Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sol kalça çıkıklığı ve bacak kısalığıyla ötv muafiyet hakkım var mı?

kartanem2

Üye
Konular
4
Reaksiyonlar
1
merhaba ben 40 yaşındayım doğuştan kalça çıkıklığı ve altı santim bacak kısalığım var sürekli otobüs şöförleri metrodaki memurlar neden kart çıkarmıyorsunuz diye uyardılar yıllardır üç defa rapor için baş vurdum en azından otobüslerde ücretsiz yolculuk için ama on yıl evvel yüzde 30 verdiler geçen yılda yüzde 18 verdiler aslında git gide daha kötüyüm yaş ilerleyip kilo aldıkça belimede etki ediyor iki binonda ehliyet aldım b sınıfı ama ticari kullanamaz ibaresi var sadece manuel araç kullanamıyorum sol ayağım hem kısa yetişmiyor hem güç kaybı var güçlü basamıyorum istanbulda deil ama memlekette destek baston kullanıyorum uzun yol yürüyemiyorum şimdi ehliyetimi otomatik kullanır engelli ehliyetine çevirebilirmiyim o hakkı verirlermi bana ötv den yararlanarak otomatik araç alabilirmiyim diyelim aldım bandroldanda muaf olurmuyum bilgisi olan arkadaşlardan yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekkürler

kartanem2

Iyi akşamlar, evet sol alt ekstremite kısıtlılığı nedeniyle ÖTV siz otomatik vites araç alabilirsiniz. MTV muafiyeti var.rapor oranınız yüzde 1 bile olsa alabilirsiniz.

kartanem2

Temel kural: manuel vitesli aracı özel donanım olmaksızın kullanamayacak (ve bunu ehliyet raporuyla belgeleyebilecek) engelliler araç alımında vergi avantajından yararlanır.

merhab KKELEBEKK ben sol kalça çıkıklığından engelliyim doğuştan beş santim kısalık var ama engel raporum yüzde 19 b ehliyetim vardı engelliye çevirmeye başvurdum sağlık ocağı hastane il sağlık komisyonu bunları bitirdim bu gün komisyondan 102 78 kodlu raporu aldım yarına emniyetten randevu aldım gidicem ehliyet tamam peki ben otv siz araç alımında ayrı bir rapora ihtiyacım olucakmı bana verilen geçen yıl sadece engellilerin haklarından yararlanmak için başvurmuştum yüzde 19 verdiler kırka çıkamadım kırk olmadığı için sorun çıkarmı bide vergi dairesine bizmi başvurucaz otvsiz araç için ?galerinin biri biz hallediyoruz diyor biride siz kendiniz maliyeye gidip onay alıcaksınız diyo nasıl olucak

kartanem2

Hastaneden % 19 olarak aldığınız raporda otomatik vitesli araç kullanır gibi bir ibare var mı? Raporun arka yüzünde bulunan araç kısmında değerlendirilmedi mi yazıyor, yoksa evet gibi bir ibaresi var mı?

Eğer bunlar yoksa, raporunuzu yenilemenizi isterler, rapor oranı önemli değil % 40 olma zorunluluğu yok. Yalnızca engelinizin belirtilmesi ve otomatik vites araç alır ibaresinin olması yeterli olur.

Gerisini araç bayiileri kendileri hallediyorlar. Maliye'den raporun uygun olup olmadığını da bayiiler yazışma ile hallediyorlar. Bu konuda siz de biraz bayiilere "xx ibareler var, bu raporum uygun, siz sorun maliyeye" tarzında bir yaklaşım sergileyebilirsiniz. Çünkü çoğu bayi anlamıyorlar pek ve sizi yanıltabiliyorlar. Ama siz eğer nasıl olması gerektiğini bilirseniz, er geç sonuca ulaşırsınız.

ben bu raporu aldığımda aklımda araç almak ehliyet değiştirmek yoktu engelli kimlik kartı için başvurduğum için sadece onu değerlendirip yüzde kırk alamadığım için engelli kimlik kartı hayır yazıyor sadece vergi indirimide değerlendirilemedi yazıyor kişinin engel durumu ortapedik yazıyor bu günkü il sağlık kurulundan aldığım ehliyet değişim için olan rapordada engelli b yazıyor sınırlı kullanım kodunda ise 102 78 yazıyor kimsede bişey demedi bu raporla ilgili sadece ehliyeti getir bi bakalım dedi bu gün bir bayii

Eğer bastonunuz varsa bastonunuzla gidin muayeneye rapor almak için, yani MRG olsun röntgen olsun, özel ayakkabı ya da baston vb. ne kullanıyorsanız hepsini götürün ki doktorlar da bilerek versin oranlarını, ona göre araba almak için geldiginizi de dersiniz onu da isaretler orda... kolaylıklar dilerim...

Yeniden rapor almak için başvuru yapın, bilgisiz bilinçsiz insan çok, iyice araştırın...çok tuhaf ama gerçek, hakkınız olan biseyi bile size söylemiyorlar, siz de bilmediğiniz için boşa geçiyor yıllar, hakkinizdan faydalanamiyorsunuz...yani hepimizin basina gelen birşey bu engelliler olarak, yeni yılda bir tutam vicdan dilerim o kişiler için...

Rapor için sevk edildiğiniz hastane önemli mi?Devlet veya özel HASTANE olabilir mi?İlginize şimdiden teşekkür ederim

ankaradan olumsuz gelen ötv özelgesi için ne yapmalıyım

.durum bu ne yapmalıyım doğuştan sol kalça çıkıklığından 5_6 cm bacağım kısa engelli ehliyetim var yüzde 19 raporum var ankaradan gele raporda bu bu gün interaktif vergi dairesi sayfasından okudum sonucu 9 ay olmuştu ekimin onunda sonuçlanmış şimsi ne yapayım gerçekten hakkım yok mu bu konuda bilgisi olan arkadaşların ve @OturanBoğa senin bilgine ihtiyacım var

İlgi :01/02/2018 tarihli ve 386098 evrak kayıt numaralı özelge talep formunuz.

İlgide kayıtlı özelge talep formunuz ve eklerinin incelenmesinden; Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından adınıza düzenlenmiş "Kemik bütünlüğünün diğer bozuklukları sol alt ekstremitede 5 cm kısalık, sol uyluk 5 cm atrofik, sol kalça hareketleri aktif açık, kas güçleri doğal" teşhisi ve %19 engellilik oranı tespitini içeren 16/5/2016 tarihli ve 1352 rapor numaralı Engelli Sağlık Kurulu Raporuna istinaden, 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 7 nci maddesinde düzenlenen malul ve engellilere ilişkin istisna uygulamasından yararlanılıp yararlanılamayacağı hususunda Başkanlığımız görüşünün bildirilmesinin talep edildiği anlaşılmaktadır.

4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendiyle, Kanuna ekli (II) sayılı listede yer alan kayıt ve tescile tâbi mallardan;

a) 87.03 (hesaplanması gereken özel tüketim vergisi ve diğer her türlü vergiler dahil bedeli 200.000 TL'yi aşanlar hariç), 87.04 (motor silindir hacmi 2.800 cm³'ü aşanlar hariç) ve 87.11 G.T.İ.P. numaralarında yer alanların, engellilik derecesi %90 veya daha fazla olan malûl ve engelliler tarafından,

b) 87.03 G.T.İ.P. numarasında yer alan (motor silindir hacmi 2.800 cm³'ü aşanlar, bütün tekerlekleri motordan güç alan veya alabilenler, sürücü dâhil 8 kişiye kadar oturma yeri olan binek otomobilleri, yarış arabaları, arazi taşıtları hariç), yük taşımasında kullanılıp azami ağırlığı 3,5 tonu aşmayan ve yolcu taşıma kapasitesi istiap haddinin %50'sinin altında olanlar ile sürücü dâhil 9 kişilik oturma yeri olanların, engellilik durumlarının araçları bizzat kullanamayacak ve sürekli olarak tekerlekli sandalye veya sedye kullanmalarını gerektirecek nitelikte olduğunu ilgili mevzuat çerçevesinde alınan engelli sağlık kurulu raporuyla tevsik eden ve engellilik derecesi % 90 veya daha fazla olup tekerlekli sandalye veya sedye ile binilmesine ve seyahat edilmesine uygun tertibat yaptıran malûl ve engelliler tarafından,

c) 87.03 (hesaplanması gereken özel tüketim vergisi ve diğer her türlü vergiler dahil bedeli 200.000 TL'yi aşanlar hariç), 87.04 (motor silindir hacmi 2.800 cm³'ü aşanlar hariç) ve 87.11 G.T.İ.P. numaralarında yer alanların, bizzat kullanma amacıyla engelliliğine uygun hareket ettirici özel tertibat yaptıran malûl ve engelliler tarafından beş yılda bir defaya mahsus olmak üzere ilk iktisabı ÖTV'den istisna edilmiş olup, bu istisna uygulamasının usul ve esaslarına ilişkin açıklamalar Özel Tüketim Vergisi (II) Sayılı
Liste Uygulama Genel Tebliğinin (II/C/1) bölümünde yapılmıştır.

Mezkur Genel Tebliğin söz konusu bölümünde, Kanunun (7/2-c) maddesi uygulamasına ilişkin olarak;

- Engellilik durumunun, ilk iktisabı yapılacak taşıtın hareket ettirici aksamında tadilat yaptırılmasını gerektirecek nitelikte olması gerektiği, bu çerçevede örneğin, sağ veya sol el parmaklardan herhangi bir veya birkaçının olmamasına rağmen vitesin değiştirilmesine engel, vites kolunda tadilat yaptırılmasını gerektirecek bir durumun bulunmaması halinde manuel veya otomatik vitesli taşıt alımında istisna uygulanmayacağı,

- Bu uygulamada, taşıtı hareket ettirici aksam olarak debriyaj, fren ve gaz pedalları ile vites kolunun kabul edileceği, ilk iktisaptan önce hareket ettirici aksamda sabitlenmiş bir şekilde özel tertibat yapılması gerektiği, yapılan özel tertibatın da kişinin engelliliğiyle uyumlu olmasının zorunlu olduğu,

- Manuel vitesli bir taşıtı vites kolunda ve/veya debriyaj pedalında sabitlenmiş özel tertibat yaptırmadan kullanamayacak durumda olan engelliler bakımından, otomatik vitesli taşıtların, özel tertibatlı taşıt olarak kabul edileceği,

- Engellilik durumunun tevsikinde ibrazı zorunlu olan engelli sağlık kurulu raporunun, maluliyeti veya engelliliği ile sadece özel tertibat yaptırılan taşıtların (veya engelliliği ile başkaca hareket ettirici özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın sadece otomatik vitesli taşıtların) kullanılabileceğine dair değerlendirmeyi içermesi ya da bu hususun anlaşılabilmesini sağlayacak şekilde açık olması gerektiği
belirtilmiştir.

Bu kapsamda, engellilik oranı %90'ın altında olan engellilerden yalnızca, engellilik durumu, ilk iktisabı yapılacak taşıtın hareket ettirici aksamında (debriyaj pedalı, fren pedalı, gaz pedalı ve/veya vites kolunda) tadilat yaptırılmasını gerektirecek (zorunlu kılacak) nitelikte olanlar, mezkûr Genel Tebliğde öngörülen diğer şartları da haiz olmalarına bağlı olarak, söz konusu istisna uygulamasından yararlanabilmektedir.

Buna göre, başvurunuz ekinde ibraz edilen Engelli Sağlık Kurulu Raporunda belirtilen mevcut engellilik durumunuz (Kemik bütünlüğünün diğer bozuklukları sol alt ekstremitede 5 cm kısalık, sol uyluk 5 cm atrofik, sol kalça hareketleri aktif açık, kas güçleri doğal - %19) itibariyle, söz konusu rapora istinaden 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun (7/2-c) maddesinde düzenlenen istisnadan yararlanmanız mümkün değildir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

Hakkı SAYAN
Vergi Dairesi Başkanı a.
Grup Müdürü

Tebliğde otomatik vites özel tertibat yerine geçse de malesef benim fikrime göre ayrıca özel tertibat olmayınca gelir idaresi kabul etmiyor. onun için araçta mutlaka ayrıca özel tertibat içeren kodlu ehliyet ve özür durumunu belirten rapor gerekiyor.

Maalesef bizim maliye memurları (aslında geneli) biraz zihinlerinde özürlü.

kartanem2

Kalkça çıkığı yazdığında raporda maliye anlamsız bir şekilde fonksiyon kaybına odaklanmadan hemen red kararı veriyor. Bence bu durumu kamu denetçiliği kurumun'na yazmak ve çözüm talep etmek lazım. Eğer kişide manuel vitesli aracı sürmeye mani bir durum varsa, buna neden olan tanıya bakılmaksızın o kişiye araç alım hakkı tanınmalı.

caradak

evet haklısınız tertibat eklenecek bakalım nasıl olucak rapora itiraz edip ötv ve özel tertibat ekletmek istediğimi belirttim sağlık müdürlüğü şişli etfale sevketti randevu alıp gittim tekrar film çektiler aynı gün heyete girdim sonucu sağlık bakanlığından alacağımı hakem hastanesine yönlendirileceğimi söylediler bir hafta sonra telefonuma mesaj geldi hakem hastanesi olarak okmeydanına sevkedilmişim şişlinin sonucu ne onuda bilmiyorum son bir haftadır okmeydanı eğitim arastırmadan sağlık kurulu randevusu almaya çalışıyorum ama yok gece onikide sabah 8 de akşam 8 de 182 arıyorum internetten mhrs yok yok yok denemediğim şekil kalmadı 184 ü aradım gece 12ye on kala başlayın aramaya veya internete dedi onuda yaptım yok hastaneyide aradım kaçta açılıyor randevular diye orasıda bilgi vermedi bend napacağımı bilmiyorum artık varsa bir bilgisi oln paylaşırsa sevinirim

OturanBoğa
caradak
iyi akşamlar uzun uğraşlar sonucu okmeydanı hastanesinde son hakem kuruluna girdim bu gün yeni raporumu salı alıcam özür durumumu ayrıntılı yazmışlar ama tertibatla ilgili ibare mibare yok 2016 sonrası yeni yasa gelmiş tertibat ibarelerini hastaneler koymuyormuş sadece engel durumuyla ilgili ayrıntılı açıklama ve puanlama yaptıklarını söyledi sağlık kurulu başkanı ama bu hakkımın olduğunu sadece engelli ehliyeti alırken veya değiştirirken kodlu tertibatlı raporu sağlık müdürlüğünün verdiğini söyledi o raporun varsa ekle dedi ama yok verdim

emniyete ne fotokopisi var nede asli bende geçen gün emniyete gittim rica ettim alıp fotokopisini çektireyim diye nufus müdürlüğüne sordular telefonla orasıda resmi evrak kesinlikle veremeyiz dedi ne yapmalıyım şimdi acaba yine ilsağlık müdürlüğüne gitsem ehliyet raporumun yedeği varmıdır ilsağlıkta verirlermi acaba ne yapmalıyım sizce

hayırlı aksamlar ben 2016 da 78 koduyla ehliyetimi aldım ve otomatik vitesli aracımı aldım sadece sol bacak bölünde sıkıntı varsa tertibat gerektirmeksizin otomatik vitesli arac hakkı doguyo

saolun cevabınız için bende başvurdum ankaraya özelge talebinde bulunduvergi dairesi raporumda tam anlamıyla açıklanamamış engelim daha açık anlaşılır istemişler eski rapora itiraz edip yenisine başvurdum salı alıcam yeniyi ama bu gün sağlık kurulu başkanı ehliyet raporunu bulur eklerden bu evraklara daha iyi olur dedi raporda emniyette emniyette vermiyor bi daha deneyeceğim birde il sağlığa gidip ehliyet raporumun yedek nüshası varsa oradan taleb ediceğim bakalım

Üst Alt