Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sol bacak amputasyonu ile vergi indirimi ile otomobil satın almak..?

ermana

Üye
Konular
8
Reaksiyonlar
0
merhaba arkadaşlar;
3,5 ay önce bir trafik kazası sonucu sol bacağımda kalça ve diz arasında travmatik amputasyon oluştu. otomatik vitesli araç kullanabilirim.
peki şimdi ben bu araç alımında ki vergi indiriminlerinden yararlamaz mıyım? özel tertibatlı araç kullanabilir raporu sol bacak için verilmiyor mu?

Ermana sen öncelikle ehliyetini değiştirip h sınıfı ehliyet alacaksın. Ondan sonra hastaneye müracaat edip özel tertibatlı araç kullanabilir raporu aldığın zaman istediğin arabayı alabilirsin rapor 6 ay geçerli

"Gaz-fren elle kumandalı özel donanıma sahip araç kullanır, H sınıfı sürücü belgesi alır" ibareli iki nüsha halinde rapor alacaksınız
Biri ile sürücü kursuna yazılacak ve H sınıfı sürücü belgesi alacaksınız (ya da B sınıfı sürücü belgeniz varsa onu H sınıfına dönüştüreceksiniz)
İkincisi ile elle kumandalı özel donanıma sahip otomobili ÖTV muafiyetiyle satın alacaksınız.
Bunları yaparsanız, şahsınıza ait o araçtan başka hiç hiç hiç bir araç kullanamazsınız ve sizin aracınızı da sizden başka hiç hiç hiç kimse kullanamayacak.

Yok, ben bu kadar kısıtlamaya gelemem derseniz, o zaman "Otomatik vitesli araç kullanır H sınıfı sürücü belgesi alır" ibareli rapor alacaksınız. Bu raporla otomatik vitese sahip tüm araçları hiç bir kısıtlama olmaksızın kullanabileceksiniz (bkz:http://www.engelliler.biz/forum/oze...arsa-tum-otomatik-araclar-kullanilabilir.html). Yalnız vergi muafiyetinden yararlanamayacaksınız.

ben artık b sınıfı ehliyeti hiç bir şekilde kullanamıyacakmıyım. madem vergi muafiyeti olmuyacak neden otomatik vites kullanır ibareli rapor alıyorum. yani şu otomatik vites araç kullanır raporum olmadan b sınıfı ehliyetimle herhangi bir aracı kullanamazmıyım.

Sonradan sakatlanan kişiler bu durumlarını beyan edip kendilerine uygun sınıf sürücü belgesi almakla yükümlüler.
Sol bacağınız ampute olduğu için B sınıfı sürücü belgesi alamazsınız. Otomatik vites ibareli H sınıfı sürücü belgesi almazsanız hukuki olarak sorumlu olursunuz maalesef.

ilginize çok teşekkür ederim.
doktorla konuştum sanırım özel tertibatlı araç kullanabilir raporu alabileceğim, edirne tıp fakültesinden.

6 ay

esrarengiz rapor süresi 6 ay geçerli demişsin. raporda sürekli ibaresi varsa 6 ay diye bir şey yok . istediği zaman kullanır.

otomatik vites uygunluk belgesi

% 40 engelliyim ( sol bacak diz üstü ampute) 1.5 sene önce 2. el otomatik vites bir araç aldım. mtv vergisinden muaf olduğumu yeni öğrendim ve 2 aydır bunu işletmeye çalışıyorum. ancak malesef ilçemde ne vergi dairesi ne de trafik şubesi ne yapmaları gerektiğini bilmiyorlar. bana en son denilen özel tertibat için proje istiyorlar ancak aracım 2001 model otomatik vites ve ekstra bir özel tertibatımın olmadığını buna gerek olmadığını sol bacak ta otomatik vitesin başkaca bir özel tertibata gerek olmadan kullanılabildiğini anlatmaya çalışıyorum ( tabi anlatamadım). ancak benimde sanırım özel tertibat projesi yerine vermem gereken otomatik vites için uygunluk belgesi var. bu belgeyi nereden nasıl alabilirim?

kürekçi;
zaten otomatik vites kullanabilir raporum mevcut.
mesajımı yeni konu olarak açmıştım ancak forum yöneticileri yeni konuyu silip mesajımı da 2 sene önce açtığım bir konunun içine koyunca böyle yanlış anlaşılma oldu.

sayın ermana

raporun linkteki yazıya göre ise sorun çıkartanlara linkteki yazının çıktısını al ilgili yerlere göster.

ilgili yerlere her şeyi gösterdim dilekçi yaz ozaman yapmıyoruz diyorlar.
benim sorumda otomatik vites uygunluk belgesini nereden nasıl alabileceğimiz?

Hazır konu açılmışken, benim anlamadığım sol ayak problemi olan birisine neden tertibat gereksin ki. Otomatik olursa sağ ayak yeterli zaten. Ayrıca ben sol ayak problemli olanların, otomatik vites kullanabilir ibareli rapora sahips ÖTV ve MTV den muaf biliyordum. Benim durumum bu şekilde. Yada bu eski konuları birleştirme yüzünden karışmış durumda.

@oturanboğa

Çok teşekkür ederim.

Saygıdeğer site arkadaşlarım; Öncelikle bu kardeşimiz ilk konuyu açtığı tarihteki kanuna göre sadece sol bacağındaki engelli olanlar salt otomatik vitesli araç alamıyorlardı.Tam tarihi hatırlamıyorum 1 yada 1,5 yıl önce yeni bir yasa çıktı ve artık alınabiliyor. Zaten oturan boğa nın gönderdiği linklerde herşey yazıyor. Aracın uygunluk belgesini bayi veriyor zaten.Ermana kardeşim otomatik veya triptonic vites aracı ötv siz satın alabilirsin şu an yürürlükte olan yasalara göre.

bülent abi her türlü yasayı çıktı aldım götürdüm okuttumda kendi kitaplarından da açıp okudular ancak hala belge istiyorlar aracımın otomatik vites olduğunu dair. ben otomatik vites uygunluk belgesi vermek zorundamıyım değilmiyim zorundaysam nereden almalıyım?
yeni araç alıcam 1 haftaya kadar ancak benim derdim şuanki aracım olan 2001 model aracıma ödediğim 2 senelik mtv yi geri almak. 2001 model aracıma reno bayisine gitsem uygunluk belgesi verebilirmi bana?

Aracın otomatik vitesli olduğuna dair belge nasıl verilir en küçük bir fikrim yok. Maliyede bu konuda direnen memurlar çok istiyorlarsa gelip araca bir baksınlar, olmaz mıymış!?

renault müşteri hizmetlerini aradım ve aracımın otomatik vites olduğuna dair uygunluk belgesinin gerekli olduğunu ilettim bilgilerimi aldılar ve kargo ile evrağı yolluyorlar 1-2 gün içerisinde elimde olacakmış.
mecburen adamlar ne istiyorlarsa o belgeyi buluyoruz burada kanunlar değil saygı değer memurların şeflerin müdürlerin amirlerin kanununa uymak zorunda kalıyoruz.
ilgilenen yardımcı olmaya çalışan herkeze teşekkürler.

Üst Alt