Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sol ayağından sakatlığı olan kişiler MTV ödüyor mu?

ozghcttpli

Yeni Üye
Konular
6
Reaksiyonlar
0
1999 yılında devlet hastanesinden sol ayak polio için %40 oranlı "özel tertibatlı araç kullananır" ibareli bir heyet raporu almıştım. Raporu aldıktan sonra H sınıfı ehliyetimide bu rapor sayesinde aldım. Yıllar sonra araba almak için niyetlendiğimde bir çoğunuzun yaşadığı sorunlarla karşılaştım. 0 km araç almak istemedim malum serde acemilik var. En iyisi temiz bir ikinci el almak dedim ve araştırmaya başladım. Yurt dışından malum sol ayak olma nedeninden dolayı getirtemedim. (Gerçi bugün site forumları içerisinden konu ile ilgili bir kaç yazı okudum kafam karışmadı değil, gidip yeniden rapor alabilirsek yeniden girişimde bulunabiliriz sanırım.)

Ben de Türkiyeden 2. el araba almaya karar verdim. Gidip kendime bir tane otomatik vitesli araç buldum. Bu seferde otomatik vitesli araç kullanabilir ibareli rapor almam gerektiği söylendi. Gittik onuda aldık. 2 yıl önce arabayı da aldık, ruhsatta engelli aracı yazıyor, ehliyet zaten H sınıfı, plaka engelli plakası oldu. Bu kadar extra masrafa rağmen yine malum sol ayak olayını öğrendim geçtiğimiz aylarda maliyeden. Vergi borcum var mı diye merak etmiştim ve maliyenin sisteminde vergi borcum olduğunu gördüm. Nedenini maliyeye sorduğumda da yukarıda ki durumu söylediler. Bu kadar extra masraf ve uğraşı sonucunda şu son zamanlarda engelli arabası kullanıyor olmanın tek avantajını (!) büyük otoparklarda (engelli arabalarının olması gerektiği yerde başka plakalı araçlar yoksa tabi) aracı park ederek yaşıyorum.

Bir yerde gerçekten eksik bir şeyler mi yaptım ?

Özel tertibatlı hale getirilmiş taşıt olduğunu belirten “Motorlu Araç Tescil Belgesi” şart. Bu varsa, MTV'den muaf olursunuz.

Konuyla ilgili 21 seri nolu Tebliğ:
  • 2 - Diğer Malûl ve Engellilere Ait Taşıtlarda İstisna Uygulaması
    Sakatlık dereceleri % 90 dan az olan malûl ve engellilerin bu durumlarını; tam teşekküllü Devlet hastanesinden alınan sağlık kurulu raporu ile belgelendirmeleri ve kendi adlarına kayıt ve tescilli olan taşıtların engellilik haline uygun özel tertibatlı veya özel tertibatlı hale getirilmiş taşıtlar olduğunu belirten “Motorlu Araç Tescil Belgesi”nin ilgili tescil kuruluşlarınca onaylanmış örneği ile “Araçlar İçin Teknik Belge” ve “Proje Raporu”nun aslı veya noter onaylı örneğini ilgili vergi dairelerine ibraz etmeleri halinde bu istisna hükmünden yararlanabileceklerdir.
    3 - Malûl ve Engelliler İstisnası İle İlgili Bildirim
    Malûl ve engelliler istisnasından yararlanacak olan malûl ve engelliler tarafından; genel tebliğ ekinde örneği bulunan (EK:1) “Malûl ve Engelliler Adına Kayıt ve Tescilli Taşıtlarda Motorlu Taşıtlar Vergisi İstisnası Bildirim Formu” düzenlenerek (Bildirim Formu’nun internetteki www.gelirler.gov.tr adresinde bulunan örneğinin düzenlenmesi mümkün bulunmaktadır.) istisnadan yararlanmak için gerekli olan diğer belgeler ile birlikte ilgili vergi dairesine verilecektir.

Üst Alt