Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sol Kol Amputasyon olanlar H sınıfı ehliyet alabilir mi?

hotking005

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Merhaba iyi günler;

benim sol kol dirsek üzerinden yok ve H sınıfı ehliyet amak için mersin devlet hastanesi sağlık kuruluna yağtığım müracatta, sağlık kuru başkanı; tek kollu kişlere H sınıfı ehliyet veremiyoruz diyerek beni yanında oturan ortapedi dr. yönlendirdi ve ortapedi dr. kendi sağlığı, trafik ve cevre sağlığı açısından etik bulmadığını alanların var ama kendisinin buna sıcak ve iyi bakmadığını, ayak olsa verebileceğini gerekçesinide dreksiyon 2 elle tutulması gerektiğini söylerek beni bir güzel uğurladı.

bende mersin üniversitesi ortepedi dr bulup konuştum ve kendisi evet alabileceğimi fakat özel yapılı arac olması gerektirdiğini ifade etti

bende şimdi yarın mersin üniversitesi hastanesine baş vuracağım ; gecen gün okumuş olduğum bir yazıyı referans almak istiyorum ama acaba yönetmelik, kanun değiştimi bu konuda yardımcı olabilirmisiniz_?

ve ben sol kolumdan dolayı araç alırken vergidende muaf olmak istiyorum bu sebepten dilekçemi nasıl ne şekilde yazarsam doğru ve isteklerim doğrultusunda olur _? ( ENGEL ORANIM %60)

şimdiden teşekkür ederim

_ Eray ZÜNGÜR_

REFERAS ALACAĞIM DİLEKÇE
... Hastanesi Başhekimliği'ne,

26 Eylül 2006 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Sürücü Adayları ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları ile Muayenelerine Dair Yönetmeliğin "Ortopedik muayeneye ilişkin esaslar"ını düzenleyen 8. maddenin aşağıda yer alan ilgili fıkrası gereğince H sınıfı sürücü belgesi alabilmem için gerekli olan "otomatik vites ve direksiyonda topuz bulunması şartıyla H sınıfı sürücü belgesi alır" ibareli sağlık kurulu raporunun tarafıma verilmesini arz ederim
Ortopedi muayeneye ilişkin esaslar
Madde 8: [...]
(2) Extremite noksanlığında;
[...]
b) Üst extremitenin dışında extremite noksanlığı (doğuştan veya sonradan) halinde Ortopedi ve/veya Fizk tedavi ve rehabilitasyon uzmanının raporu uyarınca H Sınıfı Sürücü Belgesi verilir. Üst extremitenin tek taraflı noksanlığında da Ortopedi uzmanının kanaatiyle, H Sınıfı Sürücü Belgesi verilebilir.

Yukarıdaki dilekçe aynen geçerlidir...

Ayrıca şunu da ekleyin dilekçeye:

Bir kolundan sakatlığı olan kişilerin H sınıfı sürücü belgesi alamayacağı yönündeki olası değerlendirmeler tamamen asılsızdır. Zira bu şekilde sürücü belgesi alan binlerce kişi bulunduğu gibi, konuyu vergi maufiyeti açısından değerlendiren Maliye Bakanlığı'nın da kolundan sakatlığı olanlara dair onlarca muktezası bulunmaktadır (Ek-1). Takdir edersiniz ki bir koldan sakatlığı olanlar sürücü olamıyor olsa idi Maliye Bakanlığı onca muktezayı yayınlamak durumunda kalmazdı.

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı
(Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü)​

TARİH: 27.03.2009
SAYI : KDV.MUK.B.07.1.GİB.4.34.17.01.7.3021
KONU : Sağ koldaki kısalık nedeniyle vites kolu uzatılan aracın iktisabında ÖTV istisnası.

İlgi dilekçeniz ve ekleri incelenmiştir.

4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nun 7/2.maddesinde (II) sayılı listede yer alan kayıt ve tescile tâbi mallardan;

b) 87.03 (motor silindir hacmi 1.600 cm³'ü aşanlar hariç), 87.04 (motor silindir hacmi 2.800 cm³'ü aşanlar hariç) ve 87.11 G.T.İ.P. numaralarında yer alanların, bizzat kullanma amacıyla sakatlığına uygun hareket ettirici özel tertibat yaptıran malûl ve engelliler tarafından,
Beş yılda bir defaya mahsus olmak üzere ilk iktisabının vergiden istisna olduğu hükme bağlanmıştır.

Bu Kanun uygulamasında (II) sayılı listedeki mallardan Türkiye’de kayıt ve tescil edilmiş olanların kullanılmak üzere, ithali ile motorlu araç ticareti yapanlardan iktisabı ilk iktisap kapsamında değerlendirilecektir.

Öte yandan, 7 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliği’nin
7.2.1.2. “Malul ve Engelliler Tarafından Bizzat Kullanmak Amacıyla İlk İktisabı Yapılan Araçlarda İstisna Uygulaması” başlıklı bölümüne göre,
(II) sayılı listedeki kayıt ve tescile tabi araçlardan 87.03 (motor silindir hacmi 1600 cm³’ü aşanlar hariç), 87.04 (motor silindir hacmi 2800 cm³’ü aşanlar hariç) ve 87.11 tarife pozisyonlarında yer alanların, bizzat kullanmak amacıyla sakatlığına uygun hareket ettirici özel tertibat yaptıran malul ve engelliler tarafından ilk iktisabı ÖTV’den istisna edilmiştir. Bu istisnadan yararlanan kişilerin istisna uygulanan ilk iktisaplarına ilişkin olarak mükellefler tarafından verilecek ÖTV beyannamesine;
- Alıcının maluliyeti veya sakatlığı ile özel tertibat yaptırılan araçları kullanabileceğine dair Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik hükümleri uyarınca yetkili sağlık kuruluşlarından alınan sağlık kurulu raporu,
- Aracın sakatlığa uygun olarak tadil edildiğine dair teknik belgenin aslı veya noter onaylı örneği,
- Alıcının “H” sınıfı sürücü belgesinin fotokopisi,
eklenecek ve beyannamede ÖTV hesaplanmayacaktır.

Vergi dairesince kabul edilen beyanname ve ekleri incelenerek, araçta yapılan özel tertibatın raporda yazılı sakatlığa uygun hareket ettirici bir tadilat olduğu tespit edilecektir. Bu tespit üzerine tahakkuk fişi ve istisna uygulandığını gösteren “ÖTV Ödeme Belgesi” düzenlenecek ve mükellefe verilecektir.

Konuyla ilgili olarak Bakanlık Makamı’ndan alınan … tarih, …sayılı yazıda;
1) Sakatlığa uygun hareket ettirici özel bir tertibat yapılmadığı sürece otomatik vitesli araçlar özel tertibatlı araç olarak kabul edilmeyecektir.
2) Engelin bulunduğu taraftaki silecek kolu, sinyal ve kontak gibi düzeneklerin diğer tarafa alınması, hareket ettirici özel tertibat olarak değerlendirilmeyecektir.
3) Hareket ettirici özel tertibatın ilk iktisap işleminden önce yapılması yeterlidir. Bu tertibatın imalat aşamasında veya sonra yapılması, ilk iktisaptan önce yapılmış olmak kaydıyla istisna uygulanmasına engel teşkil etmemektedir.”denilmektedir.

Bu açıklamalar çerçevesinde, sakatlık derecesi %90’ın altındaki malul ve engellilerin 87.03 (motor silindir hacmi 1600 cm3’ü aşanlar hariç) ya da 87.04 (motor silindir hacmi 2800 cm3’ü aşanlar hariç) ve 87.11 G.T.İ.P. no.sunda yer alan araçları bizzat kullanımı şartıyla istisna uygulanacaktır. Bu istisnadan da yararlanılabilmesi için araçta sakatlığa uygun hareket ettirici özel tertibat yaptırılması zorunludur.

Buna göre, sağ kolunuzdaki kısalık dolayısıyla sakatlık derecesi %90’ın altında olan tarafınız adına kayıt ve tescili yapılacak olan aracın vites kolunun uzatılması, sakatlığa uygun hareket ettirici özel tertibat olarak değerlendirileceğinden ÖTV istisnasından yararlanılması mümkün bulunmaktadır.

Bilgi edinilmesini rica ederim.
Kaynak: www.ivdb.gov.tr/Mukteza/otv/3021.htm

benim kafama şurası takıldı,

1) Sakatlığa uygun hareket ettirici özel bir tertibat yapılmadığı sürece otomatik vitesli araçlar özel tertibatlı araç olarak kabul edilmeyecektir.
2) Engelin bulunduğu taraftaki silecek kolu, sinyal ve kontak gibi düzeneklerin diğer tarafa alınması, hareket ettirici özel tertibat olarak değerlendirilmeyecektir.

o zaman ben nasıl aracımı özel tertibatlı kılabilirim ki bu nasıl mümkündür_? bu benim vergiden yaralanamayacağım anlamınamı geliyor kafam karıştı :s

çünkü benim sol kol ve sinyal ve benzeri olan düğmeler yada kollar sağa alınacak çünkü yada bilmiyorum nasıl olabilirki başka

Sol koldan sakatlığı olanlar vergi muafiyetli araç alamıyor. Siz muafiyetli araç mı almak istiyorsunuz, yoksa otomatik vitese sahip tüm araçları kullanabilecek sürücü belgesi mi?

merhaba bülent bey,

bugün mersin üniversitesi hastanesi sağlık kurululuna önermiş olduğunuz dilekçeyi aynen yazarak ve ufacık bir ek yaparak teslim ettim onlarda evet biz böyle bir rapor veriyoruz ama yinede bir başhekimliğe dilekçenizi sunmamız lazım onların doğrultusunda işlemlerinizi başlata biliriz dediler.

dilekçeye

...... """otomatik vites ve direksiyonda topuz bulunması şartıyla H sınıfı sürücü belgesi alır" ve "özel tertibatlı araç kullanabilir " ibareli sağlık kurulu raporunun tarafıma verilmesini arz ederim"""" ekledim. yanlışmı yaptım bilmiyorum ama yaptım. dilekçe şuan başhekimlikte ordan çıkacak kararı bekliyorum yarın saat 11 de belli olcakmış.. bakalım.

ben bu arada öncelikle H sınıfı ehliyet almak, ve eğer oluyorsa veya hakkım varsa vergi indirimli araç almak isterim.

ehliyeti almadan arac bi işe yaramaz..

dün size sorduğum soru oydu.. vergi indirimindende ben yaralanabiliyormmuyum. sol kol sadece yok . ama galiba olmuyo bana gönderdiğiniz verdi dairesi yzısında gayet açık ve net .

:( ehliyeti alırsak gerisini o zaman düşünürüz artık....

Hay allah! Özel donanım ibaresini ekletmemeniz gerekirdi. Hata yaptınız. Bence hemen geri gidip düzeltilmiş dilekçeyi devreye sokun.

Çünkü, ehliyer raporunuzda "özel donaım" şartı olursa, hiç bir araç kullanamazsınız. Pratikte size uygun hiç bir özel donanım yok zira.

yok zaten dilekçe baş hekimlğie girdii ordan sadece olur olmaz cevabı gelecek işlemleri başlatırken o ibareyi kaldırırım ancak öyle olur çünkü o dilekçe ile gidecğim işlemlere
bastan yazarım onunla giderim çok teşekkür ederim.

"""otomatik vites ve direksiyonda topuz bulunması şartıyla H sınıfı sürücü belgesi alır" ve "özel tertibatlı araç kullanabilir " ibareli sağlık kurulu raporunun tarafıma verilmesini arz ederim""""

özel....... ... kullanabilir ibaresini sileceğim değil mi_?

benım sol kolum dirsek altı ampute..h ehliyetimi aldim..ehliyetimde kullandığı cihaz ve protezler.kısmının altında...özel tertibatlı otomobil yazıyo...ne yani şimdi ben hiç bir araç kullanamıycammı???????????

bilemiyorum talip kardeş malesef o kadar karışık ki hersey ..... aklım birazını alsa diğerini almıyo ya benim kafam basmıyo yada yasalar insanın anlıyacakları ve kullanacakları şekilde kesin, yalın ve anlışılır değil =(( ** ama kullanırsın kanımca ***
bu arada sen H sınıfı ehliyet alır ibareli raporu nereden aldın_? ben daha alamadım

bülent bey;

şimdi aklıma birsey geldi benim verdiğim dilekçece her 2 ibarede mevcut hem otomatik vites topuz ve topuz hemde özel tertibatlı arac kullanır ibaresi bulunsa ben arac aldığım zaman yada kullandığım zaman bu iki ibarenin hangisi işimew geliyorsa onu kullanamazmıyım. bekli ilerde sağda bulunan sinyal vb. sol tarafa alınmasıda özel tertibatlı arac sayılır. mı diye düşünmeyim yoksa hemen gidip değiştirmeliimiyim _?

birde söyle bir sey var dilekcemin özel terti batlı yerine şöylemi yazsaydım

sağ üst ekstremiteyi kullandırmayı gerektirmeyecek özel tertibatlı araç kullanabilir

saat 11 e kadar bekliyecem :( bakalım mersin üniversitesi ne cevap verecek_? h sınıfı ehliyet vermeyi kabul edeceklermi_? orasında var :(

Kardeş bende mersin de yaşıyorum ama Mersin ünv. H sınıfı sürücü olur raporu bana vermedi bende Mersin devlet hastanesinden aldım..

ilker abicim bende devlet hastanesine gittim bana hiç vermediklerini ve bundan sonrada veremeyeceklerin söylediler ilk yazdığım yazıya bakarsan azar yedim adamdan yaa resmen ve o kadar imzalattoığım kağıtları yırtmaya kalktılar olmaz bu diye bende yırttırmadan adım ama ne fayda yok işte bende mersin üniversitesine baş vurdum bakalım hayırlısı :(

Yani bundan sonra vermeyeceklerini derken H SINIFI S. BELGESİMİ vermeyeceklermiş..
Benden de para istediler ehliyet özel istege giriyormuş ama uzun uğraşlar sonunda ve şikayetlerim sonunda bedava yaptırdım..

bende şimdi mersin üviversitesinden geliyorum ve evet dediğn gibi özel isteğe giriyormuş ve her muayene için 15.5 tl vemem gerekiyormuş.
tabi artık tahliller ve diğerleri hariç orda ki görevli ssk gidip bu masrafları ssk karşılar diye bir yazı al dedi elinde örnek vardı bende ssk gittim tas binaya ama orda dolan ahhal dolan en son müder e çıktım ama kimse bişi bilmiyor yok böyle bir evrak dediler bakalım artık baylılacaz artık nsapalım devlet hastanesi 150 tl istemişti üniversite zannederimn 250 i bulacak versen bir dert vermessen ehliyet yok çünkü.

halaya giren koll sallar diyecez galiba ama mersin üniversştesinden alacam sanırım kısmetse bakalımm...

Benim bir arkadaşım var. Yıllar önce çocukken kendisine yıldırım çarpıyor ve sol kolundan gelen yıldırım sol ayaktan çıkıyor. Arkadaşımın sol eli omuzdan yok. Sol ayağının da parmak kısımları yok. Çok sevdiğim bu arkadaşım da otomatik vitesli+özel tertibatlı araba kullanmak şartı ile H sınıfı ehliyet alabilmek için çok uğraştı. Bazı hastaneler kendisine ehliyet vermedi. Lakin bundan 2 veya 3 sene önce sonunda H sınıfı ehliyet alabileceğine dair gerekli raporu aldı ve otomatik vitesli özel tertibatlı arabasını da (vergi ödemeden) satın aldı ve maşallah canavar gibi de kullanıyor arabasını.
Saygılar.

Sol kolundan sakatlığı olan kişiler ancak ve ancak "otomatik vitesli ve direksiyonunda topuz bulunan araç kullanır, H sınıfı sürücü olur" ibareli rapor ve ehliyet alır. Böylece o kişiler otomatik vitesli her aracı -direksiyona topuz iliştirerek- rahatça kullanabilirler.

Raporda/ehliyette "özel donanım" olması demek, o kişilerin özel donanımı bulunmayan (aynı zamanda kendine ait de olmayan) hiç hiç hiç bir aracı kullanamazlar anlamına geliyor. Kaldı ki sol kolundan sakatlığı olanlar için hiç bir özel donanım da bulunmuyor. Zira o kişilerin araç kullanmak için özel donanıma da ihtiyacı yok zaten.
Elinde özel donanımlı araç için raporu olan kişiler bence bu raporu otomatik vites ibaresi ile değiştirmeliler. Yoksa başları çok çok çok ağırır.

Not: Sağ koldan sakatlığı olan kişiler ise sol kolundan sakatlığı olanların tam aksine, salt otomatik vitesli araç kullanamazlar, kullanacakları araçta özel donanım bulunmak zorunda. Özel donanım da şu: http://www.engelliler.biz/forum/oze...si-ile-vergi-muafiyetli-arac-alabilirler.html

eyvallah bülent abi dediğin gibi yapım çok teşekkür ederim heyete girmeye başladım 3 ad. kaldı pazatesiye sonra inş bitiyor

aldığım ehliyet kursu alivermişti bana..tam olarak bılmıyorum hangı hastaneden aldılar..

Benide çok uğraştırdılar ama arada adamın varsa sen olmadan bile raporu alırsın....
Sol kol ve sağ ayağı kullanmasını gerektirmeyecek şekilde düzenlenmiş özel tertibatlı araç kullanabilir şeklinde rapor aldım (http://www.engelliler.biz/forum/oze...engelliyim-ozel-donanimli-otomobil-aldim.html)
ötv +mtv muaf araç kullanıyorum
aparatı pusula firmrsına tse standartlarına uygun takıyorlar hiç uğraşmıyon ....rapor gönderip gerisini onlar halladiyo ama birz pahalı oldu...

alienbyz, sizin vergi muafiyetli araç almanızı sağlayan şey sağ bacağınızdaki sakatlık. Salt sol koldan sakatlık varsa vergi muafiyetli araç almak mümkün değil.

ben sol kol sakatım H sınıfı ehliyetim var Ama ehliyetimde tertibat bölümünde hiç bişe yazmıyor. Bu durumda başkasının arabasını kullanabiliyormuyum yoksa otomatik mi olması lazım kullanacağım arabanın?

Sol koldan sakatlığı olanların sürücü belgesi alırken çıkardıkları raporda "otomatik vitesli otomobil kullanır" vb. ibare yazması gerkir aslında. Sizde yazılmamış mıydı?

merhaba bülent abi bügün mersin üniversitesi hastanesinde heyete girdim son kurul bu imzalardan sonra bir gün veriyolar toplantı salonuna giriyorsun tekrardan ve girdim " H sınıfı ehliyet alabilir ibareli raporu vereceklerini ifade ettiler 10 gün sonra gel al dediler.

beni ışığınla aydınlatıp yol gösterdiğin için çok teşekküer ederim...

şimdi sıra sürücü kursunda onuda hallettim ama sınavlar =)

zaten biz engelliler motor dersinden muafmışız.. öyleymiş rahat olur inş.

tekrar

!!...:: TEŞEKKÜR EDERİM ÇOK SAĞOL ::...!!
_eRaY zÜnGüR_

Pekı acıklamasında ne yazacak raporun.
Ozel tertıbat mı? Yoksa otomatık vıtes mı?

direksiyon sınavımda benden başka bi kişi daha vardı onunda tek kolu yoktu nasıl alamaz alıyorlar

alırsın geçersn kardşm direksiyon sınavnda da gçersin normal sınavda da stres yapma rahat ol gçersn gçer hayrlı olsn şimdiden

Yaa bu dreksiyon sınavı nasıl oluyor benim durumumda olan veya bilen varsa aydınlata bilirmi_?

Ben sürücü kursuyla bunu konuşmayı unuttum da _? Ama en kısa zamanda soracağım :( bilen varmı_?

Raporda "otomatik vitesli araç kullanır" ibaresi olmazsa çok uğraşırsın... Olursa (ki ne yap et olmasını sağla) o zaman sürücü kursuna özel bir şey demene gerk yok. Sadece sireksiyon sınavına gireceğin aracın otomatik vitesli olmasının şart olduğunu söyle yeter...

abicim gecenlerde de dediğim gibi otomotik vites ve direksiyonda topuz ve özel tertibatlı arac benim dilekçemde vardı ve özel tertibatlıyı yazısı çıkartarak bilekçeyi değiştirdim. ama en son dr özel arac içnmi dedi bende evet dedim yani kurula gelme sebebimin inş bir aksilik olmaz bakalım valla carsamba günü alıyorum raporu ... inş bir sorun daha olmaz çünkü dr asistanına

- tamam dilekçesine uygun bir yazı yazın dedi ama bilmiyorum.

offf yaa bu brokrasi nekadar zor işliyor ve oyalıyor :( bizim hayatımızı kolaylaştırcağına önce eziyet ediyolar sonrada rahatlayamıyoruz nebileyim.. anlaömadım ben bu işi:(

MERHABALAR,
BENDE BİRŞEY SORMAK İSTİYORUM..

Benim sol kol dirsek üzerinden yok, ötv ve kdv indirimden yaralanacağım sıfır arac alacağım sanıyordum.
merğerse sol kol engel olan yararlanamıyormuş. Bülent abimle yapmış olduğumuz yazışmalarda ehliyette otomotik vites yazılacak demişti.
bende gittim çıkarttım. ama ehliyette özel tertibatlı otomatik yazdılar. ben anlamadım şimdi ne olacak,
bu ehliyetle indirimli araç alabilecekmiyim, :(
Vazgeçtim ötv sindende artık

ikinci el otomatik bir arac almayı düşünüyorum buldum da , ben bu aracı alırken plaka değişecek ne gibi prosüdürler geçiereceğim yardım istiyorum..
yemin ediyorum ehliyeti almak bir dert, arabsı bir dert herseyi bir sorun,
BAŞIMA GELECEKLERDEN KORKUYORUM AMA YİNEDE BİLMEK İSTİYORUM.....
_TESEKKÜRLER_

Üst Alt