Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sol Ayak Polio ÖTV Muafiyetli Araç Alımı Adım Adım

snr1453

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
2
Merhaba,

Sol ayak poliolu olarak ÖTV muafiyetli araç alım süreci için bu formda yazılanlar oldukça faydalı oldu. Bu sebeple yol gösterici olması adına kendi sürecimi yazmak istedim. Umarım birilerine faydası dokunur.

44 yaşındayım bu sürece kadar hiç bir şekilde rapor vs almadım işim de olmadı. 25 yaşından bu yana normal B sınıfı ehliye sahiptim. ÖTV muafiyetinden madem yararlanabiliyorum deyip sürece tabiri caizse bodoslama daldım.

Aralık 2023 ortası gibi MHRS'den yetişkin sağlık raporu veren hastanelere bakıp o an için yakın tarihli Bayrampaşa Devlet Hastanesinden randevumu aldım. Randevu günü ben geldim, ÖTV indirim için rapor alacağım dedim. Engelli sürücü belgeniz var mı dediler, yok dedim o zaman önce onu alacaksınız dedi. Peki alayım madem geldim dedim. Öyle olmuyor önce Aile Hekimi sevk edecek dedi. E dedim boşa gelmiş olmayayım Engelli Raporu alayım madem dedim. Onun için 7-8 doktoru gezeceğim evrak elimde doktorları gezmeye başladım. Bunun için herhangi bir ücret istemediler.

Kurul raporu olduğu için sıra beklemenize gerek yok direkt doktorların yanına girersiniz dediler. Ancak malum hastaneler çok kalabalık gerçekten hasta ve yaşlı bekleyenlerin önünden bi saniye girip çakacağım diyerek girmek benim için biraz sıkıntı oldu. Gerçi sadece FTR ile işim olacağı için girdiğim diğer doktorlarla işim çabuk bitti. Son olarak FTR'ye gittiğimde maalesef doktor kurula gireceğim diyerek bakmadı işim bir sonraki güne kaldı. Sabah gidip muayene olduktan sonra ilk kurul günü olan Salı günü tekrar giderek kurula girdim ve %18 oranını aldım.

Madem bu işe başladım diyerek bir iki gün sonra bu kez Aile Hekimine giderek ehliyet raporu alacağımı belirttim. Muayene sonrası beni aşar deyip haliyle Ortopedi'ye sevki verdi. Aynı hastanede 1 hafta sonrasına yine yetişkin sağlık heyet raporu randevusunu her gün sistemde kontrol ederek zar zor aldım. Bu arada Aile Hekiminin verdiği raporun süresi yanlış hatırlamıyorsam 40 gün olabilir ya da 20 emin değilim. Eğer o sürede başvuru yapılmaz ise 2 yıl Aile Hekiminden sevk alınamıyor. (Bu kısımdan çok emin değilim)

Randevu günü yine kurul bölümüne gittim sevk ile birlikte beni Ortopedi'ye yönlendirdi. Burada para verdim mi hatırlamıyorum galiba verdim. Doktor yerinden kalmadan uzaktan şöyle yap böyle yap diyerek tamam dedi ve raporunu verdi. O raporla tekrar kurul işlemlerini yapan bölüme gittim. Tamam deyip numaramı aldılar ve İl Sağlık Kurulu'na gideceksin dediler. Süper dedim gideyim. Ama o iş de öyle olmuyormuş. Belki yarın belki 2 ay sonra toplanır size bilgi verecekler dedi. Ocak 2024 ortası gibi bu işlem bitti ve beklemeye başladım.

Şubat 10 gibi sms mesajı ile ertesi gün gelmem gerektiğini mesajını İl Sağlık Kurulundan aldım. Sabah 8,30 gibi gittiğimde gelenin adını yazdığı bir liste vardı 20. kişi olarak adımı yazdım ve 5 dakikadan yaklaşık 1,5 saat beklerim muhtemel dedim ve öyle oldu. Kurula girdim. %18'lik rapor burada bence işi kolaylaştırdı. Rapora bakıp yorum yaptı ilgili heyet doktorları, yine klasik şöyle yap böyle yap dediler ve çıktım. 2 işi günü E devlet sistemine rapor düşecek dediler ve düştü.

İl Sağlık Kurulu'na göre yazılan kodlar:

10.02 Otomatik Vites
47. İki Tekerlekli Araç Kullanamaz
78. Sadece Otomatik Vitesli Araç Kullanabilir
102. Ticari Araç vs kullanamaz

B91 Polimyelit Sekeli

Buradaki formdan da okuduğum kadarı ile 10.02 ve 78 kodları görünce bu iş herhalde olacak dedim. Ve akabinde eski B sınıf haklarımdan vazgeçip yeni sadece otomatik vites kullanabileceğim B sınıf ehliyetimi aldım.

Yine buradan 6 ay süre dolmadan tekrar kurul raporu alınamadığını okumuştum. Bayrampaşa Devlet'i aradım evet 6 ay dolmadan yeni rapor alamazsınız dedi. Ayrıca ortopedik engellilere yönetimin ÖTV muafiyet raporu vermediği gibi garip şeyler de söyledi. Vazgeçmeyip bu kez Gaziosmanpaşa Eğit. Arş. tekrar randevu buldum ve gittim. ÖTV muafiyeti için rapor alacağımı belirttim. İlgili formları doldurdum. Buraya 1.200 TL ya da 2.200 TL gibi bir ücret ödedim. Zaman geçtiği için hatırlamıyorum. Gittiğimde sadece eski raporun 6 aylık süreyi doldurmaması sebebi ile ilgili bölüm doktorundan ufak bir kağıda rapor alabilir kaşesi istediler. FTR doktoruna gittim çok anlayışı bir kadın doktordu, bu arada oran değişmez ne için istiyorsunuz tekrar rapor dedi. ÖTV muafiyeti için olduğunu belirtince tamam dedi ve kaşeledi. Aynı süreci tekrar başladım. Bu kez asıl işim FTR olduğu için ilk o doktora gittim. Sadece yürümeme ve diğer rapora baktı ve polioya biz %20 veriyoruz dedi. Eyvallah hocam dedim. Ama kurul EMG görmek istiyor oraya sevk ediyorum dedi. EMG için gittim, hemen çeker misiniz dedim. Kurul hastası olduğum için 10 gün sonraya ancak sıra verdi. Ona da eyvallah diyerek diğer doktorlarla işimi bitirdim.

Bu arada Bayrampaşa ve GOP arasındaki en belirgin fark, GOP'ta kurul hastaları için ayrı bölüm var. Yani normal hiçbir hastanın sırasını gasp etmeden sadece kurul için gelenlerle köşe kapmaca oynuyorsunuz. Benim gibi acemi olmayan iki ya da üç kişi gelip farklı doktor sıralarına girerek işlerini daha çabuk bitirmenin yolunu bulmuşlar. GOP doktorları bir tık daha anlayışlı ve sempatikler bu arada. Bu da böyle bir not olarak kalsın.

10 sonra EMG çekildi ve o rapor ile birlikte FTR doktoruna gidip işlemi bitirdim ve evraklarımı teslim ettim. Cuma günüydü. Pazartesi kurul var gelirsiniz dediler. Gittim klasik girdim çıktım.

Yeni aldığım rapor:

"Polio sekeli emg si mevcut. Sol ayak bileği dorsifleksiyon kaybı mevcut. Merdiven inip çıkma desteksiz mevcut. Tablo 4.1 %20"

Açıklama: "Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanılması gerekir" sihirli açıklamasını görünce oldukça sevindim.

İlk aradığım Cherry bayisinin ortopedik engelliye ÖTV'siz araç hiç yapmadıklarını belirten, konudan bi haber hallerinden biraz canım sıkıldı. Eve yakın başka bir bayideki sempatik bir kadın satıcı neden ortopedik engellilere onay çıkmadığını 30 dk anlattı ben araçlara bakarken. Eyvallah madem başka araç bakarım dedim. Sonra Tekirdağ bayisini aramak aklıma geldi. Abi at rapora bakayım dedi. Sıkıntı yok hep yaptığımız iş deyince İstanbul'da başka bir bayi de daha sordum ve ondan da aynı cevabı alınca araç alım sürecini başlattım. Bugün vergi dairesi tarafından onaylandığı bilgisi gelince yaşadığım tecrübeleri paylaşmak istedim.

Bu süreçte canınızı sıkabilirler ama alternatiflere mutlaka bakın. %90 altı alamazsın derler onu derler bunu derler. Boş verin. Kolay gelsin.

@snr1453,

azmin zaferi chery in hangi modelini aldınız acba. Bende sol ayak bileğimde kazadan kaynaklı hareket kısıtı var otv muafiyet almak için girişimlere baişıyacağım sizin yazınızı gördüm çok güzel anlatmışsınız. Tavsiye edeceğiniz birşey varmı ilk sağlık ocağına mı gideyim ehliyet için yoksa hastaneden mi başlıyayım işlemlere.

Üst Alt