybını %12 olarak kabul edip Baltazar tablosunu kullandım)

1998 yılında öğretmen olarak atandım. Atama başvurusunda Özürlü ibaresi vardı onu işaretledim. Ekim ayında atamalar yapıldı. Ben de istediğim ile atandım. Fakat 3 ay kadar beklememe rağmen kararnamem gelmedi. Benimle atanan bütün arkadaşların kararnamesi gelip göreve başladıkları halde ben başlıyamadım.

İl milli eğitim müdürlüğüne ve ankaraya MEB'e telefon ve şahsi olarak başvurularımda hiç bir cevap alamamıştım. Yaklaşık 3 ay sonra bir zarf geldi ve beni Ankara'ya sağlık kuruluna çağırıyorlardı.

Ankara'ya sağlık kuruluna gittim. Yaklaşık olarak 5 dakika beni gördüler. Sol kulağıma baktılar, sol ayağıma baktılar. sonra tamam gidebilirsin dediler.

Aradan bir hafta geçmeden kararnamem geldi. Bilgisayar çıktısı olan kararnamenin atama şekli kısmında "ortopedik ve işitme özürlü" ibaresi daktilo ile eklenmişti.

Kararnamemin bir sureti de okula gönderilmiş. Okul müdürü "sağır ve sakat" öğretmen geliyor diye okula yaymıştı. Okulda göreve başladığımda bazıları sağırmıyım değilmiyim diye "çaktırmadan" test bile yapıyordu. Neyse..

Şimdi karışık olan bir durum var ortada. Ben şimdiye kadar kendimi Özürlü Personel İstihdamına Yönelik Atama çerçevesinde atandı biliyordum. Ama bunu ispatlayacak ortada bir delilim yok. Ne MEB beni Özürlü kabul ediyor ne de bir başkası. Durumum karışık bir dilekçe ile MEB'e başvuruyorum ama sonu. ne olur bilmiyorum..

@OturanBoğa Kafa iyice karıştı. Fromun başka bir yerinde ( http://www.engelliler.biz/forum/sag...xtremi-rahatsizligi-derecesi.html#post1123016 ) belirtmeye çalıştığım bir durumdayım. Yani şimdiye kadar Özürlü kadrosundan atandığımı sanıyordum. Fakat bunu belgeleyecek elimde bir garip atama kararnamesinden başka bir şey yok. Memuriyete başlamadan önce rahatsızlığım vardı -1 yaşından beridir- Memuriyete başlarken de Ankara'da bir sağlık kurulunun karşısında boy gösterdik. Ama anladığım o sağlık kurulu "hangi özürlü öğretmen olabilir acaba" sağlık kuruluymuş. Bu kurul bana her hangi bir rapor vermedi. Öylece atanarak göreve başladım. Sorun şimdi şurda: Ben şimdi %40 ve üzeri rapor alsam kaç senede emekli olacağım? 15 mi 16 mı 18 mi? Vergi indiriminden yararlanmıyorum ayrıca.

Üst Alt