Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sol ayak ayağımda güç kaybı var. Otomatik ve ÖTV'siz araba alabilir miyim?

optisyen

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar hjepinize merhaba aranıza bugün katıldım hatta doğru yere yazdığımdan bile emin değilim, burda siz değereli üyelerden öğrenmek istediğim bi kaç şey olacak. Öncelikle ben fmf hastasıyım (ailevi akdeniz ateşi) bu sebepten sık sık atak diye tabir ettiğimiz karın ağrısı kasılmalar ve ekrem ağrıları çekiyorum ve özellikle yaz dönemlerinde ayaklar başta olmak üzere eklem bölgelerinde ödemler oluşuyor ve buna bağlı olarak

2012 yılında sol ayak diz kapağı arkasında ameliyat oldum,oluşan ödemler sinirlere baskı yaptığı için sinir felci geçirdim ve toplam 5 sinirden 3 ü öldü, ozamandan beri fizik tedavi ve türevleriyle ayağımı kullanır duruma geldim fakat ayağımda ciddi güç kaybı ve haraket kısıtlılığı mevcut aynı zamanda ayağımda düşüklük söz konusu demem o ki ben bu şekilde manuel araç kullanamıyorum ve bu sol ayak rahatsızlığı olanlara otomatik araç kullanabilir h sınıfı sürücü olabilir şeklinde rapor alıp ötv muafiyetinden yararlanmak istiyorum bunun için adım adım nasıl bir yol izlemem gerek yardımcı olursanız çok sevinirim, şimdiden hepinize teşekkür ederim biraz uzun oldu hakkınızı helal edin sağlıklı forumlar diliyorum.

Merhaba

öncelikle engelli raporu vermeye yetkili bir hastaneden engelli raporu çıkartacaksınız. Dilekçenizde ne için istendiği bölümüne x işareti koyun. Vergi indirimi(x) engelli kimliği(x) ötv indirimi(x) gibi.hepsini işaretleyebilirsiniz.
Raporunuzda (eğer uygunsa) bazı kodlar yazılır. Bu kodlar ile ötv indirimli araç alabilirsiniz. Ehliyetinizi de engelli ehliyeti olarak işletin.( h sınıfı sürücü belgesi kalktı.)

Merhaba özgür bey öncelikle cevabınız için teşekkür ederim, bugün samatya eğitim araştırma hastanesi saglık kuruluna gittim ben ilk önce ötv kısmını işaretlemiştim fakat kayıt açan kişiye raporu neden istediğimi anlattığımda işaretlediğim ötv kısmını karalayıp vergi indirimi kutucuğunu ve özel tertibatlı araç alır kutucuğunu işaretledi yanlış bir durum yoktur inşallah.

Bu arada mevcut b sınıfı ehliyetim var engelli olarak işlatmek için tekrardan bir rapor almak gereklimi yoksa bu alıcağım raporla onuda halledebilirmiyim.

Siz samatya hastanesine bağlı osmaniye polikliniğinden aldınız raporu herhalde. çünkü samatyada heyet yok. (bende osmaniyeden aldım.)ama evim samatyada.

Siz otopedik engelli olduğunuzdan özel tertibatlı araç bölümünü işaretlemiştir.ortopedik engellilerde ötv indirimi için engel oranına bakılmaz. özel terbibatlı araç kullanır raporu çıkarsa rapordada gerekli kodlar yazdığı taktirde (örneğin 78 ) gibi ehliyetinizide işletip ötv siz araç alabilirsiniz.

Ehliyet raporu için alacağınız rapor geçerli olurmu şahsen onu bilmiyorum. Ama mantıken kabul olması gerekir. Ama siz yinede oradaki memurlara veya emniyete sorun.

Evet osmaniyeye gittim, henüz raporum çıkmadı benim rahatsızlığım sinirlerle alakalı olduğu için noroloji doktoru yeni bir emg istedi (elimdeki emg raporu 2013 yılına aitti) çarşamba samatyaya emg için randevumu aldım. peki bu kodlar bu hastanedemi yazılacak raporuma yoksa burdki işlemlerim bittiğinde il sağlığa gidip ordamı yazdırıcam(kusura bakmayın çok soru soruyorum ama hiç bir bilgim yok bu konuda)

Estağfurullah. Emg deyince bir ilkildim. Bende iğneli yaptıdım. Canıma okudular.:) benim bildiğim heyet raporunda yazacaklar. çokta emin değilim bu konuda. Onu bir araştır istersen. Heyet raporu veren memurlar bilir. (gerçi suratsızlar biraz.)

:) Aynen benimkide iğneli 2013 yılından beri tekrar yaptırmamamın sebebide o zaten :D peki özgür bey bütün işlemeler bittiğinde bu raporu bana elden mi vericekler yoksa tekrardan heyetin önüne falan çıkıcakmıyım? İl sağlık konusundada bilen birileri yardımcı olur sanırım forumda bu işleri yakın zamanda yapan hatırlayan.

Eğer heyet raporuna vergi dairesi v.b. Sevkli gittiysen sana vermezler. Kişisel başvuru ile gittin sanırım. Emg yi yaptıdıktan sonra ertesi gün sabah emg sonucunu alırsın.herhande ya perşembe ya cuma toplanıyorlar.sonra emg sonucunu sabah nöroloji doktoruna göstereceksin. O elindeki poliklinik kağıdını kaşeleyip imzalayacak.öğleden sonra 13.30 gibi heyet toplanacak. Seni içeri çağıracaklar. Girmen ve çıkman bir olacak. Sadece resimdeki senmisin diye bakıyorlar. Sonra memurlar 10 gün sonra gel raporunu al diyecekler.ORAN FALAN SÖYLEMEZLER.MERAKLI VE STRESLİ BİR 10 GÜN GEÇİRECEKSİN

Hmm anladım çok teşekkür ederim özgür bey, ehliyet kısmınıda hallettikten sonra o aldğım raporla direk araç almak için bayilere başvurabilirim sanırım.

Evet bayii zaten işlemleri hallediyor. Bu arada alacağın araç 1600cc yi geçmemeli. Ve 5 yıl satamazsın bilgine.birde sadece sen kullanabilirsin.

Bu arada emniyete başvurup serbest park kartı çıkarttır. Rahat edersin. Kanunen aracını çekemezler, engelli park yerine park edebilirsin. Otopark ücreti ödemezsin...

Aslında benim biraz araştırdığım kadarıyla sol ayak rahatsızlıklarında otomatik bi araç uygun görüldüğünden dolayı herhangi bir aparat taktırılmadığı içi herkes kullanabilir yönündeydi, bu sizin verdiğiniz bilgi kesinmidir acaba(amacım sorgulamak değil kesinlikle yanlış anlamayın) çünkü aracı benden hariç eşimde kullanacak mecburen.

araç engelli aracı olduğundan kullanamaz diye biliyorum. çünkü otomatik de olsa özel bir durum var.
ruhsatta engelli aracı yazacak. %90 ve üzeri ağır engelli raporları ile alınan araçları 3.dereceden 3 yakını isimlerini ruhsata işlettirmek şartıyla kullanabiliyor. ama sizin ortopedik olduğundan durum farklı.ama yinede eminmiyim.. değilim. ceza yememek için bunu bir araştırın derim....

Aslında bu bilgiyide bu forumdan edindim, zannediyorum yeni çıkan bir kararmış ruhsata da ruhsat sahibinden başkası kullanamaz diye bir ibare yazılmıyormuş artık.

evet bende şimdi baktım dediğiniz doğru.kullanabilir diyorlar. mantıkende kullanması gerekir. ama ruhsata dikkat edin. ruhsatta engelli haricinde kullanılması yasaktır ibaresi olmasın. ama en sağlıklı doğru bilgiyi emniyetten alın derim.

Verdiğiniz bilgiler ve tavsiyeler için tekrar teşekkür ederim Özgür bey, dediğiniz gibi ben yinede garanti olması açısından emniyet gibi bilirkişelere danışayım en azından kafamız rahat olur. Sağlıcakla kalın iyi günler.

Bu arada halen verilebilecek olan yeni bilgilere açığım arkadaşlar, bilmem gereken dikkat etmem gereken bişeyler varmıdır bu süreçte yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Arkadaşım engelli tek ayağı yok ,önceden ötv indirimli aldığı arabayı 5 sene dolduğu için sattı başka araba aldı.Öncelikle sağlık raporunu yeniletti aracı aldı şu an araç işlemde tertibat takılacak, h sınıfı ehliyeti vardı ehliyet değişecek demişler şimdide ehliyet için sağlık raporuna başvurdu durum karışık bürokrası.Bu adamın ayağı yok bu ayak uzamyacagına göre neden bu devlet her seferinde ayrı ayrı rapor ister anlamış değilim.

Bu sefer oldu sanırım, arkadaşlar sizden ricam bu raporla ötv indirimli olarak araç alabilirmiyim, vergi dairesi ve maliye dıkıntı çıkartacak bir prüz bulabilirmi bu raporda cevap verirseniz sevinirim.

Raporunuz lingi çıkmamış

raporunuzda ötv indirimi işaretli ise;
1- ortopedik engelli değilseniz %90 ve üzeri oran,
2- ortopedik engelli iseniz orana bakılmaksızın raporunuzda özel tertibatlı araç kullanır ibaresi ve gerekli kodlar

yazılı ise ötv indirimli araç alabilirsiniz.

EVET ALABİLİRSİNİZ. H SINIFI EHLİYET KALKTI. MEVCUT EHLİYENİZ VARSA ENGELİNİZİ TRAFİK ŞB.DEN İŞLETTİREBİLİRSİNİZ.
RAPORUNUZDA ENGELİNİZE DAİR GEREKLİ KODLAR YAZILIMI?

@optisyen

evet alabilirsiniz. H sınıfı ehliyet kalktı. Mevcut ehliyeniz varsa engelinizi trafik şb.den işlettirebilirsiniz.
Raporunuzda engelinize dair gerekli kodlar yazılımı?

Ortopedik engellilerde sadece özel tertibatlı araç kullanması gereklidir. veya özel tertibatlı araç kullanmasına ihtiyaç yoktur ibarelerinden biri ve engellilik oranı yazılacaktır. Kişinin sürücü belge
sınıfı veya özel tertibat kodu kesinlikle yazılmayacaktır.

YENİ KANUNA GÖRE KODLAR YAZILMIYORMUŞ. ELİNİZDEKİ RAPORLA BAYİİDEN ARAÇ ALIMI İÇİN BAŞVURU YAPABİLİRSİNİZ.

ozgurmeric74

Hayır herhangi bir kod bulunmuyor sadece özle tertibatlı(otomatik vitesli) araç kullanır yazılı. Bu kodlar artık yazılmıyo diye biliyorum ama sadece il sağlık tarafından yazılıyormuş yanlışmıyım acaba?

Teşekkür ederim Özgür bey, bir sorum daha olacak, maliye veya vergi dairesinde herhangi bir engelle karşılaşma durumum olurmu acaba son zamanlarda forumdan okuduğum kadarıyla işleri hep yokuşa sürüyorlarmış, bide il sağlıkta bir problem çıkartırlarmı yoksa zaten rapor almışım direk uygun kodları yazıp gönderirlermi

optisyen

merhaba

doğru söylüyorsunuz kodlar kalkmış. valla öyle yaptıklarını bende okudum forumlarda.siz bir başvurun raporunuz belli. olsa olsa test,tahlil gibi evraklarınızı görmek isterler. sizde gösterirsiniz. problem çıkacağını zannetmiyorum. kapı gibi raporunuz var.

KKELEBEKK Kısmet hanım bende bugun mevcut B sınıf ehliyetimi değiştirmek için aile hekiminden sevk aldım o da beni herhangi bir devlet hastanesinin ortapedi ve göz bölümlerine sevk etti sonrasında eyüp devlet hastanesinin sağlık kuruluna girişimi yaptıracaktımki benden iki bölüm muayenesi için 75 tl ücret istediler, bu normalmidir yoksa farkli bir hastaneye gitsem yine benden o muayene ücretini isterlermi sonuçta bu yerler devlet hastanesi değilmi muayene ücreti niye çıkıyor anlamış değilim.

optisyen ehliyet alımı söz konusu olduğunda poliklinik başına bu ücretleri alıyorlar. Başka bir hastaneye gitseniz de yine alırlar.

Sayin @OturanBoğa

dun itibariyle b sinifi ehliyetimi degistirmek maksadiylaoncesinde aile hekimim sonrada haseki hastanesine gittim hasekideki ortopedi doktoru belliki daha once boyle birseyle karsilasmamis ve seni niye bana gonderdilerki diyerek nerdeyse bana firca atti ve rapora surucu olur otomatik vites kullanir gibi hicbirsey yazmadan direk rahatsizligimi yazip komisyona sevki uygundur yazan kutucugu isaretledi

sorum su ki bundan dolayi herhangi bir sikinti yasarmiyim beni bilgilendirirseniz sevinirim.

optisyen

evet gidişat bu şekilde oluyor, uzman doktorlar araca dair değerlendirme yapmadan sadece il sağlığa sevk ediyorlar. Sorun yok yani herhangi bir problem çıkmaz.

KKELEBEKK Tesekkur ederim Kismet hanim biraz da olsa rahatladim, bu surec oldukca geriyo beni simdi biran once komisyona cagirsalarda su ehliyet isinide bi halletsek, sizin bir fikriniz varmi nezaman cagirirlar acaba il sagliktan?

optisyen
İl sağlığın toplanma günleri belirlidir. Telefonla arayıp bilgi almadınız mı? Ben öğrenmiştim telefonla ama, xx günlerde var komisyonumuz sizi şu gün çağıracağız. Yine bilgi veririz gibi şeyler söylemişlerdi. Yani beklemesi biraz sıkıntı oluyor evet ama emin olun bunu da mı kafama takmışım diyeceksiniz.

İnsallah dediginiz gibi olur bos yere takilmisim bunlara derim. Tekrar tesekkur ederim KKELEBEKK

Arkadaşlar ehliyet raporumu aldım nihayet ve korktuğum gibi de olmadı çok şükür verilen kodlar 01.01 78 ve 102 şimdi sorum şu, bu kodlara ilave olarak 10,02 de yazılması gerekirmiydi bu şekilde vergi dairesinden yada maliyeden bir engelle karşılaşırmıyım yoksa aracımı ötv siz olarak kolay bir şekilde alabilirmiyim? OturanBoğa ? ve arkadaşlar hepinize Şu ana kadarki verdiğiniz değerli bilgiler ve gösterdiğiniz yardımlar için çok teşekkür ederim.

Üst Alt