Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sol ayak kısıtlılığı ile ÖTV muafiyetli araç için rapor alımı..?

vlknz

Yeni Üye
Konular
4
Reaksiyonlar
0
Herkese merhaba, annemin adına ÖTV muafiyetli araç almak istiyoruz fakat süreç ile ilgili birkaç konuda kafa karışıklığımız var. Forumu inceledim fakat belirsizlikleri netleştiremedim. Bu nedenle aklımıza takılanları sizlere sormak istedim, yanıtlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Öncelikle, annemin yaşadığı süreçten kısaca bahsetmek istiyorum, ardından sorularımı yazacağım.

5 yıl önce geçirdiği trafik kazası sonucunda annemin sol bacağı ve kalça kemiği kırıldı, yaklaşık 6 ay tedavi gördü. Bu süreçte yapılan ameliyatlar başarılı olmadığı için 2020'nin Şubat ayında yeniden ameliyat oldu ve protez takıldı. Bu son ameliyatından önce sigorta davası için istenen rapora iki farklı hastane %48'lik bir oran vermişlerdi (ötv muafiyeti için alınmış bir rapor değil).

Soru 1- ÖTV muafiyetli araç için yeniden rapor başvurusu yapmamız gerekiyor sanırım. Bu başvuru için iyileşmeyi görebilmek adına son ameliyatın üzerinden geçmesi gereken azami bir süre var mı? En az 1 yıl gibi?

Soru 2- Son ameliyattan önce %48 olan oran, ameliyattan sonra muhtemelen değişecektir. Şu an sol bacağını koltuk değnekleri olmadan kullanamıyor ama önceki durumuna göre çok şükür daha iyi. Yine de %40 ve üzeri oran verilir mi?

Soru 3- Heyet raporunda yalnızca "otomatik" araç kullanabilir ibaresi olması ÖTV'siz araç alımı için yeterli mi? Yoksa oranın da %40 üzeri mi olması gerekir?

merhaba,

elinizde sol ayak kısıtını işaret eden rapor var ise eğer süresi dolmadı ise yenisini almanıza gerek yok, süresiz ise yenilemenize hiç gerek yok.

Raporda yazan oranın bir önemi yok, manuel vitesli aracı kullanma kısıtı önemli. %5 oranla bile alabilirsiniz eğer araç kullanmanıza engel bir kısıtınız var ise.

yalnızca otomatik araç kullanır şeklinde bir ibare olmasına gerek yok, sol ayak kısıtı detaylu olarak yazılmış ve oran verilmiş olsun yeter.

yapmanız gereken engelli ehliyeti almak, adımları forumda bulabilirsiniz. Ehliyet işlemleri tamamlandıktan sonra ehliyet ve raporunuzla bayiye başvurabilirsiniz, onlar gerekli işlemleri yapacaklardır.

Merhaba, yanıtınız için teşekkür ederim.

Eski rapor 5 yıl önce kaza sonrası sigorta davası için alınmıştı, ÖTV'siz araç almak adına alınmış bir rapor değildi. Biz ÖTV muafiyetli araç alımı için hastaneye yeniden başvurmamız ve bu amaçla bir heyet raporu almamız gerekir diye düşünüyorduk.

Ama sizin dediğinize göre bu eski raporun süresi devam ediyorsa ve sol ayak kısıtı detaylı olarak yazılmışsa orana bakılmaksızın araç alımı yapabiliriz, doğru mu anladım?

2019 şubat ayında ötv tebliği değişti. Onu iyi okuyun. Her engelli alamıyor

Arkadaşım öncelikle engelli B sinifi ehliyet alın (normal ehliyet varsa yenileyin) daha sonra otv için rapor yenileyin

Çok teşekkürler.

Bugün rapor başvurusunda istenen belgeleri sormak için hastanenin sağlık kurulu birimine uğradım. Çalışan arkadaş “özel aksamlı (otomatik) araç kullanabilir” ibareli rapor ile araç alırsanız yalnızca rapor sahibi kullanabilir dedi. Ben 3.dereceye kadar akrabaların da kullanabileceğini okumuştum, bir değişiklik mi oldu acaba?

Birkaç bayii ile de görüştüğümde onlar da akrabaların kullanabileceğini söylemişlerdi.

onun için tse den rapor çıkartıp kullanabiliyorsunuz ben çıkarttım

Zor bir süreç mi tse raporu? Ücret alınıyor mu?

zor değil araca aparata baktılar ruhsata baktılar o kadar 1200 mü 1300 mü ödedim hatırlamıyorum ama 100 küsürlü bir rakam ödemiştim sonra ruhsatı notere götürüp işletiyorsunuz yanlış hatırlamıyorsam orası da ücret talep etmişti.

Tekrar teşekkür ederim. TSE'den aldığınız "Özel Tertibatlı Araçların Engeli Olmayan Kişilerce Kullanımı" raporunu yakın zamanda mı yaptırdınız? Konuyla ilgili forumdaki başlıkları okudum, mesajlar genellikle 4-5 yıl öncesine ait. Süreçte bir değişiklik olup olmadığını merak ettim?

Ayrıca yakınların kullanabilmesi için alınan TSE raporu, herhangi bir aksam değişikliği yapılmayan "otomatik" araçlar için de isteniyor mu?

vlknz

ben geçen yıl yaptırdım özel tertibatlı aracım 3. derece yakınlarım kullanması için

orası çok bir şey yapmıyor uygundur gibi bir evrak veriyor araca bakıp o evrağı notere götürüp ruhsata işletiyorsunuz

Rapor sahibi dışında kullanabilecek kişi için isim-soyisim yazmıyorlar değil mi? Yalnızca şu kişi kullanabilir şeklinde?

3. dereceye kadar yakınlar kullanabiliyor.

[FONT=sans-serif]3. dereceye kadar yakınlar kullanabiliyor. evet bu ibare yazılıyor isim yazılmıyor[/FONT]

Arkadaşlar ötv tebliği değişti biliyorsunuz. Sol el ayak kol için otomatik vitesin özel tertibat olması bir önceki tebliğde vardı. Şimdi sağlık kurulu raporuna hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir ifadesi yazılması gerekir. Diye düşünüyorum. Otomatik olup olmaması farketmez zannederim

gunduzm78

Sürücü belgesinde uygun kodlar olmak zorunda. Bu kodlar "Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir"
ibareli engelli sağlık kurulu raporu ile desteklenmeli.

78 kodlu "Sadece otomatik vitesli araç kullanabilir" ibaresi hakkında

Herkese merhaba,

Merhaba, annemin ehliyet değişikliği için sağlık kurulu aşağıdaki kodları verdi.

10.02 Otomatik vites
47 İki tekerlekli araç kullanamaz
78 Sadece otomatik vitesli araç kullanabilir
102 Ticari araç, resmi araç, ambulans kullanamaz

Ehliyet değişikliğini yaptık. Şimdi ÖTV indirimli araç alımı için hastaneden engelli sağlık raporu randevusu aldık. Fakat bir konuda kafa karışıklığım var. Yardımcı olursanız çok memnun olurum.

ÖTV indirimi için sağlık kurulundan alacağımız raporda "Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir" ibaresi mi olması gerekiyor? Eğer öyleyse 78 numaralı koda istinaden bu ibare veriliyor mu?

Yoksa heyet "sadece otomatik vitesli araç kullanabilir" ibareli farklı bir rapor mu veriyor? Bu rapor ÖTV indirimi için yeterli oluyor mu?

Merhaba ,bende ehliyeti ve sağlık raporumu güncelledim,özel tertibatlı araç kullanması gereklidir yazısı ve sadece otomatik araç kullanabilir yazısı var,araba almak için gittim ,benimki soldan tertibatlı gaz pedallı ve otomatik araba. Tertibat olduğu için direk vergi indirimli aldım

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Teşekkürler yanıtınız için, annemin sol ayağında protez var, tertibat değişikliğine gerek kalmadan otomatik araç kullanabilecek. Bu durumda "Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir" ibaresi veriliyor mu, bundan emin değilim?

Hım sol ayak olduğuna dikkat etmedim,yanıltmak istemem ama otomatik vites yazıyor ise tertibata gerek kalmadan sol ayaktan engellilere ÖTV muafiyeti var diye biliyorum

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Sadece otomatik vites ehliyeti de olsa raporda o ibarenin olması şart. otomatik viteste tertibat sayılıyor sonuçta. rapora o ibareyi ekletmezseniz araç almakta sıkıntı yaşarsınız.

Sürücü belgesinde uygun kodlar olmak zorunda.

oturan boğa Sürücü belgesinde uygun kodlar olmak zorunda demişsiniz 78 kodu ile 10.02 kodları arasında ne fark var ve 10.02 kodu engelli ehliyeti için yeterli değil mi (sol ayak polio sekeliler için)

tanerbudak

Taner Bey teşekkür ederim, o zaman sağlık kurulundan alınacak raporda bu ibarenin olup olmadığına dikkat etmekte fayda var.
Peki bu ibare ile alınan aracı TSE'den alınan belgeyle engelli dışındaki kişiler de kullanabiliyor mu?

arkadaşlar hasteneden rapor alma süreci ortalama kaç günde veya ayda çıkıyor

Annemin engel durumu ortopedik. Femur kırığı sebebiyle sol bacağında kalçadan itibaren protez var. Sağlık komisyonu “sadece otomatik vitesli araç kullanabilir” ibaresiyle ilgili kodları (78, 10.02) verdi. Hastane sağlık kurulu ise “Sadece hareket ettirici aksanda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir” ibareli rapor verdi. Ortopedik engel oranı %48, toplam engel oranı %65. Bu şekilde otomatik vitesli araç alımı gerçekleştirdik, fakat vergi dairesinden henüz bir yanıt alamadık. Hastaneye yazı yazıldığı bilgisini vermişler bayideki aracılara. Yazının içeriğini bilmiyoruz, daha önce benzer süreç yaşayan arkadaşların bilgisi vardır belki?

Aracı aldınızmı parası ödendimi tekrar neden yazı yazılıyoki

vlknz

Merhaba,

Sizinle daha önce ehliyet-rapor aşamasında yazışmıştık, durumlarımız benzerdi. Şu anda da durumlar aynı, bizim de ehliyet ve rapor işlemleri tamam. Araç ödemesini de yaptik ve işlemler 1 Şubat’ta başladı ve bizim de işlemler hala bitmedi.

Facebook gruplarında gördüm, Ümraniye vergi dairesinde personel değişiklikleri olmuş, yeni gelenler de ortopedik başvurularda işin içinden çıkamayıp görüş almak için dosyaları üst makama ya da hastanelere gönderiyorlarmış. Hatta anlamsız bir şekilde reddetikleri dosyalar da olmuş.

Bir ekip değişikliği, mevzuat bilmeyen ve insiyatif kullanamayan memurlar yüzünden işlerimiz uzuyor gibi, umarım daha da uzamaz. Durumunuzda bir gelişme olursa bilgi verin lütfen, ben de buradan haber ederim.

Üst Alt