Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sol el bilekten ampütasyonu ile ÖTV'siz araç alımı mümkün mü?

FaCia

Üye
Konular
28
Reaksiyonlar
4
Merhaba. Mevcut B (Normal Araç ) A2 (Motosiklet) ehliyetine sahibim. Ehliyetimi yenilemeye gitmedim.
Ehliyeti yenilemeye gitmem için bazı durumları bilmem gerekiyor. Şimdiden yardımcı olan arkadaşlara teşekkür ederim.

1-Ötv indiriminden yararlanmam mümkün mü ? Mümkün olup olmadığını Vergi dairesine sordum tam bilgi sahibi değiller.
2- Ötv indirimden yararlanabilmek için raporda ne yazması gerekli ki bundan yararlanabilirim.
3- Ekstra bilgi soran arkadaşlara hemen cevap verebilirim.

FaCia

Karışık bir mevzu. Ama mevzuata göre otomatik vitesli aracı ötv muafiyeti ile alabilmen gerek. Çünkü manuel vitesli aracı özel donanım olmadan kullanman mümkün değil.

Otomatik vites ve diğer kısıtlama kodlarının olduğu ehliyet alacaksın

"otomatik vitesli araç kullanması şarttır" ibareli engelli sağlık kurulu raporu alacaksın

Bu iki rapor sana ötv muafiyeti sağlayacak

OturanBoğa

Bülent abi merhaba,
Öğrenmek istediğim konuyu net olarak cevaplamıssın aslında.
Merak konusu olan kısım şurası;
Otomatik vitesli araç kullanması şarttır denemesi yeterli mi ? -> Sonucta sol el bilekten ampute.. bir aparart takma zorunluluğu yok. ÖTV den yararlanmak ıcın mevcut manuel ehliyetimi ve motosiklet ehliyetimi yakacam çünkü.

FaCia

engelli sağlık kurulu raporunda kelimesi kelimesine şu ifade yazmalı: "Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir"

Sürücü belgesinde de sol ele dair kodlar ve aşağıdaki otomatik vites kodları olursa, bence hiç bir sorun yaşamadan otomatik vitesli aracı vergi avantajı ile satın alabilirsin.

78. Sadece otomatik vitesli araç kullanabilir
10.02*Otomatik vites

@FaCia[FONT=sans-serif] arkadaşım benim sağ kol dirsek altı ampute.. Ben de sorun yok ama, senin alman biraz zor gibi..olarak biliyorum.. yine de başvur.. bütün yolları zorla ...[/FONT]

Merhaba arkadaşlar,
Daha önceden B+A2 ehliyet var idi. Ötvden yararlanmak için ehliyet değiştirmek için yola koyuldum. Komisyona sevkim gerçekleşti ve aşağıda yazmış olduğum karar çıktı. ÖTV den yararlanmak için hastaneye başvurumu daha yapmadım.
Bahse konu olan kodlar için 35.04 yazan koda nasıl birşey olacak ? Yardımlarınızı beklemekeyim.

KARAR:Engelli Bsol eli olmadığından birinci grup engelli Bsınıfı ehliyet alır.

SINIRLI KULLANIM KODLARI: 10.02Otomatik vites ,35.04 Direksiyondan sağ eli çekmeden kullanılabilen kontrol cihazları,47. İkitekerlekli araç kullanamaz,78. Sadece otomatik vitesli araç kullanabilir,102. Ticari araç,resmiaraç, ambulans kullanamaz.

Bülent abi merhaba,
Ehliyet kodları olan raporumu aldım. Randevumu aldım ehliyet yenileme için.
Sağlık kurulu raporunu alırken şu yazması gerek bu yazması gerek dıye biz belirtiyormuyuz Yoksa Sağlık kurulundakiler bu duruma hakim mi? Ne yapmam lazım ?

Sol el engelli ehliyet süreci ve ötvsiz araç alım sürecini paylaşıyorum

Herkese merhabalar,
Daha önceden ENGELLİ değil NORMAL B sınıfı sürücü belgem olduğu için buradan başlıyorum.

1-Aile hekime giderek sürücü belgemin yenilenmesi için müracaatta bulundum.
2-Aile hekimi sol el engelim olduğu için beni Eğitim Araştırma Hastanesi ORTOPEDİ bölümüne sevk etti.
3-Hastanede ÜCRETİ VEZNEYE gidip ehliyet yenilemek için geldiğimi söyledim ve 50.00 TL ücret ödeyerek beni ORTOPEDİ doktoruna muayne için gönderdi.
4- Doktor muaynesi sonucunda SOL ELİMİN rötgeni çekilmemi istedi ve rötgen çekildikten sonra doktor KOMİSYONA SEVKİ UYGUNDUR kısmını işaretledi.
5-Bulunduğum ilin İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜNE giderek bana doktorun vermiş olduğu evrakları teslim ettim.
6-İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜNDEN ...... tarih ..... saatte EĞİTİM ARAŞTIRMA HASTANESİ KOMİSYON TOPLANTI odasında bulunmamı söyledi.
7- Komisyon toplantı odasında beni içeriye çağırdılar. Komisyonda Makine Mühendisi'de oluyor. Doktorlar ve Makine mühendisi nasıl araç kullanacağın hakkında yönetmeliğe bakıyorlar ve makine mühendisi tertibat olayını not alıyor.
8-Komisyon odasından çıktıktan 1 hafta sonra SÜRÜCÜ OLUR VEYA SÜRÜCÜ OLAMAZ diye raporunuz E-NABIZ sistemine düşüyor.
9-Sürücü olur raporunun çıktısı alarak İL NUFÜS MÜDÜRLÜĞÜNE randevu alarak ehliyet yenileme işlemini gerçekleştiriyorsunuz.( Nufüs'a giderken eski ehliyetinizi ve biometrık fotoğrafınızı getirmeyin unutmayın)
10- 2 gün içerisinde yeni ehliyetiniz elinizde oluyor. EHLİYET ALMA İŞLEMİ BURADA BİTİYOR.

Şimdi ÖTV indiriminden yararlanmak için sürece devam ediyoruz.

1- Ehliyetinizin fotokopisi + Komisyondan çıkan SÜRÜCÜ OLUR belgeniz ile birlikte bulunduğunuz ilin HASTANESİNE giderek ÖTV indirimi almak için ENGELLİ SAĞLIK KURULUNA başvuru yapmak istiyorum dıyorsunuz.
2- Vezneye 200,00 TL ödüyorsunuz ve elinize muayeneye gireceğiniz doktorların listesini veriyorlar.
3- Bütün doktorları gezdikten sonra branşınız olan doktor sizi iyi bir muayne edip % oranını engelli yönetmeliğine bakarak sisteme giriyor.
4-İşlemler bittikten 1 hafta sonra ENGELLİ RAPORUNUZ yine E-nabız sistemine düşüyor ve oradan çıktısını alabiliyorsunuz.
ÖTV İndimi alabilmek için VERGİ DAİRESİNİN görmesi gereken ve raporda yazması gereken ibare ;
Sadece haraket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir.

Ehliyet Kodlarımda İse -> 10.02 - 35.04 - 47 - 78 -102
Kodların karşılıkları
[FONT=sans-serif]10.02 Otomatik vites ,
35.04 Direksiyondan sağ eli çekmeden kullanılabilen kontrol cihazları,
47. İki tekerlekli araç kullanamaz,
78. Sadece otomatik vitesli araç kullanabilir,
102. Ticari araç,resmi araç, ambulans kullanamaz.

[/FONT]
[FONT=sans-serif]Araç alım süreci en basit süreç;
1- Bayi'ye Engelli Sağlık Kurulu Raporu(ÖTV için alınan ) 3 Adet Noter onaylı fotokopisi
2-Ehliyet Fotokopisi
3-SÜRÜCÜ OLUR BELGESİ( İlk komisyondan çıkan belge) Fotokopisi yoluyorsunuz
Sonra bayi sizin için tüm işlemleri baslatıyor .
Bu noktada TSE uygunluk belgesi ve aparat işlemleri bayii yapıyor ücretini sizden ekstra tahsil ediyor. Ben aparat ve TSE onayı parasını bayiye siz ödeyin dedim Anahtar teslim istiyorum dedim. Direttim kabul gördü. Ekstra bir ödeme çıkmadı cebimden.
Ödemeler vs hallolduktan sonra;[/FONT][FONT=sans-serif][/FONT][FONT=sans-serif]
[/FONT]
[FONT=sans-serif]Bayideki satış temsilciniz ile notere gidip araç alım sürecini tamamlıyorsunuz(Aracı almaya gitmeden önce KASKO ve Sigorta işlemini yaptıracaksınız yada bayiye parasını verirseniz onlarda yaptırıyor)

[/FONT]
[FONT=sans-serif]Herkesin kafasındaki o soru benim aracımı benden başkası kullanacak mı kullanamayacak mı? Bunun için burada dünya konu açtım herkesin kafadan bir ses çıktı. Aşağıda aracı kımlerın kullanabileceği ruhsata işlendi.

Ruhsatta yazan bilgi kısmı;
ARAÇ TERTİBATLIDIR. SAHİBİ , EŞİ , 3.DERECE KAN/KAYIN HISMI VE ÇALIŞANI ARACI KULLANABİLİR.

DİPNOT : Ortopedi ve Travmatoloji:SOL EL CARPOMETAKARPAL BÖLGEDEN DOĞUMSAL ANOMALİ TABLO 2.7 ENGEL ORANI %57

Ben aracıma kavuştum. İnşallah diğer kavuşmak isteyen arkadaşlarda kavuşur.
Toyota Corolla X pack Flame 2020 Model -> ÖTV indirimli Anahtar teslim 186.000 TL'ye maal oldu.
2320 TL FULL sigorta yapıldı.
1050 TL ise Sigortam çıktı(İlk defa üstüme araç aldım)[/FONT][FONT=sans-serif][/FONT]

Hayırlı olsun Mehmet, kazasız kullan, Honda gönlüm onda diyordun yıllar önce, güle güle kullan artık gezeriz beraber piyasaya yapalım teybe konan operasyon müziği eşliğinde

Kardeşim hayırlı uğurlu olsun. RABBİM kaza bela vermesin.

Senin engel durumu belli olduğu için ilk önce ehliyet sonra rapora başvurmuşsun. Engelli raporuna başvuru yaparken ehliyeti ilk önce mi almak gerekir sıralama bu şekilde mi oluyor ? İlk engelli raporu sonra ehliyet oluyor mu ?

Engelli raporuna ehliyet için de belirtmek gerekir mi ? Birden fazla hak belirtsek sorun olurmu. Yani engelli kimlik kartı, tertibatlı araç kullanır ya da otomatik vites araç kullanır, başka ne hak yazılması gerekiyor mu ?
FaCia
Bilgi Hazinedir

Tercanli41

Merhaba,
Ötv indirimi için başvurduğunuzda uzuv kaybı olanlar için EHLİYET şartı aranmaktadır. Ehliyet yoksa başvuru durumu söz konusu olmaz. bu %90 engelli altı olan için böyle.

Benim raporda 2022'dn faylanır diye ibarede yazıyor. Bunun net cevabını sağlık kuruluna sorarak öğrenmek gerekir.

(ben)

Evet... Honda gönlüm onda diyordum.. Yıllarca Honda motosiklet kullandım. Hondanın arabasınıda alacaktık. Ama bazı olumsuz duyumlar sebebi ile Honda'dan maalesef vazgeçtim ve gönlümü Toyotaya kaptırdım. Çok memnunuz.

Hocam nviye gidip ehliyeti yenilemissiniz bir sorum olacak benim aldığım rapor e devlette gözüküyor nviye giderken sistemdeki raporun çıktısını alıp gidebilirmiyim

Muharrem77

Aynen öyle dostum. Nvi'ye giderken oradan alacaksın raporu sorun olmuyor. Randevunu almadan sakın gitme NVi'ye işlem yaptıramazsın.

FaCia
Şu şekilde anladım ÖTV ve kimlik kartı için engelli raporu alacağım. Kimlik kartı için sorun yok. Bacağımda ki engel durumumdan dolayı ÖTV başvurusu yapacağım için ehliyeti ilk önce alacağım. Bacağımda ki kanser ameliyatindan dolayı doku ve lenf organim alındı. Şuan bacağımda çekme, çorap gitmeyince kan oturması ve lenfödem mevcut. Engelli raporu alırken nasıl bir yazı yazdirmam gerekir bilgin var mı ? Veya yardımcı olacak arkadaşlar var mı.

Tercanli41

1- Sizin mevcut bir ehliyetiniz var mı ?
2- Varsa Engel oranı zaten belirleniyor ayrıca ÖTV için ehliyet lazım önce.

Tercanli41

Merhaba,Engelli sağlık kurulu raporu alırken ötv indirimi talebinizide ayrıca belirtmeniz lazım.Bu raporu aldıktan sonra aynı engelli vergi indirimi belgesi almak için vergi dairesine başvurduğunuz gibi yine vergi daireisine bu sefer ÖTV indirimi için ayrıca başvuru yapmanız lazım.

Ehliyet değişimi farklı bir süreci kapsar.Ehliyet için aile hekiminize gider ve durumu anlatırsınız ve hekim sizi hastaneye ortopedik engellinizin kodlanması ve tespiti için sevk eder.Hastane ortopedi doktoru durumunuzu inceler ve varsa engeliniz kodları ile ilgili bir rapor yazar.Bu raporda ehliyette belirtilen engel kodları vardır.Sanırım yanılmıyorsam sonra il sağlık müdürlüğü engelli komisyonuna başvuru yaparsınız.Oradaki mühendis ve doktorların bulunduğu heyet sizin nasıl bir tertibatlı araç kullanacağınızı rapora yazar işlem sonuçlanır.Siz bu raporlarla yeni ehliyet için başvuru yapar ve alırsınız.

Saygılar.

FaCia

benim b sınıfı ehliyetim var ve kod olarak 10.02 yazılı ehliyet içinde başvuru yapmam gerekiyor mu

zulza
Ehliyetiniz yeni ehliyet yani kodlar belirtilmiş ise ehliyet değişimine gerek yok.

Tercanli41
Ehliyetinizi yeni kodlu sürücü belgesi yenilemesi yapmanız gerekmekte. Eski ehliyetler 2022 de zaten değişecekmiş. Bu işlemler için ise değişim şart.

FaCia
ehliyet yeni kodlu ama 10.02 kodu var. 78 kodunun da olması gerekiyor mu?ehliyet değiştirmeyeceksem nerden başlamam lazım

FaCia öncelikle hayırlı olsun güle güle kullanman dileğiyle.

5 sene önce aldığım 10.02 kodlu ehliyetim var, geçen ay sağlık kurulundan otomatik vitesli araç kullanır raporu aldım, mevzuatta belirtildiği gibi. Her şey uygun gibi dururken, vergi dairesi ehliyet için aldığın raporda da 10.02 kodunun olması lazım gibi bir şey söyledi. Ne yapmak gerekir bu durumda, çok mantıksız değil mi ? Sonuçta güncel sağlık kurulu raporum uygundur diyor ve geçerliliği olan ehliyetimde de kod var

arkadaşlar merhaba, bu konu başlığı benim sorunum ilede ilgili diye düşünüyorum, otv muafiyeti ile araç almak istiyorum, ötv rapuru için Ankara'da hangi hastaneye gitmeliyim sizce, en hızlı ve problemsiz hangi hastaneden rapor alabilirim, daha önce 2018 yılında Numune hastanesine gittim raporun açıklama kısmına sadece " ÖTV için durum bildirir rapordur" diye yazdıkları için ötv muafiyeti alamadım (benim engelim sağ elde baş parmak hariç, 1.2.3.4. parmaklar eklem yerlerinden itibaren amputedir). Aranızda son zamanlarda Ankara'dan ötv raporu alan varmı ? ÖTV raporunu alabilirsem inşallah daha sonra araçlar konusunda da buradan fikirlerinizi sorarım inşallah.

Arkadaşlar ötv muafiyeti ile otomatik vitesli araç alırken KDV ödeniyor mu, internetten araştırma yaptım KDV ödenmiyor sanırım, öylemi ?

@lebronmemo

Ben ilk ehliyetten basladım işlemlere. Çünkü ehliyette 10.02 ve 78 kodunu istiyor vergi dairesi.

@duygu1972
Rapordan önce ehliyet durumu nedir? Yeni nesil ehliyetiniz varmı elinizde kodlu olan?

@FaCia

Merhaba, gerekli bilgileri öğrendim, işlemleri yapıcam inşallah, şu anda H sınıfı ehliyetim var, onu değiştirecem yeni tip kodlu ehliyet ile, sonra hastaneden ötv için rapor alıcam,2018 yılında Ankara Numune hastanesinden alamadım çünkü rapor açıklamasına sadece "ÖTV durumunu bildirir rapordur diye yazdılar" , "Hareket ettirici aksamda Özel tertibatlı araç kullanması gereklidir " açıklamasını yazmadıkları için ÖTV muafiyeti alamadım, şimdi Ankara'da başka hastanelere gidicem, buradaki arkadaşlara Ankara'da başka hangi hastaneye gideyim diye sordum kimseden cevap gelmedi, cevap gelmesini bekliyorum.

@FaCia

ehliyet, ÖTV raporu vs işlemlerini gayet detaylı çok güzel yazmışsınız, bilgiler için teşekkürler...

duygu1972

Ben uyguladığım yolu uygulayın cok hızlı sekilde işlemler bitecektir. Takıldığınız noktada yardımcı olunur.

FaCia

çok teşekkür ederim, takıldığım yer olursa mutlaka yazarım burdan, önce ehliyet değişimi işlemini halletmem gerekiyor.

arkadaşlar merhaba, eski H sınıfı ehliyeti yenilemek için aile hekiminden sevk alınca bu sevkin belirli bir süresi varmı bilgisi olan varmı ?

zulza

Siz hangi ilden aldınız. Bazi il defterdarlıkları sol kola ilişkin engelleri kabul etmiyorlar. Bununla ilgili bir yönetmelik yok mudur?

FaCia Kardeşim senin için bir mahsuru yoksa sağlık raporunu görebilir miyim.

Benim sol el ampute; doktor sol el için ötv muafiyeti vermedi. (Ankara Şehir Hastanesi)

Mevzuat:https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=20695&MevzuatTur=9&MevzuatTertip=5

Direksiyona topuz takılması, engelin bulunduğu taraftaki silecek kolu, sinyal, cam silecek kumandası, dörtlü flaşör, ön-arka cam su fıskiyesi, korna ve kontak gibi düzeneklerin diğer tarafa alınması veya direksiyon simidine monte edilmesi ve benzeri tadilatlar taşıtı hareket ettirici aksamda özel tertibat kapsamında değerlendirilmez.

Son düzenleme:
Üst Alt