Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sol el parmaklarının ampute olması halinde vergi istisnalı araç alımı..?

0serdar

Yeni Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
0
Benim sol el 4 parmak ampute.
24.03.2009 tarihinde özel olarak otomobil ve sürücü belgesi için çıkarttığım, üzerinde "H sınıfı sürücü belgesi ve özel tertibatlı araç kullanabilir" ibaresi var.
Bu raporla h sınıfı sürücü belgemi aldım .Raporu 13.05.2010 tarihine vergi dairesine gönderip sordurttum bana yeni yasaya göre ötv den faydalanamıyorsunuz dediler.

Bu konuda bilgisi olan arkadaşlar bana yardımcı olursalar sevinirim.

Teşşekürler.

Merhaba arkadaşlar

Benim de bir sorum olacak.
Bende 24.03.2009 tarihinde sadece sürücü belgesi ve araç için rapor çıkarttırdım. Bu rapor süresizmiş, üzerinde şu seneden bu seneye kadarda bir tarih yok. Bunu da sağlık bakanlığından tastif ettirdim sınırsız süreli bir rapor o dediler.
Ben ötv konusunda da bilgilenmek istiyorum. Elimdeki raporda h sınıfı sürücü belgesi ve özel tertibatlı araç kullanabileceğini bildirir ibartesi var. Sürücü belgemdede özel tertibatlı otomobil diye ibare var.
Benim iş kazasından dolayı sol 4 parmak ampute.bu raporu vergi dairesine gönderdim ve bana ötv den faydalanamazsın dediler. Bu konuda bigisi olan arkadaşlar var ise bilgi paylaşımı yapmalarını isterim.

Sol elden sakatlığı olanların vergi istisnası ile araç almaları maalesef mümkün değil.
Yerinizde olsam özel donanım ibaresini kaldırtırdım ehliyetten ve sadece "otomatik vitesli araç kullanır" ibaresi ekletirdim. Böylece en azından otomatik vitese sahip tüm araçları kullanabilirsiniz...

Peki bu iş biraz zahmetli olmazmı Oturan Boğa, gitip rapor çıkartacağım hem o rapor ile sürücü belgemi değiştireceğim. Bu işi 1 günde halledebilirmiyim acaba.Bütün otomatik vitesli arçlar derken motor hacmide farketmiyor herhalde. Nasılsa vergi veriyorum hem bu durumda plakadada engelli işaretide olmayacak herhalde.

Bülent bey,
Bir şey daha soracağım, ben herhangi bir 2. el araç alabirmiyim.

benım sol el parmaKLAR YOK düz ehliyet aldım işte.

valla oserdar kardeş bende o hevesle bütün otomatikleri kullanmak amacıyla tekrar rapor almak istedim sürücü olamaz raporu verdiler ehliyettende olduk. Kanunda açık ça belirtmiyor alınır alınmaz otomatik sürülür sürülmez diye varsa sol koldan engelli olup tüm otomatik vitesli aracları kullanan belirtsin. Oturan boğa sadece olur diyor ama uygulamada yok işte.. Evdeki bulgurdanda olma sözü tavsiyem olsun. Yıllardır hala oturanboğa kardeşim neden böyle bi uygulamayı kesin yapmıyolar kol için de oturan boğa bizi heveslendiriyor anlamıyorum.

Ferhat0038

sol el parmaklarım yok benımde bilekten sonrası ampute. ama yönetmelik war. yönetmelikte otomatik vites yazmıyor ama H sürücü belgesi alabilir diye yazıyor + bende kavrama yeteneği olduqu için doktorla konustukj bana B sürücü olur raporu verildi ve ben aldım ehliyetimi.

kanunda doktor insiyatifiyle H sınıfı ehliyet verilir yazıyor. kesin bi ibare yok. Bu durum çıkmaza sokuyor durumu.

Pardon, ben nasıl heveslendiriyorum anlamadım?

Benim sol elde engelim ve h sınıfı ehliyetim de "gayri ticari otomatik vitesli araç kullanabilir" yazıyor. normal plakalı otomatik vitesli araç kullanıyorum.

aman ya ozaman ben bu ehliyetimi sıkı tutayım. doğru diyorsun fehrat ben bu ehlkiyeti alırken bayağı zahmet verdim .1. heyete girdiğimde bana ehlişyet alamazsın araç kullanazsın demişlerdi. ben sağlık bakanlığına itraz dilekcesi verip yeniden bir heyet ayarlattım öylelikle almış idim 2. sindede alem ettim kullem ettim öyle ikna ettim doktoru.

Pardon, ben nasıl heveslendiriyorum anlamadım?

Açık bir şekilde kanunda verilir yazmıyor ve siz oturanboğa her seferinde Bütün otomatik araçları kullanırsınız diyorsunuz tama verirse sürülür ama vermiyorlar kanunu siz daha iyi biliyorsunuz İnsiyatifiyle verilir diyor ve verilmesi bile meçhulken bütün otomatikleri kullanmak için raporu nasıl veriyolar burası sorun işte. Siz kendi insiyatifinizle güzel söylüyorsunuz bütün otomatikleri kullanabilirsiniz diye bende normal arabayı bile kolllanırım düz vitesi ama işte Kayserideki heyet hiç kullanamazsın diyor.

0serdar;
Yine bak başına gelmiş ben derimki hiç uğraşma Bak benim ehliyet sorunlu görünüyor bu yüzüden Kayseriden rapor almayı bekliyom yıllarca ve vermiyolar yıllardır bi çare düşünüyorum ama işin içinden çıkamıyorum... Siz en iyisi hiç uğraşmayın yok bütün otomatikleri kullanacağım diye vermezlerse kendi aracınızıda kullanamazsınız. Oturan boğa kardeşimiz kendi görüşünü diyor alır diyor ama heyette takmıyolar milletin görüşlerini konuşturmuyolar bile rapor vermiyolar. üstüne olumsuzuda dosyana gönderip ehliyetine işliyolar.

Elden engelli biri sadece yurt dışından vergisiz araç alma hakkı vardır. Yurt içinden hiçbir şekilde ötv muafiyetli araç alamaz. Yurt dışından elden engelli çok arkadaşa araç getirdik. En son 04,03,2010 da El den engelli iki kardeşimize Mitsubishi LANCER 2008 model gümüş ve beyaz getirdik. Şuanda kullanıyorlar.
Oturanboğa' nın ifadesi doğrudur. İstedikten sonra otomatik vites kullanır raporu alınabilir. bu şekilde alan arkadaşlarım ve müşterilerim var.
Ferhat kardeş sen ters bir doktora denk gelmişsin. Sıkıntıyı ondan yaşamışsın.

Üst Alt