Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sol dirsek kırık sekeli ve diğer rahatsızlıklarla ÖTV'siz araç alabilir miyim?

Nammalan

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Sol Kalça Çıkığı ve diğer rahatsızlıklarla ÖTV'siz araç alabilir miyim?

Öncelikle herkesin bayramını kutlar, sevdiklerinizle nice bayramlar geçirmenizi temenni ederim.
Birçok rahatsızlığımdan dolayı daha önce engelli raporu almak istedim fakat %40 oranı alamayacağımı düşünerek henüz başvuru yapmadım.
Rahatsızlıklarım ise; sol kalçamda çıkık ve kireçlenme mevcuttur. Belde bir adet fıtık. Tek kulakta tamamen işitme kaybı mevcut. Sol dirsek kırık sekeli, max 90 dereceye kadar kapanabiliyor.
Sormak istediğim hususlar ise;
-Kalça çıkığı ve bel fıtığı için raporda ayrı ayrı oranlar verilir mi?
-Bu durumdaki dirsek kısıtlılığına oran verilir mi?
-%40 oranı alamazsam bile Ötv muafiyetinden yararlanabilecek rapor almam mümkün müdür?
-Eğer ötv muafiyeti sağlayabilecek rapor alabilirsem ki onun için ayrı başvuru lazımmış, önce raporu alıp daha sonra mı aile hekiminden ehliyet için sevk alacağım?

Muhakkak hastalıklar ile sorduklarımı doktorlar takdir edecek fakat bilgisi olan arkadaşlardan yardım alabileceğimi umuyorum. Herkese sağlıklı günler diliyorum. Teşekkür ederim.

Son düzenleme:
Nammalan Kısıtlılıklara göre kalça çıkığı ve bel fıtığı için ayrı oran verilir.
Dirsek kısıtlılığından da oran alırsınız.
% 40 alamazsanız da ortopedik kısıtlılıklardan dolayı araç alırsınız. Ancak ÖTV'den muaf olabileceğinizin ve donanımlı araç kullanabileceğinizin raporda belirtilmesi gerekir.
Sıralaması fark etmez, ehliyet ve araç raporları farklı olur. Ancak araç raporunu engelli raporu olarak tüm haklarınızdan faydalanmak için kullanabilirsiniz. Ehliyet raporu biraz daha farklı kodlar vs. olur.

Vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkür ederim. Engelli raporu için yarına gün almıştım. İşlemler tamamlanınca durumumu bilgi amacıyla yazacağım.

Merhaba.Rapor alma sürecim tamamlandı. Raporda yazanlar; sol alt ekstremitede koksartroz hafif %18, lomber disk hernisi 2 seviyeli %9, sol alt ekstremitede 3 cm kısalık %8, sol kulakta çok ileri derece snik mevcut %17. Toplam Engel oran; 43.
Açıklama kısmında engelli haklarından yararlanır. Otomatik vitesli araç kullanır. Ötv için durum bildirir rapordur.

Sormak istediğim bu ibareler araç alımı için yeterli mi, ayrıca mevcut b ehliyetimi değiştirmem gerekecek il sağlık kurulundan kodlar almam gerekiyor sanırım. Süreç hakkında bilgisi olanlar yardımcı olursa sevinirim. Saygılarımla.

Kalca cikigi icin %8 mi verdiler? Benimde sag kalcamda cikik var dogustan bende otvsiz arac almayi dusunuyordum alabilirmiyim acaba oran cok dusuk geldi bana alamazsam bosuna ehliyeti felan degistirmeyim 2003 yilinda devlet hastanesinden %45 rapor almistim birdahada almadim

Nammalan

Uzman hekim -> il sağlık komisyonu -> nüfus müdürlüğü süreci ile sürücü belgenizi yenilemelisiniz. İl sağlık komisyonu gerekli kısıtlama kodlarını yazdığında ötv muafiyet raporunuzla birlikte araç alma hakkınız doğacak. Siz araç almak için bayiye gittiğinizde bayii vergi dairesine raporlarınızı gösterip durumu sorgulayacak

OturanBoğa
Teşekkür ederim değerli bilgilerinizi paylaştığınız için. Henüz maddi durumumu ayarlayamadığım için araba olayını yılbaşından sonraya bıraktım. Bir de değişen yönetmelikle kafam karıştı. Benim raporumda "otomatik araç kullanır" ibaresi var. Anladığım kadarıyla yeni yönetmelikte kesin ifade istiyorlarmış "kullanmalı, sadece otomatik araç kullanabilir" gibi. Umarım sorun olmaz raporumla ilgili çünkü daha yeni aldım raporu bir daha uğraşmak istemiyorum.

Merhaba. Ehliyetimi değiştirmek için işlemleri başlatacağım fakat geçen gün vergi dairesine gittim ve "Eğer uygun kodlar yazılı şekilde engelli ehliyetimi alırsam bu sağlık raporumla ötv muafiyetinden yararlanabilirmiyim" diye sordum ve aldığım cevap" özel tertibatlı araç kullanmalıdır" ibaresinin yazılı olmasını söylediler. Raporu aldığım hastaneye gittim ve ibareyi düzeltebilir misiniz dediğimde olumsuz yanıt aldım. Tekrar rapor almamı söylediler. Daha 3-4 ay önce burdan aldığım rapor için neden tekrar rapor almamı istiyorsunuz desem de, dediğiniz ibareyi yazmak için doktorlar tekrar değerlendirecek vs.vs. gibi saçma cevaplar aldım. Bu raporu teslim alırken aynı hastanedeki ilgili memura bu ibare yeterli değil mi diye sormuştum ve hayırlı olsun, bunlar yeterli, zaten sizin için otomatik araç kullanır ibaresi önemli gibi cevaplar almıştım. 21.08.2019 rapor tarihim ve yazan ibareler sol alt ekstremitede koksartroz hafif %18, lomber disk hernisi 2 seviyeli %9, sol alt ekstremitede 3 cm kısalık %8, sol kulakta çok ileri derece snik mevcut %17. Toplam Engel oran; 43.
Açıklama kısmında engelli haklarından yararlanır. Otomatik vitesli araç kullanır. Ötv için durum bildirir rapordur.

Ayrıca tekrar rapor almak için de 2 ay sonra başvurmalıymışım. Bu rapor yeterli olmuyor mu ötv muafiyeti için şimdi. Ne yapabileceğim konusunda fikirlerinizi esirgemezseniz memnun olurum.

Nammalan

20 Şubat 2019 tarihinden sonra alınan raporlarda "Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir" ibaresinin olması şartını arıyor Maliye.
Sorun yaşamamak açısından ben olsam yeni rapor çıkarttırırım. Riske girmemek lazım.

OturanBoğa

Teşekkür ederim. Hastanenin gerekli ibareyi yazmaması bir vatandaş olarak yine beni ugraştıracak. Görünen o ki düzgün yapmadıkları işlerinden dolayı maddi ve manevi külfete katlanacağız mecbur. Saygılarımla.

Üst Alt