Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sol kol dirsek altından engelliyim. Emeklilik Konusunda Sorularım..?

zekito

Üye
Konular
13
Reaksiyonlar
0
Ben, sol kol dirsek altından engelliyim. Engelim doğuştandır. Daha önce almış olduğum raporda özürlü oranım %56’dır. İlk sigorta primim 2005/06 yılında yatmıştır. İlk işe girişim engelli statüsyle oldu hatta sonrakiler de öyle. Şu an çalıştığım şirkette de yine engelli statüsünde çalışıyorum. Buna göre;

• Engelli olarak emekli olabilmek için prim gün sayılarımın engelli statüsüyle mi yatması gerekiyor?
  • Şu an prim gün sayım 2900’dür. Buna göre en erken ne zaman emekli olmaya hakkım bulunuyor?
  • Engelli statüsüyle çalıştığım için benim için yatırılan prim tutarı normal vatandaştan daha düşük mü oluyor? Evet ise bu durum emekli maaşımı olumsuz etklier mi?
  • Emekli olduktan sonra alacağım emekli maaşı, benimle aynı aynı durumdaki normal bir kişiden farklı olacak mıdır?
  • Engelli emekli maaşında bir üst sınır var mıdır? Engelli emekli maaşı, prim tutarlarına göre normal kişilerdeki gibi mi hesaplanıyor?
  • Sigorta yaşımı ve prim sayımı tamamladıktan sonra çalışmaya devam edecek olursam bu durum emekli maaşımı etkiler mi? Etkilerse hangi yönde etkiler acaba?
Bilgisi olan arkadaşların desteğini rica ediyorum. Vereceğiniz bilgiler ve desteğiniz için şimdiden teşekkür ederim.

Engelli dereceme göre "20 yıl-4400" şartı aranıyor diye görüyorum. Ancak engellimin doğuştan olmasının farklı bir sonucu olur mu? Örneğin aşağıdaki yazıda 5400 günden bahsediyor. Buna göre benim durumum hangisine dahil oluyor?

2-Doğuştan özürlü olup da ellerinde rapor olmayanlar
5510 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten (01.10.2008 gününden) önce 5434 sayılı Kanun hükümlerine tabi olarak çalışmaya başlamış olup, çalışmaya başlamadan önce ilgili mevzuatına göre alınmış ve en az yüzde 40 oranında özürlü olduklarını gösterir sağlık kurulu raporu bulunanlar ile en az yüzde 40 oranında doğuştan özürlü olduklarını belgeleyenlerden aylık talep tarihinde memur (kamu görevlisi) olanlar; en az 5400 gün (15 tam yıl) uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş ya da emekli keseneği ödenmiş olması kaydıyla, istekleri halinde emekli olabileceklerdir.

1-Hangi statüde ödenir ise ödensin emekli olurken tüm primler hesaplanır. 2-Vergi indirim hakkı kazanır iseniz 20 yıl 4400 güne tabi olursunuz. gün/06/2005+20 : gün/06/2025 tarihinde emekli olmayı hak edersiniz. 3- Aynı oluyor ssk taban-tavan uygulaması var primleriniz onun üzerinden yatırılır. ssk dökümünüzden görebilirsiniz. 4-Tamamen ödenilen prim tutarına ve gününe bağlıdır bu 5-Bakınız 3 6-Etkiler ama yatırılan prim tutarı yüksek olursa emekli maaşınızda yüksek olur.Ssk primleriniz asgari ücret üzerinden ödenir ise hiç bi değişiklik olmaz kanımca...

Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Kısa bir sorum daha olacak. Vergi İndirimi belgesini emeklilik dışında kullanılabileceğimiz başka imkanlarımız bulunuyor mu acaba?

Üst Alt