Ben, sol kol dirsek altından engelliyim. Engelim doğuştandır. Daha önce almış olduğum raporda özürlü oranım %56’dır. İlk sigorta primim 2005/06 yılında yatmıştır. İlk işe girişim engelli statüsyle oldu hatta sonrakiler de öyle. Şu an çalıştığım şirkette de yine engelli statüsünde çalışıyorum. Buna göre;
- Engelli olarak emekli olabilmek için prim gün sayılarımın engelli statüsüyle mi yatması gerekiyor?
- Şu an prim gün sayım 2900’dür. Buna göre en erken ne zaman emekli olmaya hakkım bulunuyor?
- Engelli statüsüyle çalıştığım için benim için yatırılan prim tutarı normal vatandaştan daha düşük mü oluyor? Evet ise bu durum emekli maaşımı olumsuz etklier mi?
- Emekli olduktan sonra alacağım emekli maaşı, benimle aynı aynı durumdaki normal bir kişiden farklı olacak mıdır?
- Engelli emekli maaşında bir üst sınır var mıdır? Engelli emekli maaşı, prim tutarlarına göre normal kişilerdeki gibi mi hesaplanıyor?
- Sigorta yaşımı ve prim sayımı tamamladıktan sonra çalışmaya devam edecek olursam bu durum emekli maaşımı etkiler mi? Etkilerse hangi yönde etkiler acaba?