Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sol elde 3 parmakta yanık var. ÖTV'siz araç alabilir miyim?

Mzahir

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhaba arkadaşlar benimde bir sorum olacak nereye yazacağımı bilemedim.Sorumu kısa tutmak istiyorum eger bir cevap veren olursa ayrınıtılı yazarım diye düşünüyorum.

Yanıktan kaynaklı sol el parmakların 3 tanesinde hareket kısıtlılığı olması ve geçmişte alınmış %13 lük raporla ÖTV siz araç alınabilir mi?

Mzahir % 1 bile olsa, doktorların ve heyetin görüşü olumlu olduğunda alırsınız. İlk olarak aile hekiminin sizi uzman bir doktora sevki uygun görmesi gerekir. Örneğin, parmaklarınızın kısıtlılığının yeterli olmadığı görüşünde doğrudan sürücü olur da diyebilir. Ancak uzman doktora sevk eder ve oradan il sağlık kurulundan rapor alırsanız, zaten kısıtlılığınızı bildirir kodların bulunduğu raporu alabileceksiniz. Eğer daha önce ehliyetiniz varsa bunun için değişim yapılacaktır. Ayrıca ehliyet işlemlerini hallettikten sonra eski raporunuzda ÖTV'den muaf olacağınız belirtilmemiş ise bunu da yenilemeniz gerekebilir.

KKELEBEKK

Teşekkürler bilgi için.Biz aile hekimine gittik ama bizim aile hekimi konuyla ilgili bilgim yok dedi siz direk hastaneye gidin dedi.Biz de Cerrahpaşaya gittik ortopediye anlattık durumu bizi rapor için yönlendirdi.Önümüzdeki hafta gelin dedi ilgilenecegini soyledi.

Yani sanırım burdan alacagımız raporda tertibatlı araç kullanır ve ötv den yararlanır ibarelerini yazdırmamız gerekli.Yani bu raporla il saglık kuruluna gidip ehliyet için rapor almamız da mümkün.Benim analdıgım bu.Ama aile hekimi kısmını tam anlayamadım o şart mı illa onun düzenleyecegi bir belgeyle mi bu işe başlamamız lazım?

Mzahir

Bu durumun manuel vitesli aracı özel donanım olmadan kullanmanıza mani olması gerek. Sağlık kurulu, il sağlık komisyonu ve Maliye bu konuda ketumdur, onay vermez.

Eşimin B sinifi ehliyeti var zaten yillardir da kullaniyor.isin dogrusu manuelde kullanabilir.ama hep otomatik kullandi.biz simdiye kadar hic bir engellilik indiriminden ya da imkanindan faydalanmadik.simdi bu sol el degisikligini gorunce sansimizi denedik.gecen hafta cerrahpasadan pilastik cerrahiden ve ortopediden bas vurumuzu yaptik onumuzdeki hafta rapor yazilacak.sonrasinda da hastanenin kuruluna gideceksiniz dediler.O da heyet oluyor sanirim.bu asamada rapora ne yazilmasini talep etmeliyim net olarak bir cevplarsaniz sevinirim.bilgilendirmeleriniz icin de tesekur ederim.

Üniversite hastanelerinden ötv indirimi ve engelli ehliyeti kurul raporlari alinamiyormuş.Bugun ogrenmiş oldum.

Bugün yaşadığım bir durumu paylaşmak istiyorum bir fikir verirseniz sevinirim.Hastaneden engelli ehliyeti için kurula başvurmuştuk raporda 1.gurp sürücü olur yazmışlar.Sol el 1.2.5.parmaklarda hareket kısıtlılığı var %15 ortopedik engel.şimdi bugun il saglık müdürlügüne gittik bu raporla normal ehliyet alabilirsiniz dediler ayrıca sizi il sağlık komisyonuna sevk etmemişler yani normal ehliyet alabilirsiniz dediler.bu raporla engelli ehliyeti alamıyormuşuz.şimdi kafam karıştı bu kurulun başvuran kişinin donanımlı araç kullanıp kullanamayacağına dair bir yetkisi var mı.yönetmeligi okudum yine de birşey anlamadım uzun zamandır bu sitede okumadığım yazı kalmadı.ama yine de şu an nasıl bir yol izleycegimi bilemiyorum.yardımıcı olursanız sevinirim

Sorumu tekrarlamak istiyorum yardımcı olursanız sevinirim.Arkadaslar bir fikir verebilir misiniz?Sol elde hangi parmaklarda hareket kisitliligi olursa engelli ehliyeti verilebilir.bunu belirten bir yonetmelik var mi?

%15 sol parmaklardan olan bir engele B sınıfı ehliyet alabilirsiniz denmiş bize.Yani eşimi engelli olarak görmüyorlar sen git normal araç kullan diyorlar.Ben de bunun kriteri nedir onu ögrenmek istiyorum hangi parmakların işlevsiz olması lazımki engelli ehliyeti alabilelim.Acaba bizim durumda olupta alan var mı.Ya da alamayan.Anlayacağınız kafam karışık ben eşimin engelini direksiyorunu tam olarak kavrayamadığını düşünerek bu süreci başlatmıştım.Ama şimdi bize normal sürücü olur belgesi veriliyor.

Mzahir e cevap,aslında aile hekimi sevki ile,ortopedi uzmanına(devlet hastanesi,üniversite değil)o da görüşlerini yazıp ya aparatları araç,ya da gerek normal araba kullanır diyecek.Sağlık müdürlüğüne sevk ederse orada incelenir,gerekli ise raporunuzu alırsınız.Ama siz okuduğum kadarı ile zaten rahat kullandığını söylüyorsunuz,sonra da meden olmadı gibi.Siz bile inanmıyorsunuz engelli raporu verilmesine.Normal sorunsuz kullanıyor diyorsunuz mauneli,neyse size hicbir sorunum yok,sadece bilgi vermeye çalışıyorum,ama emin olun,alırsanız sevinirim:)).Mutlu kalın,her türlü ENGEL ZOR

Mzahir

sürücü yönetmeliği'dir belirleyici olan. AMa genel mantık şudur: kısıtlılığınız manuel vitesli ara. sürmeye mani değilse, doktorlar veya sonrasındaki il sağlık komisyonu bu şekilde değerlendirme yalmışsa, engelli statüsünde sürücü belgesi alamaz ve araç alımında vergi avantajından yararlanamazsınız.

peki Bülent bey diyelimki il sağlık komisyonu onay verdi.kodlarla birlikte ehliyet değişti.buna rağmen maliyede sorun çıkabilirmi?

cos dostum ben eşim cok rahat kullaniyor demedim isterse manuelde kullanabilir ama hic manuel kullanmadi dedim.mesele rahat kullanma olsaydi sol bacaginda azicik kisalik olan engellilerde gayet rahat manuel kullanabiliyor ama otomotik araclar onlar icin ozel tertibat sayiliyor.ben sacma sapan tamamen sömürüye dayali resmen soygun olan bu vergiyi odemek istemiyorsam ve gerekcem de varsa tabiki hakliyim.tabiki şansimi deneyecegim.şansimi baska yerde de deniyecegim.tek gerekceleri bas parmagin kok kismindaki eklemin yarimda olsa hareket ediyor olmasi.

bu raporla alamadık.kritik parmaklar çalışıyor diye.acaba başka kurula başvursak bir şansımız olur mu .başka bir kurul farklı değerlendirir mi.

il saglık kurumu engelli araç kullanabilir raporu veriyor ama saglık kurulu raporu engelli arac kullanamaz diyor vergi dairesi ben bu rapora araba vermem diyor kimin eli kimin cebinde sıkıntılı bir durum

Üst Alt