Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sol elim ampute. ÖTV sorunu ve ehliyet..?

serbol

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
benimde elim sol el ampute ötv den faydalanabilirmiyim roporda tertibatlı araç kullanır yazıyor h sınıfı ehliyet var üzerinde otomatik vites yazıyor...şimdiden yardımlarınız için teşekkürler...

O raporla mı ehliyet aldınız? Raporla ehliyet birbirinden farklı...

canım kardeşim anladığım kadarıyla bu işlerden gayet iyi anlıyorsun. Ben 58 yaşındayım. Memur emeklisiyim. Sol elimi de bileğinden 1980 yılında iş kazasında kaybettim. Engelli mesai arkadaşlarım, bizlerin indirimli araba alabileceğimizi söylediler. Bende emekli olunca bu işle ilgilendim. Yalnız konuyla ilgili olarak danıştığımız yetkililerden ayrıntılı ve net bilgiler elde edinemedim. Ama öğrendiğim Ötv den faydalanmak için H sınıfı ehliyet almak gerektiği oldu. Bende bulunduğum yerde ehliyet aldım. Ehliyet kursuna yazılmadan evvel tam teşekküllü devlet hastanesinden özel tertibatlı araç kullanabilir raporu almam istendi. Bu raporla ehliyet kursuna başvurdum. Ehliyet yazılı sınavını kazandım. Direksiyon sınavına beni otomatik vitesli araç kullanmam gerektiği konusunda uyardılar ve tekrar otomatik vitesli araç kullanabilir şeklinde rapor almam gerektiğini söylediler. Milli Eğitim görevlileri bu raporu sağlık ocağından istediler. Ve bende direksiyon sınavını otomatik vitesli araçla geçtim. Ehliyetime de H sınıfı otomatik vites yazarak bana verdiler.

Araba firmalarına gittiğimde kimisi tertibatı kendiniz taktıracaksınız, kimisi biz anahtar teslim veriyoruz dediler. Bazıları sen ÖTV indiriminden faydalanamıyorsun diyor bazılarıda faydalanabiliyorsun diyor. 30 Nisan 2010 da çıkan kanuna göre sen arabanın hareket eden tertibatında herhangi bir değişiklik yapmayacağın için yararlanamazsın diyorlar. Renaultun sitesinin hizmetler linkinin engelliler bölümünde bu konu ile ilgili olarak açıklama yapılmış. Ve 16 Temmuz 2006 dan önce rapor almış olanların yeni kanuna tabi olmayacağı hükmünü belirtmişler. Ve benim 2005 te de %50 iş göremez olarak almış olduğum bir engelli raporum var.

Bu yazdıklarıma göre ben ÖTV den yararlanabilir miyim?

Sol elinden sakatlığı olanlar hiç bir durumda araç alımında vergi avantajından yararlandırılmıyor. Nedeni de, sol elinden sakatlığı olanların araç kullanmak için "hareket ettirici özel donanıma" ihtiyaç duymamaları.

Otomatik vitesli ibareye sahip sürücü belgenizle otomatik vitese sahip tüm araçları kullanabilirsiniz...

"e) Sağlık Kurulu Raporlarının Tarihi
Kanunun 7 nci maddesinin 2 numaralı bendindeki istisnadan yararlanmak için, 29/6/2006 tarihli ve 2006/10660 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının Resmi Gazetede yayımlandığı 16/7/2006 tarihinden önce alınmış olan raporların, söz konusu Kararname eki "Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik" hükümlerine uygun olarak yenileneceğine dair ÖTV mevzuatında herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. Dolayısıyla bu tarihten önce usulüne uygun olarak düzenlenmiş olan sağlık kurulu raporları da ÖTV istisnası uygulamasında geçerli bulunmaktadır. "

bak oturan boğa böyle bir ibare var renault ana sayfasının hizmetler linkinin engelliler bölümünde beninde engelli raporum %50 olarak 2005 de almış olduğum bir raporum var yazdıklarımıda bir daha okuduktan sonra bana bir cevap daha yazabilirmisin şimdiden sağolasın...

Maalesef yukarıda yazdığım gibidir durum...

Bir aracın vergi indirimli alınabilmesi için ya vites kolunda ya da pedallarda donanım bulunması gerek.
Bunun iki istisnası var: 1) %90 ve üzeri rapor olmak (bu durumda araçta hiç bir donanım gerekmez), 2) Sol alt ekstremiteden sakat olmak (bu durumda da donanım aranmaz, ama aracın otomatik vitesli olması şart koşulur)

Benim de itirazım burada işte.

"Sol alt ekstremiteden sakat olmak (bu durumda da donanım aranmaz, ama aracın otomatik vitesli olması şart koşulur". Sol alt ekstremite ile üst ekstremite ayrımı niye, nasıl yapılıyor. Ben bunun gerekçesini anlayamıyorum.

30.04.2010 tarihli Sirküler'de "Otomatik vitesli araçlar, başka bir tadilat olmaksızın özel tertibatlı araç olarak değerlendirilmemektedir. Buna göre otomatik vitesli araçların gaz veya fren pedalı ya da vites kolunda sakatlığa uygun olarak yaptırılan tadilatlar, hareket ettirici özel tertibat sayılacak ve sağ ayağındaki veya sağ bacağındaki sakatlık nedeniyle bu şekilde otomatik vitesli araç kullanabilecek olanlar, bu araçları ilk iktisabında istisnadan yararlanabilecektir.

Anılan yasa hükmünün engellilerin sakatlıklarına göre ayrım yapılmasını öngören bir amaç gütmesi söz konusu olmayacağından, sol alt ekstremitede (ayak veya bacakta) sakatlığı olanlar için otomatik vitesin hareket ettirici özel tertibat olarak sayılması gerekmektedir.

"engellilerin sakatlıklarına göre ayrım yapılmasını öngören bir amaç gütmesi söz konusu olmayacağından" denmesine rağmen alt-üst eksremite ayrımını anlamakta güçlük çekiyorum. Bu saçmalığın düzeltilmesi gerekmektedir.

Üst Alt