Sol el engelli ehliyet süreci ve ötvsiz araç alım sürecini paylaşıyorum
Herkese merhabalar,
Daha önceden ENGELLİ değil NORMAL B sınıfı sürücü belgem olduğu için buradan başlıyorum.
1-Aile hekime giderek sürücü belgemin yenilenmesi için müracaatta bulundum.
2-Aile hekimi sol el engelim olduğu için beni Eğitim Araştırma Hastanesi ORTOPEDİ bölümüne sevk etti.
3-Hastanede ÜCRETİ VEZNEYE gidip ehliyet yenilemek için geldiğimi söyledim ve 50.00 TL ücret ödeyerek beni ORTOPEDİ doktoruna muayne için gönderdi.
4- Doktor muaynesi sonucunda SOL ELİMİN rötgeni çekilmemi istedi ve rötgen çekildikten sonra doktor KOMİSYONA SEVKİ UYGUNDUR kısmını işaretledi.
5-Bulunduğum ilin İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜNE giderek bana doktorun vermiş olduğu evrakları teslim ettim.
6-İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜNDEN ...... tarih ..... saatte EĞİTİM ARAŞTIRMA HASTANESİ KOMİSYON TOPLANTI odasında bulunmamı söyledi.
7- Komisyon toplantı odasında beni içeriye çağırdılar. Komisyonda Makine Mühendisi'de oluyor. Doktorlar ve Makine mühendisi nasıl araç kullanacağın hakkında yönetmeliğe bakıyorlar ve makine mühendisi tertibat olayını not alıyor.
8-Komisyon odasından çıktıktan 1 hafta sonra SÜRÜCÜ OLUR VEYA SÜRÜCÜ OLAMAZ diye raporunuz E-NABIZ sistemine düşüyor.
9-Sürücü olur raporunun çıktısı alarak İL NUFÜS MÜDÜRLÜĞÜNE randevu alarak ehliyet yenileme işlemini gerçekleştiriyorsunuz.( Nufüs'a giderken eski ehliyetinizi ve biometrık fotoğrafınızı getirmeyin unutmayın)
10- 2 gün içerisinde yeni ehliyetiniz elinizde oluyor. EHLİYET ALMA İŞLEMİ BURADA BİTİYOR.
Şimdi ÖTV indiriminden yararlanmak için sürece devam ediyoruz.
1- Ehliyetinizin fotokopisi + Komisyondan çıkan SÜRÜCÜ OLUR belgeniz ile birlikte bulunduğunuz ilin HASTANESİNE giderek ÖTV indirimi almak için ENGELLİ SAĞLIK KURULUNA başvuru yapmak istiyorum dıyorsunuz.
2- Vezneye 200,00 TL ödüyorsunuz ve elinize muayeneye gireceğiniz doktorların listesini veriyorlar.
3- Bütün doktorları gezdikten sonra branşınız olan doktor sizi iyi bir muayne edip % oranını engelli yönetmeliğine bakarak sisteme giriyor.
4-İşlemler bittikten 1 hafta sonra ENGELLİ RAPORUNUZ yine E-nabız sistemine düşüyor ve oradan çıktısını alabiliyorsunuz.
ÖTV İndimi alabilmek için VERGİ DAİRESİNİN görmesi gereken ve raporda yazması gereken ibare ;
Sadece haraket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir.
Ehliyet Kodlarımda İse -> 10.02 - 35.04 - 47 - 78 -102
Kodların karşılıkları
[FONT=sans-serif]10.02 Otomatik vites ,
35.04 Direksiyondan sağ eli çekmeden kullanılabilen kontrol cihazları,
47. İki tekerlekli araç kullanamaz,
78. Sadece otomatik vitesli araç kullanabilir,
102. Ticari araç,resmi araç, ambulans kullanamaz.
[/FONT][FONT=sans-serif]Araç alım süreci en basit süreç;
1- Bayi'ye Engelli Sağlık Kurulu Raporu(ÖTV için alınan ) 3 Adet Noter onaylı fotokopisi
2-Ehliyet Fotokopisi
3-SÜRÜCÜ OLUR BELGESİ( İlk komisyondan çıkan belge) Fotokopisi yoluyorsunuz
Sonra bayi sizin için tüm işlemleri baslatıyor .
Bu noktada TSE uygunluk belgesi ve aparat işlemleri bayii yapıyor ücretini sizden ekstra tahsil ediyor. Ben aparat ve TSE onayı parasını bayiye siz ödeyin dedim Anahtar teslim istiyorum dedim. Direttim kabul gördü. Ekstra bir ödeme çıkmadı cebimden.
Ödemeler vs hallolduktan sonra;[/FONT][FONT=sans-serif][/FONT][FONT=sans-serif]
[/FONT][FONT=sans-serif]Bayideki satış temsilciniz ile notere gidip araç alım sürecini tamamlıyorsunuz(Aracı almaya gitmeden önce KASKO ve Sigorta işlemini yaptıracaksınız yada bayiye parasını verirseniz onlarda yaptırıyor)
[/FONT][FONT=sans-serif]Herkesin kafasındaki o soru benim aracımı benden başkası kullanacak mı kullanamayacak mı? Bunun için burada dünya konu açtım herkesin kafadan bir ses çıktı. Aşağıda aracı kımlerın kullanabileceği ruhsata işlendi.
Ruhsatta yazan bilgi kısmı;
ARAÇ TERTİBATLIDIR. SAHİBİ , EŞİ , 3.DERECE KAN/KAYIN HISMI VE ÇALIŞANI ARACI KULLANABİLİR.
DİPNOT : Ortopedi ve Travmatoloji:SOL EL CARPOMETAKARPAL BÖLGEDEN DOĞUMSAL ANOMALİ TABLO 2.7 ENGEL ORANI %57
Ben aracıma kavuştum. İnşallah diğer kavuşmak isteyen arkadaşlarda kavuşur.
Toyota Corolla X pack Flame 2020 Model -> ÖTV indirimli Anahtar teslim 186.000 TL'ye maal oldu.
2320 TL FULL sigorta yapıldı.
1050 TL ise Sigortam çıktı(İlk defa üstüme araç aldım)[/FONT][FONT=sans-serif][/FONT]