Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sol ayak kısıtlılığında hem otomatik vites hem özel donanım yazabilir mi?

kyotocu

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Sol ayağımda Polio sekeli var. Uzun yüreme cihazı kullanıyorum. Düz vitesli Debriyajı elle kumanda etmek içine Özel tertibatlı bir aracım var.
Haziran 2022 de Ehliyetimi yenilemek için baş vurduğumda Aile hekimi ortopediye sevk etti. hastanede Ortopedi muyanesi yapılıp Sağlık müdürlüğü komisonuna sevk ettiler. Komisyon başkanı aracın var mı diye sordu. VAR dedim. OTOMOTİK VİTESTİR HERHALDE dedi. Hayır Düz vitesli ama özel donanımlı dedim. şaşırma ifadesi kullandı. Sonra Sol ayağımdaki uzun yürüme Cihazını incelediler. Sağlam olan Sağ ayağımla Gaza Frene Basma hareketi yaptırdılar ve Tamam 7 gün sona raporunu E-devletten alırsın dediler.

7 gün sonra raporum çıktı. Baktım Sadece OTOMOTİK VİTESLİ ARAÇ KULLANABİLİR yazıyordu.

Oysa aracım Düz vitesli. Ve ekonomik Sebepten dolayı Araç değiştirerek OTOMOTİK ViTESLİ araç almam mümkün değil.

Bu sebeple Sorum şu. Engelli Ehliyetine MANUEL VİTESLİ ÖZEL DONANIMLI ARAÇ veya OTOMOTİK VİTESLİ ARAÇ kullanabilir ibaresi aynı anda yazılabilir mi.? Bu yazılıyorsa Komisyona itiraz edip bunu talep edeceğim.bu konuda ne bilgisi olan birisi varsa bilgi verirse sevinirim.

Kıymetli kardeşim anlattıklarından anladığım kadarı ile hastalığımız şekil olarak bire bir aynı. Sol ayakta polio sekeli ve uzun bacak yürüme cihazı, sağ ayak ise sağlam. Beni de komisyona sevk ettiler. Geçen Salı günü 3 nolu başkanlık ofisine giderek komisyona sevk dilekçemi verdim. Komisyon hazretlerinden davet gelmesini bekliyoruz şu an. Benim asıl belirtmek istediğim husus şudur. Komisyona sevk dilekçem alan memur arkadaş bana aynen şunları söyledi: Komisyona gelirken hastalığınız ile ilgili belge olarak ne var ne yoksa yanınızda getirin, sağlık raporlarınızı, hastane raporlarını filan ne varsa toparlayıp yanınızda bulundurun, komisyona göstermek icap edebilir.
Siz de komisyona girerken acaba aracınızın tasdikli tadilat raporlarını ve diğer lüzumlu evrak, belge ve raporlarınızı yanınızda bulundurdunuz mu? Sanırım bulundurmadınız zira komisyon üyeleri sizin özel tertibatla düz vitesli araç kullandığınızı öğrendiklerinde şaşırdıklarını söylediniz. İşte o an, onlar şaşkınlık halinde iken, bu belgeleri onlara gösterseydiniz muhtemelen farklı bir sonuç çıkabilirdi.
Yıllar önce bir gün işe gitmek için dolmuş beklerken düt düt diye ses duydum. Bir de baktım ki sakatlar derneğinden iki ayağı da bulunmayan bir arkadaşım aracı ile camdan bana sesleniyor: Nereye gidiyorsun? Onun gittiği istikamete gittiğim için atladım arabasına ve gittik gideceğimiz yere. Araç Hacı Murat 124. Her tarafta özel tertibat ve maşallah canavar gibi de kullanıyor arabayı iki ayağı da olmamasına rağmen. Şimdi düşündüm de iyi kötü bizler tek ayakla da araç kullanabilecek durumda olmamıza rağmen karşılaştığımız zulüm ve eziyetin ve dahi bürokrasinin haddi hesabı yok. Tadilatlı Hacı Murat’ı kullanan arkadaş ehliyet yenileme sürecinde kim bilir ne zorluklarla, ne zulümle karşılaşıyordur, şayet hayatta ise.
Sonuç olarak sanırım itiraz edeceksiniz, durum öyle gözüküyor. Önce güzel ve teferruatlı bir dilekçe yazıp akabinde de komisyonu ikna edecek tüm belge ve raporlarınızı titizlikle dilekçenize eklemeyi unutmayın.
Allah işinizi rast getirdin.
Selametle.

Ben komisyona giderken 3 yıl evvel yeniledeğim engelli durumumu gösteren raporlarla manuel vitesli aracıma yaptırdığım debriyajı elle kumanda etmeme olanak sağlayan özel donanımın onay evrakları ile gittim.3 Yıl evvel engelli raporumu yenileme sebebimde elimde daha evvel aldığım engelli raporumun ıslak imzalı orjinalinin olmaması.Sadece eski raporumun suretinin noderden ıslak imza ve mühürlü sureti vardı.ve Çoğu yerde sorun çıkarıyorlardı.bu sebeple 3 sene evvel heyet girdim ve yeni rapor aldım.Artık yeni raporlar e-imzalı olduğu için e-devletten istediğin zaman çıktı alabiliyorsun.
Neyse komisyon zaten son aldığım engelli raporu bilgisayarda gördü.Ben sadece ŞU ANDA BU ARABAMI DEĞİŞTİRME İMKANINA SAHİP DEĞİLİM EN ERKEN 2-3 YIL BU ARACIMI KULLANIP DAHA SONRA OTOMOTİK VİTESTLİ BİR ARAÇ ALACAĞIM deyip "Özel donanıma sahip Manuel vitesli araç veya otomotik vitesli araç kullanabilir" ibaresinin yazılmasını talep etseydim belki sorun olmazdı.Bunu düşünemedim.Tabi burda önemli olan bu iki tip aracın kullanımını aynı anda ehliyete tanımlamanın yasal olarak mümkün olup olmadığı..Otomatik vites veya özel Donanıma sahip manuel vitesten birini tercih etmek zorundaysa komiyson yapacak fazla bişey yok.
Daha önce den bu komisonda görev yapmış ve şimdi Bir devlet kurumunda müdürlüğe atanmış makina mühendisi bir tandığım var.Onun daha evvel bu komisyona girdiğini duymuş olsam ön bilgi alır yardımı tale ederdim.Netice şu anda komisyona girmiyor ama komisyonun işleyişini ve yapısını biliyor.neyse onunla görüştüm.Bana Aynı anda hem otomatik vites ve özel donanamımlı ibaresi yazılıp yazılamayacağını tam bilemiyorum.ama sen bir dilekçe ile komisyona başvur yeniden değerlendirme talep et dedi.Onu deneyeceğm pazartesi günü inşallah.Sonucu yazarım.

Kimisyonda sol ayağından engelli birisinin Düz vitesli araç kullanmasına şaşırdılar.yoksa olmaz öyle şey inanmıyoruz demediler.
Benim zamanında düz vitesli araba sahibi olmamın hikayeside şu.
Gündemimde araba almak falan yok.o zaman engelim yaşım gereği bana çok aşırı sıkıntı yaşatmıyordu.Türkiyede öğrtemen olan kardeşim 5 yıllığına Fransaya öğretmen olarak atandı. Orda kendi kullanıma yönelik otomotik vitesli bir araba aldı.4 yıl sonunda sormuş soruyşturmuş bu arabayı kesin dönüş yaparken buraya getirme hakkı oılmadığını öğrenmiş.Gelirken arabası ile gelecek .belirli ay kullanma hakkı var.Bu süre sonunda ya Ankarada gümrüğe ücretsiz teslim edecek yada yurttıdışan ç.ıkıp satacak.Oda Abim engellei ona hibe edeyim diye düşündü.görüştük.Daha evvel bu yolla arab agetiren bir arkadaş ile Anakar gümrüğüne gitti ordaki tandıık gümrük komisyoncusu arladaşından bilgi aldık.Öcelikle sen bir H sınıfı ehliyet al.Sonra buraya o ehliye ve rapounla gel işlem başlatıp evrakları fransaya gönderelim dedi.Ve uyardı Sol ayağından ebgellilere yurtdışından otomotik vitesli araç izni yok.Sen düz vitesli amma özel donanımlı araç kullanabilirsin dedi.İnanamadık.başka birilerine sorduk maalesef doğruymuş.
Neyse kardeşime durumu anlattım.oda ben oza amn bunu satar düz vitesli bir araç alırım onu getiririm sana dedi.ve bu şekilde şu an kullandığım düz vitesli peugeot 405 1989 model aracımı aldım.Yani o dönem bana devlet Sen sol ayağından engelli olarak düz vitesli donanımlı vir araç kullanabilirsin otomotik vites YASSAH dedi.Çok sorluk çektim.Solda Debriyajı aşağı bastıran direksiyonun yanına monte edilmiş bir kol var.Yolda giderken yokuş çıkıyorum ve 3. vitesten 2. vitese düşeceğim ve önümde viraj bar.Sol elimi dreksiyondan alıp bu debriyaj koluna bastıracaım.Sağ elimlede vites kolunu yakalayıp vites değiştireceğim.Bu arada virajda dreksiyon boşta kalıyor.Başta çok ama çok sıkıntı yaşadım.

Sizde nasıl bir araç var.merak ettim

Kardeşim komisyon senin isteğin doğrultusunda bunu yapmaz zannetmem çünkü engelli tertibatlı ehliyet olunca yurtdışı araç getirme izni oluyor bu yüzden otomatik vitesli araç kullanabilir kodu yazılmıştır,

Üst Alt