Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sol ayak işlevsizliği ile ÖTV'siz araç alımı..?

dariyas

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
1
Arkadaşlar merhaba,

Sol bacakta kalça çıkığı nedeniyle dışa dönme ve güçsüzlük var. Otururken bacağımı kaldıramıyorum ve dışa dönme nedeniyle debriyaja düz basamıyorum.

Sol ayak işlevsizliği durumunda otomatik vites araçların da özel tertibat sınıfına girdiğini ve ÖTV'siz alınabildiğini öğrendim ancak doyurucu bilgi bulamadım açıkçası.

5 yıllık B sınıfı düz vites araç ehliyetim var. Engelli raporumu henüz almadım, yeni başvuracağım. Yani ehliyetimi, raporum yokken, normal süreçlerden geçerek aldım.

Bana süreci baştan itibaren adım adım özetleyebilecek biri olursa minnettar kalırım. Özellikle şu soruları merak etmekteyim:

* Verilecek raporda hangi ibare ve kodların varlığına dikkat etmeliyim?
* Başkaca bir tertibat gerekmeden sadece otomatik vites kullanabileceğime dair rapor verilirse (yani otomatik vites, özel donanım olarak kabul edilirse) ehliyetimi değiştirmem gerekir mi?
* Ehliyetimi değiştirmem gerekiyorsa, uygulama sınavına girmem gerekecek mi? Çünkü zaten otomatik vites araç sürebiliyorum ve ek bir tertibata ihtiyacım yok; bu noktada sınav konusu kafamı karıştırıyor.

Cevaplar için şimdiden çok teşekkür ediyorum. Sevgiler, saygılar.

Merhaba, ben yeni aldım aracımı, sol kalçamdaki engelden dolayı raporum var.

Ben ilk önce hastaneden rapor aldım, ötv muafiyeti için başvurduğunu söyle. Durumunu anlat, ortopedik engel olduğu için verilen engel oranına takılma. raporun açıklama kısmında mutlaka *sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı araç kullanabilir* yazmalı, yoksa onaylamaz vergi dairesi. Otomatik vites de özel tertibat diye geçiyor.

Hastane sürecinde ortopedi doktorunun kendi açıklamasına hastalığının tıp literatüründeki adından hariç vergi memurlarının da anlayacağı şekilde sıkıntının ne olduğunu mutlaka yazdır, beni bir defa daha hastaneye çağırdılar, ek rapor aldım. sağlık sorunumun hangi bölgede olduğuna dair detaylı açıklama istediler. 2. gittiğim de verilen raporda eklem hareket kısıtlılığı, sol bacak fonksiyon kaybından dolayı otomatik vites araç kullanması uygundur yazdıkları zaman onayladılar.

Engelli ehliyeti için ek sınav yok, değişmen de gerekiyor, şart yani. sağlık ocağından devlet hastanesine sevkini iste, ortopedi doktoru görecek (sağlık kurulu yetkilisi olacak) o da seni muayene ettikten sonra il sağlık kuruluna yönlendirecek onlar sana randevu vercek, son doktora görünüp ehliyet kodları yazılı belgeni aldıktan sonra yenisini çıkartıp başvuru yapabilirsin. 10.02 ve 78 kodları yazmalı ehliyetinde.

dariyas

devlet hastanesinden alacağın heyet raporunda "sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir" açıklamasının olması gerekiyor.

İl Sağlık Müdürlüğünün vereceği raporda ise şu kodların yer alması gerekiyor.

47. İki tekerlekli araç kullanamaz
102. Ambulans, ticari araç veya resmi araç kullanamaz
10.02 Otomatik vites
78. Sadece otomatik vitesli araç kullanabilir

bu kodların yazılı olduğu ehliyetide nufus müdürlüğünden alman gerekiyor.

ötv muafiyetinden yararlanıp yararlanmayacağın ise belirsiz çünkü bazı vergi daireleri sadece otomatik vitesi tertibatdan saymıyor. Hangi vergi dairesi senin raporlarına bakacaksa o vergi dairesi ile önden bir görüşme yapmanda fayda var.

Cevaplarınız için öncelikle teşekkür ediyorum. Peki bu işlemler ne kadar sürer? Rapor vs hızlı çıkıyor mu?

Arkadaşlar merhaba,
Daha önce de başlık açmıştım ama kafa karışıklığım hala geçmedi. :)
Raporsuz aldığım B sınıfı ehliyetim var. Otomatik vitesli araç kullanabilir şeklinde rapor alarak (sol ayak işlevsizliği) ötv'siz araç alacağım.

Süreç ne kadar zaman alır acaba, yakın zamanlarda İstanbul'da bu işlemleri yapan var mıdır? Hızlandırmak için yapabileceğim bir şey mevcut mu?

@dariyas,

hocam ne yaptınız işlemleri başlattınızmı. bende aynı durumdayım gelişme olduysa yazarsanız sevinirim

Üst Alt