Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sol ayak polio sekeli ile ötv indirimli araç almak için rapor oranı şartı var mı?

avgan

Üye
Konular
13
Reaksiyonlar
1
forumda baktım yanlız eski 2012 arşivlerini bula bildim ben sol bacak polio sekeli 6 cM kısalık olan bir kardeşinizim 2011 araç aldım 2 ci aracımıda almak için rapora başvurdum tabi buna göre 1 hastalık daha cıktı şeker hastalığım hap kulanıyorum benim sorum şu arkadaşlar %40 altında olursa raporum ötv den yararlanazmıyım indirimli araç alazmıyım oturanboğa hocam 2012 de ki yazısında sol bacakta engeli olan kişilerde oran aranmaz diyor yararlanır demiş ama araan 7 sene geçmiş bilgisi olan varmı deneyimlerinizi ve tecrübelerinizi paylaşırsanız cok sevinirim şimdiden cok teşekkürler

ÖTV indiriminden yararlanabilmeniz için oran sınırı yoktur. Raporunuzun ve ehliyet kodlarınızın uygun olması yeterlidir.

@Hüseyin İlik

cok saol hocam kodlamalar otomatik kodlu h ehliyetimi deiştirdim b verdiler kodlarıda yazdılar hastanelrde hep sorun yaşamışımdır isallah yaşamam teşekürler varsa başka öneri tavsiye deneyim bekliyorum herkeze teşşekkürler tekrar.

bana verilen oranlar bunlar heyete teslim etdim evrakları buna göre benın raporumu heyet düşürürse bi anlamıyok araba almanın ayak oranım % 40 la başlardı 36 sonra 24 de kadar düştü sonradan şeker cıktı onada %20 verdiler toplamda % 44 doktorların vermiş olduğu oranlar heyet 40 al düşerse hep hastanelerde uğraşan ben gene sorunlu günler içine giricez 40 vergi indiriminden faydalanıyorum dilekce verdim istifa et gel emekli ol diyor ssg bu rapor düşerse engellilik hakkımdamı gidiyor ? beyler bir yok bir care bir yardım ne yapmak lazım etkilermi bu rapor % altı verirse ? ben hastaneye ötv indiriminden faydalanmak için diye gitdim ama genel sağlık engelli raporu veriyorlar

863O6W.jpg

NLdXLL.jpg

endokrin şeker % 20 ve ortabeti %13 + 13 dediler hesapladılar % 24 dediler bu oranlarda baltazar hesaplanıpmı yazılıyor yoksa heyetmi hesaplayacak 13+13 26 olası gerekirken 24 yaptılar hesapladılar orda baltazardan bakıp 24 oldu bu olay şekerde % 20 dede varmı acaba beyler ?

avgan

Her oran toplanmasında balthazard formülü ile toplama olur.
Her ne amaçla alınmış olursa olsun düşük oranlı rapor diğer haklar için de risk doğurur.

Sol bacaktaki 5.2 cm'lik kısalık size. Ama rapordaki ifade sorun çıkartabilir. Raporda "Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir." gibi net bir ifade olması gerek.

OturanBoğa
benim %80 psikiyatrdan ve %3 ayagmdan sonuc olarak %81 raporum var bu indirimden bende yararlanabiliyomuyum

abdllh
Şubat 2019 sonrası yeni yönetmeliğe göre alınan raporlarda "kullanmalıdır" , " kullanması gereklidir" şeklinde kesin hüküm içeren ibare şart koşuluyor.
"kullanabilir" , "uygundur" gibi gereklilikten çok tercih anlamı içeren ibareler kabul görmüyor.
Bu sorun olabilir.

10 Ağustos 2019 tarih ve 30858 sayılı resmi gazetede yayınlanan
ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ (II) SAYILI LİSTE UYGULAMA GENEL TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ
(SERİ NO: 6) in ilgili maddesi aşağıdadır.

20/2/2019 tarihinden itibaren düzenlenen engellilik sağlık kurulu raporlarına istinaden
işlem yapılabilmesi için raporun “Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması
gerekir” değerlendirmesini içermesi şarttır. Bu tarihten itibaren düzenlenmekle birlikte söz ko-
nusu değerlendirmeyi içermeyen raporlara istinaden işlem yapılmaz.

Ben ehliyeti değiştirdiğim rapor ile beraber 2012 yılında aldığım normal engelli raporu ile araç aldım vergi dairesi sadece bu iki raporu istedi aracı alalı 2 yıl oldu

Merhaba Ufukalp

Ortopedik engelliler için “Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanmasıgerekir” dışında başka ibareye gerek yok değil mi? Tertibat detayı verilmiyor yani? Daha özel belirtmemgerekirse; sol alt ekstremite için, "otomatik vitesli araç" detayının verilesine gerek yok diye anlıyorum okuduklarımdan. Çünkü bu detay ehliyetteki kodlardan anlaşışacak. Doğru mu anlıyorum? Çok teşekkürler.

Otomatik vites ibaresi benim raporumda var benimde sol gaz fren tertibatlı aracım, olması gerek diye biliyorum.

@beco
Hayır detaya gerek yoktur.
@nimrennnn
Şubat 2019 sonrası yeni yönetmeliğe göre alınan raporlarda ibare standart olacaktır, eski tarihli olanlarda otomatik vites de yazmaktadır.

10 Ağustos 2019 tarih ve 30858 sayılı resmi gazetede yayınlanan
ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ (II) SAYILI LİSTE UYGULAMA GENEL TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SERİ NO: 6) in ilgili maddesi aşağıdadır.

20/2/2019 tarihinden itibaren düzenlenen engellilik sağlık kurulu raporlarına istinaden işlem yapılabilmesi için raporun "Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir" değerlendirmesini içermesi şarttır. Bu tarihten itibaren düzenlenmekle birlikte söz konusu değerlendirmeyi içermeyen raporlara istinaden işlem yapılmaz.

Bununla birlikte, 20/2/2019 tarihinden önce düzenlenen engelli sağlık kurulu raporlarına istinaden işlem yapılabilmesi için ise raporun, maluliyeti veya engelliliği ile sadece özel tertibat yaptırılan taşıtların (veya engelliliği ile başkaca hareket ettirici özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın sadece otomatik vitesli taşıtların) kullanılması gerektiğine dair değerlendirme içermesi gerekir. 20/2/2019 tarihinden önce düzenlenen raporlardan; taşıtın hareket ettirici aksamında özel tertibat yaptırılması gerektiğine dair değerlendirme bulunmayanlar ile "Özel tertibatlı araç kullanabilir", "Otomatik vitesli araç kullanabilir", "Otomatik vitesli araç kullanması uygundur" gibi bir zorunluluğu değil, tercihi veya olasılığı ifade edebilen değerlendirmeleri içeren raporlara istinaden işlem yapılmaz. Ancak, taşıtın hareket ettirici aksamında özel tertibat
yaptırılması gerektiğine dair değerlendirmeyi içermemekle veya olasılığı ifade edebilen değerlendirmeler içermekle birlikte, raporda yer alan tespit ve açıklamalardan (sağ veya sol kol/bacak uzuv yokluğu veya uzuvların fonksiyonlarını yitirdiği/yerine getirmediği/kullanılamadığı ve benzeri) özel tertibat gerekliliğinin açıkça anlaşılması halinde, bu raporlara istinaden de işlem yapılabilir.

Merhaba,

Aralık 2019'da raporumu aldım. Ufukalp 'in de belirttiği üzere; raporuma, ortopedik engelime istinaden, "Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir" ibaresi yazmışlar.

Olur da araç alırsam yine buraya yazarım.

(Bu arada, en başta raporu alma nedenini soruyorlar. ÖTV için olduğunu mutlaka belirtin. Yoksa en baştan tekrar uğraşırsınız.)

Saygılarımla,

Merhaba,

Nihayet araç almak için paramı toplayabildim ve bir bayi ile anlaştım. Ancak, bayinin mali müşaviri Ümraniye Nakil Vasıtaları Vergi Dairesine gidip ehliyet ve raporumu gösterip sözlü onay almamı istedi.

Raporum Kasım 2019 tarihli ve üzerinde ortopedik engelim nedeni ile "Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir" değerlendirmesi mevcut. Ancak kanser remisyon döneminde olmam nedeni ile süreli bir rapor. Zannediyorum o sebeple müşavir emin olamadı. Ehliyetimi de aynı tarihte almıştım. Üzerinde gereki kodlar mevcut.

Ümraniye Nakil Vasıtaları Vergi Dairesin'de bu şekilde sözlü olarak onay alan varsa tecrübesini paylaşabilir mi? Yine sonrasında tekrar yazılı onay için oraya gitmem gerekecek mi?

Merhaba,

Ümraniye Nakil Vasıtaları Vergi Dairesi'ne gittim. ÖTV muhafiyet ile igili bir birim vardı. Birim müdürü ehliyet ve ruhsatımı inceleyip araç alabileceğimi belirtti. Bayiye gidip vekalet vs. vereceğim ve satınalmayı gerçekleştireceğim. Sonra onlar da vergi indirimi için vergi dairesine yazı yazacaklar.

Üst Alt