Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sol bacak diz üstü ampute. Otomatik vitesli araç alabilir miyim?

orcunnn

Üye
Konular
15
Reaksiyonlar
0
merhaba benım sol ayak dız ustu ampute %42 oranında raporum var otomatık vıteslı sıfır arac alabılırmıyım sol ayagı ampute olanlara otomatık arac vermıyorlar dye bılıyorum cevaplarsanız sevinirim...

Otomatık arac verıyorlarda vergı muhafıyetı yada yurt dısı arac getırebılır vermıyorlar ama sag ayagının kıymetını bıl herseye ragmen

yani sol bacağım olmadığında dolayı ötv indirimden ve mtv indiriminde yararlanıp otomatık vıteslı sıfır arac alamazmıyım yurt içinden suan debrıyajı elden tertıbatlı araç kullanıyorum yasa değeşecek filan diyorlardı belki bilginiz vardırr benim bildiğim kadarıyla yanlızca gazilere verıyorlarmıs herhalde sol bacagı olmayıpda hem ötv den hem mtvden fayadalanabiliyorlar

Gazilerı bılmıyorum ama sol ayagı olmayan kısılerı komple olmasa dahı yurt ıcınden otomatık aracı kullanabılır dıye ötv den mahrum bırakıyorlar

teşekkürler kardeş bir sorum daha olacaktı peki ben 2nci el 2000 motor otomatık vıteslı arac alıp bunun plakasını engelli plakası yapıp mtvden yararlanabilirmiyim ve bu 2nci el aldığım arabaya tertinbat taktırmak zorundamıyım ve mtv den muaf olmam için vergi dairesine ne gibi evraklar gereklidir...

Kardes h sınıfı ehlıyetını emnıyete sunup ötv den muaf olmadan mtv den muaf olabılecegın hale getırebılırsın bunu bılıyorum aracı noterden satın alıp emnıyetten aracı devralırken ehlıyetını vermen yetıyor

Araçta özel donanım varsa MTV istisnası oluri yoksa olmaz.

Motorlu Taşıtlar Vergisinden İstisna Nasıldır?
5035 sayılı Kanunun 22. maddesi ile Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu'nun istisnalara ilişkin 4. maddesinin (c) bendi değiştirilerek “ Sakatlık dereceleri % 90 ve daha fazla olan malûl ve engellilerin adlarına kayıtlı taşıtlar ile diğer malûl ve engellilerin, bu durumlarına uygun hale getirilmiş özel tertibatlı taşıtlar. ” için Motorlu Taşıtlar Vergisi tahsil edilmemesi ilkesi getirilmiştir.

Yapılan düzenleme ile malûl ifadesine engelliler ifadesi eklenmiş, malûl ve engellilerin bu istisnadan yararlanma şartı olan “ bizzat kullanmak ” zorunluluğu uygulamadan kaldırılarak; özür dereceleri % 90 ve daha fazla olan malûl ve engellilerin adlarına kayıtlı taşıtlar ile diğer malûl ve engellilerin adlarına kayıtlı olan özel tertibatlı taşıtlar motorlu taşıtlar vergisinden istisna edilmiştir.

Özür dereceleri % 90 ve daha fazla olan malûl ve özürlülerin bu durumlarını tam teşekküllü Devlet hastanesinden alınmış olan sağlık kurulu raporu ile ilgili vergi dairelerine belgelendirmeleri halinde, söz konusu malûl ve özürlülerin kendi adlarına kayıt ve tescil edilmiş olan taşıtları, motorlu taşıtlar vergisine tabi tutulmayacaktır. Bu istisnadan yararlanmak için, malûl ve özürlülere ait taşıtın özel tertibatlı veya özel tertibatlı hale getirilmiş olması şartı aranmayacaktır.

Özür dereceleri % 90 dan az olan malûl ve özürlülerin bu durumlarını; tam teşekküllü Devlet hastanesinden alınan sağlık kurulu raporu ile belgelendirmeleri ve kendi adlarına kayıt ve tescilli olan taşıtların özürlülük haline uygun özel tertibatlı veya özel tertibatlı hale getirilmiş taşıtlar olduğunu belirten “ Motorlu Araç Tescil Belgesi ”nin ilgili tescil kuruluşlarınca onaylanmış örneği ile “ Araçlar İçin Teknik Belge ” ve “ Proje Raporu ”nun aslı veya noter onaylı örneğini ilgili vergi dairelerine ibraz etmeleri halinde bu istisna hükmünden yararlanabileceklerdir.
İstisnadan yararlanacak olan malûl ve özürlüler tarafından; “ Malûl ve Engelliler Adına Kayıt ve Tescilli Taşıtlarda Motorlu Taşıtlar Vergisi İstisnası Bildirim Formu ” istisnadan yararlanmak için gerekli olan diğer belgeler ile birlikte ilgili vergi dairesine verilecektir.

benim arkadasım otomatik vitesli 98 model bir bmw araç aldı onunda sol ayagı yok fakat arabaya bir tertibat yaptırmadı suan hem engellli plakalı aracı ve ruhsatada kayıtlı ve mtv den muaf... vergi dairesi demiş tertibat yaptırmana gerek yokmu demiş... anlamıyorum yaaa bizim gazi bir arkadasında sol ayağı yok 0da 2007 de hyundai civic otomatık vıteslı arac aldı sıfır ve arabasında hiç bir tertibat yok hem ötvden hemde mtvden muaf oldu anlamıyorum yaa bunlar neye göre veriyorlar... beni bilgilendirirmisiniz.

Üst Alt