Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sol bacakta kısalık ve hareket kısıtlığı var. Özel donanımlı araç alabilir miyim?

cdisci

Üye
Konular
24
Reaksiyonlar
0
Merhaba arkadaşlar,
benim sol bacağımda yaklaşık 8 cm. Kısalık, ayrıca dizde %60 oranında hareket kısıtlılığı var. özel tertibatlı araç almak için rapor alabilir miyim?
şimdiden teşekkür ederim

Şansını deneyeceksin... Bir devlet hastanesinden, "Sol bacağını kullanmasına gerek bırakmayacak özel donanıma sahip otomobil kullanabilir" vb. ibareli rapor alman gerek.

SAYIN OTURANBOĞA KARDEŞİM PEKİ BU RAPORU BİR ÜNİVERSİTE HASTANESİNDEN ALSAM OLURMU AYRICA EHLİYETİM B SINIFI İDİ BUNU DEĞİŞTİRMEDEN BAŞVURU YAPABİLİRMİYİM

Özel tartibatlı araç kullanması uygundur.İbareli rapor almanız yeterli.B sınıfı ehliyete H sınıfı ehliyete çevirmediğniz sürece ÖTV ve MTV indiriminden faydalanamazsınız.Üniversite Hastahanesinden rapor alabilirsiniz.

ya zaten sol bacakta sorun varmış anladığım kadarıyla ve sol bacağa ötv de yok yurt dışı araçta yok ne uğraşıyorsun kardeşim ne güzel B sınıfı ehliyetin varmış başına dertmi alacaksın raporda bide sürücü olamaz derlerse elindeki B sııfı ehliyetindende olursun ve H sınıfı ehliyetin sana bi faydası olmaz sol bakta sorun çünkü.

Ferhat 0038 yanılıyorsun.Sol ayaktan engelliler için ikiside var.Yeterki olumlu rapor alınsın.

Sol ayak özürlülerin ARAÇ ithal etme hakkı

ARKADAŞLAR SOL AYAKTAN ENGELLİLERİN YURT DIŞINDAN ARAÇ İTHAL ETMEK İSTEDİKLERİNDE ANKARA NAKLİHANE VE BEDELSİZLER GÜMRÜK MÜD.İTHAL RAPORU VERMEDİĞİNİN 3 AYDIR FORUMDA DEFALARCA OKUDUM.ÇEŞİTLİ YERLERE EMAİL GÖNDERDİM.TC BAŞBAKANLIK GÜMRÜK MÜSTEŞARLIĞI GÜMRÜKLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜNDE 26.09.2008 TARİHİNDE ADIMA BİR ÇEVAP YAZILMIŞ. SOL AYAKLA İLGİLİ KISMINI YAZIDAKİNİN AYNISINI YAZIYORUM:

13.05.2000 TARİHLİ 24048 SAYILI RESMİ GAZETE DE YAYIMLANAN 5 SERİ NOLU GÜMRÜK GENEL TEBLİĞİ (Muafiyetler) İLE YAPILAN DÜZENLEME İLE 18.02.2000 TARİHLİ,23968 SAYILI RESMİ GAZETE DE YAYINLANAN 2 SERİ NOLU GÜMRÜK GENEL TEBLİĞİ (Muafiyetler) HÜKÜMLERİ UYARINCA,YURTDIŞINDAN ÖZEL TERTİBATLI ARAÇ İTHAL EDECEK KİŞİLERDE SAĞ SOL BACAK AYRIMI YAPILMAMAKTADIR.​

ARKADAŞLAR BU YAZIYI ANKARA NAKLİHANE VE BEDELSİZLER GÜMRÜK MÜDÜRLÜĞÜ NÜN BAĞLI OLDUĞU DAİRE BAŞKANI HANIM EFENDİNİN İMZASIYLA GELDİ.YALNIZ SİNYAL KOLUNUN YERİNİN DEĞİŞMESİ,KONTAĞIN YERİNİN DEĞİŞMESİ GİBİ ŞEYLER ÖZEL TERTİBAT SAYILMIYOR.DEBRİYAJ,FREN YADA GAZ PEDALLARININ ÖZEL TERTİBAT YAPILMASI GİBİ HAREKET ETTİRECEK TERTİBAT İSTİYORLAR.

AYRICA GÜMRÜKLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MUAFİYETLER ŞUBE MÜDÜRÜ HANIM EFENDİ İLE TELEFONLA GÖRÜŞTÜM O DA ÖNCE SOL AYAK GETİREMEZ DEDİ.YASAYI OKUMASINI RİCA ETTİM.İLGİLİ YASAYI OKUDUKTAN SONRA KONU ÜZERİNDE TARTIŞTIĞIMIZDA HANIM EFENDİ HAKLI OLDUĞUMUZU ANLADI.ONLAR İLGİLİ MADDEYE PARANTEZ İÇİNDE EKLENEN GAZİLERLE İLGİLİ HÜKMÜ YORUMLAYIP YURT DIŞINDAN ARAÇ GETİREMEZSİNİZ DİYORLAR. TELEFONLA GÖRÜŞTÜĞÜMÜZDE BUNUN SADECE GAZİLERE ÖZEL TERTİBAT KONUSUNDA İSTİSNA TANINDIĞINI ANLADILAR.

ARKADAŞLAR 3 AY TELEFONLA,MAİL,FAKS VE PTT DEN DİLEKÇE GÖNDEREREK UĞRAŞIYORUM.
ŞİMDİ İTHAL EDİLEN ARAÇLARIN 5 YIL SONUNDA NORMAL BİRİNE SATIŞI SIRASINDA GÜMRÜK VERGİLERİ HESAPLARKEN ÖTV+KDV+GÜMRÜK VERGİSİ ALIYORLAR.BENCE ÖTV VE KDV DEN MUAFIZ.BUNUN İÇİN YOĞUN BİR ÇALIŞMA HARCIYORUM.

LÜTFEN SİZLERDE GÜMRÜKLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE SORUNLARINIZ İLE İLGİLİ BOL BOL MAİL ATINIZ.ŞİMDİ DEN TEŞEKKÜRLER.
icon14.gif

ya zaten sol bacakta sorun varmış anladığım kadarıyla ve sol bacağa ötv de yok yurt dışı araçta yok ne uğraşıyorsun kardeşim ne güzel B sınıfı ehliyetin varmış başına dertmi alacaksın raporda bide sürücü olamaz derlerse elindeki B sııfı ehliyetindende olursun ve H sınıfı ehliyetin sana bi faydası olmaz sol bakta sorun çünkü.

ne alaka ya ferhat kardeş , bilmeden sallıyorsun gerçekleride kapatıyorsun yok öle sol ayak engelliye ötv ve mtv olmaz diye birşey. ben sol ayak engelliyim polio sekeliyim 5 yıldır hem ötv hemde mtv den yararlanıyorum ödemiyorum yani bilmem anlatabildimmi ? şuanda da 5 yılım dolduğu için tekrar arabamı satıp yeni araba alıcam ve rapor işlerini halledeyorum ,bugün itibariyle şişli etfal hastanesine özel tertibatlı araç kullanabilir raporu için başvuru yaptım ve fizik bölümü hariç hepsini tamamladım (fizik bölümüne 3 gün sonraya gün veriliyor) ortopedi doktorunada söyledim otamatik vites istemiyorum özel tertibatlı araç kullanacam dedim oda rapouna özel tertibatlı araç kullanması uygundur notunu yazdı.
öyle bilip bilmeden kimse sallamasın ve atmasın ,sorun burada başından geçmiş olan arkadaşlara anlatsın (benim olduğum gibi) bu sitenin amacıda bu zaten olsa gerek doğruyu ve hakkımızı bu şekilde öğrenelim . umarım mesajım gerekli yerlere gitmiştir.

merhaba mehmet kardeş. senin rahatsızlığın bendede var aynı sol ayaktan bende 2005 yılında sıfır bi opel corsa aldım düz vitesli sol ayaktan özürümüz olduğu için düz vites verdiler sağ ayak ve belinden özürü olanlara otomatik vites veriyolarmıs ben bunu bana söyleyen doktorun söylediğini söylüyorum bende düz vites bi araç aldım araca aparat takıldı elden debriyaj ve inanınki araba kullanmak imkansız hale geldi ben viraj dönerken aynı zamandada bi elimle nasıl aparatın kolunu çekerim cambazlıkmı yapıcaz trafikte benim istediğim sadece sol ayaığım kullanmakatı yani otamatik vites araçtı.şimdi bu aracı satmak için birkaç kişiye danıstım onlarda bana bu arac düz vites olduğu için çok zor satacağımı bunun ötv süresini (5 Yıl ) geçmesini beklememi ancak sol ayaktan özürüm olduğu için 5 yıl dolduktan sonrada ancak kendim ötv sini ödersem aracı bir baskasına satacağımı söyledi şimdi benim aracımı satmamın 1 yılı kaldı bir yıl sonra bu dertten kurtulup birdaha araç almamayı düşünüyorum bazen yada ikinci el bi araç alıp kullanmayı. şimdi sana sormak istediğim şu senin aracında düz vitesmi ve ben bu aracı satarken ötv sini ödeyecekmiyim ödemiyecekmiyim ayrıca sattıktan sonra ikinci el bi araç alırsam bunun motor gücü sınıfı yaşı model kısıtlaması filan varmı sıfır araç alımında ki gibi, ayrıca ikinci el araç alınca mtv sini ödüyormuyuz ödemiyormuyuz bu konularda artık kime inanacağımızı şaşırdım bilgi verirseniz sevinirim

üniversite hastanesinden alınan raporun geçerliliği olmaz devlet hastanesi olmalı

ha birde şu var tertibat yaptırmak için rapor şartmı?

Bana "tertibata gerek yok" dediler.

Muhterem arkadaşım hastalık ikimizi de aynı ayaktan yakalamış. Bende de sol bacakta çocuk felci var. Lafı fazla uzatmayayım zamanında ehliyet almak için hastaneye müracaat ettiğimde Haseki Devlet hastanesi sağ ayağımın sağlam olması nedeniyle bana “otomatik vitesli araba kullanabilir” şeklinde rapor verdi, özel tertibatlı araba kullanabilir şeklindeki rapor talebimi doktorlar sağ ayağım sağlam olduğu gerekçesi ile ret ettiler. H sınıfı ehliyet sahibiyim, hastane raporum dediğim ifadeyle düzenlendi, plakam özürlü plakası değil, tüm vergilerimi de tıkır tıkır ödüyorum.
Hadi sana kolay gelsin.

-sevgili ainos benim arabamda düz vites (düz vites bir arabayı satmanın nesi zor onu anlamadım)wv golf ve inan bana taliplisi çok merak etme.aparatlı aracı kullanmak dediğin gibi gerçekten zor ve riskli olabiliyor ama birtakım önlemlerle bu riski ortadan kaldırmak en azından minumuma çekmek birazda bizim elimizde ,şöyleki: kişiye özel aparat kullanmak standart aparatlardan vazgeçmek yani araştırma yapmak hiç olmadı virajlarda,işıklarda kısacası vites değiştirmenin riskli olan bölgelerinde asla vites değiştirmeyip uygun anı kollamak gibi.
-arabanı alalı 5 yılını doldurursa ki seninkisi zannedersem 2010 da doluyor anca ozaman ötv ödemeden satabilirsin.
- bizler için arabalarda motor kısıtlaması var malesef, benzinli araç alacaksan 1600 cc nin üzerinde alamazsın yok eğer dizel alacaksan onda da 1900 ün üstünde alamazsın.kısıtlama olarak bunlar var benim dediğim ama sadece otomobilleri kapsıyor diğer motorlu araçlardaki durumu bilmiyorum.
- eğer raporunda özel tertibatlı araç kullanabilir ibaresi mevcut ise ötv ve mtv ödemiyorsun ( asla ve asla maliye bu konuda sol yada sağ bacak ayırımı yapmıyor bu böyle biline, sadece raporunda özel tertibatlı araç kullanabilir ibaresi mevcut olması gerek, kaldıki bu doktorun insiyatifine ve senin konuşmana bakıyor birazda ) ikinci el araçta mtv olayına gelirsek onda da ödemiyorsun ama bir takım prosüdürleri var onları ben bilmiyorum ama burdaki forumlardan öğrenebilirsin.

Mehmetyilmaz, herkes senin kadar hafif özürlü deil onu kullanamayan arkadaşlarda var

ben zaten kullanmak kolaydır demiyorumki niye yazdıklarımı okumuyorsun kardeşim :mad:, orada aparatın zorluklarından bahsediyorum nekadar kullanışsız olduğunu söylüyorum ve malesef başka seçeneğimiz yok diyorum.
sevgili tusem lütfen yazdığımı oku ve ona göre görüşlerini bildir ve bende senin bu görüşlerine saygı duyarım. Ama lütfen okumadan yazma ;)

sol ayaktan engelli olanlar yurt içi ötv indiriminden faydalanabılır fakat yurt dısından araç getirmez.çünki otamatık araç ları kullanabılecegı için ve otamatık araçlar da özel tertibatlı araç olarak öngörülmediği için olmuyor.ötv indiriminide sadece engelli olundugu için yararlanabılıyor.kısacası yurt dısından arab getirmeyi unutman lazım.boş yere ugrasma gümrükte takılır kalırsın emekelrın boşa gider(yurt dısından araç getır miş biri olarak söylüyorum )

ehliyette ve raporda ÖZEL TERTİBATLI ARAC KULLANABİLİR ibaresi kesinlikle ŞART

bizler için arabalarda motor kısıtlaması var malesef, benzinli araç alacaksan 1600 cc nin üzerinde alamazsın yok eğer dizel alacaksan onda da 1900 ün üstünde alamazsın.kısıtlama olarak bunlar var benim dediğim ama sadece otomobilleri kapsıyor diğer motorlu araçlardaki durumu bilmiyorum.

demişşisin kanunu hangi maddesinde yazıyor 1900 dizelin üstünde alamassın diye bulamadım yardımcı olurmusun mehmet yılmaz kardeşim

arkadaşlar madem düz vites araba kullanamıyorsunuz neden sırf vergiden yararlanıp kendinizin yararlanmayacağı araç alıyorsunuz. bende otomatik vites kulllanıyorum. herhes her arabyı kullanmak ister ama olmayınca zorlamanında manası yok bence. ben eğer otomatik vitesi vergi indirimli alamasaydım, ikinci el bir otomatik vites alıp kullanırdım. aslolan insanın rahatlığıdır. hele bu özürlü ise her şeye değer..
saygılarımla....

Üst Alt