Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sol el engelliliği için ehliyet alımı ve ÖTV indirimi..?

sinerji

Üye
Konular
19
Reaksiyonlar
0
Merhaba

2015 yılında ötv indirimli araç almıştım. Ağustos ayında 5 yılım dolucak aracımı yenilemek istiyorum.

Yaptığım araştırmalardan anladığım ehliyetimi yenilemem gerekiyor ve ehliyette 10.02 ve 78 kodlarının bulunması gerekiyor ötv indirimi alabilmem için.

Ehliyeti yenilemek için önce sağlık ocağına sonra uzman ortopedi doktoruna sonrasında il sağlık kurulundaki heyete girmem gerekiyor.

Yanlışım varsa lütfen düzeltin.

****Sol elimde bir adet parmağım var ondada kırılma bükülme yok, el bileğim hareketli. Daha önceki ehliyetim otomatik vitesli h sınıfı ehliyet idi. Bu yeni ehliyet alma sürecinde "araç kullanamazsın" denilerek ehliyetimin alınmasında da açıkçası korkuyorum.

Benim gibi engeli olup ehliyet alan var mıdır?
Ehliyetine hangi kodlar yazıldı?
Ötv indirimli araç almada herhangi bir sorun ile karşılaşıldı mı?*****

Bilgilerinizi rica ederim.

Benimde sol kol ve yeni ehliyet alma konusunda tereddütlerim var, iptal ederler mi bende bilmiyorum ve açıkçası korkuyorum.

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Yönetmelik tamamen ortopedi uzmanının kararına bırakmış o yüzden haklı olarak korkuyor insan.

Arkadaşlar peki yeni ehliyet başvuru için aile hekiminden sonra özel hastane uzman ortopedi doktoruna gitsek oluyor mu, illa devlet hastanesimi şart? Bazı yerlerde özel hastane doktoruda olur demişler. Uzman olması yeter vs vs

1 ay kadar ince aile hekimi ile konuşmuştum özel devlet fark etmez gidebilirsin demişti. Ama il sagliktaki komisyon ozel veya devlet olmasını önemsiyor mu bilmiyorun açıkçası

melihbe

ben de benzer durumdayım ve konuyla ilgili herhangi bir bilgim yok. soruların cevaplarını ben de merak ediyorum.

Durumum aynı, benim de sol el parmaklarım doğuştan yok, bileğimde hareket var. Ehliyetin iptal edilmesinden korkuyorum ancak burayı takip ettiğim kadarıyla yeni kurulda bu sorun çok yaşanmıyor. Kurulda makine mühendisi vs var, ayrıca kullanılabilecek onca tertibatı var ki tertibat olmasa bile manuel, otomatik araç kullanabiliriz. Keşke zihniyet de değişse. Bu arada ben daha önce araç için basvurmamistim, alamam diye biliyordum. Önümüzdeki sene Ekim gibi ehliyetimi yenileyecegim. 2022 yılı 31 Aralık tarihine kadar günü var sanırım

Dün sağlık kurulundan 10.02,78,102,47 ve 35.04 kodlarını içeren raporumu aldım. 35.04 kodu ile ilgili yardımınızı isteyeceğim.

35.04 kodu için araçta ne yapılması gerekiyor. Sol elimde tek parmağım var sinyali kullanabiliyorum. Sinyal kolunu değiştirmem şart mıdır? Yoksa sadece direksiyon topuzu yeterli olur mu?

Birde eğer sinyali sağ tarafa taşımam gerekirse bu aracı eşim kullanabilir mi?

Teşekkürler

Şimdi internette soldaki sinyale takılan bir çubuk ile sağ taraftan kullanılabilir hale getirildiğini gördüm.
Sinyali taşımadan bu parça ile 35.04 sağlanmış olur mu?

Sanırım kendim birşeyler buldum. Aşağıda yazan karayolları trafik yönetmeliğinin 53. maddesi c bendinde yazanlara göre bir çubuk ile soldaki sinyali sağdan da kullanılabilir yaparsam bu aracı eşimin kullanmasında bir mahsur yok.

Bu konuda tecrübesi olan varsa yazarsa sevinirim.

"Herhangi bir engeli bulunmayan kişilerin kullanımına uygun olarak üretilmiş olan aracın teknik donanımlarında hiçbir değişiklik yapılmadan, engelli kişinin sağlık raporunda belirtilen tertibatın ilave aparatlarla taktırılmış olması halinde, bu araç araç sahibinin eşi, üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından bir sürücü veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından da kullanılabilir.[FONT=Merriweather] Aracın engelli veya bu kişiler tarafından her iki şekilde de kullanılabileceğinin yetkili kurum ve kuruluşlarca belgelendirilmesi şarttır.[/FONT]"

sinerji
Yukarıda mesajınızdaki alıntı aynen doğrudur.
Bunun için aracınızla birlikte TSE'ne başvurup aracın orijinal donanımında bir değişikliğe gidilmediği yönünde uygunluk raporu alacaksınız. Sonra da o raporla ruhsatınıza "3.dereceye kadar kan ve sıhri hısımları kullanabilir" şerhini yazdıracaksınız.

@Ufukalp
Cevabınız için teşekkürler.
Peki babamin üzerine olan otomatik vites araca 35.04 koda karşılık gelen aparattan taksam o aracı kullanabilirmiyim?
Aynı sekilde daha once sadece otomatik vites şartım vardi. 2015 te aldığım aracımda bu tertibattan takmasam ne gibi bir sorun olur? Araci 1.5 ay sonra satacağım.

Birde bilgilerinze dayanarak birşey daha sormak isterim.

Sol elimde 1 adet parmağım var(bu parmakta da eklem yok kırılma olmuyor.yalnız aşağı yukarı hareket var) aslında sinyali çok rahat değiştirebiliyorum. Bana 35.04 kodunun verilmesi doğru mudur? Yoksa buna itiraz etsem faydası olur mu acaba?

Son düzenleme:
sinerji
Aslolan ehliyetinize uygun araç kullanmanızdır, babanızın aracına ehliyetnizle uyumlu tertibatı monte ettiğinizde evet kullanabilirsiniz. Ancak bu kez de babanız için engel bir durum olur mu emin değilim.
1,5 ay sonra satılacak bir araca masraf yaparak tertibat taktırmak elbette mantıklı değil. Ancak kullanma sıklığına göre buna siz karar vereceksiniz. Eğer aracı her gün kullanıyorsanız büyük risk var. Herhangi bir uygulamada yetersiz ehliyetten cezai işlem uygulanır ki para cezası yüksektir. Ayrıca yanınızda normal ehliyetli biri yoksa o araçla devam etmenize izin verilmez araç bağlanır. Ancak yeterli ehliyete sahip biriyle gidip alabilirsiniz.
Sol el kısıtında başkaca bir tertibata gerek olmaksızın otomatik vitesli araçların ÖTV istisnası ile alınması mümkündür. Sol elde hiç parmak olmasa bile sinyalin aşağı yukarı itilmesi kavrama gerektirmediğinden o da mümkündür. Ancak sol taraftaki tek kumanda sinyal değil. Far da soldan kumanda edilir. Tamam aracı çalıştırınca farı yakarım, hatta gece gündüz far ile dolaşırım diyebilirsiniz. Aracınızda far sensörü de olabilir. Ancak uzun yolda uzun ve kısa far kullanma kurallarını tam olarak yerine getiremeyebilirsiniz. Far uzatıp kısaltma, selektör yapma gibi durumlarda zorlanabilirsiniz. Kodlar belirlenirken teknolojik gelişmeler göz önüne alınmıyor.
Bir de şöyle bir durum söz konusu:
Diyelim itiraz ettiniz, doktorlar da dahil bazı insanlarda anlamsız bir önyargı mevcut. Devletin verdiği hak ceplerinden çıkıyormuş gibi bir tavır söz konusu.
"madem elin sağlam, git otomatik vitesli aracı ÖTV sini de öde al" gibi bir tavırla karşılaşmak bile olası.
Ben olsam 1,5 ay sonra satacağım araca tertibatı taktırmam, ama bu 1,5 ay süresince de çok mecbur kalmadıkça o araçla trafiğe çıkmam.
Ancak ehliyetteki i koda da itiraz etmem, yeni aracıma tertibatı taktırırım.
Bir husus daha var:
Vergi dairesi hiç bir tertibat olmaksızın sadece otomatik vitesli araçların MTV muafiyetinde sol ayak haricinde genellikle sorun çıkarıyor. Sadece otomatik vitesli olup MTV den muaf olacak araçların sadece sol ayak kısıtı için olduğu savunuluyor. Doğru ya da yanlış, bu konudan mağdur olan, mahkemelik olan çok sayıda engelli var. O kodla bu sorunu da aşmış olursunuz.
Tabi bu benim görüşüm, tercih sizin.
Kazasız belasız sürüşler diliyorum.

Ufukalp

Vakit ayırıp cevap verdiğiniz için teşekkürler.

İtiraz etmeyip yeni ehliyeti mevcut aracımı satmama yakın değiştirmeyi planlıyorum.

Teşekkürler.

Mrb benim sol elde doğuştan radius eksiklği ve kısalık mevcut el baş parmağı ve bilek hareketsiz 2015 yılında aldığım rapor ile araç almıştım şimdi almak istediğimde ise bu raporla araç alamazsınız diyorlar raporda h sınıfı ehliyet alır özel tertibatı, otomatik vitesli araç kullanması uygundur şeklinde yazıyor. Ehliyeti de değiştim yazan kodlar 102 10.02 78 40.11

gunebakan62 yeni ehliyetiniz ile mi sordunuz?

Yeni ehliyette yazan kodlara göre araç alabilmeniz gerekir diye düşünüyorum.

Maliyenin yönetmeliğindeki aşağıdaki kısımdan dolayı mı öyle dediler acaba.

[FONT=&quot]"Öte yandan engellilik durumu, ilk iktisabı yapılacak taşıtın hareket ettirici aksamında tadilat yaptırılmasını gerektirecek nitelikte olmalıdır. Örneğin, sağ veya sol el parmaklardan herhangi bir ya da birkaçının olmamasına rağmen vitesin değiştirilmesine engel, vites kolunda tadilat yaptırılmasını gerektirecek bir durumun bulunmaması halinde [/FONT][FONT=&quot]manuel[/FONT][FONT=&quot] veya otomatik vitesli taşıt alımında istisna uygulanmaz."[/FONT]

Bende sol el engelliyim. Bilekten itibaren parmaklarım yok. Mevcut ehliyetim B/A2 . Ötv muafiyetinden yararlanmak için Pandemi süreci bittiğinde ehliyetimi değiştirmeyi düşünüyorum. Otomatik vitesli araç kullanır raporu cıkar ise Ötvden yararlanabileciğim söylendi. Ama buradaki sinyal kolu far vs gibi şeylerı okuyunca açıkcası korktum. Ne yapacağımı bilemedim..
Bu durumda olan kardeşlerimden yardım bekliyorum.

Nereye basvurdunuz olmaz dediler. Biraz detay verseniz

Bayi aracılığı ile sorduttum Antalya ve Erzincan olmaz dedi Elazığ olur dedi

gunebakan62
Yeni yönetmelik gereği Şubat 2019 tarihinden sonra alınan raporlara istinaden ÖTV muafiyeti işlemi yapılabilmesi için rapor açıklamasında mutlaka "sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı araç kullanması gerekir" ibaresi olması şarttır.
Bu tarihten önce alınmış raporlarda sadece ampüte ve uzuv eksikliği gibi kesin tanılar varsa işlem yapılacağı, aksi halde o raporla ÖTV muafiyeti işlemi yapılmayacağı belirtiliyor. Sebep bu işe yeni rapor almalısınız ve rapor açıklamasında mutlaka "sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı araç kullanması gerekir" ibaresi bulunmalıdır.

Ufukalp

Benim rapor tarihim 2014 aralık. Raporda sağ üst ekstremite ve her iki alt ekstremite ile kullanabileceği özel tertibatlı araç alır, salt otomatik vitesli. H sınıfı ehliyet alır yazıyor. 2015de ehliyet ve araç aldım. Şimdi tekrar rapor almam mı gerekecek acaba ? Rapor geçerlilik: sürekli

Ufukalp "sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı araç kullanması gerekir" bu ibare olduğunda otamatik vitesi tertibatı olarak kabul edilecek mi peki

abukcuoglu

Merhaba,
Normal B sınıfı ehliyetim var. Sol el bilekten ampute. %56 oran. Ehliyet yenilemek için aşağıdaki yolu mu izleyeceğim ?
1-Aile hekimine gideceğim
2 -Aile hekimi beni Ortopediye sevk edecek. (Burada Ortopedi doktoru il sağlığa sevk ederken Haraket ettirici aksamdan özel tertibatlı araç kullanır diyerek mı sevk edecek??)
3-İl sağlığa sevkten sonra ki süreç nasıl olacak?
4 Ehliyeti çıkartma için kodları il sağlık mı belirleyecek.
Ehliyetimi değiştirdiğim zaman otomatik vites araç kullanır olduğunda 2010 yılında aldığım sürekli engelli olan raporumu ötv de kullanabilirmiyim?

FaCia

İlk 3 doğru il sağlık komisyonu belirleyecek kodlarinizi. Onu siz vergi dairesi ne sorun derim

Arkadaşlar ben kodları aldım, şimdi nüfustan ehliyet yenileme içinde randevu aldım. Sağlık raporu artı kodların yazdığı evrakları nüfus bizden alıyor mu? Ben ötv indirimli araç almam için hangi belgeleri kullanmam gerekiyor. Eğer nüfus saglik raporunu alirsa ben nasil otv indirimli araç alicam ? Saglik raporunun uzerinde ozel tertibatli araç kullanmasi uygundur yaziyor.

melihbe

Notere gidip birkaç nüsha çıkartın ve kurumlara o nüshaları verin.

selamlar,bende sizin durumunuzda engelim var ehliyet yenileme sürecinizin durumu nasıl sonuçlandı öğrenebilirmiyim.

Üst Alt