Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sol kol/ayak ortopedik engelliye tertibatsız otomatik araç indirimi artık olmuyor mu?

Ruhumsun33

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhabalar. Yüzde 48 ortopedik engelliyim. Sol ayağımda protez ve ayrıca 2 cm kısalık mevcut. Raporumda hassasiyet ve ağrılı hafif kısıtlılık mevcut diye yazıyor.

Biz 6 ay önce sağlık raporu çıkardık ancak bu raporda sadece engel oranı yazıyor, Otomatik araç kullanabilir vs. gibi şeyler yazmıyor. Biz bu durumda tekrardan mı rapor için başvuracağız yoksa sadece mevcut B sinifi ehliyetimize yeni kodlar işlemek icin mi basvurmamiz gerekiyor? Yardimci olabilirseniz sevinirim tesekkurler.

Mevcut ehliyetiniz var ise, B ENGELLİ"ye Çevirdikten sonra raporu yenilemeniz gerekiyor.
Yeni alacağınız raporda H Ehliyeti alabilir Özel tertibatlı araç kullanabilir ibareleri olması gerekiyor. Ruhumsun33

Redmi Note 8 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Fatih bey cok tesekkurler. Peki yeni rapor icin tekrar heyete mi cikacagim yani tum doktorlar tekrar mi gorecek beni?

arizona

Merhabalar. Bizim de raporumuz var ancak raporda sadece engel yuzdesi yaziyor ortopediden yuzde 48 seklinde. Biz simdi ehliyet icin kurula giderken hem ehliyet cikaricaz hem de kuruldan icerisinde ozel tertibatli arac kullanabilir vs. Seklinde not bulunan rapor mu cikartacagiz?

Benim anladığım kadarıyla engelli raporunda aracın yürüyen tertibatında değişiklik yaparak araç kullanabileceğini belirten bir ifade olması gerektiği. Yanlışım varsa AŞ’nin düzeltsin.

Ruhumsun33

evet kurul bize hangi ehliyetin uygun olduguna dair rapor verecek ve bizde bu rapora istinaden ehliyet çıkartacagız.
Ötv indirim içinse özel tertibatlı araç kullanabilir benzeri not bulunması gerekli .

Ama halen daha net olmayan şey ; özel tertibatlı arac kullanabilir yazısının daha önce aldıgım engelli raporundamı yazılması gerektiği yoksa il saglık müdürlüğünün verecegi ehliyet için raporda yazılması gerektiği
maalesef herkes daha önce yasadıklarına istinaden yorumluyor herşeyi.Bende bu sebepten sürece bıraktım .Araç alma zamanı geldiginde ortaya çıkacak.İnş il saglık müdürülüğün verecegi rapor yeterli olur,tekrar engelli rapor çıkarmayız.

Mevcut kalça protezi raporu ile Ötv indirimli araç alımı

2013 yilinda sol kalça protezi ameliyat oldum ve gectigimiz yil cikardigim heyet raporunu paylasiyorum. Rapordaki hususlar dogrultusunda Ötv indirimden yararlanabilir miyim? Ayrica mevcut 2015 senesinde aldigim B sinifi ehliyetim var. Ne yapmam gerekir?

Muttalip bey araç aldiniz mi? Benim eşim sol kalça protezli ve ayak bileği kisitli, ayrica sol kol ulnar sinir hasari mevcut guc kaybi var, oranimiz yuzde 48. Biz henuz heyete girmedik. Ne yapabiliriz?

Merhabalar. Eşim sol kol sinir hasarı guc kaybi kisitlilik yuzde 8, kalca protezi ve ayak bilegi kisitli agrili toplamla yuzde 48 ortipedik engelli raporumuz var..

2019 da guncellenen yonetmelik sonrasi "sadece hareket ettici ozel tertibatli tasit kullanmasi gerekir" ibaresinin zorunlu oldugu yaziyor ancak aracina tertibat taktirmadan sadece otomatik vites kullanabilecek ortopedik engelli arkadaslar var bizim gibi.. Bu halde araca eksta tertibat taktirmadan otv indirimi alamiyor muyuz? Bazi arkadaslarin vergi dairesinden geri dondukleri bilgisini aldim.
Bir de direksiyon topuzu asli kod olarak gecmiyor mu..

Bu konular hakkinda yakin zamanda arac alan yada bilgisi olan varsa cok memnun olurum. Saglikli gunler dilerim.

Sevgili ruhumsun, Engelli raporu son mevzuata uygun olacak Açıklama kısmında SADECE HAREKET ETTİRİCİ AKSAMDA ÖZEL TERTİBAT LI ARAÇ KULLANIR yazısı istiyorlar. Ehliyet B sınıfı kodlu olacak.Engellilik için ayrı,sürücü ehliyet için ayrı rapor olacak.Bu rapor ve ehliyet ile birlikte araba bayileri ile görüşün.Tüm işlemleri bayiler takip ediyor.Herşey gönlünüzce olsun.

ben sağ koldan tertibatsız aldım aracı yarın teslim alacağım ehliyet kodum 78 sadece otomatik vitesli taşıt kullanabilir 47 ,102, bunlarda kısıtlama kodu ama maliye raporu çok inceledi raporda yazan el parmak ince beceri oranlarım iyi olduğu için naz ederek verdi benden topuz ve silecek kolu için aparat istediler.ama stresi yetti ehliyeti yenilememi bile istediler neredeyse neyseki onay geldi.
mevzuatta şöyle:

Manuel vitesli bir taşıtı vites kolunda ve/veya debriyaj pedalında sabitlenmiş özel tertibat yaptırmadan kullanamayacak durumda olan engelliler bakımından, otomatik vitesli taşıtlar, özel tertibatlı taşıt olarak kabul edilir.
Örneğin;
a) Sol üst ekstremite (sol el veya kolda) ve/veya sağ üst ekstremiteye (sağ el veya kolda) ilişkin engellilik durumlarının, manuel vitesli bir taşıtın vites kolunda,
b) Sol alt ekstremiteye (sol ayak veya bacağa) ilişkin engellilik durumlarının, manuel vitesli bir taşıtın debriyaj pedalında, sabitlenmiş özel tertibat yaptırmadan, taşıtın kullanılamayacak olması halinde, otomatik vitesli taşıt başka bir tadilat olmaksızın özel tertibatlı araç olarak değerlendirilmektedir

Sayın aspan;

Verdiginiz bilgiler icin tsk ederim. Eşim aparatsiz normal manuel araç kullanamiyor. Problem sol kol ve sol ayakta. Bu halde biz aparat olmadan otomatik vites araci indirimli alabiyoruz oyle mi?

Sevgili ruhumsun yeni rapor ve kodlu ehliyet mevcut ise araba bayileri ile görüşün.Bayi vergi dairesi ile görüşme yaparlar. Siz maliye ile muhatap olmayın.Hergangi bir tertibat yaptırmadan ÖTV.MUAFİYETLİ araba alabilirsiniz. Eğer ehliyet kurulu el için kod yazarsa, çoğunluk yazıyor.topuz vb.şeyler.çok önemli değil,formalite gereği yaptırmak zorundasınız.size sıkıntı olmaz.

cabbarehlinamus

Hocam, sol ayak ve kol kisitliligindan dolayi deriyaja basma imkani olmayan ancak normal otomatik arac kullanabilenler otv den yararlanabilir mi

Merhaba kolunuzda ki kısıtlıktan dolayı büyük ihtimalle sinyal kolu için sağ kolunuz ile kullana bilmeniz için zaten aparat zorunluluğu istenecektir onun için buradan ötv muafiyetini kazanıyorsunuz.
ama ilk önce ehliyet işlemlerini başlatın ve kurulun vereceği kodlara bakın. Ruhumsun33

İnternetde sol ayaktan kaynaklanan problemlerde ötv siz araç alamaz diye okuyorum. Babamın sol ayak parmakları yok. Herhangi bir tapor almadık ama elbette bunun için ortopedik bir oran verecekler. Böyle bir durumda ötvsiz araç alabiliyor muyuz? Bilen var mı?

Ruhumsun33
1. aşama bu
engelli raporunda SADECE HAREKET ETTİRİCİ AKSAMDA ÖZEL TERTİBAT LI ARAÇ KULLANMASI GEREKİR. bu ibare kesin yazacak ortapedi işaretli olacak .
2. aşama
engelli b ehliyetin olacak orada size kodlar veriliyor 78 kodu sadece otomatik vites kullanabilir ( bu kod sizin engelinize uyumlu olduğu için başka tertibata gerek yok) onu komisyondaki dr. ve mühendisler veriyor veya yanına direksiyon topuzu silecek teli v.s yazabilirler..
ancak bu iki aşamayı tamamladıktan sonra vergi dairesi onay verir..

aspan

Sevgili aspan, tüm bu aşamaları halledersem vergi dairesi 'hareket ettirici aksam cümlesine bağlı olarak' benden otomatik vitesli araca ekstra tertibat taktıramamı istemez değil mi. bunu anladım ben. çok teşekkürler.

Ruhumsun33
ehliyeti de sadece o tertibat yazılırsa yönetmeliğe göre vermesi lazım maliyenin alırsınız..

aspan
Arkadaşım ÖTV araç alımı raporunda otomatik araç kullanabilirmi ibaresini yoksa özel tertibatlı araç kullanır ibaresini vardı.?

Sol ayak bileği kısıtli olup Raporunda "sadece hareket ettirici akaamda ozel tertibatli arac kullanmasi gerekir" yazıp ehliyetinde 10.02 (otomatik vites) kod bulunan kişi ötv indirimli araç alabilir mi, yoksa 78 kodunu da eklemesi lazim midir?

Üst Alt