Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sol elimde engelim var. ÖTV 'siz araç alımı ile ilgili bilgi almak istiyorum..?

fbalkan

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar öncelikle merhaba sitenize yeni üye oldum ve internet ile aram pek iyi değil.Size bir kaç sorum olacak yardım edip bilgilerinizi paylaşırsanız sevinirim.

Sol el 2.3.4. parmaklarım doğuştan gelişmemiş 1 cm boyunda .baş ve serçe parmaklarım ise normalin 4'te 1'i oranında küçük ama elimi yinede iyi kullanıyorum kavrama yeteneğim içi (örneğin çivi,vida gibi parçaları baş ve serçe parmağım ile tutup elimi kullanabiliyorum ).Geçmişte emeklilik için aldığım %40 raporum vardı ama bunun süresi dolmuştur tabi.
1-Hiç ehliyetim yok öncelikle ehliyet alabilir miyim?
2-ÖTV indiriminden faydalanabilir miyim.
3-Araç alımında sadece otomatik vites yazarsa sanırım eş ve çocuklarım kullanabilecek. benim engel durumumu göz önüne aldığınızda sadece otomatik vites verirler mi? Yoksa tertibat isterler mi. Tertibatlı olunca benden başka kimse kullanamaz mı ?
Sanırım bu ibareyi artık dr vermiyormuş kime yazdırtabiliriz bu ibareyi.

ve bu prosedürü bilen bir kişi bana bilgi verebilir mi işlemlerin sırası ile ilgili ? ilk aile sağlığına mı gideceğim yoksa sürücü kursuna mı kayıt olacağım hiç bir şey bilmiyorum . ilginiz için teşekkürler .

fbalkan ;

Sol el engeliyle yalnızca otomatik vitesli araç alabilirsiniz ve ÖTV'den muaf olabilirsiniz, bu aracınızı da herkes kullanabilir. Ancak buna uygun olup olmadığınızın tespit edilmesi için öncelikle aile hekimliğine gideceksiniz. Sonrasında sevki alarak varsa bulunduğunuz yere yakın veya ilde her neyse onu sorarsınız devlet hastanesine gideceksiniz. Devlet hastanesinde, aile hekiminin belirttiği doktorlara muayene olacaksınız ve sizi doğrudan il sağlık müdürlüğüne sevk edecekler. Burada evraklarınızı teslim edip, heyet günü heyete gireceksiniz, size tarihleri vs. belirtecekler. Yeniden gelmenizi isteyip raporunuzu verecekler. Bu toplamda 2 hafta gibi bir sürede halledilen işlemler, tabii ki yoğunluğa ve heyet gününü tutturmanıza göre değişir.

Sonrasında raporunuzla sürücü kursuna kayıt yaptıracaksınız. Geçmiş olsun.

öncelikle teşekkür ederim cevabınız için peki sol elim için aracta tertibat isterlermi yani sinyalleri sağa falan koyarlar mı

KKELEBEKK tesekkurler. Otomatik vites ibaresini ilk saglik mudurlugumu yaziyor .yoksa girdigim heyetmi yaziyor bilginiz varmi.

bugun aile hekimime gidip durumumu anlattım göz,dahiliye ortopedi ve kardiyolojiye tekirdağ devlet hastanesine sevk ettiler gerekli olan doktorları gezdim ortopedi doktoru kağıda 2.3.4. parmaklar doğuştan küçük yazdı sürücü belgesi alabilir kurula sevki uygundur yazdı .

doktora otomatik vites ibaresini be h sınıfını sordugumda onu 29unda kurulda yazcaz dedi.zaten artık h sınıfı yok dedi benim ehliyetim ne olcak şimdi bilgisi olan varmı b1 mi a1 mi anlamadım.

sizce kurulda bir sorun çıkarmı ? yoksa verirlermi otomatik vitesi ve sürücü belgesini .yani ötv den faydalanabilirmiyim

KKELEBEKK
peki ehliyetten sonra araç alimi icin nasil bir yol izlicem. Raporumda hangi kodlar yazarsa sadece otomatik araç kullanabilecegim. Çunku tertibat istemiyorum aracta

H raporum var ehliyetim yok ÖTV den faydalanabilirmiyim?

Arkadaslar sol el 2.3.4. parmaklarimda anomali var raporumda 1.grup surucu olur ve sadece otomatik vites arac kullanir yazacak (doktorum ve komisyon baskani ile gorustum) ve bu aracida tadilat olmadigi icin esim cocuklarim herkez kullanabilecek. Peki benim merak ettigim sey şu ; ben h sinifi ehliyet almadan ötv indirimli araç alabilirmiyim.Bu yastan sonra ehliyet sinavini gecebilirmiyim bilmiyorum. Araci cocuklarim kullansin bizide saga sola getirip gorursun yeter diye istiyorum.Ehliyet olmadan alinabiliyorsada ötv indirimi hakkimi kullanmak istiyorum..normalde ehliyet olmamasi araç almaya engel degil ama bizde durum nasil ?Fikri olan varmi ötvden faydalanabilirmiyim ehliyetsiz.

fbalkan ;
Sizin aldığınız kurul raporu araç almak için.
Bunun dışında bir de aile hekimliğinin sevkiyle il sağlık müdürlüğünden rapor alacaksınız. Heyete girdiğinizde hangi kodları kullanabileceğinizi yazacaklar. Size B sınıfı, otomatik vites araç kullanır raporu verecekler. Sonrasında bu raporla sürücü kursuna kayıt olacaksınız.

Ehliyet almadan % 90 üzeri olmadıkça yakınlarınız araç alamazlar. Ehliyeti almanız şart.

Arac benim uzerime olacak ama ben hic kullanmayacagim .ehliyeti neden istiyorlar ki ?nerde sunuyorsunuz ehliyeti vergi dairesi yada arac bayi istiyormu ehliyetin fotokopisini falan

Merhaba arkadaslar raporumda 10.02 -35.04- 78 -102-47 kodlari yaziyor. Doktor Kararinda ötv den faydalanip özel tertibatli sadece otm vites arac kullanir yaziyor ama maliye sol elimde 2.3.4. parmagim ve avuc icimin olmamasi ve bas parmak ve serçe parmağımın normale oranla küçük olmasına rağmen ötv den faydalanamazsınız dedi. 35.04 kodu onlara birsey ifade etmiyormuş ben şimdi ne yapmalıyım.

@OturanBoğa ve @KKELEBEKK KONU ILE ILGILI YARDIMCI OLALIM LUTFEN SITEDE YARDIMLASMA MALESEF SIFIR

fbalkan

Manuel vitesli aracı kullanmaya mani bir durum olmadığından hareketle onay vermemiş. İyi ama o zaman neden otomatik vites şartı koymuş doktorlar ve il sağlık komisyonu!? Ben olsam şöyle bir dilekçe yazardım vergi dairesine:

Sağ el parmaklarımdaki kısıtlılık nedeniyle otomatik vitesli aracı ÖTV istisnası ile satın almak için kurumunuza yaptığım başvurunun olumsuz karşılık bulmasının 18 Nisan 2015 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ (II) SAYILI LİSTE UYGULAMA GENEL TEBLİĞİ'ne uygun olarak değerlendirilmediğini düşünüyorum. Adı geçen tebliğde ilgili bölümler şu şekildedir:

"Sol el ve/veya kolda engelliliği bulunanların, taşıtta hareket ettirici aksam sayılan manuel vites kolunu engelliliğe uygun olarak direksiyona monte ettirmesi ve benzeri şekilde tadilat yaptırması veya taşıtın fabrika çıkışında vitesin direksiyonun sağ tarafına sabitlenmiş olması gibi haller hareket ettirici aksamda özel tertibat olarak kabul edilir.

Öte yandan, manuel vitesli bir taşıtı vites kolunda ve/veya debriyaj pedalında sabitlenmiş özel tertibat yaptırmadan kullanamayacak durumda olan engelliler bakımından, otomatik vitesli taşıtlar, özel tertibatlı taşıt olarak kabul edilir.

Engellilik durumunun tevsikinde ibrazı zorunlu olan engelli sağlık kurulu raporu, maluliyeti veya engelliliği ile sadece özel tertibat yaptırılan taşıtların (veya engelliliği ile başkaca hareket ettirici özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın otomatik vitesli taşıtların) kullanılabileceğine dair değerlendirmeyi içermeli ya da bu hususun anlaşılabilmesini sağlayacak şekilde açık olmalıdır."

Gerek sağlık raporumda ve gerekse il sağlık komisyonunun tarafıma verdiği kısıtlama kodlarında açık olarak yazdığı üzere manuel vitesli araç kullanmam mümkün değil. Onun için de 10.02 ve 78 kodları ile manuel vitesli araç kullanmama dair kısıtlama söz konusudur. Aksi halde aynı rapora kısıtlama kodları eklenmez, manuel vitesli aracı kullanabileceğim şekilde kısıtlama kodları yer almayan bir rapor verirlerdi.

Bu bağlamda başvurumun yeniden değerlendirilerek araç alımında ÖTV istisnasından yararlanabilmemin sağlanmasını arz ederim

Dilekçe ile sordum olumsuz yanıt verdiler, başka vergi dairesine gidebilir miyim?

Merhaba arkadaşlar sol elimden engelliyim %25 engelli raporum var parmaklarım yok. Raporumla birlikte vergi tekirdağ dairesine dairesi başkanlığına dilekçe yazdığımda olumsuz cevap verdiler ve vergi indiriminden faydalanamayacağımı belirttiler. Ben şimdi raporlarım ile beraber başka vergi dairesi başkanlığına başvuruda bulunabilirmiyim ? Ve ordan olumlu cevap gelir mi ?ihtimal varmı? Teşekkürler.

Merhaba,

Mevcut raporunuz %40'ın altındaysa olumsuz yanıt alacağınızı düşünüyorum.

yüzde 3le alan tanıyorum . konuya hakim değilseniz yorum yapmayın teşekkürler.

ilgili yönetmeliğe uygun (30/03/2013 tarih ve 28603 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Engellilik Ölçütü Sınıflandırması ve Engellilere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik)'a göre en az %40 engeliniz olması esastır. Kaldıki bu sınıflandırmadaki oranları bile bazen düşürebiliyorlar.

Bilginiz olması açısından ,

Tabi farklı bir bilgi yada deneyim sahibi konuya yazarsa memnun oluruz. Geçmiş olsun

Teşekkürler.

fbalkan

Nasıl bir dilekçeyle başvurdunuz?

Başka vergi dairesinden resmi olur yazısı alabilirseniz evet, araç alabilirsiniz tabii. Şansınızı deneyin

Sol el engeli ile tüm olumsuzluklara rağmen araç alım prosedürü.

Arkadaşlar merhaba. Sol elimden engelliyim 2.3.4. parmaklarım metakarp kaideden ampute ,5.parmağım dip ve pip 20' ankiloz yüzde 25 engelli raporum var ve raporumda özel tertibatlı araç kullanır ibaresi mevcur.Ehliyetimde 10.02-78-35.04 -104-102-47 kodları vardı.Öncelikle çoğu arkadaşımızın kafasındaki düşünce gibi benimde kafamda ya ileride bir ceza ile karşılaşa bilir miyim diye bir düşünce vardı ve kendimi vergi dairesi başkanlığından özelge isterken buldum.

Gelen özelge cevabımda ehliyetimdeki kodların hiçbir şey ifade etmediğini kanuna göre de ötv indiriminden faydalanamayacağımı yazmışlardı.Memura bu elle nasıl sürerim dediğimde sürebilirsiniz bence dedi siz raporda ne yazıyor terimleri biliyormusunuz diye sorduğumda bilmediğini fakat üstatlarının öyle uygun gördüğünü söyledi.Ne kadar bağrışsam da raporları vergi dairesinin yüzüne atsamda birşey değişmedi.

sonuç itibari ile moral bozukluğu ile oradan ayrıldım.Hastanenin başhekimi ile görüşmemde onlar buna karar veremez mühendisten ve dr ortak karar verir dedi ama ne yapılabileceğini oda bilmedi.Avukatlara gittiğimde, özelgeye itiraz için mahkeme açılamayacağını, özelgenin onların görüşü olduğu benim uyup uymamamın bana kaldığını ve eger alırsam olası bir cezada (ceza çıkmama ihtimalide var,dosyayı inceleyen müfettiş özelgeye aykırı cevap verebilirmiş),cezanın faizini kabul ettiğim anlamına geldiğini söyledi.Böyle bir durumda haksızlığa uğradığımamı ,memurun hiçbirşey bilmeden beni riske atmasınamı kızayım .Öncelikle şunu söyleyeyim alınan özelge sadece aldığınız ilde gözüküyor ,diğer vergi daireleri size verilen özelgeyi görmüyor yani diğer illerden bayi ile görüşüp aracınızı alabilirsiniz tabiki oradaki vergi dairesi memurları işi biliyorsa. ben öyle yaptım Tekirdağın vermediği aracı başka bir ilin vergi dairesi başkanlığından aldım.

Ama bir yandan da Tekirdağ vergi dairesi başkanlığını @OturanBoğa 'nın yardımı ile E-Dilekçe ile TBMM şikayet ettim.Raporlarım elimin resmi Ankarada doktorlar tarafından incelenmiş .Araç alım prosedürleri aparat vs işlemlerim devam ederken Tekirdağ vdb aradı bizi şikayet etmişsiniz ankara sizi haklı bulmuş yeni özelgenizi olumlu olarak değiştirip tekrar size vereceğiz diye neyse ben olumlu özelgemi aldım.Şu an kafam rahat kısmetse aracı bekliyorum plaka işleri kaldı şuan . size tavsiyem hakkınızı arayın arkadaşlar özelge sizi bağlar falan hikaye özelgenin daha doğru verildiği bile kesin değil,sizi denetlemek size verilen raporu kafasına göre yorumlamak vergi memurunun işi değil doktorunuz size verdiyse olumlu raporu gidin aracınızı alın hiç özelge işine girmeyin.Araçlara hergün zam geliyor onları beklesem hala araç alamayacaktım. E dilekçe sistemine ayrıyetten teşekkür ederim gerçekten çok hızlı bir şekilde cevap verdiler.

fbalkan

Arkadaşlar herkese bunu söyleyip duruyorum. 15 yıl maliye bakanlığında vergi davaları bölümünde görev yaptım. Vergi dairesinde iken vergi davalarında devletin kazanma oranı yüzde 20 lerden fazla değildi. Vergi dairelerinin kanuna aykırı çok fazla işlemi var. Mutlaka ama mutlaka önce üst birimlere, sonuç alamasanız da mahkemeye başvurmaktan çekinmeyin. Herhangi bir vergi dairesinde görev yapan memurun sözünü bağlayıcı olarak düşünmeyin.

Üst Alt