Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sol ayaktaki rahatsızlık ile ÖTV'siz araç alımında Maliye raporu kabul etmiyor

Ercnzkn

Yeni Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
0
Merhaba. Babam 2018 yılında Sol ayağındaki rahatsızlıktan dolayı rapor çıkarttı. Maliye, galeri vs. dahil bir sürü yere sorduk soruşturduk bu raporla ötv'siz araç alımından faydalanabilir dedi hepsi. Yine de emin olmak için bakanlıktan özelge talebinde bulunduk. Özelge işi uzadı biz o ara yıl sonu kampanyalarını kaçırmamak için aracı aldık. Aracı alana kadar bir sürü aşamadan geçiyorsunuz hiçbirinde bir sıkıntı olmadı. Birkaç ay sonra özelgeye olumsuz cevap geldi. Maliyedeki görevli engelli araç alımında kodlar varmış. özel tertibatlı araç kullanabilir kodunu girmeyi unuttuğu için olumsuz cevap gelmiş olabileceğini söylemiş. Babam da ombudsmanlığa başvurmuş ve gerekirse yeniden heyete girebileceğini mağduriyetinin giderilmesini istemiş. Yeniden heyete girdi o arada sağlık kurulu yönetmeliği değişmiş raporu da düzeltemedi. Şimdi mtv için yazı geldi yakında da ötv için gelir. Zaten aracı krediyle aldı. Bu konuda hukuki desteğe ihtiyacımız var.

Öncelikle babanızın ehliyeti kodlu b sınıfı olarak değiştirildimi.raporda sonuç kısmında ne yazıyor.%kaç verildi.Araç alırken vergi dairesi sorun çıkarmadıysa problem olmaması gerekir.Ehliyet rapor maliyeden gelen cevabı net yazarsanız .Arkadaşlar yardımcı olurlar.

ehliyeti kodlu değiştirildi. 78 sadece otomatik vitesli araç kullanabilir yazıyor. 10.02, 102 kodları falan var. ehliyeti değiştirirken kod sistemi yeni gelmişti ben eksik kod vermişim belki de ondan ret geldi demiş görevli. bilemiyorum. rapor oranı %52 ötv istisnasından faydalanır yazıyor. otomatik vites araç kullanır yazıyor. özelgeye bu raporla ötv istisnasından faydalanamaz cevabı gelmiş. bu sefer ombudsmanlığa gerekirse raporu yenileyelim yazmış. orası da raporu yenilet ona göre bakalım diyor. o ara da 30 eylül 2019 yönetmelik değişiyor oranlar düşüyor vs. otomatik vites araç kullanmasına gerek yoktur yazıyorlar. dava açmaktan başka çare kalmadı gibi. son çıkan rapora itiraz et dedim. başka şehre gidip hakem hastane rapor vs. uğraşacak durumda değilim diyor ben de uzağım. yaşlı adam zaten bacakta sıkıntı var. ombudsmanlığa tekrar yaz dedim. ama mecbur dava açıcaz öyle görünüyor.

Acil yardım lazım. Bu konularda bilgisi olan, yönlendirme yapabilecek veya danışabileceğimiz bir avukat varsa çok sevinirim.

2018 haziran'da babam sol alt ekstremite lenf ödem ve bir iki rahatsızlık daha dolayısıyla heyet raporu aldı. Raporunda ötv istisnasından yararlanır ve otomatik vites araç kullanabilir yazıyor. Ancak il sağlıkta kod veriliyormuş sanırım o kodlar verilirken görevli 10.02 otomatik vites kodunu girmeyi unutuyor. Bu arada ehliyet vs değişiyor hiçbir sıkıntı yok. Sözlü olarak yakın illerden 1 2 tanesinin vergi dairesini aradı, raporunu gönderdi ve bir sıkıntı olmadığı söylendi. Bir iki bayiye falan da soruyor hepsi de rapor uygun diyor. yine de kesin olsun diye maliyeden özelge talebinde bulundu. özelgeye cevap tam 10 ayda geldiği için ve bir sıkıntı çıkmayacağını düşündüğünden yılbaşına yakın aracı ötv istisnasıyla alıyor. aracı aldıktan 5 ay sonra özelgeye olumsuz cevap geliyor. Bu konuda ne yapmamız gerek.

Ercnzkn
ben dün sivasta honda bayiye gittim. ampute yoksa maliye onay vermiyor dedi. sol kol veya ayakta uyuşma ayak kısalığı kol kısalığı bir parmak eksikliği vs gibi şeylere ötv istisnası verilmiyormuş. babanızın ellerinde sorun yoksa biraz zorlanırsınız çünkü arada kalmış bir durum. net bir kanun yok. ellerde sorun yoksa sol ayak kısıtlığıyla tertibatsız otomatik vites sürebilir. zaten bidiğim kadarıyla yeni raporlara tertibat ibaresi isteniyormuş. sizin rapora tertibat yazacaklar mı bilemem. çünkü tertibat gerektirecek bir durum yok anladığım kadarıyla

fatih_123

30 eylül 2019'da yönetmelik değişmiş ancak babamın raporu, araba alması vs 2018 de oluyor.

Ercnzkn

aynı durum bende var. Hiç sorun emte. il sağlık müdürlüğüne git kodların unutulmuş oldugunu belırtın . Kodları rapora ve ehlıyete işletin. HIcbır sorun olmaz. KAnun acık ve net dir. SOl ayagında problem olanlar ıcın otomotık vıteslı arac özel tertıbat yerine gecer.

?? Ercnzkn
iki yıl önce aldığı arabaya şimdi mi olumsuz cevap gelmiş? bayilere çok güvenmeyi onlar sattığı arabaya aldığı parasına bakar. ötv borcu çıkarsa bayinin umrunda bile olmaz. bence böyle bir riskin olduğunu bile bile işlem yaparak risk almışsınız. güncel yönetmeliğe göre maliye sizden ötv talep ederse kendinizi neyle savunacağınızı bulmanız lazım. şahsi düşüncem arabada hareket ettirici aksamda bir aparat veya tertibat yoksa ötv yi maliye alır sizden. çünkü normal otomatik vitesli araç almış oluyorsunuz

fatih_123

il sağlıkta kodları düzeltmişler ehliyet yeniden çıkmış düzeltilmiş ama özelge olumsuz gelince kamu baş denetçiliğine başvurmuş. orası da raporu yeniden çıkar tekrar değerlendirelim demiş. yeniden heyete giriyor bu sefer de yönetmelik değiştiği için 1 ay önce yazan doktorlar otomatik vites araç kullanmalı yazmıyorlar rapora. cidden sınanıyoruz başka açıklaması yok.

Bende bundan bikaç ay önce aylarca uğraştım bayininin olur dediğine vergi dairesi olmaz dedi vergi dairesinin olur dediğini bayii. ve araba alıp ehliyeti öyle değiştircektim iyi ehliyetimi değiştirmemişim. belirsizlikler ortadan kalksın diye vergi dairesinden özelge istedim olumsuz dediler. bende yıldım bıraktım artık.

Otomatik vites aracı sağ ayak ile kullanmak esastır. Babanızın sol ayak problemi olduğu için otomatik vites kullanabileceği gerçeğini maalesef değiştirmiyor. Dediğiniz olay sol değilde sağ ayakta olsaydi, araca tertibat takarak orana bakılmaksızın direkt olarak alırdiniz.

Redmi Note 8 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Üst Alt