Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sol ayağımda his kaybı var. Ehliyet ve araç alabilir miyim?

yya44

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
1
herkese merhabalar;
forumda yeniyim yanlış yere yazıyorsam yada imla hatam varsa affedin lütfen.
13 yıllık tip 1 diyabet hastasıyım ve % 40 engelli raporum var. sol ayakta his kaybım olduğu için engelli ehliyet ve ehliyetimle beraber araç almak istiyorum. beni takip eden profesör gereken raporu vermeye hazır ancak daha önce böyle bir rapor vermediği için nasıl yapılması gerektiğini bilmiyor.

ilk sorum B1 yada eski adıyla H sınıfı ehliyet alabilir miyim.
ikinci sorum daha önce bu ehliyeti alan yada ötv siz araç alan arkadaşlarımız var mıdır. varsa kurula gerek kalmadan tek doktorun onayıyla ehliyet için gereken sağlık raporunu alabilmem mümkün müdür.

şimdiden herkese teşekkür eder sağlıklı günler dilerim.

geçmiş olsun kardeşim.ayağındaki engel, his kaybı yani debriyaja basmana engel oluyorsa ve dr da buna inanırsa rahatlıkla alırsın hem de tertibat yaptırmadan otomatik vites alırsın.işlem sırası şöyle;aile hekiminden sevk alıyorsun malatyalısın galiba sizin ilde il sağlık müdürlüğünün sürücüler için komisyonu vardır 15 günde bir falan toplanır.yani o hastanede ilgili bir dr a sevk alıyorsun aile hekiminden.gittiğin dr seni inceliyor diğer drlara gönderiyor heyet yani.sonra engelli ehliyeti için kurula sokuyor orda çıkan raporda kodlar oluyor.mesele benimki sadece otomatik vites kullanır.ehliyet yine b sınıfı fakat engeline uygun kod yazıyor.bununla nüfustan ehliyetini alıyorsun.sonra ötv indirimli araç almak için yine aynı veya tam teşekküllü bir hastanenin heyetine giriyorsun oradan alacağın raporda özel tertibatlı araç kullanabilir yazması gerekiyor.sonra aracını seçiyorsun.ayrıca elinde olan engelli raporunun bu işlemlerle alakası yok(benim mesela % 40 sürekli raporum var ama ötv için verilen raporda 25 yazmışlar buna takılma önemli olan özel tertibat ibaresi geçsin.)daha geçen yıl aldım ben sıralama böyle 2- 3 gün hastanede uğraşırsın işte fazla bir zorluğu yok.

ekremysr

beni takip eden profesör his kaybı olduğunu bildiği için sürücü olur raporunu her şekilde doldurmaya hazır. çünkü his kaybı aşikar. önemli olan şu ki ben sürücü olur raporunu profesörden yani tek doktordan alsam bu geçerli olur mu. geçerli değilse yeniden rapor işlemlerine mi başlamalıyım yoksa mevcut raporuma onu işlerler mi.

o raporu da dosyana eklemenden zarar gelmez.fakat engelli ehliyeti için yazdığım süreç geçerli.otomatik vites engeli olanlar için özel tertibattır.kafanı karıştırma hiç. tek hekimin yetkisi yok malesef.bu süreci yapacaksın prosedür bu.zor da bir şey değil zaten.arabalara zam gelmeden ne kadar erken başlarsan o kadar iyidir :)

ekremysr arkadaşımızın verdiği bilgiler doğru dikkat etmeniz gereken noktalar var;

Tertibat kodlu ehliyet çıkardıktan sonra tekrar engelli raporu çıkarmanız gerekmektedir. Yani tüm branş doktorlarını tekrar ziyaret etmeniz gerekiyor. Mevcut hastalığınız ile birlikte değerlendirsinler rapor oranında düşme olmaması için.

Sol ayağınızla ilgili de ortopedi yada fizik tedavi bölümünde ölçüm yapabilirler 5/5 sağ ayak 3/5 sol ayak diye eklem eklem dereceleri yaszabilirler bu engel oranında çok küçük bir etkiye sahip olacaktır. Tabi burada sizi değerlendiren doktorunda yorum etkisi olacaktır. Tüm bunları değerlendirdikten sonra bu hastada yürüyüş bozukluğu var diyip ekstra %20 de verebilir şansınıza kalmış.

Kurulda rapor verilirken ortopedik türü işaretlenmeli ve rapora tertibatlı araç kullanabilir ibaresini muhakkak yazılmalı o kısımda elinizde ehliyet için alınan raporu da kurula verip bu ibareleri engelli raporunda istiyor vergi dairesi demeniz gerek doktorlar süreci hiç bilmiyorlar.
Hatta mümkünse sadece otomatik vitesli araç kullanabilir ibaresi yazsınlar.

Üst Alt