Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sol ayakta engeli olana maliye hep sorun yaratıyor mu?

Hrothgar

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
[SIZE=2]Merhaba arkadaşlar. Yaptığım bir motor kazası sonucu benim sol ayağımda sekonder düşük ayak ve kas gücü kaybı mevcut. Manuel araç kullanırken sürekli debriyaja basmakta çok zorluk çekiyorum. Aldığım engelli raporunda %15 oran ile Özel tertibatlı araç kullanması gereklidir yazıyor. Maliye önce bana bu raporla araç alamazsın dedi. Sonra da bayiye onay verdi fakat hakem heyetinden rapor getireceksin dedi. Ben aracımı ötv siz aldım. Ancak maliye hakem heyeti raporunu getirmezsen ötv yi ödersin diyor. Hakem heyetine başvurmak için raporuma itiraz etmem mi gerekiyor? İtiraz edersem otomatik olarak ötv yi ödemek zorunda kalmaz mıyım? Böyle bir şey yaşayan var mı aranızda? Raporum aşağıdaki gibidir.[/SIZE]

hemen hemen aynı raporla bende gittim yani benim raporu göstersem aynı dersin. vergi dairesine gittim raporu gösterdim bu raporla alabilir miyim diye tabi alırsın bi problem yok dedi görevli. sonra seat bayiine gittim her konuda anlaştık kredi çektim. bayi raporla vergi dairesine gitti bu olmaz özelge talep etsin onay verirlerse olur demişler. neyse vergi dairesinde özelge başvurusu yaptım 1 ay sonra cevap geldi bu engel durumuyla ötv muafiyetli araç almanız mümkün değildir diye. yani bana hakem hastane bile demediler. vergi dairesinin ne iş yaptığı belli değil herkese farklı bir standart uyguluyolar. rapor alırken bi arkadaşla tanıştım sürekli irtibat halindeydim engel oranımız hemen hemen aynıydı çocukla konuştum arabamı sorunsuz aldım dedi. yani yukarı tükürsen sakal aşağı tükürsen bıyık öyle bi durum ben 5 ay uğraştım ve yıldım artık uğraşmamaya karar verdim.

Arkadaşlar benimde sol ayaktan engellilik mevcut 7 yıl önce %10 oran ile ve 2 yıl önce de %36 rapor oranı ile ben araç aldım. Önemli olan engelli sağlık raporunuzda sol bacağınızda kas gücü, hareket kısıtlılığı ve kısalık var ise bu durumların raporunuzda yazdırmanız gerekiyor ve ayrıca ehliyet kodunuz da ''Sadece otomatik vites kullanabilir'' kodu bulunursa sorunsuz alabilirsiniz..

Ehliyet kodu 10.02 var hocam bende. Sizin dediğiniz kod o mu 78 mi? Bir de ben aracımı aldım bu raporla şu anda. Maliye indirimi verdiği raporu iptal edip ötv çıkarabilir mi?

uNiQuE_54

ayak 2 cm kısa bir ayak diğerinden 2 numara küçük sol bacak sağ bacaktan 8 cm ince hareket ve güç kaybı var ama vergi dairesi sağolsun onaylamadı :)

Hrothgar [FONT=Verdana]78 kodu Sadece otomatik vitesli araç kullanabilir kodu olduğundan 78 var bende de yani 78 kodu da olması gerekiyor.[/FONT]
Kotan sizin sol bacaktaki [FONT=sans-serif]8 cm incelik, hareket kısıtlılığı ve güç kaybı var ise raporunuzda bunların yazması gerekiyor raporunuzda yazmıyorsa kabul etmezler ve hatta alamazsın bile diyebilirler.[/FONT]

uNiQuE_54

raporumda hepsi yazıyor hatta son genelgeye uygun yazdırdım ama yok adamlar inat etti galiba :D

sol opere pev. sol cruriste atrofi sol alt ekstremite 2 cm kısa.. sol cruriste 8 cm , sol
uylukta 2 cm atrofi mevcut. özel tertibat gerekir kannatindeyim. Ankara il sağlık
müdürlüğü sürücü komisyonuna başvurması uygundur.tablo 3.5 % 7+ 4

Kotan sizin bu rapor dediğiniz engelli sağlık kurulu raporumu yoksa sürücü olur raporumu anlayamadım da? ayrıca hareket kısıtlılığı yokmu varsa onunda yazılması gerekiyor ve de ehliyetinde 78 kodu varmı? Benim raporumda da kısalık, atrofi ve hakeret kısıtlılığı yazıyordu ve ehliyettede 78 kodu ile sorunsuz şekilde almıştım.

uNiQuE_54

engelli sağlık kurulu raporu ben sadece ortopedi kısmını attım ftr kısmında hareket kısıtlılığıda yazıyor. ben önce raporu alıp sonra ehliyeti değiştirecektim iyiki de öyle yapmışım yoksa eldeki ehliyettende olacaktım.

uNiQuE_54

Bende 78 yok sadece 10.02 var. Normalde kabul edilen bir kod diye biliyorum bu da. Benim asıl takıldığım nokta onay verdikten sonra böyle bir şey istemesi. Normalde onay vermeden istemesi gerekmez miydi?

Hrothgar

valla ben anlamadım olayı zaten elinde rapor var ve yeni almışsın tekrar niye rapor istemişler ? ki hakem hastane 2. kez itiraz ettiğinda sağlık bakanlıgının yönlendirdiği bi hastane e senin herhangi bir itirazında yok garip bu durum

Hrothgar Vergi Dairesi Hakem Hastane raporu isteyemez ancak yazı ile raporuna itiraz edip yeniden rapor çıkarılmasını sizden yazı ile isteyebilir. yani itiraz edin hakem hastaneden rapor getirin diyemez bunu yazı ile isterse zaten masrafı maliye karşılar ve bunu da ilk defa duyuyorum.
Ayrıca 10.02 kodunu herkes alabilir ancak 78 kodunu sadece otomatik kullanması gerekenlere verilir. işte vergi dairesinden vergi dairesine değişiyor biri olur derken diğeri olmaz diyebiliyor bu konularla ilgili vergi dairesi md. yrd. ile muhattap olun ona tüm evrakları gösterin onlar size söyler ancak dediğim gibi anlamayan memurlarda mevcut mesela bana %10 oran ile ÖTV indirimi olmaz diyen memurlarda oldu ancak hiçbir yönetmelikde yazmıyor kafalarına göre anlatıyorlar.

uNiQuE_54

peki bu vergi dairesi rapor değilde özelge istemiş olabilir mi ? bu işte bi yanlış anlaşılma var belli ki ?

uNiQuE_54

Hayır hakem heyetine git diyen müdürün kendisi. Numaramı aldılar takip edeceğiz falan dediler. Peki raporumu oınayladıktan sonra tekrar raporuma itiraz edebilirler mi?

Hrothgar Tabiki raporunuz uygunsa onaylanır değilse onaylanmaz zaten. Yani ben bunu onaylıyorum ama sen yenisini getirmen gerekiyor diye uygun olmayan birşeye onay vermezler diye düşünüyorum. Hakem heyetine git derken ki kastı ne bunu anlamadım bende, eğerki sizin engel durumunuzla ilgili bir şüphesi varsa siz yazı yazıp yeniden rapor talep etmesi gerekir yoksa söz ile olacak bir şey değilki bu. Bende hastane vergi dairesi arası git gel ile 2 ay uğraşmıştım. Müdür yardımcısına siz nasıl bir rapor istiyorsunuz ne yazmasını istiyorsunuz diyerek rapor çıkarmıştım.

uNiQuE_54

Ben de aynı fikirdeyim ama insan yine de korkuyor hocam. İleride ötv borcu çıkarırlarsa büyük sıkıntı olur. O yüzden sizlere de danışmak istedim. Teşekkür ederim.

Üst Alt