Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sol kolumdan %17 raporum var. Araç alımı için vergi dairesi kabul etmiyor..?

ali mesut

Yeni Üye
Konular
4
Reaksiyonlar
0
%17 sol kol engelim var sağlık kurulu raporunda ise otomatik vites ve topuz kodları yazılı.heyet raporunda ise 2022 sayılı yasa gereği engelli haklarından faydalanması için h sınıfı ehliyet alabilir özel tertibatlı araç kullanabilir yazıyor. bu raporlarla vergi dairesine gittim ama ötv faydalanamayacağımı söylediler. araç firmaları ise faydalanabileceğimi söyledi. hangisine inanmalıyım????

ali mesut

Topuz ötv ye girmiyor ama faydalanabilirsin otomatik demişse vergi dairesinde en yetkili kişiyle görüş alt personel her zaman zorluk çıkartır müdürle görüş bu arada hangi il

memur bilmeden sallamış şayet raporuna özel tertibatlı araç kullanır,sürekli ibareli ise ve % oranı yazıyorsa (% oranının 5,10,20,50,80,90 vs olmasının önemi yok) ötv den muaf olarak araç alır ve kullanırsın

Mersin.. Müdür ile görüşemedim. Ama aynı bilgilerle topuz olmadan sadece otomatik vites kodu ile arkadaşım skoda superb aldı. Sanırım benim raporumda da sorun çıkmayacak bugün bi kaç firma ile daha görüştüm sordurdular ettiler alabilirsin dediler..ottobock kardeş dediklerin aynen yazıyor raporumda ve firmalarda o ibare yeterli dediler. Topuz'un tertibattan sayılmaması ise korkunç bir rezillik 200000bin limiti gibi saçma..

Kırık sonucu doktorun yanlış müdahelesi sebebiyle spünasyon pronasyon yok , norolojik ağrılar dirsek yamukluğu...

Arkadaşlar benim raporumda otomatik vites ve topuz kodları var. Maliye topuz yüzünden ötvden faydalanamazsın diyor... Bilgisi olan varsa bilgilendirirse sevinirim

yetkisi ve sorumluluğu olanlardan çok kimsenin sağlıklı bir bilgiye sahip olduklarına inanmıyorum..!!!
elbete istisnası olanlar hariç

ben yaşadım kimisine mevzuatı ben hatırlattım

mevzuatta yazan şu % 90 altı engeli olanların ortopedik engelli olanların araçlarına engeline uygun tertibat taktırmaları halinde bu haktan yararlanırlar.

burada anlaşılması gereken araba alımında % 90 altı oranın önemi yoktur. yeter ki engelli ehliyetin olsun.
buda raporunuz ile uyumlu olursa bir sıkıntı çıkmaması gerekir sıkıntı çıkaranlar memurlar ise bilgisizlikten olması gerek
selametle

brn2191

sevgili brn2191 sana kesinlikle katılıyorum ama maliye diyor ki topuz özel tertibat ama ötvden faydalanılmasını sağlamıyor ki sanırım yasa da böyle diyor ama benim raporumda otomatik vites de var bunun yanında topuz olması neden böyle bir sonuç çıkarsın ki diyorum olmaz proje çizilecek diyor. ne yapacağımı şaşırdım ki allahtan ehliyetimi değişmedim daha

maalesef son yıllarda engelli vatandaşa bilerek ve isteyerek zorluk çıkarılıyor.
rabbim zorluk çıkaranlara da engelliliği göstersin diyemiyorum!!!

takılacak tertibatın proje elbette şartı vardır .

ali mesut

Direksiyondaki donanım ile maalesef ötv indiriminden yararlanılamıyor. Vites ya da pedallarda özel donanım olmalı ki vergi dairesi araç alımına izin versin.

Engelli sağlık kurulu raporunda "özel donanımlı araç kullanır" ibaresi var mı? (dikkat! kısıtlama kodlarının yer aldığı ehliyet raporunu kastetmiyorum)

ÖTV II sayılı Genel Tebliğinde topuzun özel tertibat sayılmayacağı açıkça belirtilmiştir.Raporunuzun teşhis kısmında yer alan engelliğinize uygun hareket ettirici aksamda bir tertibat yapılmalı ki araç alabilesiniz. Tanı kısmında tam olarak ne yazıyor ?
brn2191

ÖTV II sayılı Genel Tebliği okuyunuz, daha bir bilgilenirsiniz bu hususta yeterince açık bir şekilde izah edilmiş.

OturanBoğa

merhabalar raporumda tam olarak şu yazıyor: "2022 sayılı yasa tüm engelli haklarından yararlanması için h sınıfı ehliyet alabilir özel tertibatlı ve otomatik vitesli araç kullanabilir" erken cevap yazarsanız çok sevinirim

bir arkadaşım benim kodlarıma ek olarak silecek yeri kodu ile ötvden faydalandı bildiğim kadarıyla silecek kodu da aynı tertibata girmiyor

Bakın silecek kolu, topuz vs özel tertibat kapsamında değil, sizin tanı kısmında rahatsızlığınız ne olacak belirtilmiş bu önemli. "otomatik vitesli araç kullanır, özel tertibatlı araç alır" ibareleri maktu şeyler olması gerekli elbette raporda ama dediğim gibi teşhis kısmına göre siz araç alıyorsunuz.

ali mesut

Öncelikle ÖTV'siz araç konusu manuel vitesli aracın sürülüp sürülemeyeceği temelinde değerlendirilir. Eğer sol koldaki kısıtlılık manuel vitesli aracı donanımsız sürmeye mani olacak seviyedeyse, bu bağlamda "özel donanımlı araç kullanmalıdır" ibareli sağlık kurulu raporu alınabilirse, ÖTV'den yararlanılabilir.

Mantık şu:

Sol elinizdeki kısıtlılıkla manuel vitesli araç kullanabilir misiniz?
HAYIR!
Otomatik vitesli aracı "35.04 Direksiyondan sağ*eli çekmeden kullanılabilen kontrol cihazları" ile sürebilir misiniz?
EVET

O halde otomatik vitesli aracı başkaca bir hareket ettirici özel donanıma ihtiyaç duymadan ÖTV'den muaf bir şekilde satın alabilirsiniz. Ayrıca 35.04 koduna istinaden aracınızda olacak donanım da size MTV muafiyeti sağlar.

Vergi dairesinin değerlendirmesi bu minvalde olmalı.

Bu konuda detaylı tartışma burada

Üst Alt