Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sol bacağımda sekel var. Ehliyeti B sınıfı mı yoksa H sınıfı mı alayım?

clubber

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
merhabalar..

yaklaşık 2 haftadır ehliyet için sağlık raporu almaya çalışıyorum. sol bacağımda doğuştan kalça çıkığı buna bağlı olarakta 7-8 cm lik bi kısalık ve biraz yürüme bozukluğum var. araç kullanmamda hiçbi sorun yok düz viteste dahil ancak kanun buna izin vermiyo diyo bazı doktorlar. gittiğim hiç bi hastane doru düzgün bi cevap vermedi sağolsun. en sonunda kendi doktoruma gidip durumu izah ettim ve sadece H sınıfı alabileceğimi söyledi..d
ün H sınıfı için kayıt olmaya gittiğim ş.evlerdeki kurs bana "B sınıfı ve otomatik vites kullanabilir" ibareli sağlık raporu alabiliceğimi çünkü sağ bacağımda hiçbir problem olmadığını söyledi.. kafam iyice karıştı .. en sağlıklı bilgiyide sizden alabileceğimi umuyorum. şimdi;

1. alacağım H sınıfı ehliyet bana vergi muafiyeti ve araç ithali hakkı sağlar mı?
2. "H sınıfı ve altında otomatik vites kullanabilir ibareli" sağlık raporu alırsam başkası benim veya ben başkasının aracını kullanabilir miyim?
3. Böyle bi durumda B sınıfı veya H sınıfının bana sağlayacağı ekstra avantaj ve dezavantajlar neler olur?
4.s iz olsanız böyle bi durumda hangisini tercih ederdiniz?

B sınıfı alabiliyorsanız hiç tereddütsüz B sınıfı alın. Böylece otomatik vitese sahip tüm araçları hiç bir kısıtlama olmadan kullanabilirsiniz.

1- Hayır, raporda özel donanım şartı olmazsa, vergi muafiyetli araç alamazsınız. Ve, özel donanım şartı bulunması demek, araca gaz-fren elle kumanda sağlayan donanım taktırmanız ve o araçtan başka hiç hiç hiç bir aracı kullanamayacağınız ve sizin aracınızı da sizden başka hiç hiç hiç kimse kullanamayacak demek. Yani tam bir deli gömleği!
2- Evet, ama B sınıfı alabiliyorsanız B alın. Böylece "H sınıfı ehliyetle plakasında damga olmayan araç kullanamazsın" diye bilmeden konuşacak olan trafik memurlarıyla başınız ağrımaz.
3- B B B B B
4- B B B B B B

verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler..gerçekten çok yardımcı oldunuz

H sınıfımı B sınıfımı sağlık raporu sorunu

merhabalar;

sol gelişimsel kalça displazisi,polio sekeli ve sol alt ekstremitede 5 cmden fazla kısalık mevcut.sol kalça ve diz eklem hareketlerim kısıtlı sol alt ekstremitede tek taraflı %50 den az hareket kısıtlığım mevcut.

Kasım 2009 tarihinde ehliyete yazılabilmek için ataköy hastanesinde rapor için başvuru yaptım. ortopedi doktoru beni muayene etti ve b sınıfı alabileceğime dair rapor verdi o dönemde h sınıfı otomatik ehliyetlilere vergi indirimi uygulanmadığından b sınıfı cazip geldi ki normal düz vites araç kullanmada sıkıntım yok.
neyse sınavı geçtim evrakları emniyete verdim artık ehliyeti elime almaya gittim bana ehliyeti şu an için alamıycağımı benm tam teşekküllü bi hastaneden heyet raporu almam gerektiğini söylediler. evraklarımı şişli etfal hastanesine göndermişler yaklaşık 2 ay süre bekledim çağırılmak için. sonunda hastaneden çağırdılar gittim muayene oldum ve bu şartlarda b sınıfı alamıycağımı yönetmeliğe göre h sınıfı almam gerektiğini söylediler ve h sınıfı otomatik raporu düzenlediler.

o dönemdede o işime geldi açıkçası çnkü H otomatik sürücü belgesine vergi muafiyeti yürülüğe girmişti :) evraklarımın şişliden bahçelievler emniyete gitmesini yaklaşık 2 ay yine bekledim ve bugün gittim emniyete B sınıfı sertifikamı iptal ettiklerini yeniden kursa yazılıp yeniden H sınıfı için sınava girmem gerektiğini söylediler. Kursta benim bi suçum yok dercesine benden yeniden kurs ücreti talep etti. sormak istediğim;

B sınıfı sertifikaya sahipken benim tekrardan kursa yazılıp sınava girmeme ne gerek var? emniyetten yeni yönetmelik böyle falan şeklinde konuştular ama açıkçası pek inandırıcı gelmedi. illaki kurs sınav gerekli mi bunu emniyete kanıtlayabilceğim bi yol var mı eğer böyleyse.

Mevzuat B sınıfı sürücü belgesi olanların (yani bu belgeyi hak etmiş olanların) H sınıfına dönüştürmek için yeniden kursa yazılmasını öngörüyor. Sadece direksiyondan sınava gireceksiniz...
Sürücü kursu ile sıkı pazarlık edip, sadece direksiyon sınavı için ücret ödeyerek H sınıfına dönüştürmelisiniz ehliyetinizi..

bunu kursa ve emniyete kanıtlayabileceğim bi yazı varmıdır elinizde?

Eskiden sürücü belgesine sahip olanlar sınıfını değiştirmek istediğinde, daha doğrusu B'yi H'ye, H'yi B'ye dönüştürmek istediklerinde, hiç bir şekilde kursa yazılmıyorlardı. Yapmaları gereken tek şey sağlık raporu almak ve emniyete gidip ehliyeti değiştirmekti... Ama sonra (birkaç yıl önce) emniyet yeni bir yazı yayınladı ve tüm sürücü kurslarına da gönderdi ve sınıf değişikliğinde sürücü kursunu zorunlu kıldı (bkz: bunun böyle olduğunu söyleyen EGM yazışmam).

Bu yazıyı bulursam paylaşırım; ama zaten sürücü kursunda vardır...

http://www.engelliler.biz/forum/oze...stem-kurs-ile-b-sinifi-h-sinifi-degisimi.html
http://www.engelliler.biz/forum/oze...-sinifina-donusturme-eziyeti-2.html#post95861
http://www.engelliler.biz/forum/oze...ifina-donusturme-isleminde-yeni-prosedur.html

bugün emniyete tekrar gittim rahat kafayla tekrar görüşüp sormak için.

emniyet bana B sınıfı ehliyet almak için kazandığım B sınıfı sürücü sertifikasını tamamen iptal ettiğini söyledi. yani bana kısacası "senin H sınıfına çevirmek için sahip olduğun bi B sınıfı ehliyetin yok biz sana ehliyet vermedik senin sadece sertifikan vardı sen direksiyon sınavı haricinde ayrıca birde yazılı sınava girmelisin kursa gitmelisin" dedi.
bi ehliyet almak bukadar zor mudur Türkiye'de 6 aydır uraşıorum kazandığım sınava daha yükseğini almak umuduyla 2.sine giren öğrenciler gibi hisseder oldum kendimi...

Üst Alt